Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Mijn eerste persoonlijke reactieIk vind het boek “paniek” van Carry Slee een erg goed boek. Het is een boek dat gemakkelijk te lezen is, dit komt doordat er geen moeilijke woorden in staan en het is goed opgebouwd. Ik denk dat dit ook een boek is waar je veel van kunt leren, want de gebeurtenissen zouden echt gebeurd kunnen zijn. Hierdoor wordt het boek ook interessant en dus leuk om te lezen.Hoofdpersonen en andere belangrijke personage’sDe hoofdpersonen zijn Jorrit, Sasja en felix en Ruben.Jorrit is een jongen van ongeveer 13 jaar, hij is een beetje verlegen en houdt er wel van om grappen uit te halen. Sasja is een meisje van ook ongeveer 13 jaar, ze is een meisje die zich niet makkelijk laat om praten en houdt zich altijd bij haar standpunt. Ze kan af en toe een beetje kattig zijn maar ze kan goed naar andere mensen luisteren. Ruben is een aantrekkelijke jongen om te zien maar hij is erg onzeker, dit komt doordat hij er net is achtergekomen dat hij homo is. Felix is een achterbakse jongen die alleen maar aan zich zelf denkt, en denkt wat hij wil, Hij denkt niet aan andere mensen hun gevoelens.Andere belangrijke personen zijn de moeder van Sasja ,de vader van Felix of wel de vriend van de moeder van Sasja, hij heet Koen. De zus van Jorrit, ze heet Carolien en haar beste vriendin Marleen.SamenvattingJorrit en Ruben zijn beste vrienden.

Ruben is een mooie en aantrekkelijke jongen, veel meisjes zijn ook verliefd op hem, maar dat interesseert hem niks. Jorrit begrijpt er niks van, hij snapt niet waarom Ruben niks van al die meisjes wil weten.

Tot dat Jorrit op een dag ontdekt dat Ruben Homo is. Ruben heeft Jorrit gesmeekt het tegen niemand door te vertellen, maar Jorrit is zo boos dat Ruben het hem niet gewoon verteld heeft, ze waren immers toch beste vrienden, ook weet Jorrit niet goed hoe hij met de situatie om moet gaan.

Perongeluk praat hij zijn mond voorbij, uit kwaadheid verteld Jorrit het hele verhaal aan Carolien, zijn zus, Zij kan uiteraard haar mond ook niet dicht houden en verteld het door aan haar beste vriendin Marleen, en binnen de kortste keren wist de hele school het. Ruben werd door iedereen gepest op school, ze haalde veel streken bij hem uit, ze maakte hem op als een meisje bijvoorbeeld, zijn leven werd helemaal zuur gemaakt. Jorrit voelde zich hier zo schuldig over en probeerde Ruben te helpen, maar Ruben was zo kwaad op hem omdat hij het doorverteld had, en wilde niet met Jorrit praten.Ruben wilde weg van huis lopen en was bezig met zijn tas in te pakken, tot dat Jorrit in een keer voor zijn neus stond. Jorrit vertelde Ruben hoe erg het hem speet en haalde Ruben over niet weg te gaan. Het lukte hem en ze werden weer goede vrienden. Even leek het gepest op school over te gaan. Berend en Edwin, twee jongens uit de klas van Jorrit en Ruben hadden een plan bedacht om de drie grootste pesters te laten ophouden, ze moesten na schooltijd mee met hen naar een bos, maar het bleek allemaal een val te zijn. Toen zij in het bos aan kwamen, stonden daar de 3 grootste pesters er. Ruben werd in elkaar geslagen en Jorrit probeerde Ruben te helpen maar werd tegen gehouden. Op het moment dat Ruben zich los probeert te rukken lukte het hem en rent hij een rijksweg op. Iedereen dacht dat Ruben was doodgereden en ze hadden allemaal veel spijt van de pesterijen, vooral Jorrit heeft het er moeilijk mee. Maar Ruben bleek tussen twee auto’s doorgegelipt te zijn. Iedereen bood zijn excuses aan maar dat is voor Ruben niet genoeg, Hij wil van school af. Jorrit probeert hem over te halen, maar in eerste instantie lukt het hem niet, later beseft Ruben dat als hij naar een andere school gaat, daar alleen maar opnieuw blijkt gepest te worden en blijft.

Jorrit is ondertussen nog heel erg verliefd op een meisje Sasja. Zij is ook erg verliefd op hem maar ze weten het niet van elkaar. Zij is net verhuisd omdat haar moeder een nieuwe vriend heeft, en ze hadden besloten om samen te gaan wonen. Sasja vind het allemaal erg leuk voor haar moeder. Het enige probleem is dat de nieuwe vriend van haar moeder “ Koen” ook een zoontje heeft “ Felix”.

Sasje had een keer met Felix gezoend op een feest, terwijl zij hem helemaal niet leuk vond. Sinds dien is Felix helemaal verliefd op Sasja en valt haar lastig, hij denkt dat zij het zelfde voor hem voelt, maar dat heeft hij fout. Ze probeert van alles om hem te ontwijken, maar het lukt haar niet. Ze is bang in haar eigen huis. Op een dag komt Jorrit langs om Sasja te helpen met het verven van haar nieuwe kamer. Daardoor kan ze s’nachts niet in haar eigen kamer slapen en Koen vind dat ze maar een nachtje op zolder moet slapen. Sasja vind dit helemaal geen goed idee, want ze is bang dat Felix haar weer komt lastig vallen. Tot dat ze hoort dat Felix die nacht bij een vriend zal logeren en ze voelt zich weer helemaal op haar gemak. Die nacht slaapt Felix toch thuis en gaat naar boven om Sasja lastig te vallen, hij probeert haar te verkrachten. Op het moment dat hij haar benen open aan het duwen is valt er een lamp om. Koen en Sasja’s moeder komen kijken wat eraan de hand is. Ze zien dat Koen, Sasja probeert te betasten terwijl zij dit helemaal niet wil. Koen draait helemaal door en neemt Felix mee, de moeder van Sasja besluit om weer apart te gaan wonen, en trekken weer in naar het oude huis. Elk weekend slaapt Felix bij zijn moeder en kan Koen bij sasja en haar moeder blijven logeren. Sasja en Jorrit kunnen het erg goed met elkaar vinden, en komen er allebei achter dat ze verliefd op elkaar zijn en krijgen verkering.Mijn leeservaringHet onderwerp sprak me op eerste instantie een beetje aan, als je als onderwerp Paniek ziet, denk je niet gelijk van het zal wel over een jongen gaan die erg gepest wordt omdat hij erachter gekomen is dat hij homo is.

Ik ben door die boek anders gaan denken, want nu kun je jezelf een beeld geven van hoe erg het is als je zo gepest wordt, omdat je op jongens valt.

Ik vind dat ze aan alle belangrijke dingen zoals aan ruben en Sasja even veel tijd hebben gestoken,ze hebben er allebei genoeg over verteld.

Ik vind dat in het boek veel gebeurd en ik vond het zo boeiend dat ik niet kon stoppen met lezen, ik wilde weten hoe het afliep en daardoor bleef ik verder lezen. Het boek is heel gemakkelijk te lezen er staan geen moeilijke woorden in en het is allemaal goed opgebouwd, Het is niet echt een origineel onderwerp, maar het wordt zo verteld dat het boeiend en interessant is. De gebeurtenissen in het verhaal zetten je wel aan het denken, want je gaat jezelf dingen voorstellen, zoals: wat zou ik gedaan hebben als ik Ruben, of als ik Sasja was, het is heel erg als je zoiets meemaakt denk ik, de ergste gebeurtenissen uit het boek vind ik toch dat Felix Sasja probeert te verkrachten. Hierdoor ben ik echt aan het denken gezet hoe mensen eigenlijk kunnen zijn, hoe bang je mensen hierdoor kan maken. Dat ze in hen eigen huis bang zijn om lastig gevallen te worden.

Verder vind ik dat Ruben een hele dappere jongen is, die er gewoon voor uit komt dat hij homo is. Ik vind dat erg goed van hem. Ik vind dat elk personage op een mens lijkt, want ze hebben allemaal hen eigen karakter zeg maar, ze lijken geen van alle op elkaar en hebben allemaal hen eigen mening. Over Jorrit wordt het meeste verteld, ik vind dat hij een lief gedrag heeft, hij weet alleen af en toe niet goed hoe hij ergens mee om moet gaan, bijv met het probleem van Ruben, maar later heeft hij er toch spijt van, wat hij gedaan heeft en bied zijn excuses aan, dit vind ik goed van hem. Ik zou niet goed weten wat ik bij sommige beslissingen had gedaan, want ik heb het nooit meegemaakt, maar als ik de beslissingen zou moeten nemen, zo ik denk ik bij de meeste beslissingen hetzelfde gedaan hebben. Behalve bij de gebeurtenis dat Berend en Edwin, dat zij zogenaamd een plan hadden bedacht. Behalve bij de gebeurtenis dat Berend en Edwin, dat zij zogenaamd een plan hadden bedacht. Berend en Edwin gingen altijd met de drie grootste pesters om, dus ik zou ze niet geloofd hebben denk ik, en beter erover nagedacht hebben, maar uiteindelijk toch mee gegaan zijn.

Ik vind het verder een erg goed boek en ik raad het mensen aan om ook te lezen, het is erg gemakkelijk om te lezen, het is ook een boek dat voor jongeren is geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ik heb een foutje gevonden in het desbetreffende boekverslag:

'Daardoor kan ze s
het zou moeten zijn:

'Daardoor kan ze 's nachts niet in haar eigen kamer slapen, en Koen vind dat ze maar een nachtje op zolder moet slapen.'

Vr. Gr.
Justin

12 jaar geleden

M.

M.

ik vindt dat carly slee de beste scgrijfer is

12 jaar geleden

M.

M.

hallo ik vin dat je een telange sammenvatting hebt gemaankt

18 jaar geleden

A.

A.

He, leuk dat je even een verslagje voor me op internet hebt gezet meid, doei, laurens

18 jaar geleden

M.

M.

gooeeeeed

17 jaar geleden

V.

V.

Hey, mijn naam is Vanessa en jouw verslag van het boek Paniek heeft me heel veel geholpen.
Dankjewel, Ik vindt dat je in journalistiek moet gaan want alles dat je geschreven hebt is erg goed gedaan.
Nogmaals Thank you.
Vanessa.

17 jaar geleden

D.

D.

heey lievet

kheb het boek owk gleze en je had een goed verslag hoor egt wel :P maar skatje ik zie je nog wel he hvj kuzz-

16 jaar geleden

A.

A.

yoo dat ze dit slechte kwaliteit noemen zeg.. hier heb ik juist wat aan!! GOED GEDAAN !!

15 jaar geleden