Palmwijn door Adriaan van Dis

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Palmwijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 844 woorden
  • 1 december 2015
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Palmwijn
Shadow
Palmwijn door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Palmwijn

Inhoud

De ik-persoon ontvangt een rouwadvertentie uit Afrika van Susan Courtland.
Ze hebben elkaar op het eiland leren kennen. Susan vertelt dat zij in een huis woont waar niemand wil wonen, omdat men zegt dat het er geesten zitten. Voor het eerst drinkt ze palmwijn op een feest vlak naar haar aankomst op het eiland. Hier ontmoet ze Sow, haar gids. Hij zorgt dat Susan onderdak krijgt in het Ecologisch Centrum.
De palmwijn is pas naar twee dagen uitgewerkt. Susan denkt erover om voor altijd op het eiland te blijven wonen. Later leert Susan Diller kennen, als hij ladingsjouwers en drie mannen van elkaar probeert af te houden tijdens een ruzie. Susan en Diller drinken samen palmwijn en Susan blijft drie dagen bij Diller. Na een ruzie vertrekt ze weer bij Diller. Susan gaat zwarte gevangenen helpen en ze gaat samenwonen met Sow. Als de toestand onhoudbaar wordt, besluiten ze te vluchten. Sow zorgt voor een boot waarmee ze kunnen ontsnappen. Als ze naar de haven gaan (naar de boot) sluiten steeds meer zwarten zich bij de stoet aan. Zo wordt er geruzied wie er meekan met de boot en wie niet.
Daarom blijft Susan toch maat op het eiland en vertrekt de boot overbelast.Een tijdje later pleegt ze zelfmoord omdat ze depressief is. 

Een ontdekkingsreiziger komt aan op een Afrikaans eiland en ontmoet er een oude vrouw. Susan. zij vertelt hem haar levensverhaal: Susan kwam als oudere vrouw uit Amerika naar een afrikaans eiland. In Amerika had ze haar man en haar zoon verloren. Op dat eiland wordt ze de hele tijd achtervolgd door de gids Sow. door hem komt ze ook in aanraking met palmwijn, Afrikaanse wijn. Die wijn brengt je in een bepaald soort dronkenschap. Ze raakt eraan verslaafd. In die tijd woont ze in een 'ecologisch centrum', dat gerund wordt door een westerling. Sow wijkt niet van haar zijde. Ze verhuist naar een huiswaar zij alleen kan wonen, maar nog steeds laat Sow haar niet met rust . Ze ontmoet een rijke amerikaanse man, genaamd Diller. Met hem krijgt ze een soort relatie. in die tijd maakt zich erg zorgen om de plaatselijke bevolking omdater er soort oorlog is uitgebroken op het eiland. Door acties van opstandelingen krijgt het land geen voedselvoorraden meer, en niemand mag het eiland meer op of af. Ze probeert de mensen te helpen. In haar huis laat ze veel zieke en gewonde mensen wonen. Ze beslist om van het eilan 'weg te vluchten', maar alle mensen in haar huit willen mee. Ze leent het jacht van Diller. Op de dag van het vertrek willen er meer mensen mee dan verwacht. Ook diller en Sow gaan mee. De boot is stampvol. Tè vol. Het stormt.Op het laatste moment besluit Susan toch van de boot af te stappen. De boot vergaat met man en muis. Niemand overleeft de ramp. De plaatselijke bevolking wil niets meer met Susan te maken hebben. Ze is 'vervloekt'. De ontdekkingsreiziger krijgt een paar jaar later een overlijdensbericht.

Thema:

Moet je als westerling wel of niet ingrijpen in een Afrikaanse situatie. Susan wil graag mensen helpen, maar haar word verteld dat de mensen hun problemen zelf moeten oplossen. Uiteindelijk besluit ze om vluchtelingen te helpen.

Titelverklaring

De titel van dit verhaal is palmwijn omdat in het verhaal de illegale palmwijn drank word gedronken. Het drankje maakt vreemde krachten in je los. Door het drankje zie je niet meer en hoor je ook niet meer. Je moet er niet teveel van drinken want anders gebeuren er dingen die de rest van je leven beïnvloeden. Susan raakt uiteindelijk verslaafd aan de palmwijn. Ze kan niet meer helder denken en komt in de problemen, vandaar dat het palmwijn heet.

Personages

Hoofdpersoon:

Susan Courtland:

Amerikaanse vrouw die op een onbekend eiland in Afrika gaat wonen. Ze drinkt enorm veel palmwijn, waardoor ze niet altijd helder na kan denken. Ze schildert voor toeristen om geld te verdienen.
 

Bijpersonen:

Sow:

Sow is de minnaar van Susan. Hij is een inheemse bewoner die zich voornamelijk bezig houd met het maken van kruidendrankjes en geneeskundige drankjes. Hij is een gids en hij is betrokken bij de opstandelingen van het eiland.

Diller:

Hij is ook een minnaar van Susan. Hij is een kolonist die veel geld heeft en veel kennis heeft over Afrika. Hij heeft geleerd dat, hoe schrijnend de situatie ook is, je nooit moet ingrijpen hier in Afrika.

Ik-persoon:

Het enige wat je weet van de ik-persoon is dat hij Susan heeft ontmoet en het levensverhaal heeft gehoord van Susan. Meer weet je niet.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af op een onbekend eiland. Omdat het eiland niet zo groot is krijgt men op het eiland een dorpsmentaliteit. Iedereen weet alles van elkaar.

Genre

Het boek is een psychologische novelle

Opbouw

In hoofdstuk 1 word verteld vanuit de ik-persoon. De hoofstukken 2,3,4,5 worden verteld door Susan en hoofdstuk 6 word weer verteld door de ik-persoon.

Perspectief

Het verhaal is geschreven in de ik-persoon, omdat je alles ziet vanuit de ogen van Susan’s vriend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Palmwijn door Adriaan van Dis"