Overval in de nacht door Evert Hartman

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 598 woorden
  • 9 november 2006
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 51 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
94
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Overval in de nacht
Shadow
Overval in de nacht door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
2) Titel: Overval in de nacht
3) Auteur: Evert Hartman
4) Genre: drama

8) Thema:
Ik denk dat het thema is ontvoering en een overval plegen met voorbereiding.

9) Personen:

de familie De Ruiter:
Frits
Lies
Marian (8 jaar)
Marcel (4 jaar)

Buurman Jan
Buurvrouw Gerda

PTT-er Bart Willems
Campingbaas Wiggers
NS-medewerker Zwart

Hoofdpersoon:
Frits, hij is aardig maar erg onzeker, omdat hij niet weet waar zijn dochtertje is.

10) Plaats:
Ergens in Amersfoort


11) Tijd:
Staat niet in het boek weergegeven.
En ontvoeringen kunnen altijd plaats vinden.

12) Begin:
Het verhaal begint met een inleiding.

13) Probleem en afloop:
Marian is ontvoerd. Frits moet een posttrein laten stoppen, anders krijgt hij Marian niet terug. Hij laat de trein stoppen, maar hij krijgt Marian niet. Hij besluit op zoek te gaan naar de overvallers, en wordt gevangen genomen.De overvallers brengen hem naar Schiphol, om te vluchten. Ze komen vast te zitten met de auto. De politie vindt hen en de overvallers gaan naar de gevangenis.

14) Perspectief:
Bij dit verhaal kijk je door een hij/zij perspectief.


15) Titel:
De betekenis van de titel kun je eigenlijk al snappen, de trein word overvallen midden in de nacht.

16) Informatie schrijver:
Evert Hartman werd op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart en op z’n tiende verhuisde hij. Hij komt uit een gereformeerd gezin en mocht niks doen op zondag. Evert Hartman was zeven toen de oorlog uitbrak en kan zich nog dingen herinneren uit die tijd. Na de oorlog in 1947 verhuisde het gezin Hartman naar Kampen, waar Evert naar de HBS ging. Na het eindexamen in 1956 moest hij in militaire dienst, na die tijd ging hij sociale geografie studeren in Utrecht. Tijdens deze studie werd hij leraar Aardrijkskunde aan het Menso Alting College in Hoogeveen. Dit beroep heeft hij ook 30 jaar volgehouden. Hierna heeft hij zich volledig op het schrijven gericht. In 1965 trouwde hij en werd doctorandus in de sociale geografie. In 1973 verschijnt zijn eerste boek: Signalen in de nacht. Dit is een boek voor volwassenen. In 1979 verschijnt zijn eerste jeugd boek: Oorlog zonder vrienden. In 1980 krijgt hij zijn eerste prijs voor een boek, er zullen nog meer volgen. Evert Hartman overleed in april 1994 en is 56 jaar geworden.

Profiel: De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. Zijn (soms controversiële) onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren. Veel van zijn boeken draaien om een gevecht voor vrijheid. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag (van de regering, van hun ouders, van de medische wereld), of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl.

17) Beoordeling:
Ik had voor dit boek gekozen omdat de samenvatting op de achterkant van het boek me erg aansprak. Het was ook een makkelijk boek om te lezen en met goeie letter type.
Het boek was erg goed, normaal lees ik nooit maar dit heb ik in een keer uitgelezen. Misschien ben ik nu van plan om toch vaker te gaan lezen, wie weet. Het onderwerp sprak me ook erg aan het ging om een ontvoering en een verhaal wat echt gebeurt zou kunnen zijn. Over zo’n onderwerpen heb ik wel interesse dan blijft het ook spannend en wil je weten hoe het afloopt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.