Overstroomd door Eva Moraal

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
Boekcover Overstroomd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1527 woorden
  • 28 mei 2016
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2012
Pagina's
398
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Overstroomd
Shadow
Overstroomd door Eva Moraal
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel: Overstroomd                   

Auteur: Eva Moraal    

Uitgever: Lemniscaat

1ste druk:  september 2012

Gelezen druk: 1ste

Perspectief: ik-persoon, wisselend per hoofdstuk Max of Nina.

Opbouw: er zijn 2 verhaallijnen, die van Max, de Natte, en die van Nina, de Droge. Ze kruisen elkaar op het moment dat ze samen een opdracht moeten doen voor school.  het boek is over het algemeen chronologisch opgebouwd en er zitten een paar flashbacks in, waarin Nina en Max terugdenken aan vroeger en over de gebeurtenissen rond de overstroming. De verteltijd is 398 bladzijdes, ik deed er ongeveer 4 uur over. Ik las het snel, omdat ik benieuwd was naar hoe het verderging, of er nog iets vreemds gebeurd. Ook omdat ik wilde weten hoe de andere hoofdpersoon over het verhaal dacht. De vertelde tijd is ongeveer 2 maanden.

Het boek bestaat uit 3 delen en een epiloog. Het eerste deel gaat over het moment dat Nina naar een Natte school moet, totdat ze wordt ontvoerd. Je begint bij haar eerste dag, op het moment dat ze uit bed stapt. Later krijg je meer informatie. Dit deel bevat ongeveer de helft van het boek. Het tweede deel begint bij haar ontvoering, totdat zij en Max weten te ontsnappen. Dit deel bevat ongeveer 130 pagina’s. het derde deel begint als Nina weer thuis is en Max terecht staat. Hierna volgt nog een epiloog van enkele pagina’s over Max, met een open einde. Je weet niet wat er na gebeurd, maar er moet nog wel iets komen. Er komt een 2de deel uit, de schrijfster is er mee bezig.

Interpretatie titel:  het boek heet overstroomd, omdat het zich afspeelt in de tijd tijdens en na de grote overstromingen van Nederland in de toekomst. Een deel van het woongebied is overstroomd.

Mijn mening: ik vind het een heel mooi en indrukwekkend boek. Het gaat over Nederland in de toekomst, waarin er nog maar een klein deel van ons landje over is. Dit gebeurt er dus als we niet voorzichtig genoeg zijn. Het verhaal heeft wel wat weg van Romeo en Juliet, maar begint anders, de hoofdpersonen haten elkaar voordat ze elkaar leuk vinden. Ook vinden niet beide ouders het erg, eigenlijk heeft alleen Nina’s vader er problemen mee. Het heeft me laten inzien dat je geen vooroordelen moet hebben en dat je moet oppassen dat de samenleving zich niet splits in rijk en arm. Ik wil niet in zo’n Nederland leven. Ik vond het boek makkelijk en vlot doorlezen en ik hoop dat het vervolg snel uitkomt.

                                          Creatieve opdracht   ‘ de wandeling’

Ik wandel vandaag met Nina Brandsma, de dochter van de gouverneur van het 5de gewest. Het is een paar weken na het bevrijden van Max Maurits.

Nina, hoe is het nu met de situatie in ons land en met name in het 5de gewest?

Het is nog steeds niet al te best. De regering is gevallen nadat NATTO Max ontvoerde uit de gevangenis. Zij hebben een nieuwe noodregering gevormd samen met enkele regeringsleden die aan hun kant stonden en bereid waren mee te denken over de beklemmende situatie waarin we nu zitten. Maar ook zij maken ruzie en overal in het land, niet alleen in het 5de gewest, zijn opstanden, demonstraties en rellen. Maar de mensen zien nu in dat de scheiding tussen Nat en Droog onze samenleving niet veel goed heeft gedaan. Daar ben ik NATTO dankbaar voor. Zij hebben ons gered.

Je bent NATTO dankbaar?  Ook al hebben zij je ontvoerd en zijn zij de rellen begonnen?

Ja, ze hebben me laten inzien wat er van onze samenleving is geworden. Ik vind het niet meer erg dat ze me ontvoerd hebben, ook al was dat natuurlijk verschrikkelijk. De meeste mensen zijn zo naïef, niet alleen de Drogen maar ook de Natten. De Drogen vinden de Natten niet goed genoeg en denken dat ze beter zijn dan hen. De Natten vinden ons Drogen maar rijkelui die denken de baas te zijn. Niet verwonderlijk dat daar opstand van komt. Zonder NATTO zou ik ook nog zo naïef zijn.

Hoe gaat het nu met Max? Hij is uit de gevangenis gered.

Met hem gaat het redelijk. Hij houdt zich groot, hoewel hij zijn broer Liam verschrikkelijk mist.

Gelukkig is hij genezen van zijn verwondingen. Maar hij moet rustig aan doen. Hij ligt meestal op de bank. Hij slaapt slecht vanwege nachtmerries. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat ik dat bange meisje was en hij de sterke, eenzame jongen.

Ben je boos op je vader? Omdat hij je wou beschermen en NATTO hardhandig aanpakte?

Nee, eigenlijk niet. Hij wou me ook alleen maar beschermen en, zo als ik al zei, hij is ook naïef. Ik heb zijn ogen maar een beetje geopend, nog steeds vind hij dat ik niet met zijn zaken moest bemoeien. Maar hij houd mij niet tegen. Daar zorgen mijn moeder en Maria wel voor. Zij geven me mijn gelijk. Nee, boos ben ik niet. Boos ben ik op Felix Feliks. Hij fluisterde mijn vader al die zieke plannetjes in en het was zijn idee om Max na zijn vonnis te ontvoeren, zodat ze zeker wisten dat ze van hem af zouden zijn. God zij dank is hij nu dood. Die kogel door zijn kop heeft hij verdient.

Ben je nog boos op andere mensen? Er zijn nog zat mensen op wie jij woedend zou kunnen zijn.

Gek genoeg valt dat wel mee. Aan de ene kant ben ik laaiend op alle mensen van NATTO, inclusief Max zijn vader. Maar aan de andere kant, zij deden wat zij dachten dat het beste was. Ik zie nu hoe erg de situatie hier is en ik snap heel goed waarom ze dat willen veranderen. Want als Natte praten met Drogen, dat werkt niet.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Gek genoeg valt dat wel mee. Aan de ene kant ben ik laaiend op alle mensen van NATTO, inclusief Max zijn vader. Maar aan de andere kant, zij deden wat zij dachten dat het beste was. Ik zie nu hoe erg de situatie hier is en ik snap heel goed waarom ze dat willen veranderen. Want als Natte praten met Drogen, dat werkt niet.

We wandelen ondertussen bij de duinen, vlak bij het water. Het is eb en mooi weer. Het water ziet er stralend uit, heel rustig

We lopen vlak bij het water, vind je het eng worden? Of ben je over je angst heen?

Ik vind het water mooi  en zo moet het blijven. Alleen bij slecht weer, bij  stormen zoals die er vorige week woedden, ben ik wel eens bang. Datzelfde water dat nu zo vredig klotst, veroorzaakte ook overstromingen. Maar zo bang als ik vroeger was, ben ik nu niet meer. Ik denk dat Max en de ontvoering daar veel invloed op hebben uitgeoefend. Toen we moesten vluchten van NATTO, was het vluchten over het water heen, of dood gaan. Toen we schuilden, schuilden we op een piepklein eiland, omringt door niets anders dan water. Soms moet je je angst onder de ogen zien, om het te overwinnen.

Wie of wat mis je ?

Natuurlijk blijf ik Isa, mijn grote kleine zusje missen. Als zij nog leefde, waren dingen zo anders geweest. Maar ik gun haar haar rust. Anders was zij door NATTO ontvoerd, wat hun oorspronkelijke plan was. Nu ben ik de klos. Ook vervelend, maar als oudere zus wil ik toch mijn verantwoordelijkheden nemen.

Jij en Max hadden eerst een hekel aan elkaar toen jullie elkaar ontmoetten. Hoe is dan toch zo gekomen dat je verliefd bent?

Toen ik hem voor het eerst zag, was hij bezig met een knokpartij met die pestkoppen op school. Een vechtersbaasje, dacht ik. Verschrikkelijk. Maar meneer  Van Kralingen dwong ons om die ene opdracht samen te doen. Ergens ontstond die bekende chemie. Hij bleek aardig maar eenzaam te zijn, met een trauma omdat hij zijn vader miste. Toen ik zag dat hij in de penarie kwam door die pestkoppen, trok ik hem de auto in. Ik dacht, ik moet hem helpen.

Je hebt je uiterlijk verandert. Je haar was lang en blond, nu is het kort en zwart. Hou je het zo? Ik vind het er leuk uitzien.

Ja, ik denk dat ik het wel zo hou. Het staat me goed, maakt me wijzer en is symbool voor iets nieuws, namelijk mij als soort van ‘rebel’. Met dit kapsel heb ik immers Max bevrijd en ging ik volledig tegen mijn vaders wil in. Ik ben Maria (de hulp) dankbaar dat ze het kort heeft geknipt. Had ik veel eerder moeten doen.

Als ik Nina vraag, wat ze verder met haar leven gaat doen, is ze een tijdje stil voordat ze antwoord. Daarna zegt ze: ‘ik ga in het hier en nu leven en laat het verleden achter me, voor zover dat kan. Verder richt ik me op de toekomst. Ik ga school afmaken en ik wil graag iets betekenen voor deze wereld. Ik wil niet meer dat bange, voorzichtige, over-beschermde meisje zijn, ik wil die jonge vrouw zijn die ik nu ben.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overstroomd door Eva Moraal"