Overstroomd door Eva Moraal

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Overstroomd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 943 woorden
  • 7 april 2016
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2012
Pagina's
398
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Overstroomd
Shadow
Overstroomd door Eva Moraal
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

overstroomd

boekverslag

 
 

IBLIOGRAFISCHE GEGEVENS

De titel van het boek is: “Overstroomd”. De auteur is Eva Moraal. De eerste druk was in 2012. Het boek heeft 398 bladzijdes.

WAT GEBEURT ER IN HET BOEK?

De Drogen zijn rijk, wonen in een gebied waar de kans heel klein is dat het overstroomd door de dijken die erom heen zijn gebouwd. Ze hebben alles wat hun hartje maar begeert, terwijl de Natten zich uit de naad moeten werken voor een stukje brood en zijn ze niet beschermd tegen het water. Ze zijn totaal het tegenovergestelde van elkaar.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken en moet ze nu (onder een valse naam) naar school in het Natte Gebied. Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Ze worden al snel verliefd op elkaar en terwijl het verboden is dat een ‘Droge’ en een ‘Natte’ een relatie krijgen.

Max’ vader is ook omgekomen bij de laatste overstroming. Liam, Max’ broer, zit in een verzetsgroep en het gezin van Max wordt door de autoriteiten in het oog gehouden. Liam is kwaad op de Droge en geeft de gouverneur de schuld dat zijn vader verdronk tijdens de tweede grote overstroming, dezelfde overstroming en, hoe verrassend, op dezelfde plek waar ook Isa verdronk. Liam gaat bij een groep die zichzelf de NAtTO (Nationale Alliantie tegen Terreur en Onderdrukking) noemt, ze strijden tegen het regiem van de Droge. In deze bende ontdekt Liam dat de gouverneur een dochter heeft verloren en hij ontdekt ook dat Nina zijn andere dochter is. Hij weet Max over te halen om een wraakplan op te zetten. Ze ontvoeren Nina en nemen haar mee naar een onbereikbare plek op het water. Maar Max krijgt spijt dat hij Nina ontvoerd heeft en helpt haar bij het ontsnappen. Samen lopen ze weg, maar worden als snel gevonden. Nina wordt mee naar huis genomen en Max beland in de gevangenis. Hij wordt veroordeeld voor de doodstraf. Nina voelt zich schuldig en is nog steeds verliefd op Max. samen met Liam en een aantal mensen van NatTo proberen ze Max te bevrijden. Er vallen veel slachtoffers, maar Nina en Max overleven het.
 

WAAR GAAT HET BOEK EIGENLIJK OVER?

Thema:        Max en Nina zijn verliefd op elkaar maar Max is een natte en Nina een droge, en die mogen niks met elkaar hebben.

Titel:            Het land is overstroomd.

PERSONAGES

Nina:                   Nina is een ‘Droge’ en een braaf meisje. Ze heeft een spitse neus, een brede mond en sproeten. Grote, blauwe ogen en lange blonde krullen. Ze is de dochter van de gouverneur en heeft kortgeleden haar zusje verloren door een overstroming die plaatsvond op haar vorige school.

Max:                   Max is een ‘Natte’ en heeft veel woede in zich. Dit komt vandaan uit z’n opvoeding, hij is namelijk boos dat de Drogen in ’t voordeel zijn. Hij heeft een grote neus en schichtige, bruine ogen met lange wimpers. Zijn huid heeft de kleur van mokka. Hij heeft zijn vader verloren door de overstroming die plaatsvond op dezelfde school waar Nina haar zusje verdronken is. Hij denkt dat het de schuld van de gouverneur is.

Liam:                   De broer van Max en wordt vaak Li genoemd. Hij is net zoals Max, hij heeft veel woede in zich. En zit bij de NatTO

Brandsma:         De gouverneur en de vader van Nina.

Maria:                De hulp in Nina’s huis.

Erik:                    De chauffeur die Nina elke dag naar school brengt.

WAT VIND JE VAN HET BOEK?

  1. Emotieve argumenten

Ik vond het een heel spannend boek en kon me goed inleven in de personages.

  1. Esthetische argumenten

Het is een origineel boek ik heb nog nooit iets gelezen dat iemand zo’n kijk op de toekomst heeft.

  1. Morele argumenten

De drogen worden gezien als de kwade personen, maar Nina laat zien dat niet alle drogen hetzelfde zijn. De NatTo wordt in de ogen van de drogen als grote vijanden beschouwd. En de natten worden gezien als minderen.

  1. Realistische argumenten

Het is een realistisch boek, het speelt zich af in de toekomst dus je weet niet of het echt is maar het zou zomaar kunnen. Ik kon me ook goed inleven in de personages.

  1. Realistische argumenten

Het boek is op chronologische volgorde geschreven.

  1. Intentionele argumenten

Ik denk dat de schrijver mensen wil waarschuwen dat als we zo om blijven gaan met ons milieu, dat de toekomst er misschien wel uitgaat zien zoals in het boek.

IS HET ONDERWERP NIEUW VOOR JE?

Ik heb nog niet echt een vergelijkbaar boek gelezen wel heb ik de film “de storm” gezien, die gaat over de watersnoodramp van 1953.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overstroomd door Eva Moraal"