Over de vos Reinaert door Onbekend

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1250 woorden
  • 29 juni 2009
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6
16 keer beoordeeld

Boekcover Over de vos Reinaert
Shadow

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde te…

Het Middelnederlandse Reinaert-verhaal werd naar alle waarschijnlijkheid rond 1180 geschreven. Uit deze tijd is echter geen handschrift bewaard gebleven; de oudste overgeleverde tekstgedeelten zijn te vinden in enkele handschriftfragmenten ui de 13e eeuw. De volledige versie van het verhaal is aan ons overgeleverd in twee handschriften van rond 1400.

Dierenverhalen en sprookjes met dieren in de hoofdrol waren al vroeg in de Middeleeuwen erg geliefd. De oudste op schrift gestelde dierenverhalen zijn in het Latijn geschreven, maar uit de twaalfde eeuw zijn ook een aantal Franse dierendichten bekend die later werden verzameld in de Roman de Renart. De inhoudt van deze Franse verhalen, Li Plaid, is in grote lijnen gelijk aan de eerste helft van onze Reinaert. Het tweede deel wijkt echter af van het Franse voorbeeld. De Middelnederlandse voortzetting heeft een - psychologisch beschouwd - sterkere voortzetting.

Over de vos Reinaert door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Overzicht Reineart de Vos.

Extra informatie:


Lezen was in de middeleeuwen vooral luisteren
Proloog = inleiding naar het eigenlijke verhaal
Topos = vast motief dat in de literatuur regelmatig terugkeert. Grieks voor: Cliché. Mv: Topoi
Voorbeeld: Vermelden naam auteur, en eerdere schrijfwerk, reden voor het verhaal schrijven, moeite van het schrijven, de bronnen, opdrachtgever die het financieel mogelijk maakte.
Intonatie = steun van een lezer zodat je merkt dat sommige dingen een grap zijn

In de tijd van Reineart was het procesrecht nog nieuw.
In de feodale wereld behoorde het tot de mogelijkheid om met wie je je nauw verbonden voelden, in termen van familie band aan te spreken. Bv neef
De pastoor is tegen het celibaat in getrouwd met Julocke (ik lok jou)
De castratiescene is vaak gecencureerd, bv d.m.v. zijn neus af te bijten.
Lekenbiecht = Biecht bij een niet-geestelijke, voor zijn ziel te zuiveren.
Iedereen krijgt de Reineart die hij verdient.
Honger naar voedsel (bruun & Tibeert) geld (nobel) status (belijn)

Het verhaal:

Schrijver = Willem (die Madoc maakte)
De koning roept met Pinksteren alle vazallen bij elkaar voor een hofdag. Doel hofdag: orde & vrede in het rijk te bevestigen en verstevigen. De meest trouwe vazallen, de baronnen, stonden de koning bij de rechtzitting bij. 1 belangrijke vazal, Reineart de Vos is er niet: hij heeft zich aan zijn verschijningsplicht onttrokken. Omdat vrijwel iedereen een officiële aanklacht tegen hem wil indienen.
Aanklacht van Isengrijn de Wolf: hij verkrachtte (verhoerde)zijn vrouw en piste 2 van zijn kinderen blind. Verhoeren kan zowel verkrachten als inwilligen betekenen.

Aanklacht van Pancer de Beer namens Cuweart de Haas: Gister op klaarlichte dag zou Cuweart zijn onthoofd als Pancer niet langskwam. Reineart zou Cuweart een kapelaan (hulppastoor) maken. Kon direct worden bewezen, door zichtbare wonden & was tijdens koningsvrede. Kapelaan maken kan ook masturberen betekenen.
Grimbeert de Das, Reinearts Neef neemt het voor Reineart op: Isengrijn de Wolf heeft Reineart vaak verwond & bedrogen. Hij verbeterde zijn leven en werd kluizenaar. Zijn kasteel Malcrois gaf hij op & eet geen vlees meer.
Aanklacht van Cantecleer de Haan: Reineart vermoordde zijn dochter Coppe. Reineart had zijn pelgrimsuitrusting laten zien & gezegd dat hij geen vlees meer at. Haan verloor argwaan en verliet de tuin.
Eerste dagvaardiging van Bruun de Beer: Hij gaat naar Reinearts Kasteel Meupertuus. Bruun is verontwaardigd omdat de koning hem waarschuwde. Reineart bezat verschillende huizen. Bruun heeft Reineart officieel gedagvaard. Reineart zegt dat hij buikpijn heeft omdat hij te veel honing at, hij heeft een voorraad. Vraagt of Bruun er wat van wil op voorwaarde dat hij zijn bondgenoot wordt. Bruun laat zich leiden door zijn vraatzucht. Reineart wijst een boom aan en Bruun steekt zijn kop erin, hij kwam niet meer los. Zat gevangen in de eik van Lamfroit. Lamfroit merkt vatzittende beer en haalt versterking in het bos. Hij wrikte zich los en zijn huid scheurde. Aan de oever van de rivier werd hij mishandeld door de dorpelingen. Bruun viel in de rivier. Bruun komt weer aan de oever. Reineart kan nu niet beschuldigd worden omdat de dorpelingen het deden. Maar wilde Bruun eigenlijk opeten. Bruun schuift en rol naar het hof: Vernederend.
Tweede dagvaardiging van Tibeert de Kater: Omdat het laat is blijft Tibeert eten en slapen in Maupertuus. Reineart zegt dat de schuur van de pastoor vol zit met vette muizen. Tibeert wil zijn trouwe vriend worden. Reineart weet dat de Pastoor een strik heeft gespannen voor hem. Tibeert sprong in de schuur en een strik kwam om zijn hals. Hij gilde en Martinet (zoon van de pastoor) schrok wakker, ze dachten de kippendief gevangen te hebben, Tibeert werd vaak geslagen. Pastoor van helemaal naakt. Tibeert beet 1 van zijn ballen eraf. Julocke maakt zich druk om het liefdesspel. Willem schildert de pastoor negatief af door vaak te zeggen dat hij naakt is en kiest voor woorden als: Klokkenspel en de klepel (ironisch).
Tibeert ontsnapt door het koord door midden te bijten en ging naar het hof van de koning.
Derde dagvaardiging van Grimbeert de das. Hij ging vrijwillig. Reineart gaat mee & laat zijn gezin bedroeft achter. Reineart biecht bij Grimbeert voor vergiffenis van zijn zonden. Zegt dat hij het meeste spijt heeft van Hersint. Grimbeert pakt een tak en geeft hem 40 slagen voor al zijn zonden. Lichte straf omdat het zijn oom was. Reineart zegt: ‘ik had het nog liever voor de boeg dan dat ik het achter de rug had’ Betekent: Als hij het over mocht doen, zou hij zijn leven beteren. Of: Als hij het over mocht doen, deed hij het precies hetzelfde.
Ze gaan samen het hof, langs het klooster met viel dieren, wat Reineart wist en pakt een haan maar vraagt god om vergiffenis. Reineart keek vaak achterom toen ze doorliepen, hij bad voor de kippen.
Reineart gaat voor de koning staan, dieren dienen kun aanklacht in. Ze hadden harde bewijzen. Zijn vonnis: de galg. Isengrijn, Bruun en Tibeert maken de galg klaar. Reineart wil zijn schuldbetekenis doen. Zegt dat Isengrijn een keer een kalf ving en hem zelf opvrat. Maar hij werd niet boos omdat hij genegenheid voor zijn oom voelde.
Ook had hij zilver en goud: hij zegt dat hij geen leugen op zijn laatste reis wilde meenemen & zegt dat het van zijn vader was. Tibeert ontmoette Bruun en met Grimbeert en Isengrijn zwoeren zij dat ze Bruun koning zouden maken. Als iemand zich er tegen ging verzetten zou het goud en zilver tegen hen gaan werken. Grimbeert vertelde dit in een dronken bui aan Hermeline. Die zei dit tegen Reineart. Hij achtervolgde zijn vader en stal de schat. Zijn vader bedekte zijn sporen met zijn staart. Reineart legde de schat ergens anders. Zijn vader was woest toen hij het ontdekte, Bruuns plan ging niet door. Reineart vertelt de koning waar de schat ligt als de koning hem van zijn zonden vergeeft. De vrouw van Nobel, Gentel gelooft hem. En reineart geeft strohalm aan de koning. En zegt waar de schat ligt (Kriekeput), Reineart wil niet mee, Nobel gelooft hem niet, maar Reineart vraagt aan Cuweart of hij weet waar Kriekeput ligt, hij zegt dat hij dat weet. Reineart zegt door de paus in de ban gegaan te zijn en gaat daarom op pelgrimstocht. Nobel gelooft hem nu. En Reineart is vrij. Reineart vraagt om schoenen & een tas: Vel van de rug van Bruun wordt een tas en de poten van Isengrijn en Hersint worden 2 paar schoenen. Belijn de ram, hofkapelaan, moet komen: wil eerst geen Bijbeltekst voor Reineart lezen omdat hij is pauselijke ban is, Nobel wordt woest & hij doet het toch. Reineart wilde weg. Hij wil Belijn en Cuweart een stukje mee hebben op reis.

Reineart vertelt Hermeline dat Cuweart een zoenoffer is van de koning, hij was de eerste die de vos beschuldigde. Reineart vermoordde hem en werd opgegeten. Ze moeten vluchten. Belijn is buiten, had cuweart horen gillen. Reineart zei dat zijn vrouw flauwviel en wil een brief aan de koning sturen. Moet Belijn brengen in de tas. Daarin zit de kop van Cuweart. Reineart vertrekt met zijn gezin. Belijn zegt dat hij hielp bij de brief aan de koning. Koning ziet de kop. Koningschap is in gevaar omdat hij zijn hoogste vazallen heeft vernederd. Eer is verloren. Firapeel de luipaard wil hem helpen, toch een beetje familie. Hij ging naar gevangenen maakte ze los en zei dat het de koning speet. Ze mogen Reineart doodbijten en zijn verwanten leed en kwaad berokkenen. Ze gingen mee en sloten vrede. Firapeel praat zo het onrecht aan Nobels hof goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Over de vos Reinaert door Onbekend"