Opkomst en ondergang van de zwarte trui door Bob den Uyl

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1236 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.3
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
120
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Opkomst en ondergang van de zwarte trui
Shadow
Opkomst en ondergang van de zwarte trui door Bob den Uyl
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke Gegevens

De schrijver van het boek is: Bob den Uyl
Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1981
De uitgever is Em. Querido’s uitgevrij
Het boek heeft 119 bladzijden
Het genre van het boek is realistisch/komisch

Inhoudelijke Gegevens

De titel van het boek is ‘Opkomst & Ondergang van de Zwarte Trui’.
Dit is de titel van het eerste verhaal.
De zwarte trui is, net als de gele trui bij de Tour de France, de trui die de leider van een wieler ronde draagt. Alleen is het nu een wielerronde die door Bob den Uyl verzonnen is. Deze ronde wordt eerst s’avonds, dan s’nachts en ten slotte zelfs ondergronds in een oude mijn gereden.
Het verhaal vertelt hoe de ronde ontstaan is, hoe de ronde steeds meer voor een kleine groep rijke mensen werd en zodoende steeds ‘geheimer’ moesten worden. Vandaar dat ze de wielerronde in een oude mijn gingen houden. Daar werd de Belgische koningin uitgenodigd om het startschot te geven, maar door een technische storing viel de stroom uit en verdwaalde de koningin in de mijn en werd nooit meer terug gevonden. Dit was het eind van de vereniging van de zwarte trui.


De verhalen in dit boek spelen zich af op allerdaagse plaatsen behalve het verhaal van de zwarte trui (mijn):
•Een woonkamer
•Een bootje op een rivier in Nederland
•Een vakantiewoning in Nederland
•Steden en hotels in het buitenland, vooral Duitsland en België. Dit komt omdat Bob den Uyl vaak schrijft over (verzonnen of niet) reizen die hij voor zijn werk of op de fiets naar het buitenland maakte. (zie Bijlage in het rood).

De meeste verhalen spelen zich volgens mij af in de tijd dat ze geschreven zijn of kort daarvoor, dus zo rond 1980.
Dit merk je vooral aan de verhalen waarin hij (zogenaamd ?) verslag doet van reizen of gebeurtenissen die hij zelf heeft meegemaakt. Hij beschrijft hotel kamers met een tv, een vrij moderne vakantiewoning, openbaar vervoer (vaak de trein) dat vrij modern is, etc.

Een belangrijke hoofdpersoon uit zijn verhalen is hij volgens mij zelf. Dit denk ik omdat een aantal verhalen reizen beschrijven die hij zelf gemaakt heeft.

Dit doet hij alleen best wel op een vreemde en soms ook komische manier. In een verhaal vertelt hij bijvoorbeeld over een lijstje dat hij heeft van onbereikbare plaatsen. Dit zijn de plaatsen waar hij altijd al heen had willen gaan maar waar hij op een of andere manier nooit heeft kunnen komen.
Als hij een ander als hoofdpersoon neemt vind ik dat die persoon veel lijkt op Bob den Uyl zelf, dat denk ik tenminste als ik over hem lees (zie rode bijlage). In een verhaal gebruikt een man waarvan zijn vrouw met een ander op wintersport is, veel te veel alcohol waardoor hij rare dingen gaat doen (de burgemeester opbellen en hem uitschelden). Ik heb gelezen dat Bob den Uyl ook een alcohol probleem had.

Het boek heeft geen hoofdstukken maar bestaat uit 6 verhalen. De verhalen die hij over reizen verteld zijn soms wel door witte regels en soms door cijfers in stukken verdeeld om te laten zien dat hij zo een andere gebeurtenis van de reis naverteld.

Het taalgebruik in het boek is soms best wel moeilijk. Vooral in de verhalen waarin hij over een van zijn reizen vertelt, iets meemaakt en daarover na gaat denken gebruikt hij soms moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen.
Soms probeert hij zelfs iets duidelijk te maken door (ook in het Engels) stukken te citeren uit boeken die hij leest of gelezen heeft.
Dit vond ik soms best wel moeilijk, maar vaak snapte ik de meeste verhalen toch wel goed zeker ook omdat hij dan weer andere dingen met veel humor vertelde.

Ik denk dat veel dingen die Bob den Uyl in zijn verhalen vertelt echt gebeurd zijn omdat hij ze, zoals ik al gezegd heb, als een soort reisverslag vertelt.
Alleen denk ik dat hij er best wel veel dingen bij verzonnen heeft.
Dus de reis is echt, en dit gebruikt hij dan weer om uit te leggen hoe hij over bepaalde dingen denkt. Er is bijvoorbeeld een verhaal waarin hij een nieuwe gevangenis mag bezoeken. Dit zal best wel echt gebeurd zijn.
Hij gebruikt dit dan weer om uit te leggen hoe hij over gevangenissen en vrijheid denkt.

Ik vind het een grappig maar toch ook een serieus boek. Bob den Uyl vertelt goed over de dagelijkse dingen die we allemaal zelf ook mee kunnen maken, maar dan op een grappige wijze. Ik vond het zeker een goed boek om niet alleen voor een boekverslag te lezen maar ook weer eens voor mijn plezier. Je kunt namelijk ‘mee gaan denken’ met Bob den Uyl over de dingen waar hij over denkt, maar zijn verhalen kun je ook gewoon lezen als een leuk en grappig verhaal zonder daar iets achter te zoeken.

Het is moeilijk om van een boek dat meerdere korte verhalen heeft een samenvatting van te geven. Daarom noem ik hieronder de titels van de verhalen en vertel in één zin waar ze over gaan.
‘Opkomst & Ondergang van de Zwarte Trui’
Een avond wieler wedstrijd wordt steeds belangrijker en geheimer voor een klein groepje rijke mensen en verdwijnt door zijn eigen succes.
‘Het onbereikbare’
Bob den Uyl legt uit waarom hij sommige plaatsen die hij graag wilt bezoeken niet bezoekt en als hij toch gaat leidt dit tot een teleurstelling.
‘Een droeve avond’
Iemand waarvan zijn vrouw met een kennis op wintersport is drinkt teveel en krijgt rare ideeën en gaat rare dingen doen.
‘Over een schrijver die het licht zag’
Over hoe hij denkt over de vrijheid in het oude Oost-Duitsland en over gevangenissen (ze zijn wel moderner geworden maar eigenlijk is er in vergelijking met vroeger niet veel veranderd).
‘Maidentrip’
Hoe hij met een irritante, verre kennis een reisje maakt op zijn plezier boot.
‘De heersende werkelijkheid’
Hij vertelt hierin hoe hij een aantal belangrijke personen uit de nazi tijd interviewt (hij vindt ze interessant maar op een bepaalde manier ook slaapverwekend) en over een reisje naar een loopgraaf in België ui de eerste wereldoorlog.

Extra vragen

Heel veel verhalen zijn geschreven van uit het perspectief van de ‘ik’ persoon. Dus eigenlijk de schrijver zelf. Ik heb al hierboven gezegd dat, als hij een verhaal vertelt met een andere hoofdpersoon deze persoon dan veel op hem zelf lijkt.

Het thema van veel van de verhalen die in dit boek staan is dat veel dingen in het leven zinloos of vreemd zijn. En als dat niet zo is dan maakt Bob den Uyl ze vaak wel zo door de manier waarop hij over dingen schrijft. Veel allerdaagse dingen maakt hij, door er bij te vertellen hoe hij er over denkt, belachelijk.

Enkele motieven uit de verhalen uit dit boek zijn:
•Wielrennen
•Mensen die geen contact met elkaar hebben ook al lijkt dat zo
•Alcoholisme
•De eerste wereld oorlog
•Dat er vaak hele belachelijke dingen in het leven voor komen

Doordat het boek niet één verhaal is kan je deze vraag niet beantwoorden alle verhalen zijn apart en beschrijven eigenlijk gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben.

Er komen in de verhalen best wel flashbacks voor bijvoorbeeld in het verhaal over de gevangenis denkt hij eerst terug aan een oom die vroeger in de gevangenis gezeten heeft en dit vergelijkt hij dan met wat hij op zijn bezoek aan een moderne gevangenis ziet en meemaakt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.