Het geheim door Anna Enquist

Beoordeling 8.6
Foto van Marie-Claire
Boekcover Het geheim
Shadow
 • Boekverslag door Marie-Claire
 • 4e klas havo | 2433 woorden
 • 20 november 2021
 • 14 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1996
Pagina's
203
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Trouw Publieksprijs (1997 Winnaar)

Boekcover Het geheim
Shadow
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken. Heden…
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen we…
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken. Heden en verleden wisselen elkaar af in Het geheim. Het heden afwisselend gezien door de ogen van de man en de vrouw. Daartussendoor, in korte scènes, ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Eén geheim is allesoverweldigend - en uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden.
Het geheim door Anna Enquist
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het Geheim

Anna Enquist

Naam: Marie-Claire de Groot: 4 havo
Datum:
18/01/21 – 19/01/21
Aantal woorden: 2439

Inhoud:

 • Bibliografische gegevens
 • Keuze
 • Verwachtingen
 • Begin en eind
 • Open plekken
 • Vertel
 • Thematiek
 • Samenvatting
 • Beoordeling
 • Recensie

Bibliografische gegevens

Titel: Het geheim
Auteur: Anna Enquist
Uitgeverij: De arbeiderspers
Plaats van uitgave: Amsterdam
Oorspronkelijke druk: 1997
Gelezen druk: 1999

Keuze

Waarom heb ik dit boek uitgekozen?
Mijn Nederlands docent heeft mij 7 boeken gegeven die mijn interessant leken om te lezen. Dit boek was daar een van.

Het boek sprak mij aan omdat het over piano gaat. Ik speel zelf ook piano en vind het daarom ook heel interessant.

Ben ik tevreden over mijn keuze?
Ja, ik ben zeker tevreden over mijn keuze. Het was een leuk boek om te lezen. Dat komt ook vooral omdat het over piano gaat. Verder vond ik er ook wel een leuk verhaal achter zitten.

Verwachtingen

Leg uit wat je verwachtte van het boek.
Na het lezen van de achterkant van het boek verwachtte ik dat het over een goede pianospeler ging genaamd Wanda Wiericke.

Ook verwachtte ik een liefdesverhaal die uiteindelijk eindigde, en zoals op de achterkant staat dat Wanda’s ex-man haar ging opzoeken.

Verder wist ik niet echt wat ik moest verwachten.


Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ja, het verhaal ging inderdaad over Wanda Wiericke die erg goed is in pianospelen en veel concerten en optredens heeft gedaan.
Ook kwam er een liefdesverhaal. Je leest eigenlijk twee verhalen door elkaar heen. Een verhaal gaat over hoe Wanda’s ex-man naar haar toe gaat. Het andere verhaal gaat over hoe Wanda’s leven was.

Begin en eind

Hoe begint het verhaal?
Ik vond het verhaal heel verwarrend beginnen. Ik dacht echt “Waar ben ik aan begonnen?”. Het verhaal startte met hoe een vleugel in de balkonkamer van Wanda word gezet.

Het begin van hoofdstuk 2 moest ik een paar keer overnieuw lezen om te begrijpen waar het over ging. De schrijver beschrijft namelijk de geboorte van Wanda, alleen dan in een soort gedichtje. Daardoor begreep ik eerst niet waar het over ging.

Ik ben het er dus niet helemaal mee eens hoe het boek begonnen is, het had best wat duidelijker mogen zijn.

Dit wil je ook lezen:

Hoe eindigt het boek?
Het boek heeft een open eind. Het eindigt wanneer Bouw voor Wanda’s huis staat. Dat vind ik best vervelend want ik wil weten hoe het afloopt en wat hun reactie gaat zijn.

Aan de andere kant kun je op deze manier ook zelf invullen hoe het zou kunnen aflopen.
Misschien hebben ze wel een heel diep gesprek over hoe hun leven de afgelopen jaren is geweest. En misschien blijft Bouw wel bij Wanda en worden ze samen oud (ouder dan ze al zijn).

Ik ben het met de manier waarop het verhaal is afgesloten dus zowel eens als oneens.

Open plekken

Beschrijf minimaal drie open plekken uit je boek. Leg het verband tussen deze plekken en de spanning van het verhaal.

Blz. 39-40

In dit stuk van het verhaal kom Emma huilend Wanda’s kamer in. Emma en Egbert hebben te horen gekregen dat Frank geen normaal kind is en een “mongool” is. Oftewel gehandicapt. Wanda denkt dat het door Egbert komt. Dat hij te graag een baby wilde waardoor het een mongool is. Ze huilen samen. Dan komt het open stuk.

Ik was vooral benieuwd hoe het verder zou gaan met Frank. Er zit niet echt spanning in het verhaal, maar dat is in heel het boek niet zo. Eerder een spanning omdat als je dit leest benieuwd ben hoe het verder gaat, en dan iedere keer stopt het hoofdstuk/stukje tekst daar.

Blz. 120
Wanda besloot weer eens langs te gaan bij haar broertje Frank. Toen ze in zijn gebouw kwam zag ze een piano in de woonkamer staan. Ze ging zitten en speelde, het moest gewoon. Frank luistert bijna nergens naar, leert niet veel en bonkt hele dagen met zijn hoofd tegen de muur aan. Maar er is één ding wat hem rustig krijgt en dat is muziek. Zodra Wanda speelt kruipt Frank naar haar toe en gaat net als vroeger onder de piano opgekruld zitten te luisteren. Hij herkent de muziek. daarna komt de open plek en gaat het verhaal verder vanuit Bouw.

Ik was erg benieuwd hoe het verder zou gaan. Of de mensen zouden klappen en hoe ze reageren. De spanning is niet zo hoog.

Blz. 191
Dit is de laatste bladzijde van het boek. Bouw staat achter het huis van Wanda en hoort een melodie uit het huis komen en luistert er aandachtig naar. Dan stopt het verhaal.

Toen ik dit las vroeg ik me dus af hoe het zou aflopen. Zou Bouw naar binnen lopen? Komen Wanda en Bouw opnieuw bij elkaar? Of loopt Bouw gewoon weer terug?

Er is niet echt een spanning op dit moment, eerder spanning omdat je benieuwd bent wat er gebeurt.

Is het boek chronologisch verteld?
Nee, het boek is niet chronologisch verteld. Eerst lees je in het heden van Bouw of Wanda’s kant. En daarna lees je weer over hoe Wanda opgroeit.

Ik vind dat niet heel erg, en vind dat wel bij het boek passen. Het is wel leuk om te lezen hoe Wanda’s leven is geweest en hoe ze Bouw heeft ontmoet.

Vertelsituatie

Het perspectief van het verhaal ligt bij een alwetende verteller. Als je het verhaal leest krijg je een compleet overzicht van alle gebeurtenissen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal wisselt telkens af. Eerst lees je over hoe Wanda’s leven is geweest, Daarna lees je over hoe Bouw onderweg naar Wanda’s huis is, en je hebt ook delen waar je leest over hoe Wanda’s leven ‘nu’ in Frankrijk is.

Ik vind de vertelsituatie best goed bij het verhaal passen omdat je op deze manier een goed beeld over de situatie krijgt.

Wanda:
Wanda is een vrouw die niet heel sociaal is. Ze voelt zich anders dan de rest. Ze vertelde dat ze niet wilde trouwen en geen kinderen wil krijgen. Uiteindelijk ging ze toch trouwen met Bouw en werd ze zwanger. Helaas kreeg ze een miskraam en was het huwelijk gestopt. Wanda is heel erg op zichzelf. Ze kan hele dagen pianospelen zonder contact met mensen te hebben. Ook lijkt het mij een gevoelig meisje/vrouw. Haar ‘vader’ deed in haar jeugd vaak gemeen tegen haar, terwijl hij wel lief deed tegen haar broertje die zelfs een mongool is. Wanneer haar ‘vader’ sterft wilt hij haar zelfs niet aan zijn bed hebben.
Ook heeft Wanda moeite om iets uit te drukken van wat ze voelt. Ze heeft er de woorden niet voor

Bouw:
Bouw lijkt mij een goede man die veel voor mensen wilt betekenen. Hij heeft een tijd bij de Reehof gewerkt. Dat is een instelling voor mensen met een beperking. Hij heeft veel voor die plek gedaan, en heeft echt zijn best gedaan om die plek beter te maken voor die mensen. Ook was hij bezorgd om Wanda en gaf haar veel liefde. Hij liet haar pianospelen, maar vond het idee van een tour van twee maanden toch niet heel best. Hij wilde haar bij haar hebben en samen met haar oud worden.

Thematiek

Het thema:
Het hoofdthema van dit boek is “geheimen”. Je word zowel met grote als kleine geheimen uit Wanda’s leven geconfronteerd. Zoals natuurlijk het geheim over wie haar echte vader is. Maar haar moeder verborg het ook voor jaren dat Egbert keelkanker had. En Wanda word nog wel meer met kleine geheimen geconfronteerd zoals dat Lucas biseksueel is.

Titelverklaring:
De titelverklaring word pas bekend aan het eind van het boek. Wanda’s moeder bewaart namelijk al heel Wanda’s leven een groot geheim. Wanda is opgegroeid met Emma en

Egbert. Egbert deed altijd raar en gemeen tegen Wanda, terwijl hij tegen haar gehandicapte broer wel normaal en lief deed. Wanda begreep dit niet, wat deed ze verkeerd? Totdat ze bij het bed van haar moeder stond die op sterven lag. Wanda viel uit tegen haar moeder over haar vader. Toen maakte Emma een opmerking dat duidelijk maakte dat Egbert helemaal niet haar vader is. Wanda is weggelopen en de dag erna kwam ze weer terug. Helaas lag haar moeder in coma en kon ze niet vragen wie dan haar vader is.
Blijkbaar was haar eerste pianoleraar, meneer de Leon, haar echte vader. Emma’s ouders waren het er niet mee eens dat zij verliefd was geworden op een jood. In die tijd was dat namelijk niet toegestaan. Daarom is ze uiteindelijk met Egbert getrouwd en heeft ze de vader geheim gehouden.

Motieven:

Een van de belangrijkste motieven in dit verhaal is muziek. Wanda kan zich alleen maar uitdrukken hiermee. Ook ziet zij muziek op een manier wat andere niet zien. Ook is muziek het enige waar Frank rustig van word, wat erg bijzonder is.

Een ander belangrijk motief is de dood. Dit komt elke keer opnieuw in Wanda’s leven. Eerst sterft meneer de Leon in een concentratiekamp omdat hij een jood is. Ook verliest ze haar ‘vader’ Egbert door keelkanker, krijgt ze een miskraam en verliest ze ten slotte ook haar moeder.

Nog een motief is ‘solist’. Wanda gaat als een solist door het leven. Ze heeft niet heel veel vrienden waarmee ze afspreekt aangezien ze altijd piano zit te spelen. Uiteindelijk krijgt ze wel een man, maar na een tijdje is dat ook over. Ook doordat ze haar ouders verliest word ze nog eenzamer en leeft ze uiteindelijk op zichzelf in Frankrijk.

Samenvatting
Bouw Kraggenburg leest een krantenbericht over dat zijn ex-vrouw naar de Pyreneeën is verhuisd en besluit om haar op te zoeken na 30 jaar.
Dan gaat het verhaal naar het hele begin. De zangeres Emma en raadsheer Egbert krijgen een dochter genaamd Wanda Wiericke. Wanda blijkt heel veel talent voor piano spelen te hebben. Eerst krijgt ze les van haar moeder, maar daarna gaat ze naar meneer de Leon voor les.

Wanda’s broer Frank wordt geboren. Alleen er is iets mis met hem. Het is een mongool zoals ze dat noemen. Frank heeft het syndroom van Down en een hersenbeschadiging. Alleen Wanda krijgt hem rustig door piano te spelen voor hem.

Als Wanda zeven is, breekt de oorlog uit. Frank moet binnen blijven omdat de Duitsers mongolen niet accepteren. Op een dag heeft Wanda weer pianoles. Alleen meneer de Leon is er niet. Hij is opgepakt en overlijd uiteindelijk in een concentratiekamp.
Na de oorlog besluiten ze Frank naar een inrichting voor gehandicapten te sturen zodat hij meer leert.

Egbert zet Wanda op het gymnasium omdat hij wil dat ze een goede opleiding doet. Hij vind het pianospelen maar niets. Wanda maakt haar gymnasium niet af en doet stiekem een toelatingsexamen voor het conservatorium. Ze word toegelaten en haar vader lijkt zich erbij neer te hebben gelegd. Ze speelt trio met Joyce en Lucas. Met Lucas deelt ze een paar keer het bed, maar dat werd uiteindelijk niets. Dan krijgt haar vader keelkanker. Ze zoekt hem op in het ziekenhuis, maar hij wil haar helemaal niet zien. Wanda voelt zich gekwetst en waardeloos. Dan overlijd Egbert.

Wanda doet veel concerten en optredens, slaagt en gaat op zichzelf wonen. Ze gaat weer is een keertje langs bij haar broer. Ze ziet een piano staan en gaat spelen. Frank komt net als vroeger naar haar toe gekropen en zit aandachtig te luisteren onder de piano. Dit was ook de eerste ontmoeting van Bouw en Wanda. Ze spreken vaker af en krijgen een relatie. Bouw is een aardige man, Wanda kan blijven pianospelen maar als ze op een tour van 2 maanden wilt gaan vind Bouw het toch niet zo leuk. Hij wil haar bij hem hebben. Ze trouwen en Wanda word zwanger. Helaas krijgt ze na ongeveer 5 maanden een miskraam. Hierdoor kan ze wel de tour doen. Na de tour besluit Wanda niet meer terug te gaan naar Bouw. Op 40 jarige leeftijd verliest ze haar moeder. Ze was erg geshockt omdat ze erachter kwam dat Egbert niet haar echte vader is. Ze blijft toeren en geeft veel optredens totdat ze een hevige pijn in haar handen krijgt. Ze heeft reuma en moet onmiddellijk stoppen voordat het nog erger word. Ze besluit om op een rustige plek in de bergen van Frankrijk te gaan wonen. Dan krijgt ze ineens een bericht dat Bouw bij haar langskomt.

Wanda doet veel concerten en optredens, slaagt en gaat op zichzelf wonen. Ze gaat weer is een keertje langs bij haar broer. Ze ziet een piano staan en gaat spelen. Frank komt net als vroeger naar haar toe gekropen en zit aandachtig te luisteren onder de piano. Dit was ook de eerste ontmoeting van Bouw en Wanda. Ze spreken vaker af en krijgen een relatie. Bouw is een aardige man, Wanda kan blijven pianospelen maar als ze op een tour van 2 maanden wilt gaan vind Bouw het toch niet zo leuk. Hij wil haar bij hem hebben. Ze trouwen en Wanda word zwanger. Helaas krijgt ze na ongeveer 5 maanden een miskraam. Hierdoor kan ze wel de tour doen. Na de tour besluit Wanda niet meer terug te gaan naar Bouw. Op 40 jarige leeftijd verliest ze haar moeder. Ze was erg geshockt omdat ze erachter kwam dat Egbert niet haar echte vader is. Ze blijft toeren en geeft veel optredens totdat ze een hevige pijn in haar handen krijgt. Ze heeft reuma en moet onmiddellijk stoppen voordat het nog erger word. Ze besluit om op een rustige plek in de bergen van Frankrijk te gaan wonen. Dan krijgt ze ineens een bericht dat Bouw bij haar langskomt.

Tijdens dit verhaal is Bouw op weg naar Wanda. Hij komt op allerlei mooie gebieden waar hij even uitstapt. Uiteindelijk is hij bij Wanda aangekomen en weet hij niet zo goed wat hij moet doen. Dan hoort hij een melodie, wat erg bekend voorkomt. Wanda speelt voor het eerst in jaren weer piano.

Beoordeling

Gebruik minimaal drie beoordelingswoorden om het verhaal te bekritiseren.

 1. Realistisch
  Het is een heel realistisch verhaal omdat alles wat erin voorkomt ook in het echte leven kan voorkomen.

Het verhaal speelt ook een deel in de oorlog af, dat is in het echt natuurlijk ook gebeurt. Wanda gaat naar het conservatorium wat wij ook in Nederland hebben. En eigenlijk alles van het dagelijks leven komt terug in dit boek.

 1. Spreekt me aan
  Het boek spreekt mij aan omdat het over piano gaat. Ik vind pianospelen echt enorm leuk en heb er ook talent voor. Niet zoveel talent als Wanda, maar volgends mijn muziekdocent kan ik er wel wat van!

Er is niet echt een verhaalelement, want heel het boek gaat over piano.

 1. Makkelijk te volgen/lezen
  Ik vind het verhaal makkelijk te volgen. Je ziet duidelijk wanneer je over Wanda’s leven leest of over Bouw. Het woordgebruik is ook niet echt moeilijk. Het was dus een prima te lezen verhaal waar je snel doorheen kan.

Recensie

Zoek een recensie over jouw gekozen boek en geef aan waarom je deze recensie wel of geen goede analyse vindt.

Kellyvh98

Geschreven bij Het geheim

Ik heb dit boek twee jaar terug voor school gelezen en ik vind het persoonlijk een prachtig boek.

De indeling van het boek wordt ook wel een muziekstuk genoemd, omdat lange hoofdstukken door korte hoofdstukken worden afgewisseld. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld, maar de flashbacks zijn wel duidelijk en het verhaal wordt uit meerdere perspectieven verteld.

Je moet er wel van houden. Zelf ben ik 17 en ik vond het goed te begrijpen, dus voor jong en oud een aanrader.

Ik vind deze recensie goed bij het boek passen. Ik vind het ook een mooi boek. Zoals ik eerder ook al zei is het boek niet chronologisch verteld, maar wel duidelijk. En zoals zij ook zegt moet je er wel van houden. Als muziek je niet interesseert raad ik dit boek ook niet aan aangezien dat het centrale onderwerp van dit boek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het geheim door Anna Enquist"