Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Op klaarlichte dag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 785 woorden
  • 29 januari 2012
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
279
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2010 Winnaar)

Boekcover Op klaarlichte dag
Shadow

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. 

Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de za…

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de…

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. 

Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling. Nathalie heeft inmiddels een nieuwe identiteit aangenomen en Julia heeft geen idee met wie zij te maken heeft. Maar als Nathalies ex op het toneel verschijnt, verandert dat. Dan blijkt dat niets is wat het lijkt…

Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Algemene gegevens
• Auteur : Simone van der Vlugt
• Titel : Op klaarlichte dag
• Uitgeverij : Anthos te Amsterdam
• Jaar uitgave : 2010
• Genre : Literaire thriller
• Aantal bladzijde : 277

2. De tijd van het verhaal
Begin verhaal
Het verhaal van het boek ‘op klaarlichte dag ’begint met een proloog. De proloog gaat er over dat Vincent is neergeslagen, als je dit leest heb je niet gelijk door waarom hij is neergeslagen. Tussendoor in het verhaal wordt er ook wel eens teruggekeken wat er vooraf gebeurt is. Het verhaal begint daarom in het midden, in het Latijns ook wel in medias res genoemd.

Flashbacks en vooruitwijzingen
In dit boek zitten flashbacks en vooruitwijzingen. Een flashback uit het boek is als Nathalie in de auto zit met Robbie, omdat ze net is gevlucht, want ze had Vincent neergeslagen. Het citaat van deze flashback is: ‘Vincents Alfa Romeo stond met volle tank klaar op het erf. Haastig opende ze het portier en legde Robbie op een deken op de vloer voor de passagiersstoel. Robbie zuchtte diep, sabbelde aan zijn speentje en lachte naar haar.
Een vooruitwijzing is het wanneer Vincent net door Nathalie is neergeslagen, Nathalie is gevlucht en Vincent heeft zijn vriend Nico opgebeld om te komen. Als Nico er is dan zegt Vincent tegen hem: ‘Als ik haar te pakken krijg, maak ik haar af.’ Vincent heeft het hierover dat hij Nathalie wil vermoorden.

Einde verhaal
Het verhaal eindigt met een epiloog. De epiloog heeft een gesloten einde, omdat het eindigt met een oplossing van een misdaad, omdat Vincent in de gevangenis zit en terug denkt aan de tijd met Nathalie en of hij haar echt vermoord zou hebben.

Tijdvertragingen en tijdversnellingen
In dit boek zitten natuurlijk ook tijdvertragingen en tijdversnellingen. Een tijdvertraging in dit boek is het wanneer Nathalie net Vincent heeft neergeslagen en ze op de vlucht is, omdat er heel lang bij deze gebeurtenis wordt stil gestaan en er verschillende details worden genoemd hoe ze gevlucht is.

3. De laatste bladzijde herschreven (epiloog)
Morgen heeft hij twee dagen verlof, eindelijk mag hij weg uit de bak. Heeft dat goede gedrag van de laatste tijd toch nog iets nuttigs voor hem opgeleverd. Hij zit er nu pas twee jaar, maar hij moet er nu nog dertien jaar. Hij heeft echt geen zin om hier nog dertien jaar in een hok van twee bij twee meter te gaan zitten met een toiletpot, een tafel, een stoel en een bed dat kraakt.
Hij heeft pas eindelijk weer een keertje post ontvangen van Nathalie, hij had dit echt nooit verwacht. Het was een foto met haar en Robbie erop. Hij werd woedend toen hij de foto zag en hij besloot een plan te maken om te ontsnappen tijdens zijn verlof.
Nu zit hij een plan te maken om te ontsnappen. Wat zou hij doen, want de grens komt hij zo niet over zonder pasport. Hij heeft het perfecte plan, een vriend van hem van vroeger had een klein privé vliegtuigje, hij kan hem zo de grens overbrengen naar Portugal, want inmiddels zit Nathalie daar. Direct als hij dan de gevangenis uit is gaat hij naar die vriend toe en vraagt het, hij zat toen der tijd ook in het criminele circuit, dus hij doet het vast wel tegen een vergoeding. Dit is het perfecte plan! En dan als hij Nathalie ziet in Portugal…
Vandaag is de dag van zijn verlof, als hij net de gevangenis uit is gaat hij gelijk naar zijn oude vriend toe en vraagt het hem.
Hij zit nu in Portugal, heel zijn plan is perfect verlopen, nu alleen nog naar de plaats reizen waar Nathalie met Robbie is. Het dorp waar ze nu woont stond op de kaart, het is een dorp van een paar huizen. Hij houdt de eerste beste taxi aan en houdt hem aan, hij zegt in het Engels dat hij naar Mondonedo wil.
Na een twee uurtjes in de taxi is hij in Mondonedo aangekomen. Hij loopt door het kleine dorp van een paar huizen en dan komt hij bij een klein boerderijtje aan. Hij weet het, ze woont hier. Hij loopt ongezien het erf op en gaat achterom. Stil gaat hij door de achterdeur naar binnen, loopt door naar de woonkamer en staat dan oog in oog met Nathalie. Nathalie schrikt duidelijk en doet een paar passen achteruit en hij doet een paar stappen naar voren. Op dat moment pakt hij een zakmes uit zijn zak en…

In het boek eindigt de epiloog met een gesloten einde, namelijk dat hij een foto van Nathalie krijgt en hier is hij erg blij mee. Hij moet dan nog dertien jaar in de gevangenis zitten.
In mijn herschreven epiloog eindigt het verhaal met een open einde, namelijk dat hij oog in oog met Nathalie staat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt"