Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Op klaarlichte dag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1104 woorden
  • 12 november 2012
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
279
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2010 Winnaar)

Boekcover Op klaarlichte dag
Shadow

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. 

Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de za…

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de…

Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. 

Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling. Nathalie heeft inmiddels een nieuwe identiteit aangenomen en Julia heeft geen idee met wie zij te maken heeft. Maar als Nathalies ex op het toneel verschijnt, verandert dat. Dan blijkt dat niets is wat het lijkt…

Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Fictiedossier Nederlandse taal

Leesverslag

Titel:

Op klaarlichte dag.

Ondertitel:

N.v.t.

Auteur:

Simone van der Vlucht.

Aantal pagina’s:

277 pagina’s

 

Titelverklaring:

Op klaarlichte dag heeft Nathalie/Dagmar de baby Luna van Ilse ontvoerd. Dat deed ze als wraakactie omdat Lisa jaren geleden een ongeluk heeft veroorzaakt waar haar moeder en broertje mee om het leven zijn gekomen.

Motto/opdracht:

N.v.t.

Genre:

Literaire thriller.

Thema’s:

Criminaliteit, moord, ontvoering.

Samenvatting:

Op jonge leeftijd verloor Dagmar haar broertje en haar moeder bij een auto-ongeluk. Ze groeide ongelukkig op met haar vader die haar vaak mishandelde. Toen ze Vincent tegenkwam ging ze bij hem wonen om aan haar vader te ontsnappen. Vincent bleek in het criminele wereldje te leven en Dagmar werd daar langzaam in meegezogen. Vincent liet haar naam in Nathalie veranderen. Op een gegeven moment stal Dagmar de baby van de vrouw die het auto-ongeluk van haar moeder en broertje had veroorzaakt. Toen Vincent dreigde de baby iets aan te doen sloeg ze hem neet en vluchtte ze. Op haar vlucht noemde ze de baby Robbie terwijl het een meisje was. Ze wilde onderduiken bij Kristien een vriendin van vroeger. Maar dat kon volgens Kristien niet dus ging ze verder. Dagmar wist niet dat Vincent nog leefde. Vincent ging naar haar zoeken. Als eerst ging hij naar Kristien en vermoordde haar. Door de kranten wist Dagmar na de moord op haar vriendin dat Vincent nog in leven was. Dagmar vluchtte verder naar het vakantiehuisje van haar familie in Italië. Daar bleken haar zus en de man van haar zus te zitten. Ze bleef daar logeren. ’s Nachts hoorde Dagmar iets en dat bleek Vincent te zijn. Dagmar wist met het kind te ontsnappen maar haar zus werd neergestoken en de man van haar zus neergeschoten. Ze overleven het wel. Na een lange achtervolging wist ze Vincent af te schudden en ging naar het graf van Kristien. Daar leerde ze Julia kennen. Julia werkt bij de recherche. De moeder van Julia verhuurt kamers en Dagmar kan daar terecht. Ze wilde daar niet lang blijven en toen ze de oma van Julia per ongeluk van de trap af duwde en ze dood bleek te zijn vertrok ze naar een boerderij waar ze vroeger vaak met Vincent kwam. Nico de vriend van Vincent was daar. Na een gevecht vermoordde ze Nico. Toen Dagmar naar het winkelcentrum ging zag ze Ilse de moeder van Robbie. Ze liet Robbie in de auto en ging met Ilse praten. Dagmar wilde haar haar kind terug geven als ze de politie niet in zou schakelen. Ilse deed dat wel dus Dagmar vluchtte. Julia komt er ondertussen achter wat is er gebeurt met haar moeder en wie Dagmar echt is. Ze wilde het kind terug krijgen en volgde Dagmar naar de boerderij. Dagmar stak de boerderij in brand en vluchtte via een tunnel die onder het huis door liep. Ze liet Robbie achter op een plaats waar hij snel gevonden zou worden. In Portugal kwam ze erachter dat Vincent was opgepakt. Nu woont ze nog steeds in Portugal met haar kind van Vincent.   

Perspectief:

Er zijn drie vertellers. Dus het is een hij/zij perspectief.

De eerste verteller is Vincent. Hij verteld de proloog en de epiloog.

De tweede verteller is Nathalie. Zij verteld de helft van het verhaal.

De derde verteller is Julia. Zij verteld de andere helft van het verhaal.

Taalgebruik:

Het verhaal is heel makkelijk geschreven. Er wordt geen gebruik gemaakt van stijlfiguren. Wel komt er af en toe een flashback voor als Dagmar aan het vluchten is. Ze denkt dan aan het ongeluk van haar moeder en broertje.

Personages:

-       Dagmar/Nathalie. Dagmar is een jonge mooie vrouw. Ze is getrouwd met Vincent en is zwanger. Ze heeft veel last van wat er in het verleden is gebeurt met haar moeder en haar broertje en doet daardoor rare dingen.

-       Vincent. Vincent zit in het criminele leventje. Hij is een aantrekkelijke man die Dagmar makkelijk in kon pakken. Hij kan agressief zijn om eigenlijk geen reden en doet er dan ook alles aan om Dagmar terug te krijgen. Hij wil wraak nemen en deinst nergens voor terug.

-       Julia. Julia is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze is rechercheur - maar toch best goedgelovig. Ze geeft heel veel om haar moeder en is er dan ook kapot van als die sterft. Julia is goed in haar baan en streeft ook naar perfectie in alles wat ze doet.

Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië. Ik denk dat ze aan Italië heeft gedacht zodat Dagmar daarheen kon vluchten door de Gotthard tunnel. Zo had ze nog meer verhaal en had Dagmar ook een reden om te denken dat Vincent misschien wel dood was door het ongeluk of was opgehouden net voor de tunnel.

Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu. Dat merk je aan het gebruik van mobieltjes, luxe auto’s en het gebruik van facebook. Er word geen gebruik gemaakt van flashbacks of tijdsprongen. Je maakt gewoon een aantal weken van haar leven mee.

Open/gesloten einde:

Het verhaal heeft een gesloten einde. Vincent zit in de gevangenis en ze zit zelf op een veilige plek waar ze waarschijnlijk niet gevonden zal worden.

 

Beoordeling:

Ik vond het een spannend boek om te lezen. Doordat ze in het hele boek achtervolgt wordt blijft het boek spannend. Je leeft een soort van met haar mee. Ik vond het daarom heel leuk om te lezen.

Rapportcijfer:

7

 

Biografie auteur:

Simone van der Vlugt is op 15 december 1966 geboren in Hoorn. Ze is getrouwd en heeft 2 kinderen en ze woont in Alkmaar. Ze wist al heel jong dat ze schrijfster wou worden en heeft daarom al op haar 13e een manuscript opgestuurd naar een uitgever. Ze bleef het proberen totdat ze de opleiding Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Bibliografie:

De ooggetuige, in mijn dromen, rode sneeuw in december.

REACTIES

W.

W.

het is niet dagmar maar nathelie

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op klaarlichte dag door Simone van der Vlugt"