Op de hoogte door Christophe van Gerrewey

Beoordeling 5.4
Foto van Cees
Boekcover Op de hoogte
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 2787 woorden
  • 2 september 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
4 keer beoordeeld

Boekcover Op de hoogte
Shadow

Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haar te schrijven. Steeds uitgebreider komt de afwezige geliefde zelf aan het woord, totdat haar stem de zijne verdringt en al zijn mankementen etaleert.

Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haa…

Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haar te schrijven. Steeds uitgebreider komt de afwezige geliefde zelf aan het woord, totdat haar stem de zijne verdringt en al zijn mankementen etaleert.

Op de hoogte door Christophe van Gerrewey
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 Feitelijke gegevens
Titel: Op de hoogte
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur : Cristophe van Gerrewey
Verschijningsdatum 1e druk: maart 2012
Gebruikte druk:1e
Aantal bladzijden: 188
Uitgeverij: De Bezige Bij -Antwerpen
Verfilmd als: n.v.t
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
Christophe Van Gerrewey (°1982) laat zich al jaren in tijdschriften en kranten opmerken als een oorspronkelijk en veelzijdig denker. Hij kreeg er onder meer de essayprijs van Filosofie Magazine en de Prijs voor Jonge Kunstkritiek voor. Korte verhalen van hem kregen een plek in de bloemlezingen Print is dead (2009) en 20 onder 40 (2011).
In de verhalenbundel Werkelijkheid zonder weerga. Fictionele architectuurkritieken (2005) en in novelles over het werk van Rem Koolhaas en Office Kersten Geers David Van Severen bedacht hij een bijzondere mengvorm tussen architectuurkritiek en fictie. In 2010 verscheen bij de bibliofiele uitgeverij Druksel de bundel Vijf ziekteverhalen. Van Gerreweys romandebuut, Op de hoogte verscheen in het voorjaar van 2012.

Flaptekst
Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haar te schrijven. Steeds uitgebreider komt de afwezige geliefde zelf aan het woord, totdat haar stem de zijne verdringt en al zijn mankementen etaleert. Christophe Van Gerrewey (1982) schetst in zijn debuutroman met veel bravoure de praktische moeilijkheden en tegenstrijdige verlangens van de moderne liefde. 'Op de hoogte is even hilarisch, herkenbaar gênant, onnozel, mooi en groots als het leven zelf. Geschreven door een auteur die goed weet hoe hij een lezer tegelijk om de tuin kan leiden en in de tuin van de literatuur kan lokken.'

Motto
Het motto is ontleend aan een dichtregel van Hugo Claus:
“ Ga nu en wankel naar haar die ik niet ken.”

Opdracht
Er is geen opdracht.

Eerste zin van het boek
Ik zou je in deze eerste zin moeten stoppen, als een zakdoek die vol plooien verborgen zit in een vuist en die door een clown als een boeket  tevoorschijn wordt gehaald. (blz. 6)

Quotes
“Aan de ene kant wil ik je eenvoudigweg en zonder bijbedoelingen op de hoogte brengen van wat ik denk dat er is gebeurd, maar aan de andere kant bestaat de voornaamste gebeurtenis daarin dat wij nooit meer een eensluidend verslag van de gebeurtenissen zullen kunnen opstellen, dat wij het nooit meer ergens over eens zullen zijn, dat wij ons altijd op andere hoogtes zullen bevinden, hoezeer we het ook proberen.” 

“De vraag is maar of we elkaar echt hebben gekend, en niet steeds elkaar tot projecties en abstracties hebben herleid. Zelfs nu, op dit cruciale moment, leg je mij dingen in de mond waar ik niet om gevraagd heb. Wat ik hier zeg bestaat alleen maar in jouw fantasie, in de fantasie dan nog van gekwetste en zielige geliefde, en toch doe je alsof die fantasie overeenkomt met mijn diepste wezen!Nooit heb ik zo lang aan één stuk door gesproken als in deze tekst [...].  

“Je kunt niet omgaan met verlies en daarom suggereer je, bladzijde na bladzijde, dat wat je verloren hebt niet eens zo bijzonder was. Zo gaan mannen vaak met literatuur om: ze schrijven om de wereld zwart, onmogelijk en chaotisch neer te zetten, zodat ze zich vervolgens beargumenteerd uit die wereld kunnen terugtrekken.’ 

“Onvoorstelbaar toen al ‘hoe pathetisch mensen zich gedragen als het op de liefde aankomt , hoe ze blijven jammeren en voldongen feiten voor zich uit blijven schuiven, hoe ze weigeren verder te gaan met hun leven en zich alleen nog vol zelfmedelijden concentreren op hun eigen gevoelswereld.’ (

Trivia
Er zijn me geen trivia over deze roman bekend.  

SamenvattingEen verder niet bij naam genoemde ik-verteller zegt dat hij een brief schrijft aan zijn ex-geliefde.  Maar eigenlijk is het geen brief, want waarschijnlijk zal hij nooit naar de geadresseerde worden verstuurd. Het wordt eigenlijk meer en meer een roman die misschien ooit (maar ook kan “nooit”) uitgegeven zal worden.

De verteller leeft net als het jaar ervoor in het huis van zijn vrienden die een vakantie naar Zuid-Europa hebben geboekt en de kat Muisje graag willen laten verzorgen door ene goede bekende. Het is een woning die in de suburbs van Gent staat, terwijl de verteller zelf een appartement in het centrum heeft. Vorig jaar was zijn geliefde nog bij hem toen hij dezelfde opdracht moest vervullen, maar in het afgelopen jaar is de relatie beëindigd.

De verteller schrijft over bepaalde zaken in de “brief.”

-        Een van de eerste dingen is de manier waarop ze drijvend op een luchtbed met elkaar op Kreta kennis hebben gemaakt. Dat is enkele jaren geleden gebeurd.

-        Vervolgens hebben ze nog nooit samen gewoond, maar verblijven ze als een soort oppassers twee in huizen van vrienden die er een tijdje niet zijn. Vaak wordt zo’n verblijf dan door een vervelende gebeurtenis onderbroken.

-        Twee jaar geleden zaten ze in een woning in Den Haag vlak bij Scheveningen. Ze maakten daar een grote legpuzzel, totdat de verteller tot de ontdekking kwam dat hij zijn gsm kwijt was. Hij had het apparaat niet meer kunnen vinden en ze waren naar België teruggegaan om enkele dingen te regelen. Later had de werkster het mobieltje in de wc gevonden: hij had het verloren tijdens de toiletgang.

-        Een andere onderbreking van het verblijf was in Brussel, waar vrienden een appartement hadden met een glazentafel van IKEA. Omdat ze seks op de glazen tafel hadden brak het voorwerp in tweeën. Zonder hun vrienden op de hoogte te stellen, hadden ze een nieuwe tafel bij Ikea gekocht en  later net gedaan alsof er niets was gebeurd.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

-        Een jaar geleden zaten ze dus ook in de woning in Gent, toen er een vlooienplaag bij Muisje was uitgebroken. Ze werden gebeten, probeerden het huis en de kat te ontsmetten, maar dat was niet gelukt. De geliefde van de verteller was bijna hysterisch geworden en had het huis verlaten. Later hadden hun vrienden er ook nog flinke problemen mee gehad. Ook nu was in dit hoofdstuk enkele keren de vraag of ze hun vrienden niet op de hoogte moesten brengen van wat er tijdens hun afwezigheid gebeurde. In dit hoofdstuk wordt wel zes keer deze uitdrukking gebruikt.

In het begin  lijkt de minnaar het toppunt van redelijkheid, hij wil zijn ex-geliefde  van een aantal zaken op de hoogte brengen en spant de lezer voor zijn karretje. Minutieus en met gevoel voor het absurde haalt hij herinneringen op aan het lief en leed dat ze gedeeld hebben, De lezer voelt met hem mee: waarom is zo'n aardige man eigenlijk door zijn geliefde in de steek gelaten. Maar naarmate de brief/ het boek vordert,  als hij zijn ex citeert, zien we ineens heel  iemand anders.

-          Het verliefde stel heeft ook nog een aantal nachten in het huis van de grootouders van de man doorgebracht. Maar dat konden ze ook weer niet uithouden. De vrouw werd heel erg verkouden en ze moesten de vader van de verteller inroepen om hen weg te halen uit het huis. De vrouw heeft veel moeite gedaan om weer van appartement te  veranderen: ze koop een huis van een gescheiden echtpaar. De verteller helpt haar     te verhuizen. Komisch is de scene met de ladderlift. Er breekt ruzie uit met de oude bewoners om de logistieke bewegingen van de ladderlift: eerst alles naar buiten of naar binnen en buiten combineren. In de verhitte discussies valt het hondje van de oude bewoners te pletter. Het is intussen december geworden en de vrouw laat meteen merken aan de verteller dat ze nu nog niet weet hoe ze 31 december zal doorbrengen en met wie. Ze voelt er op dat moment veel voor om de relatie te verbreken. Dat gebeurt ook en op dat moment heb je als lezer wel even het gevoel van “een ondankbare vrouw.” Ze neemt zelf ook nooit meer contact op uit eigen beweging. Altijd gaan de contacten uit van de man.

Maar dan begint de man te vertellen dat hij de vorm van de brief niet meer zo ziet zitten en dat hij min of meer kiest voor een roman over zijn geliefde. Hij kan daarin natuurlijk niet alles waarheidsgetrouw vertellen en hij vermoedt dat de simpele recensenten in zijn land het boek als te elitair zullen beschouwen. Hij doet dat aan de hand van een bezoek aan de Boekenbeurs in Brussel.

Maar dan neemt de  vrouw de vertelling als het ware over en ze breekt de verteller beetje bij beetje af. Hij kan niet relativeren, hij heeft geen humor, hij wil altijd de baas spelen en hij heeft haar altijd onder druk gezet. Hij was het type van de hardwerkende man die na een avondje theater  het liefst zo snel mogelijk naar huis wil en zij wil in zo’n geval liever nog wat met vrienden nakletsen met een wijntje. Daarom was het een onmogelijke relatie. Ze is er dan ook van overtuigd  dat er geen weg terug meer is. Ze passen gewoon niet bij elkaar.

Titelverklaring
De titel van het boek is blijkbaar ook de titel van de denkbeeldige roman die de verteller voor zijn ex-vriendin schrijft. De ex geeft aan het einde van de roman aan dat ze de roman gelezen heeft. Op zich is dat allemaal niet mogelijk, want aan het begin van de dag is de verteller een brief gaan schrijven aan haar, die later min of meer de vorm van een roman zal aannemen, waarvan hij nog niet zeker weet dat er een roman van gedrukt zal worden. De vrouwelijke hoofdpersoon kan dus gewoon het manuscript nog niet gelezen hebben.

Personen van iets op de hoogte stellen is bovendien een lopende draad door de vertelling. Bij herlezing ben ik erop gaan letten hoe vaak de verteller in zijn verhaal  de woorden “op de hoogte”gebruikt. Zelf ben ik daarbij op het aantal van 23 gestuit, waarbij het ook mogelijk is dat er nog enkele passages over het hoofd heb gezien..

Lijst met belangrijkste personages/karakters
De verteller
Zijn ex

Analyse van de personages/karakters
De verteller lijkt een erg attente en aardige man die het beste met zijn vriendin voor heeft. Het lijkt erop dat zij steeds zijn pleziertjes vergalt, maar aan het einde van de roman zegt de vrouw dat het eigenlijk maar een echte doordrammer is. ze passen totaal niet bij elkaar: hij wil alles plannen en zeker weten en zij wil een veel vrije houding tegenover het leven.

Zijn ex lijkt in het begin een onmogelijke vrouw, die de pleziertjes van de verteller vergalt. Maar bij haar voltrekt zich precies het tegenovergestelde van de verteller. Aan het eind vertelt ze dat zij wel van het leven houdt (van een wijntje e.d.) maar dat haar vriend alles tot in de puntjes geregeld wil zien en daarvan is ze niet langer gecharmeerd. Zij maakt daarom een einde aan de relatie.

Genre
Psychologische roman
Briefroman   

Uitgewerkte thematiek en motieven
De roman lijkt in eerste instantie te gaan over twee geliefden die niet meer bij elkaar zijn en van wie de man in een literaire brief aan zijn geliefde duidelijk wil maken waarom ze niet meer bij elkaar zijn. Hij hoopt daarentegen dat ze door middel van die niet echt verstuurde brief  weer terug bij hem wil komen. Maar wanneer de geliefde later in het verhaal de vertelling overneemt, blijkt dat zij aangeeft dat ze totaal niet bij elkaar passen qua levenshouding en dat de man de vrouw onderdrukt met diverse situaties.

Uitgewerkte thematiek en motieven
De roman lijkt in eerste instantie te gaan over twee geliefden die niet meer bij elkaar zijn en van wie de man in een literaire brief aan zijn geliefde duidelijk wil maken waarom ze niet meer bij elkaar zijn. Hij hoopt daarentegen dat ze door middel van die niet echt verstuurde brief  weer terug bij hem wil komen. Maar wanneer de geliefde later in het verhaal de vertelling overneemt, blijkt dat zij aangeeft dat ze totaal niet bij elkaar passen qua levenshouding en dat de man de vrouw onderdrukt met diverse situaties.

Maar meer nog dan over het thema van liefdesproblemen, draait het verhaal om de oerliteraire thematiek van  fictie en werkelijkheid. De brief wordt nooit verstuurd, het verhaal krijgt de vorm van een roman waarin de verteller de kans krijgt de waarheid te verdraaien. Hij wil daarin zichzelf schoon praten. Maar aan het einde van de "brief" neemt de vrouw de vertelleing als het ware over en vertelt ze aan de lezer dat het jhuist de man is die haar geen enkele ruimte heeft gelaten. Zo moet de lezer voor zichzelf gaan uitmaken welke waarheid de juiste is. Dat is het oermotief van vertellen en daarmee tilt de schrijver het verhaal naar een ander niveau. 

Structuur en perspectief
De roman die een brief is, wordt onderverdeeld door middel van typografische tekens. Er zijn geen delen en ook geen hoofdstukken. Wel zijn er steeds episoden die door de verteller onder worden gebracht. Ook is er geen eenheid in tijd: het gaat steeds om herinneringen  in de vorm van flashbacks  over hoe hun relatie er heeft uitgezien. Zoals gezegd is er een ik-verteller, maar een kenmerk van een dergelijke verteller is natuurlijk wel dat hij onbetrouwbaar is. Je moet als lezer maar aannemen dat wat de verteller over zijn relatie met zijn geliefde vertelt de waarheid is en naarmate het verhaal vordert, ga je daaraan steeds meer twijfelen.

Het lijkt erop dat de vrouwelijke hoofdpersoon wel een draak moet zijn geweest om met zo’n aardige, attente man te breken. Maar aan het einde van de roman neemt het vrouwelijk personage de teugels in handen (wat literair-technisch gezien niet kan.) Dan onthult ze dat het twee personages zijn die helemaal niet met elkaar door één deur kunnen en dat de verteller eigenlijk een  persoon is die onuitstaanbaar is. Zo komt het hele verhaal weer op zijn kop te staan.

De tijd en het decor van de handeling
Er worden nauwelijks jaartallen en data genoemd. Uit enkele opmerkingen kun je wel opmaken dat we in de 21e eeuw zitten en dat er crisis in Europa is. Er is dus sprake van een actueel verhaal. (2009-2010) In het begin van de roman is het aan het begin van de zomer in juni: de vrienden zet net op vakantie gegaan.

Het decor is dat van een woning in Gent. De verteller beschimpt de stad Gent nog al: wat hij van de Gentse feesten vindt, is duidelijk: het gaat alleen om een stelletje dronken inwoners en toeristen en hij is blij dat hij op dat moment in de buitenwijk verblijft. Het decor wijzigt ook even wanneer het stel in een huis in Nederland (Dden Haag) verblijft, maar Gent blijft het belangrijkste decor.

 De stijl
De stijl is erg opmerkelijk.  Meer dan eens  maakt de verteller enorm lange zinnen (van soms wel meer dan een halve pagina). Taaltechnisch gezien kloppen die zinnen wel en ontsporen ze niet, maar voor de lezer is het niet zo simpel. Ook gebruikt hij soms moeilijke (lees”saaie” woorden)
Dat maakt het lezen niet erg eenvoudig.

Slotzin
[De vrouwelijke hoofdpersoon bekritiseert de zin van het boek.]
“Een reddingspoging van onze liefde, dit boek? Onzin! Het is altijd mijn overtuiging geweest dat we het opnieuw konden proberen zodra we wisten wat we wilden. Bestaat die kans nog? Helaas, ik moet het zeggen, het is niet anders, het is tijd, dit is te veel, het is genoeg geweest- nee.  (blz. 188)

Beoordeling Scholieren.com
“Op de hoogte”is een bijzondere roman. Over het verbreken van liefdesrelaties zijn natuurlijk al heel veel gedichten, verhalen en romans geschreven. Het gaat in deze roman dan eigenlijk ook meer om de vorm/de structuur  van het boek  dan om de inhoud. Het lijkt er erg op dat de schrijver heeft willen experimenteren met de literaire principes. Dat is dan ook meteen de verdienste van het boek. Ook qua stijl steekt het boek boven de grauwe middelmaat uit.

Maar beide factoren maken de mooi uitgegeven (gebonden) roman  niet zo heel eenvoudig leesbaar voor middelbare scholieren.

De literaire waardering: 2 punten. De amusementswaarde voor een geoefende lezer: voldoende.

Recensies
De roman van Christophe van Gerrewey kreeg erg veel aandacht in de media, zowel in Nederland als in België, in de krant en op het internet.

Hieronder staat een ruime hoeveelheid recensies die op internet na te lezen zijn.
http://www.tzum.info/2012/04/recensie-christophe-van-gerrewey-op-de-hoogte/
http://www.nrclux.nl/Op-de-hoogte-Christophe-van-Gerrewey/nl/product/914405/
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3286461/2012/07/14/Over-het-gebruik-van-de-ladderlift.dhtml
http://klassequaboeken.blogspot.nl/2012/08/christophe-van-gerrewey-op-de-hoogte.html
http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/boek-fictie-recensie/120412-sa-opdehoogte_christophevangerrewey
http://www.cultuurbewust.nl/site/literatuur-42923-van-gerrewey-brengt-zijn-ex-succesvol-op-de-hoogte-in-romanvorm/
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AJ3OR752
http://www.passionatemagazine.nl/recensies/christophe-van-gerrewey-op-de-hoogte/
http://enola.be/meer/boeken/20029:christophe-van-gerrewey-op-de-hoogte-
http://recensieweb.nl/recensie/een-wankeltocht-van-ik-naar-jij/

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op de hoogte door Christophe van Gerrewey"

Ook geschreven door Cees