Op blote voeten door Maren Stoffels

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Op blote voeten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1480 woorden
  • 29 januari 2012
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
35 keer beoordeeld

Boekcover Op blote voeten
Shadow
Op blote voeten door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Basics:
Titel: Op blote voeten.
Auteur: Maren Stoffels.
Uitgeverij: Leopold.
Jaar van uitgave: 2008.
Aantal pagina’s: 160.
Genre: Liefde en vriendschap.

Personages:
Sam(antha): Sam is een stoere meid van 16 jaar. Ze haat die stomme kinderachtige naam Samantha. Ze heeft flaporen, en wordt vaak vergeleken met een jongen. Ze wordt verliefd op Benjamin en heeft een zusje die Julia heet.
Bo: Bo is de beste vriendin van Sam. Bo durft alles en is erg goed met jongens. Ze mag Benjamin niet erg graag.
Benjamin: Benjamin is de nieuwe buurjongen van Samantha. Hij is net als Samantha 16 jaar oud. Hij kon pas vanaf zijn 10e veters strikken en slaapt nog met knuffels. Benjamin is gek op zijn kleine zusje Rosa. Samen met zijn zusje Rosa en zijn moeder Jacky wonen ze naast Samantha. Ook kan Benjamin heel erg goed koken.

Jacky: Jacky is de moeder van Benjamin en Rosa. Ze is de buurvrouw van Sam. Ze houdt niet van mensen die langzaam lopen en kan alleen maar omeletten maken. Ze begint later in het boek een hotel, waar Sam een baantje krijgt.
Rosa: Rosa is het jongere zusje van Benjamin. Ze heeft rasta vlechtjes en is gek op haar buurmeisje Samantha.
Wendy: Wendy is de oude vriendin van Samantha. Ze moest plotseling verhuizen en sinds dien spreken ze elkaar nooit meer. Sam schrijft haar nog regelmatig brieven, die ze niet verstuurd. Ze bewaard ze in een doos onder haar bed.

Plaats:
Het verhaal speelt af in het dorp waar Sam, Bo en Benjamin wonen. De plekken waar het meeste over wordt geschreven en de belangrijkste plekken zijn in het huis/hotel van Benjamin, bij het meer en in de discotheek.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het heden, in een zomervakantie. Ongeveer 7 á 8 weken.

Samenvatting:
Sam voelt zich niet thuis in haar dorp. Dat komt omdat haar beste vriendin Wendy is verhuisd en ze elkaar niet meer spreken dankzei een ruzie die de meiden kregen vlak voor Wendy wegging. Op de eerste dag van de zomervakantie zit Sam met haar vriendin Bo in de tuin, terwijl ze over de nieuwe buren van Sam praten. Even later komen de nieuwe buren van Sam aan bij hun nieuwe huis en Sam gaat kijken wat voor mensen het zijn. Als ze staat te kijken kijkt de jongen om en lacht naar haar. Sam voelt zich alsof ze verliefd is.
De volgende dag gaat ze met Bo naar een meertje toe. Daar komen ze twee jongens tegen. Een ervan wil de naam van Bo weten . Deze jongen heet Teddy. Als Bo haar naam niet wil vertellen, scheldt hij Sam uit voor een jongen. Dat pikt Bo niet en ze gaan weg.

Die middag komt Julia (Sam’s kleine zusje) Sam vertellen dat er de volgende avond een collega van hun moeder komt eten met haar dochter. Als Sam na het eten buiten is ziet ze de nieuwe buurjongen lopen. Hij heet Benjamin en vraagt of er wat is. Sam’s antwoord hierop is nee, waarop Benjamin vraagt of ze met hem naar binnen komt. Als ze thuis bij de familie van Benjamin is voelt ze zich meteen op haar gemak. De volgende dag gaat ze weer naar het meertje toe met Bo. Daar ziet ze een meisje lastig gevallen worden door Teddy. Die avond komt de collega eten met haar dochter en tot Sam’s schrik is de dochter het meisje dat lastig werd gevallen door Teddy. Ze heet Elsa. De familie is net verhuist en Elsa komt na de zomervakantie ook op de school van Sam en Bo. De volgende dag gaat Sam ontbijten bij de buren. Jacky verteld Sam dat het nieuwe huis een hotel wordt en wordt Sam gevraagd of ze wilt helpen in de bediening bij het avondeten. Daar zegt Sam geen nee tegen. Die middag gaat ze met Bo winkelen in de stad. Ze Elsa en haar moeder tegen. Bo vindt Elsa maar een raar meisje. Maar Sam mag haar eigenlijk wel.
Sam's ouders vinden het niet goed dat Sam zoveel bij Benjamin thuis komt. Ze vinden zijn familie maar raar en verbieden Sam om naar ze toe te gaan. Sam gaat toch, want ze is verliefd op Benjamin. Wanneer het hotel open is, zijn de eerste gasten twee Engelse mannen: Teddy en zijn vriend.
Sam werkt als serveerster in het Hotel bij het avondeten. Teddy scheldt haar nog steeds uit voor een jongen. Sam vindt hem maar een engerd.
Als Sam 16 wordt geeft ze een feest ze nodigt ze flink wat mensen uit. Zij en Sam zijn de hele dag bezig met hapjes maken en versieringen ophangen.
Al doet Benjamin de laatste tijd erg kortaf, hij komt toch. Elsa is er ook en er zijn nog wat andere vrienden.
‘s Avonds gaat Bo, Teddy, Sam en Elsa naar de discotheek. Als ze daar aankomen gaan ze eerst wat drinken. Bo trekt Sam de dansvloer op en Elsa blijft aan de bar zitten. Na een aantal nummers gaat Bo naar Teddy opzoek en gaat Sam kan Elsa ook nergens meer vinden. Ze zit niet meer aan de bar en ze is ook al niet op de dansvloer. Sam doorzoekt de hele discotheek maar ze kan Elsa nergens vinden. Als Sam naar buiten gaat ziet ze Elsa tot haar grote schrik op te grond liggen, omringt door aardig wat mensen. Elsa heeft overgegeven.
Sam brengt Elsa naar huis. Als ze bij Elsa thuis zijn verteld Elsa wat er was gebeurd. Ze was aangerand door Teddy. Ze is niet verkracht, vertelde ze. Dat kwam door haar brandwonden. Teddy vond haar het lelijkste meisje dat hij ooit had gezien. Elsa laat haar brandwonden aan Sam zien. Sam schrikt heel erg en gaat naar huis. Een paar dagen later gaan Elsa en Sam samen naar Benjamin en ze vertellen hem van de aanranding. Hij vindt dat ze aangifte moeten doen. Elsa wil dit absoluut niet; dan weet het hele dorp van haar brandwonden. Benjamin zet Teddy en zijn vriend per direct uit het hotel. Benjamin doet nog steeds heel vals tegen Sam, al weet ze weet nog steeds niet waarom.
Een week daarna wil Sam met Benjamin praten en ze gaat naar zijn huis. Benjamin is niet thuis. Jacky verteld dat hij bij het meertje is. Sam gaat erheen en ziet een jongen en een meisje met elkaar knuffelen en even later zoenen ze. Als Sam doorloopt, ziet ze dat het Elsa en Benjamin zijn. Sam rent door het bos naar huis.
De volgende dag gaat Sam bij Elsa langs. Elsa vertelt dat ze heeft gezoend met Benjamin en ook over haar Brandwonden heeft vertelt. Ze zegt dat Benjamin heel normaal reageerde. Ze zei ook dat ze zich voor het eerst sinds tijden weer veilig voelde.
Als Sam erachter is gekomen waarom Benjamin zo gemeen deed besluit ze met hem te gaan praten. Wanneer Sam alles heeft uitgelegd zoenen Sam en Benjamin met elkaar. Na die zoen voelen Sam en Benjamin zich schuldig. Sam vertelt Elsa over de zoen tussen haar en Benjamin. Elsa is woedend en wil haar niet spreken. Maar daar denkt Sam anders over ze geeft Elsa de doos met niet-verstuurde brieven aan Wendy met al haar gevoelens erin.

Die dag daarna komt Elsa de doos brengen en vraagt waarom ze de brieven nooit verstuurt heeft. Sam vertelt dan over die ruzie tussen haar en Wendy.
Op de laatste dag van de vakantie zit Sam met Bo in de tuin. De moeder van Sam geeft haar een kaart van Elsa. Er staat dat het goed met haar gaat. Helemaal onder aan de kaart staat er met hele kleine zwarte lettertjes: “Ik heb ze verstuurd.” en Sam glimlacht.

Maren Stoffels
Naam: Maren Stoffels
Verjaardag: 13 januari
Lievelingseten: Pizza
Lievelingskleur: Appelgroen.
Lievelingsdier: Neushoorn, altijd al. Lievelingsmuziek: Hanson! Een bandje van drie broers, waar ik al sinds 1997 fan van ben!
Lievelingsvakantieland: Italie of Engeland. Lievelingsberoep: Schrijven natuurlijk! Of anders illustrator.
Lievelingsboek: Ik ben gek op de schrijver Kevin Brooks (vooral zijn boek Zwart Konijn), JK Rowling (Harry Potter is zo mooi!), Roald Dahl (Matilda), en Rachel Ward (Deadline). Van mijn eigen boeken vind ik Op blote voeten mooi. En de nieuwste. Want dat is elke keer weer bijzonder!

Maren Stoffels groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer. Zodra Maren kon schrijven schreef ze al verhalen. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Na haar debuut zijn er veel boeken verschenen bij dezelfde uitgeverij. Meer dan ooit wil Maren schrijven, schrijven en nog eens schrijven! Tijdens de schoolbezoeken die ze doet via stichting SSS merkt ze dat de lezers haar boeken vooral leuk vinden omdat ze er zoveel in herkennen. De thema’s in haar boeken zijn o.a. anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven te zijn en vriendschap.

REACTIES

K.

K.

Goed boekverslag , alleen mist het wat belangrijken dingen die er wel in moeten staan, ! verder wel goed. Bedankt, xxx

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op blote voeten door Maren Stoffels"