Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Over het boek.
Titel: Op blote voeten
Schrijfster: Maren Stoffel
Jaar van uitgave: 2008
Omslagfoto: Mark Sassen
Omslagontwerp: Petra Gerritsen
Auteursfoto: Mark Sassen
Uitgeverij: Leopold (Amsterdam)
Inhoud van het boek.
Aantal bladzijden: 153
Aantal hoofdstukken: 19
Mijn mening.
Ik heb dit boek gekozen omdat de voorkant me aantrok. Het zag er leuk uit. Ook heb ik meerdere boeken gelezen van Maren Stoffels (schrijfster) die waren erg leuk. Het boek is erg leuk er gebeuren leuke en spannende dingen in voor waardoor je graag verder wil lezen. Je kan je goed inleven in de hoofdpersoon. Dat is super leuk.
In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?
Het verhaal speelt in deze tijd af. Dit wordt niet goed duidelijk gemaakt maar wanneer ze naar de disco gaan kan dat in onze tijd zijn.


Waar gaat het boek over.
• Vriendschap
• Liefde
• Angst
De verklaring van de titel.
De titel is ‘’Op blote voeten’’ dit komt omdat Elsa (een vriendin van Sam) brandwonden op haar benen en voeten heeft en zich daar heel onzeker over voelt, daarom draagt ze altijd lange broeken en schoenen om dat te verbergen. Op een dag durft ze al op blote voeten te lopen.
Personen uit het verhaal.
De hoofdpersoon: Samanta Speller
Samanta wil dat ze Sam wordt genoemd. Sam is een hele aardige meid die andere geen pijn wil doen. Soms is ze erg verlegen. Ze trekt niet aan wat andere over haar zeggen ook als mensen zeggen dat ze een jongen is. Sam heeft blauwe ogen, had lang blond haar. Die heeft ze afgeknipt tot stekeltjes.
Moeder van Sam
De moeder van Sam vindt het vreselijk dat Sam zich zo kleed. Ze wil bij iedereen een goede indruk geven maar met zo’n dochter vindt ze dat heel lastig.


Julia
Dit is het zusje van Sam, ze konden goed met elkaar vinden maar Sam vind dat ze erg veranderd is en op haar moeder gaat lijken.
Bo
Bo is een hele goede vriendin van Sam. Met haar gebeuren er leuke avonturen. Bo valt in de goede smaak bij de jongens. Ze kan heel aardig aardig zijn, ze zegt wel alles wat ze denkt en vind.
Wendy
Dit was een hele goede vriendin van Sam. Ze is verhuisd en hebben nu geen contact meer. Sam schrijft brieven aan Wendy maar verstuurt ze niet.
Benjamin
Dit is de nieuwe buurjongen van Sam. Ze raken al snel bevriend en krijgen later verkering. Ze kan op hem vertrouwen.
Jacky
Dit is de moeder van Benjamin. Zij is dus de nieuwe buurvrouw van Sam. Later opent ze een hotel in haar eigen huis, waarin Sam mag helpen.
Rosa
Rosa is het zusje van Benjamin. Ze is ongeveer zeven jaar oud. Ze houdt erg van verhaaltjes.
Elsa
Dit wordt in het verhaal een goede vriendin van Sam. Ze draagt altijd lange broeken en schoenen om haar brandwonden te verbergen. Ze is erg verlegen.
Moeder van Elsa
Dit is de collega van de moeder van Sam. Ze is erg deftig. Elsa moet alles doen wat haar moeder van haar vraagt.
Teddy
Dit werd het vriendje van Bo. Hij is erg gevaarlijk wij hij heeft Elsa geslagen toen hij de brandwonden zag. Hij loopt achter veel meiden aan. Hij spreekt Engels.
Een belangrijk stukje uit het verhaal.
Bladzijde 85.
De uitsmijter lijkt half in slaap te zijn gevallen en ik loop naar de fietsen. Die staan nog aan elkaar, dus ze kan niet ver weg zijn. Plotseling hoor ik opgewonden stemmen. Ik loop een rondje om het gebouw en aan de zijkant vind ik een groepje mensen. ‘Gatver,’ hoor ik één van hun zeggen. Ik duw een jongen opzij en schrik me rot. Elsa ligt op de grond in een plasje overgeefsel. Haar lange haren hangen in slierten langs haar wangen. ‘Opzij,’ roep ik meteen. ‘Laat me erdoor.’ Een meisje kijkt me aan. ‘Wie ben jij? Haar vriendje?’ Ik neem niet eens de moeite om rood te worden. ‘Ja, toevallig wel. Laat haar met rust. Er valt hier niks te zien.’
Dit vind ik een belangrijk stukje tekst omdat hier Elsa wordt geslagen door Teddy. Dit is het stukje waar Sam Elsa haar weer vind. Ze is geslagen door Teddy omdat ze brandwonden heeft.
Waar speelt het verhaal zich af.
• Meer
• Sam’s huis
• Villa van Benjamin
• Discotheek
De samenvatting.
Sam (Samanta) is een vijftienjarig meisje. Ze voelt zich niet thuis in haar dorp. Dat komt omdat iedereen naar elkaar kijkt. Daarom knipt ze haar haren tot stekeltjes en kleed zich als een jongen. Ze schrijft brieven naar Wendy, haar oude vriendin die ondertussen is verhuist. Die brieven verstopt ze in een doos onder haar bed maar verstuurt ze niet.
Het is zomervakantie en haar vriendin Bo is bij haar. Ze zijn dat er nieuwe mensen komen wonen in het spookachtige huis naast haar. Ze zijn erg nieuwsgierig wie er in dat huis komt wonen. Dan ziet ze haar nieuwe buurjongen ze is meteen verliefd. Ze heeft het gevoel dat ze hem al kent. Hij heet Benjamin. Ze raken al snel bevriend. Sam voelt zich er thuis bij de familie van Benjamin. Ze is er erg welkom. Sam vindt zijn moeder Jacky en zijn zusje Rosa erg aardig. Later hoort ze dat de villa een hotel wordt, later krijgt ze ook een baantje aangeboden als serveerster. Ze wil het graag doen en helpt mee.
De volgende dag gaat Sam en haar vriendin Bo naar het meer waar ze een Engelse jongen tegen komen. Hij heet Teddy. Hij is een meisje aan het lastigvallen. Later de dag komt er een collega van de moeder van Sam eten ook neemt ze een dochter mee die Elsa heet. Sam schrikt want dat was het meisje wat lastig gevallen werd door Teddy. Ze mag Elsa niet ze vindt ze maar raar. Ze doet alles wat haar moeder zegt.
Als het hotel helemaal af is worden de eerste gasten ontvangen. Ze ziet gelijk dat het Teddy en een vriend van hem zijn. Ze moet toch vriendelijk voor hen zijn waar ze toch een beetje moeite mee heeft. Later hebben Teddy en Bo verkering. Dat vindt Sam niets ze vindt hem maar eng en gevaarlijk. Elsa vindt ze steeds aardiger en doet haar denken aan Wendy.
Toen Sam jarig was gingen Benjamin, Bo en Elsa ’s avonds naar de discotheek, maar tijdens het dansen raakt Sam Elsa kwijt. Als ze Elsa buiten naast het gebouw vindt heeft ze overgegeven. Sam brengt Elsa snel naar huis. Thuis verteld Elsa dat Teddy haar heeft geslagen, maar hij was gestopt omdat hij haar brandwonden zag. Sam schrok ze wist niet dat ze brandwonden had. Elsa liet ze zien. Dan gaat Sam snel naar huis en verteld de volgende dag aan Benjamin wat er was gebeurd met Elsa en meteen zijn Teddy en zijn vriend uit het hotel gestuurd.
Sam was en brief aan het schrijven voor Wendy, tot dat haar zusje Julia binnen kwam en vroeg wat dat was. Ze vertelde dat ze een vriendje had. Wat natuurlijk niet waar was. Dat had haar zusje verteld aan Benjamin. Zonder dat Sam dat wist. Benjamin is daardoor teleurgesteld.
Langzamerhand wordt het steeds drukken in het hotel. Benjamin wordt steeds bozer en reageert erg scherp als Sam iets verkeerd doet of iets zegt. Op een moment loopt ze boos weg want ze snapt niet waarom hij zo doet tegen haar. Naar een paar uur wil Sam het goedmaken maar Jacky zegt dat Benjamin bij het meer is. Dus ging ze naar het meer toe. Maar dan ziet ze iets aan de andere kant van het meer. Ze ziet dat daar Elsa en Benjamin zitten! Dan ziet ze ineens dat ze samen hand in hand zitten. Sam schrikt, dit had ze absoluut niet verwacht. Als ze nog een keer kijkt ziet ze dat ze zoenen. Boos en verdrietig fietste ze weer naar huis.
De dag erna vroeg Sam aan Benjamin waarom hij haar zoende. Hij vertelde dat Elsa hem leuk vond en niet andersom. Dan is het weer goed tussen hun tweeën. Sam vertelt dat ze hem al lang leuk vind. Dan zoenen ze elkaar! Ze is super blij maar ook tegelijk verdrietig want hoe moet ze dit Elsa vertellen? Die houdt ook zo veel van hem. Uiteindelijk vertelt ze het Elsa. Ze is erg verdrietig en heel erg boos. Ze wil niets meer met Sam te maken hebben, want dit was de enige jongen waar ze echt op kon vertrouwen.
Sam was aan het kijken naar haar doos vol brieven. Op eens krijgt ze een idee. Ze gaf de doos met brieven aan Elsa zodat Elsa het misschien beter begrijpt. Elsa had alle brieven gelezen maar snapt niet waarom Sam het niet heeft verstuurt. Dan gaat Elsa op kamp voor zeker te worden vooral voor haar brandwonden. Dan komt Sam er achter dat de doos met brieven leeg is. Ineens komt haar moeder er aan met een kaartje van Elsa waar op staat:’ Zomerse groeten! En er stond ook op: Op blote voeten’! P.S Ik heb ze gepost.
Over de schrijfster.
Maren Stoffels is geboren op 13 januari 1988. Zij is geboren in Amsterdam, Nederland. Toen je 5 jaar was, schreef ze al kleine boekjes. Dit werdt door haar vader, moeder en broer gelezen. Later toen ze ongeveer 15 was kwam haar eerste boek uit.
Meerdere boeken van Maren Stoffels. Welk jaar?
2005 Dreadlocks & Lippenstift
2006 Piercings & Parels, bekroond door de Nederlandse kinderjury
2006 Cocktails & Ketchup
2007 Sproetenliefde
2007 Schim in het bos
2008 Op blote voeten
2008 Vlucht van Elin
2009 Tara vecht terug
2009 Je bent van mij (met Hans Kuyper)
2010 Gezicht van Britt
2010 Met mijn ogen dicht
2011 Verboden voor ons
Site van schrijfster.
www.marenstoffels.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Elsa werd niet geslagen door Teddy!

7 jaar geleden

I.

I.

elsa wordt verkracht niet geslagen

6 jaar geleden

M.

M.

ze word niet verkracht want teddy schrikt van de brandwonden en rend daarna weg

4 jaar geleden

#.

#.

Bedankt ik heb hier nog een BEETJE info uit gehaald maar t meeste wist ik zal al maar nog bedankt

5 jaar geleden

0.

0.

elsa is niet verkracht maar geslagen

5 jaar geleden

K.

K.

Benjamin ging niet mee naar de disco hij moest werken

4 jaar geleden

L.

L.

het is een tof boek

3 jaar geleden