Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 864 woorden
  • 12 juni 2015
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
24 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Het spannende boek van Jan Terlouw; Oorlogswinter.

In deze tekst ga ik vertellen over het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Het is een spannend boek over een jongen genaamd Michiel die in de Tweede Wereldoorlog leeft. Hij wordt onafhankelijk, en neemt dappere beslissingen. In deze tekst kom je te weten over hoe in het boek spanning wordt gecreëerd, over het thema van het boek, over mijn oordeel over het boek en ook over de film die later is gemaakt.

Hoe wordt er spanning gecreëerd in dit boek:

In dit boek blijft het steeds spannend omdat er steeds verschillende verhaallijnen beginnen en eindigen. Hiermee bedoel ik dat er steeds verschillende personen voorkomen en verschillende gebeurtenissen weer bij die personen horen. Sommige verhaallijnen zijn heel lang, maar er zijn ook verhaallijnen die heel kort zijn. Neem een voorbeeld; de verhaallijn van Michiel loopt door het hele boek, je beleeft het boek in zijn opzicht. De verhaallijn van Dirk begint in het begin van het boek, stopt dan aangezien hij geen contact meer heeft met Michiel in die tijd, en speelt weer een rol in het einde. De verhaallijn van Jochem, het broertje van Michiel, is niet zo lang maar heeft wel een duidelijke betekenis. Omdat al deze verhaallijnen weer beginnen en weer eindigen en je wilt weten wat er dan weer gebeurt met die persoon, en dan een paar bladzijden verder weer met een ander persoon, blijft het boek spannend. Zo wordt dus spanning gecreëerd in dit boek.

Het thema (onderwerp) van het boek:

Onafhankelijkheid en vertrouwen. Ik denk dat het thema (onderwerp) onafhankelijkheid is omdat onafhankelijkheid betekent zelfstandig een oordeel vormen of actie ondernemen, zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Dit is was Michiel constant doet in het boek. Hij vormt zijn eigen oordeel, en laat zich niet beïnvloeden door anderen, over wat hun denken of doen.

Vertrouwen is ook een belangrijk onderwerp in het boek. Michiel weet niet wie hij kan vertrouwen. Hij doet eerst zijn gevaarlijke opdrachten alleen maar later besluit hij om oom Ben in vertrouwen te nemen, die later de verrader bleek te zijn. Hij vertrouwde Schafter niet, maar hij had al die tijd onderduikers in zijn huis, en was wel te vertrouwen.                                                                                         

Mijn oordeel over het boek:

Ik vind Oorlogswinter een spannend, realistisch boek. Ook vond ik het een leuk boek over de oorlog. Normaal vind ik oorlogsboeken niet zo leuk, maar omdat het realistisch verteld is en het een spannend boek is, vond ik het wel leuk. Leuker dan ik verwacht had toen ik begon met lezen. Ik vond het spannend door de verschillende verhaallijnen (zie; hoe wordt er spanning gecreëerd in dit boek) maar ook omdat ik helemaal meeleefde met Michiel. Ik voelde wat hij voelde. Dat maakte het ook heel spannend, om mee te maken wat er gebeurt als je in zo’n situatie terecht komt. Ik vond het niet echt langdradig, omdat er steeds verschillende gebeurtenissen waren waar niet al te lang op door werd gegaan. Wel ging Michiel vaak naar Jack toe, maar daar vroeg Jack niet alleen om eten (wat wel langdradig zou worden als hij dat had gedaan) maar ook om bijvoorbeeld een brief te sturen naar Engeland.

 

De verschillen tussen de film en het boek:

Het boek is later in 2008 verfilmd door Martin Koolhoven. De film heeft ongeveer 850.000 bezoekers in Nederland gehad en 60.000 in België. Ik heb dit deelonderwerp gekozen omdat ik de film in de kerstvakantie nog gekeken heb en het me opviel dat er heel wat verschillen zijn met het boek. Ik vond dat nogal vreemd aangezien ik het verhaal van het boek gewend was en ik zat te wachten op gebeurtenissen die niet in de film voorkomen. Hier wat voorbeelden:

* In het boek komen er elke dag mensen onderduiken in het huis van Michiel, in de film helemaal niet.

* In het boek ziet Michiel helemaal niet dat zijn vader wordt neergeschoten, in de film wel.

* Jochem (Michiels kleine broertje) komt in de film niet voor, maar in het boek wel. Dit geldt ook voor meneer Postma.

* In het boek duikt Dirk onder in het bos met Jack, in de film gebeurd dit niet.

* In de film ontsnapt Jack pas op de dag van de bevrijding, in de film ontsnapt hij hangend aan een brug.

Ik hoop dat door deze tekst het duidelijk is wat ik van dit boek vind en waarom, hoe spanning wordt gecreëerd, wat het thema (onderwerp) van het boek is en waarom, en over de verschillen tussen de film en het boek en ook waarom ik dat deelonderwerp heb gekozen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"