Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 736 woorden
  • 17 maart 2015
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
19 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Over Jan Terlouw:

Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen. Als kind wilde hij al graag boeken schrijven. Daarom ging hij voortdurend op zijn kamer zitten om verhaaltjes te bedenken. Jan was vroeger de  oudste zoon thuis. Hij had nog 2 andere broers en twee andere zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Gardeneren en Wezep, waar zijn vader Gereformeerd Bonds-predikant was.

In 1948 begon Jan een studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht te volgen. Hij haalde in 156 zijn eerste doctoraalexamen. Jaren later besloot Jan dat hij iets anders in zijn leven wilde gaan doen. Hij werd kinderboekenschrijver en politicus. In 1970 kwamen zijn eerste boeken Pjotr en Oom Willibrord uit en werd hij actief als gemeenteraadslid. In 1966 kwam hij voor de D66 in de tweede kamer. 2 jaar later werd hij fractievoorzitter. Na de verkiezingsnederlaag in D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging toen in 1983 als secretaris-generaal van de Conferentie van de Europese transportministers in Parijs werken. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin van Gelderland. In 1999 werd Jan Terlouw senator in de Eerste kamer. Sinds 2009 is Jan voorzitter van de projectgroep Aalherstel.   Jan Terlouw is verhalen gaan schrijven voor zijn vrouw. Voordat hij de boeken schreef vertelde hij de verhalen altijd aan z’n vrouw. Zijn vrouw, Alexandra van Hulst, kwam ook op het idee om zijn boeken te gaan publiceren.  Zijn eerste boek heette Pjotr en kwam uit in 1970.

 

Samenvatting:

Michiel van Beusekom is een jongen van 15 jaar. Hij woont op de Veluwe in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Michiel is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor van de Duitsers gaan overvallen. Als dit mislukt, moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar hij is dan al opgepakt door de Duitse bezetters. Michiel besluit zelf de brief te openen en raakt door de inhoud van de brief verwikkeld in het verzetsleven. In de brief staat namelijk dat er een Engelse piloot is neergestort en in het bos is ondergedoken. Deze piloot heet Jack en is gewond. Michiel moet hem nu verzorgen. Later komt hij er achter dat Jack een Duitser in het bos heeft doodgeschoten. Toen de Duitsers hoorden dat er een soldaat van het Duitse leger was neergeschoten, pakten ze 10 gewone (Nederlandse) burgers op, waaronder ook de vader van Michiel. Ze werden pas vrij gelaten als degene die de Duitser doodgeschoten had zich kwam melden. Omdat niemand dat deed werden vijf van de tien mannen opgehangen, ook de vader van Michiel.

Omdat Jack nog steeds gewond is neemt hij zijn zus Erica in vertrouwen. Zijn zus is namelijk verpleegster en zij kan de piloot verzorgen. Ook informeert hij zijn ‘oom Ben’. Hij wordt oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie Van Beusekom. Hij blijkt aan het eind van het boek een verrader te zijn, terwijl Michiel al die tijd dacht dat Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelf joden mensen in zijn huis die bij hem ondergedoken waren. Aan het einde van het boek wordt oom Ben doodgeschoten omdat ze bang zijn dat hij anders nog meer gaat verraden wat met het verzet te maken heeft.

 

Beoordeling:

Ik vind Oorlogswinter een mooi boek. Jan Terlouw beschrijft duidelijk en levendig de angsten waarmee mensen leven in de oorlog. De gebeurtenissen die beschreven worden zijn heel realistisch en zorgen ervoor dat je je goed kunt inleven in het verhaal. Zo leef je je bijvoorbeeld in wanneer de vader van Michiel wordt vermoord. Ik had als lezer niet verwacht dat de vader van Michiel vermoord werd, omdat je als lezer toch verwacht dat het goed af zal lopen. Dit maakte het verhaal ook onvoorspelbaar. Oorlogswinter is ook een spannend verhaal. Tijdens het verhaal had ik al het vermoeden dat Ben de verrader was en het is dan ook een opluchting dat Michiel hier net op tijd achter komt. Als lezer krijg je ook respect voor Michiel. Vooral op het moment dat Michiel Ben naar het ondergrondse verzet brengt. Ben probeert namelijk op Michiel in te praten, maar Michiel trapt hier niet in. Al met al een realistisch, duidelijk geschreven boek dat zeker het lezen waard is!

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"