Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 417 woorden
  • 12 maart 2014
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
23 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring

Het boek heet Oorlogswinter omdat het zich in de winter in de 2e wereldoorlog afspeelt. Ik zou het zelf ook nog 2 andere namen kunnen geven, namelijk: Michiel in de oorlog en Het verhaal van Michiel.

Belangrijkste gebeurtenis

De belangrijkste gebeurtenis van het boek vind ik dat Michiel erachter komt dat zijn oom voor de Duitsers werkt. Als hij in het kippenhok zit, denkt Michiel dat de enige die Dirk kan hebben verraden, oom Ben is.

Mening over het boek

Ik vind het een heel leuk boek, omdat het spannend en leuk tegelijkertijd is en je aan een stuk door kan lezen. Bijvoorbeeld als Michiel ondekt dat zijn oom voor de Duitsers werkt.

Samenvatting

Het boek Oorlogswinter gaat over een jongen die leeft in de 2e wereldoorlog.

Die jongen heet Michiel, is vijftien jaar oud en zijn vader is de burgemeester van het dorp waar hij woont.

Zijn oom Ben komt een tijdje langs. Michiel is heel blij, hij vind zijn oom namelijk heel cool.

Dirk, een broer van een vriend van Michiel, kom naar hem toe en zegt: “Ik ga een overval doen, als ik niet terug kom dan moet je deze brief naar Bertus brengen, oké?”

De overval is mislukt en Dirk is aangehouden. Michiel moet de brief brengen. Het is hem gelukt, alleen de volgende dag wordt Bertus opgepakt. Michiel opent de brief en leest hem. Er staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit verstopt die voedsel nodig heeft. Michiel besluit hem te gaan verzorgen.

Even later wordt er een Duitse soldaat in het bos gevonden. Als de dader niet op komt dagen besluiten de Duitse soldaten een aantal burgers eruit te pikken en die neer te schieten. Dat gebeurt en Michels vader word daarvoor uitgekozen. Hij moet nu heel veel thuis doen en vraagt aan zijn zus of zij wil helpen met Jack, de Engelse soldaat. Dirk is ontsnapt uit de trein naar Duitsland. Jack de piloot wil terug naar Engeland, Michiel zegt dat zijn oom het wel kan regelen, want hij kent veel mensen uit Engeland. Oom Ben neemt Jack mee. Als hij in het kippenhok zit, schiet Michel te binnen dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, oom Ben is. Michiel kan oom Ben en Jack net op tijd inhalen. Jack gaat net niet dood, oom Ben wordt aan het verzet gegeven.

Een paar dagen later is de bevrijding. Iedereen is blij, behalve Michiel want die kan alleen maar aan zijn dode vader denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"