ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik de film al had gezien waardoor ik het boek ook nog een keer wou lezen omdat mijn moeder zei dat het wel een leuk boek was om te lezen. En als een boek verfilmd is moet het toch wel een goed boek zijn denk ik.

En ik vroeg aan Baukje of het een leuk boek was en die zei dat het een leuk boek was dus daardoor heb ik hem ook gekozen voor mijn boekverslag.

Gegevens van het gelezen boek:

Auteur:                                   Jan Terlouw

Uitgegeven:                            1972

Aantal paginas:                      169

Oorspronkelijke taal:             Nederlands

Verfilmd als Oorlogswinter (2008)

Prijzen Winnaar Gouden Griffel 1973

Beschrijving voorkant:

Op de voorkant zie je een jongen die zich verschuild voor de duitsers die hem willen oppakken. Dit moet voorstellen dat het jongentje onderduikt voor de duitsers net als in de 2de wereld oorlog.

Ook zie je op de voorkant dat hij een gouden griffel heeft gewonnen waardoor je al gauw weet dat het een goed boek is.

Titelverklaring:

Het boek speelt af in 1944 tot 1945 in de tijd van de 2de wereld oorlog, het speelde zich af in de winter. Ik denk dat ze daarom het boek Oorlogs winter noemen.

Ik vind het wel goed bij het boek passen omdat het in de oorlog en in de winter afspeelt.

Af en toe wordt er door een personage in het boek gezegd dat ze hopen dat de oorlog snel voor bij is en dat het ijs onder hun voeten begon te kraken. Ik vind dat dat goed aangeeft dat de titel er echt goed bij past.

Genre of verhaalsoort:

Dit boek Oorlogswinter is in mijn ogen een oorlogsroman, omdat het gezin van Beusekom allemaal dingen meemaakt die in dit boek verteld worden. Ik denk daarom dat het een oorlogsroman is want het gaat er ook om hoe de familie van Beusekom elkaar beschermd omdat ze van elkaar houden waardoor ik het deel van roman er ook bij heb gekozen.

Ik heb oorlogsroman ook gekozen omdat het in de oorlog afspeelt en met het genoemde hiervoor denk ik dat het een oorlogsroman is.

Samenvatting:

Als de oorlog in Nederland begint denkt iedereen dat het niet zo erg is en dat de Duitsers geen kwaad gaat doen.

Maar na een tijdje hebben ze al snel door dat het toch niet zo heel fijn is dat de oorlog is uitgebroken. De Nederlandse soldaten die mee vochten in de oorlog waren al heel snel verslagen en dat was eigenlijk wel een hele grote klap voor Nederland. Hierdoor kwamen er al vrij snel verzet groepen. Dit waren groepen mensen die zich gingen verzetten tegen de Duitsers. Op een avond laat de familie van Beusekom hun zoon, Michiel, melk halen. Tijdens zijn tocht door het dorp waar de familie van Beusekom woont, laat het buurjongentje, Dirk, hem schrikken met een zaklamp. Deze zaklamp heeft hij gestolen van de Duitse man die bij Dirk zijn familie is ingetrokken. De ochtend erna komen er allemaal familie leden van de familie van Beusekom langs. Er is ook een oom Ben aangekomen. Hij doet meteen de kachel aan. Michiel ziet dat ook dat oom Ben gebruik maakt van veel aanmaak houtjes. Michiel weet dat zijn moeder deze met veel moeite heeft gehakt. Hij werd daarom een beetje boos op oom Ben. Oom Ben beloofd om voor Michiels moeder nieuwe blokjes hout te hakken. Nadat de familie gegeten heeft is Michiel meteen opgestaan om oom Ben het hakblok te wijzen zodat hij nieuwe aanmaak houtjes kon maken.

Ondertussen dat hij oom Ben de weg aan het wijzen is vraagt een ander familie lid, Dirk, die op hetzelfde moment is gekomen als oom Ben, of Michiel even bij hem wilde komen.

Michiel vraagt waarom hij bij Dirk moest komen. Dirk vroeg of Michiel weet waar er een plek was waar niemand hun kon horen. Want hij moest iets belangrijk vertellen. Michiel vertelde dat in de schuur niemand hun kon horen. Daar vertelde Dirk dat hij van plan was om het distributie kantoor te gaan overvallen die nacht. Ook vertelde hij dat daar veel risico’s aan vast zouden zitten. Hij vroeg Michiel, als hij gepakt zou worden, of Michiel een brief aan ene Bertus Hardhorend wou geven. Michiel beloofde dat te doen, maar hij moest wel voorzichtig doen, zei Michiel. Dirk beloofde aan Michiel dat hij inderdaad voorzichtig zou doen.

Maar ik kon het al raden de overval ging helemaal fout. Nadat Michiel te horen kreeg dat de overval fout was gegaan, gaf hij de brief van Dirk, zoals afgesproken aan Bertus. Maar onderweg zit het hem niet echt mee en hij komt dan ook niet aan bij Bertus. Hij gaat pas na een nacht slapen weer op pad om de brief aan Bertus te geven.

Maar als Michiel naar het huis van Bertus gaat, zegt de vrouw van Bertus tegen Michiel dat Bertus er niet is. Hij is gister meegenomen door de Duitse militairen. Michiel gaat weer weg en hij besluit om de brief van Dirk zelf te gaan lezen en daarna te verbranden. Hij schrikt erg van wat hij in die brief leest. In de brief staat dat Dirk een Engelse piloot onderdak heeft gegeven en hem aan het verzorgen was en hij vraagt aan Bertus om dat nu te gaan doen. Maar omdat Bertus meegenomen is door de Duitsers besluit Michiel dat hij voor de piloot moet gaan zorgen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Als hij in het hol van de piloot komt kan hij de piloot niet vinden. Als hij de piloot eindelijk heeft gevonden, verteld de piloot, dat Dirk hem 4 keer per dag eten kwam brengen. Dit doet Michiel dan ook maar. De volgende dag word er bekend gemaakt dat er een Duitse soldaat is vermoord en als de moordenaar van de Duitser zich niet meldt worden er 10 Nederlandse mannen opgepakt. Er is niemand die zich meldt dus er worden 10 mannen opgepakt waaronder de vader van Michiel. Van de 10 mannen die opgepakt zijn komen er 5 mannen terug. Hier zit Michiel zijn vader jammer genoeg niet bij. De 5 mannen vertellen dat de andere 5 mannen vermoord zijn. De dagen erna hangt er een hele slecht sfeer in het huis van Michiel.

De dag nadat zijn vader vermoord is heeft zijn moeder een paar joden in huis laten onderduiken. Michiel denkt dat het beter is als de 2 joden zo snel mogelijk weg moeten uit hun huis. Daarvoor heeft hij eigenlijk wel een best slim plan bedacht. Hij zou de 2 vrouwelijk joden als 2 boerinnen gaan verkleden, zodat hij ze met paard en wagen weg kan brengen. Dit lukt en hij gaat weer met een opgeheven hoofd en een gerust hart naar huis.

 

 

Thema en onderwerp:

 

In de tijd van de oorlog moet men veel meer keuzes maken dan in tijden van geen oorlog.

Ook jongeren van ongeveer de leeftijd die ik nu heb moeten keuzes gaan maken en moeten dus vroeg volwassen zijn.

Het kan best zijn dat er soms door zo’n keuze een mensen leven in gevaar komt. Dit zijn dus niet zomaar beslissingen die je maakt. Maar het kan ook gebeuren dat je door zo’n keuze een mensen leven kan redden.

Michiel heeft in dit verhaal eigenlijk de hele tijd met dit soort moeilijke, volwassen beslissingen te maken. Hij neemt als kind dan ook veel verantwoordelijkheid. Hij is hierdoor heel anders groot geworden dan de kinderen nu.

Personage’s:

Michiel van Beusekom is 12 jaar oud. Michiel is een erg behulpzame jongeman met veel verantwoordelijkheid gevoel. Hij helpt die mensen met reparaties en dat soort dingen en neemt na het overleiden van zijn vader veel verantwoordelijkheid op zich. Hij verliest jammer genoeg zijn vader in dit verhaal.

Dirk Knopper is een buurjongetje van Michiel van ongeveer dezelfde leeftijd als hem.

Dirk is absoluut een doorzetter en gaat altijd door tot het einde ook al moet hij er voor sterven.

Ben an Hierden in mijn samenvatting noemde ik hem oom Ben. Hij is geen familie van Michiel maar hij kwam daar heel vaak langs. Ben is rond de 30 jaartjes oud en zit 4 jaar al in het verzet. Maar stiekem is de man voor de Duitsers en geeft veel mensen van het verzet aan bij de Duitsers. Hij is dus een verrader.

Erica van Beusekom is de iets oudere zus van Michiel. in het begin van dit verhaal doet ze vrij weinig. Maar ongeveer in het midden van het verhaal heeft Michiel haar nodig omdat zij een EHBO cursus heeft gevolgd. Ze word daardoor ook verpleegster in het verzet

 Dit waren de belangrijkste personen in dit verhaal voor mijn gevoel.

Tijd er ruimte:

Dit boek speelt zich af in de 2de wereld oorlog (1940 tot 1945) dat weet ik omdat er joden worden verstopt in huizen en omdat er veel verzet strijders zijn in dit verhaal.

Ook weet ik het omdat af en toe de naam Adolf Hitler voorkomt in het verhaal als dictator waardoor ik al meteen weet dat het om de 2de wereld oorlog gaat. En dat is de periode van 1940 tot 1945.

Oorlogswinter speelt zich af in Nederland en in het dorp Vlank. Vlank ligt redelijk dicht bij Zwolle.

Michiel gaat niet naar school in dit verhaal maar is bijna altijd wel in het bos te vinden. En als Michiel daar niet is dan is hij te vissen in de Ijsel omdat hij dat leuk vind om te doen.

Vertel perspetief:

In dit boek werken ze met een hij of een zij vertel perspectief.

Want hij gebruikt vaak het woord hij of zij. Ik vind het wel een beetje lastig dat het boek de hele tijd van vertel perspectief veranderd maar dat komt omdat ik ook dyslexie heb

Ook verteld de schrijver het soms in een ik vertel perspectief want hij schrijft af en toe waar ben ik nu in beland.

Verschil tussen boek en film:

 Er zijn maar een paar verschillen tussen het boek en de film.

1.In het boek komen er ongeveer wel elke dag minimaal 2 personen onderduiken bij familie van Beusekom. En in de film komt er niemand onderduiken bij de familie van Beusekom.

2.In het boek en de film gaat Michiel zijn vader dood, maar in het boek ziet hij niet hoe zijn vader dood gaat, maar in de film ziet hij duidelijk dat hij doodgeschoten word door de moffen.

3.In het boek is er niks over een paard dat dood gaat, in de film zie je duidelijk dat het paard dood gaat tijdens een achtervolging van de moffen op iemand die probeerde weg te komen.

Mening:

Ik vind de film leuker om te zien omdat ik niet heel erg van lezen hou. En daarom ben ik gewoon blij dat we ook een film mochten kijken voor dit verslag.

Ik vind de film leuker om te zien omdat ik niet heel erg van lezen hou. En daarom ben ik gewoon blij dat we ook een film mochten kijken voor dit verslag.

Ik vind de film ook veel makkelijker te volgen dan een boek omdat je een film achter elkaar aan ziet en een boek in een paar weken aan het lezen bent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

hndr

hndr

doe de groeten aan boukje

6 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast