Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1064 woorden
  • 10 februari 2012
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Gegevens:
titel; Oorlogswinter
Auteur; Jan Terlouw
Uitgever; Lemniscaat
Jaar van uitgave; 1972
Genre; Oorlogsroman

1. Thema.
de rode draad in het boek is de 2e wereldoorlog. Het gaat over de zoon van de burgermeester, Michiel. Michiel ontdekt door zijn vriend een neergestorte Engelse piloot die hulp nodig heeft.

2. Personen.

2.1. Wie is/zijn de hoofdperso(o)n(en)?
De hoofdpersoon van het boek is Michiel van Beusekom. Michiel is de zoon van de burgermeester. Hij is 15 jaar en woont in ‘de Vlank’. Dit is een dorpje vlak bij Zwolle. Het is een stille jongen, maar als zijn vader wordt geëxcuseerd durft hij dingen te ondernemen die hij eerst nooit zou durven.
De bijpersonen in het boek zijn:
> Erica van Beusekom, dit is de zus van Michiel. Zij werkt als verpleegster, later komt ze door Michiel in aanraking met Jack. Ze verzorgt zijn wonden en later krijgen zij ook een relatie.
> Oom Ben. Ben komt vaak langs bij de familie van Beusekom, vandaar zijn naam ’oom Ben’. Iedereen denkt dat hij bij het verzet zit, omdat hij zich als een man in het verzet voordoet, maar als zijn ware aard boven water komt blijkt dat hij een verrader te zijn.
> Jack is een Engelse piloot die neergestort is in een bos. Als Michiel een brief van zijn vriend Dirk krijgt ontdekt Michiel Jack. Omdat Jack gewond is en niet naar het ziekenhuis kan betrekt Michiel zijn oudere zus Erica erbij. Zij verzorgt zijn been en schouder.
> Dirk Knopper, dit is de buurjongen van Michiel. Hij is 21 jaar en een goede vriend van Michiel. Hij heeft Jack nadat hij is neergestort gevonden en verzorgt totdat hij wordt opgepakt en neergeschoten. Dit komt omdat hij meegeholpen heeft bij het overvallen van een distributiekantoor.

2.2. Beschrijf van de hoofdpersonen het karakter en als je dat weet hun het uiterlijk.
Michiel is een keurig opgevoede jongen. Hij zou niet snel de regels overtreden. Het is een stille maar slimme jongen.

2.3. Welke hoofdpersonen veranderen/ gaan zich anders gedragen in de loop van het verhaal? Wat verandert er dan?
> Michiel, hij is een stille jongen, maar als zijn vader wordt geëxecuteerd durft hij dingen te ondernemen die hij eerst nooit zou durven. Ook dacht hij altijd het zal wel goed komen, maar doordat de Duitsers het onterecht geëxecuteerd heeft hij een enorme haat aan de duisters gekregen en weet niet ofdat alles nog goed zal gaan komen.
> Oom Ben, hij doet ofdat hij een man is die in het verzet zit, maar als zijn ware aard boven water komt blijkt dat hij een verrader te zijn.

2.4. Welk personage spreekt jou het meeste aan? Waarom?
Michiel, hij doet gevaarlijke dingen voor Jack, maar als ze hem ontdekken is Michiel ook niet meer veilig. Ook is hij terecht boos als de Duisters zijn vader executeren en hij dit wil tegenhouden.

2.5. Welk personage staat jou het meest tegen? Waarom?
Oom Ben, omdat hij zegt dat hij bij het verzet zit, maar dat zit hij niet. Doordat hij iedereen denkt dat hij bij het verzet zit, krijgt hij ook belangrijke informatie die die anders nooit in handen zou moeten krijgen.

2.6. komen er ook stereotypes in het boek voor? Zo ja, welke type? Waaraan herken je dat?
Nee, die komen er niet in voor.

3. Perspectief.

3.1. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Hij/zij- perspectief, ik- perspectief, wisselend perspectief, verteller.
Het is geschreven in een hij/zij verteller.

3.2. Leg met een fragment uit het boek uit hoe je dat weet.’
Hij zou zeker niet hebben verdragen wat Dirk had doorstaan. Zij bewondering voor Dirk was groot.

3.3. Is het gekozen perspectief van invloed op de spanning van het verhaal?
Nee, het heeft geen invloed op de spanning in het verhaal.

4. Ruimte.

4.1. Gebruik fragmenten uit het boek om aan te geven waar en onder wat voor een omstandigheden (klimaat, weer) het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich in het dorp af, in Michiels huis en in het bos. Daar is de schuilplaats van Jack.

5. Tijd.

5.1. Wanneer speelt het verhaal zich af? Maak met voorbeelden uit het boek duidelijk hoe je dat weet?
Het moet zich aan de eind van de tweede wereldoorlog hebben afgespeeld, de winter 1944/1945. Dit weet je doordat het winter is en als het lente is dan is de oorlog afgelopen. Ook hadden mensen niet veel eten waardoor ze distributiekantoren overvallen. Dit deed ook de vriend en buurjongen van Michiel, daardoor weet je dat ook.

5.2. Hoe lang is de vertelde tijd? (= periode die wordt verteld, bijvoorbeeld 8 maanden). Maak duidelijk hoe je dat weet.
De vertelde periode duurt ongeveer een half jaar, vanaf de winter in 1944 tot aan Bevrijdingsdag (mei 1945).

5.3. Hoe wordt het verhaal verteld? Wordt alles verteld in chronologische volgorde (= de volgorde waarin de gebeurtenissen daadwerkelijk plaatsvonden) of zitten er ook flashbacks (terugblik die de loop van het verhaal onderbreekt) in het boek? Zo ja, geef voorbeelden.
Er komen geen flashbacks in voor, dit betekend dat het boek in chronologische volgorde is geschreven.

5.4. Geef voorbeelden van de tijdsvertragingen (uitgebreide beschrijving, tijdsverdichting (samenvatten van minder belangrijke gebeurtenissen of tijdsprongen (Overslaan van bepaalde periodes ). .
Ook dit komt er niet in voor.

7. Probleem en afloop.

7.1. Wat is het belangrijkste probleem? Wie hebben daarmee te maken? Hoe wordt het opgelost?
Het belangrijkste probleem is het verzorgen van Jack. Als iemand dit ontdekt, kan dit grote gevolgen hebben voor Jack.

7.2. Heeft het boek een goede of een slechte afloop, of iets daartussenin? Leg uit waarom je dat vind.
Er is het midden van het boek een slechte afloop voor de vader van Michiel, hij wordt geëxecuteerd door de Duitsers. Aan het einde van het boek loopt het wel goed af.

7.3. Hoe eindigt het boek? Was dat een voorspelbaar einde of juist niet?
Je weet nu dat in 1945 Nederland bevrijd werd, daardoor weet je dat het bijna zover is en wordt het voorspelbaar.

7.4. Heeft het boek een open of een gesloten einde? Leg uit waarom je dit vind.
Het boek eindigt gesloten.

8. Titelverklaring.
De titel Oorlogswinter komt van het feit dat het verhaal zich afspeelt in de winter van 1944/1945. Van 1940 tot 1945 was het oorlog, vandaar de titel Oorlogswinter.

9. Mening.
Ik vond het een erg leerzaam boek, omdat je dit zelf nooit mee hebt gemaakt. Door het boek te lezen krijg je toch een idee hoe het geweest moest zijn. Ik zou het boek ook zeker aanraden, want het is een leerzaam maar ook mooi boek om te lezen.

REACTIES

H.

H.

goed boek

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"