ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel van het boek : Oorlogswinter
Naam van de auteur : Jan Terlouw
Naam van de uitgever : Lemniscaat

Eerste persoonlijke reactie
Ik heb dit boek niet zelf gekozen maar mijn lerares van Nederlands. Mijn eerste indruk was van de voorkant van het boek een beetje saai, want ik zie niet iets grappigs. Ik hou zelf meer van grappige boeken maar dit vind ik ook leuk want het is heel spannend, omdat het oorlog is gebeuren er verschillende dingen en die zijn juist spannend. Het boek is ook een beetje verdrietig want ik vond het heel zielig dat Michiels vader onterecht dood werd geschoten. Dit is een heel leuk boek want toen ik dit boek las leek het net dat ik in het verhaal zat en dat ik meeleefde en ik las zo heel snel het boek door. Soms gebeuren er ook grappige dingen want in het boek kwam ook ‘’wanhoopshoutjes’’ voor en daar had ik nog nooit van gehoord. Ik raad dit boek aan iedereen aan want het is een leuk, spannend, een beetje verdrietig boek.

Samenvatting
Het is oorlog 1944-1945 , Michiel is de hoofdpersoon . Michiel vond de oorlog op de een of andere manier wel spannend . Zijn vader is de burgermeester van Vlank . Michiel heeft nog een zus Erica en geen broer. Op een dag zei Michiels buurjongen Dirk dat hij een distributiekantoor ging overvallen met drie anderen, Michiel moest van Dirk een brief geven aan Bertus als het niet goed gaat. De volgende dag was Dirk opgepakt en wou Michiel de brief aan Bertus geven, maar Michiel kreeg de brief niet op tijd bij Bertus. Michiel las de brief zelf en er stond in dat er een Engelse soldaat in het bos lag met een gebroken been en een wond aan zijn schouder , Michiel moest hem nu eten en drinken geven. Opeens was er een Duitse soldaat dood gevonden bij het bos. De Duitsers waren boos en zeiden tegen de bewoners van Vlank ‘’ Als de dader zich niet komt melden hangen we 10 mensen op’’ De dader meldde zich niet en dus waren er 10 mannen meegenomen waaronder Michiels vader. Michiel schreef nog een brief om zijn vader niet op te hangen. Er waren eerst 4 mensen doodgeschoten waaronder Michiels vader , de andere 6 mochten vrij. Paar weken later vertelde Michiel het aan Erica van Jack (de Engelse piloot) en zij ging de been verzorgen want zij had ervaring. Erica en Jack werden op elkaar verliefd. Opeens kwam Dirk terug , hij was ontsnapt. Hij sprong door het raam van een trein met nog andere mensen . Toen hij terug kwam bleef hij bij Jack en ging niet gelijk naar zijn moeder want dat was gevaarlijk. Dirk en Michiel vertelde elkaar alles wat er was gebeurd, iemand had Dirk verraden maar wie… Michiel kreeg elke week eten van Dirks moeder mee voor Dirk. Jack wil weg , terug naar Engeland. Michiel zal praten met ‘’oom ‘’ Ben omdat oom Ben veel connecties heeft in Engeland. Oom Ben neemt de pilloot mee . Als Michiel in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige die Dirk had kunnen verraden ‘’oom ‘’ Ben is. Michiel kan ‘’oom ‘’ Ben net op tijd inhalen en Jack ontsnapt aan de dood. Oom Ben word aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later word het dorp bevrijd.

Eigen mening
Onderwerp
Door dit boek ben ik me aan het denken gezet door dit mooie verhaal, ik wist niet dat de oorlog zo erg zo zijn. Ik heb ook een andere boek gelezen die over de tweede wereldoorlog ging, Anne Frank Het Achterhuis hij is heel verschillend want dat boek gaat over een Joods meisje en Oorlogswinter over een Nederlandse jongen. Dat is heel verschillend uit hun achtergrond. Ik ben anders over het onderwerp gaan denken en ik dacht dat het onderwerp over iets heel anders ging. Leuk boek !
Gebeurtenissen
In dit boek zijn heel veel gebeurtenissen , zoals dat de piloot uit de lucht werd geschoten, overval bij het leegstaand gebouwtje, Michiel werd achtervolgd door de Duitsers. De gebeurtenissen hebben indruk op mij gemaakt vooral die van dat Michiel werd achtervolgd door de Duitsers. Ik snap niet dat je een jongen van vijftien iets aan wil doen. De gebeurtenissen zijn origineel , ik heb nog nooit van zulke gebeurtenissen gehoord.
Personages
De hoofdpersoon is Michiel, Michiel(in de film) woont toevallig in Zwijndrecht. In het boek lijkt het net dat ik de persoon ben dat is wel leuk . Ik vind Erica ook een hele goede rol speelt want als zij er niet was dan was Jack misschien wel overleden. En als Jack er niet was dan was er niets aan de hand. Ik vond het een beetje raar dat Schafter naar Michiels huis kwam en zij dat hij geen vriend van de Duitsers was terwijl hun die overval op het leegstaande gebouwtje deden. De personages zijn allemaal belangrijk en hebben allemaal een goede rol.
Bouw
Het verhaal is spannend opgebouwd vooral bij het stukje van dat Michiel werd achtervolgd door de Duitsers. Ik dacht namelijk dat hij gepakt zou worden. Het boek heeft een hele goede slot , en heel spannend !
Taalgebruik
Er zaten veel ouderwetse woorden bij die ik niet wist maar dat maakt niet uit want als je verder lees begrijp je het wel. Ik vind dialogen goed anders is het moeilijker te lezen.’

Verwerkingsopdracht
5.
A – avond – in de avond mocht je niet over straat lopen
B – besluit - Michiel moest een besluit nemen of hij die brief zou lezen
C – chaos – het was een chaos in Nederland
D – distributiekantoor – Dirk ging het distributiekantoor overvallen
E – egoïstisch – Duitser waren egoïstisch
F – feestdag – toen Nederland bevrijd was, was het een feestdag
G – gevaarlijk – Joden helpen was gevaarlijk
H – hulpmiddel – Michiel had een hulpmiddel nodig om ze over het water te brengen
I – – irritatie - mensen irriteerde zich aan de Duitsers
J – joden – Michiels moeder had Joden geholpen
K – kogel – Jack had een kogel in zijn schouder
L – lijden – veel mensen lijden
M – militair – Jack was een militair
N – NSB – er waren NSB’ers
O – oorlog – het was oorlog
P – pijnlek – de been van Jack lijkt heel erg pijnlek
R – raadsel – het was een raadsel wie Dirk verraden had
S – stiekem – Michiel moest stiekem dingen doen
T – toevertrouwen – mensen moesten elkaar toevertrouwen
U – uitvoeren – Michiel moest wel wat er op de brief stond uitvoeren
V – verliefd – Jack en Erica werden verliefd op elkaar
W – winter – het was winter
Z – zwijgen – mensen zwegen omdat ze Joden in huis hadden

Informatie over de auteur
De schrijver van het boek is Jan Terlouw. Hij is geboren op 15 november 1931. Hij is voormalig politicus van D66. Hij heeft een vrouw en vier kinderen. Hij studeerde vroeg natuur en wiskunde, hij haalde in 1956 zijn doctoraalexamen. Hij heeft heel veel boeken geschreven een paar daarvan zijn : Oorlogswinter, Gevangenis met open deur, Zoektocht in Katoren en De nieuwe trapeze. Hij heeft ook een paar boeken geschreven met zijn dochter Sanne, zoals : De vuurtoren, Venijn en Hellehonden. Één boek is verfilmd en dat is Oorlogswinter. Jan Terlouw heeft een Gouden Griffel voor Koning van Katoren en Oorlogswinter, prijs van de kinderjury en de jonge jury.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

A.

A.

Dankje wel ! Ik heb een 9 : )

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Goede werkstuk ! Ik moet hem precies hetzelfde doen. Echt top !

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Sorry als die een beetje slecht is maar iedereen moet zijn boekverslag op zijn eigen manier doen duss..

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast