ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
(1) Titel :
Oorlogswinter, auteur : Jan Cornelis Terlouw, genre : fictie, illustrator : Jan Wesseling, jaar van uitgifte : 1972 en uitgeverij : Lemniscaat BV uit Rotterdam.

(2) Hoe heet de hoofdpersoon ?
De hoofdpersoon heet Michiel van Beusekom. In 1940 als de oorlog begint, is hij 11 jaar. Zijn gezin bestaat uit zijn ouders, twee zussen en Michiel zelf. Zijn vader is burgemeester van de Vlank. Michiel is heel behulpzaam vooral voor mensen, die voorbijtrekken. Hij doet vaak reparaties voor deze mensen. Hij is erg voorzichtig en pakt alles precies aan. En soms doet Michiel tijdens de oorlog dingen zonder er goed over na te denken. Aan het begin van de oorlog vindt hij de oorlog avontuurlijk. Maar al snel vindt Michiel, dat de oorlog beter zo snel mogelijk kan stoppen. Hij verandert van een jonge in een echte man, een verzetsstrijder.

(3) Welke andere personen zijn belangrijk ?
Vier personen wil ik noemen, namelijk Erica van Beusekom, Ben van Hierden, Dirk Knopper en Jack.
Erica van Beusekom
Zij is de oudere zus van Michiel. Erica is niet bij het verzet betrokken. Maar Michiel heeft wel haar hulp nodig. Zij heeft een EHBO opleiding gedaan en kan de gewonde piloot Jack verzorgen. Erica en Michiel kunnen goed met elkaar opschieten. Tijdens de oorlog verandert zij van een schoolmeisje in een volwassen verpleegster.
Ben van Hierden (oom Ben)
Hij is geen echte oom, maar wordt zo genoemd omdat hij vaak bij de familie van Beusekom op bezoek komt. Hij is ongeveer 50 jaar. Oom Ben wordt door iedereen vertrouwd. Hij zegt dat hij in het verzet zit, maar ondertussen werkt hij voor de Duitsers. En het liefste geeft hij verzetsstrijders bij de Duitsers aan. Hij is dus een landverrader.
Dirk Knopper
Hij is vriend en buurjongen van Michiel. Dirk is ouder en een echte volhouder. In het verhaal blijft hij vanaf het begin tot het einde een persoon, die van zijn land houdt en voor de vrijheid vecht.
Jack.
Dit is een Engelse RAF piloot van ongeveer 20 jaar. Jack wordt door Dirk en later door Michiel en Erica onder de grond in het Dagdaler bos verstopt. Jack heeft een gebroken been en een schouderwond. Hij wilde zich tot het eind van de oorlog schuilhouden. Toen hij opgeknapt was, wilde hij toch weer snel naar Engeland terug. Jack laat zich graag door Erica verplegen en zij worden verliefd.

(4) Waar speelt het verhaal zich af ?
Het verhaalt speelt zich af in de winter van 1944-1945 in het fictieve Noord-Veluwse dorp De Vlank, dat in de omgeving van Zwolle ligt. Tussen de Vlank en Zwolle stroomt de IJssel. Deze rivier is van belang in het verhaal. In deze omgeving, in Kamperveen, werd de schrijver ook geboren.

(5) Wat is de belangrijkste gebeurtenis ?
De belangrijkste gebeurtenis is, dat Michiel tijdens de oorlog bij het verzet betrokken raakt. Dirk Knopper, Michiel's vriend, geeft hem een brief. Dirk wil samen met twee jongens een distributiekantoor overvallen. Dit om aan bonnen te komen. Mocht deze overval mislukken, dan moet Michiel deze brief aan Bertus Hardhorend geven. Michiel verstopt de brief in een leeg leghok onder een losse plank. Niemand mag natuurlijk weten dat hij bij het verzet zit. Michiel slaagt er gelukkig in om dit tot de bevrijding geheim te houden.

(6) Past de titel bij het boek ?
De titel oorlogswinter past uitstekend bij dit boek, want het speelt zich tijdens een koude winter in de Tweede Wereldoorlog zich af.

(7) Verzin een andere titel ?
Dan zou ik de titel "de verrader" aan dit boek geven. Omdat er onder andere veel mensen worden opgepakt, omdat zij worden verraden door zogenaamde slechte Nederlanders (bijvoorbeeld NSB'ers). En hoofdpersoon Michiel vertrouwt een verrader (oom Ben) en hij denkt dat Schafter een landverrader is.

(8) Wat vind je van de hoofdpersoon ?
Michiel is een stille, slimme en zorgzame jongen, die betrouwbaar is en mensen snel vertrouwt. Hij maakt op mij een volwassen indruk. Volgens mij komt dit door de oorlog en doordat zijn vader wordt doodgeschoten. Michiel moet veel zelf doen en vraagt soms hulp. Zoals aan zijn zus Erica. Dit om piloot Jack goed te verzorgen. En hij heeft trouwens een hekel aan Duitsers gekregen. Zelf vind ik hem een sympatieke persoon.

(9) Korte samenvatting van het boek ?
Michiel leeft in de Tweede Wereldoorlog. Hij krijgt van zijn buurjongen en vriend Dirk een brief. Dirk wil samen met twee jongens een distributiekantoor overvallen. Dit om aan bonnen te komen. Mocht deze overval mislukken, dan moet Michiel deze brief aan Bertus Hardhorend geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Ondertussen is Bertus door de Duitsers opgepakt. Michiel opent de brief en raakt door de inhoud van de brief bij het verzet betrokken. Hij gaat zorgen voor de gewonde Engelse piloot Jack, die zich in een bos heeft verstopt. Later verzorgt hij Jack samen met zijn zuster Erica. Belangrijk voor het verhaal is, dat hij hierover ook zijn oom Ben vertelt. Verderop in het boek blijkt een Duitser te zijn doodgeschoten. Als vergelding worden tien mannen uit het dorp gevangen genomen. Als de dader zich niet meldt, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd. Dit gebeurt en ook Michiel's vader sterft hierbij. Later ontdekt Michiel dat oom Ben een verrader in Duitse dienst is. Lange tijd heeft Michiel vermoed, dat Schafter de verrader in het dorp was. Schafter bleek zelfs Joden in huis te hebben gehad. Er wordt een plan gemaakt om oom Ben te vermoorden. Deze opdracht voeren Michiel en zijn meester Postma, die leider van de lokale ondergrondse is, samen uit.

(10) Beoordelingswoorden
Oorlogswinter is een spannend, leuk en interessant boek voor de jeugd. Zelf vind ik de Tweede Wereldoorlog een belangrijk onderwerp en ik heb er daarom veel over gelezen. Tijdens onze vakanties in Duitsland bekijken wij altijd wel iets, dat met deze oorlog heeft te maken. En ik heb daar ook musea en monumenten gezocht, die met deze oorlog hebben te maken. Zoals bijvoorbeeld concentratiekamp Dachau (in Beieren), het museum van de Ludendorffbrug bij Remagen en slot Colditz (gevangenis voor krijgsgevangen in de oorlog). Naast het boek heb ik ook de serie en de film Oorlogswinter bekeken. En zo kom ik steeds weer dingen tegen waarover ik eerst niets wist.
Inleverdatum : 23 november 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

E.

E.

Perfect werkstuk. Goed leesbaar. Bedankt !

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast