Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 388 woorden
  • 3 mei 2007
  • 89 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 89 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens:
Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Jaar en plaats van uitgave: 1972 in Rotterdam
Uitgeverij: Lemniscaat
Genre: Oorlogsverhaal

Fictie/non-fictie en realistisch/niet realistisch:
Het boek is non-fictie en het boek is realistisch

Goede punten:
Er zitten veel goede punten in het boek, want de spanning blijft er in het hele boek in zitten. Het boek zeer makkelijk te lezen, want je vliegt er door heen. Het boek is zo ongeveer voor kinderen rond 12 tot 18 jaar. Het is ook erg verrassend, want je denkt dat de ene de verrader is, en de ander niet, maar dan is het net anders om. Je kunt er ook nog wel van leren, bijvoorbeeld hoe de Duitsers in de tweede wereld oorlog met gevangenen omgingen. Er zitten grappige en droevige momenten in, wat het boek leuk houd!

Wat had de schrijver beter kunnen doen:
Dit boek is perfect


Vergelijken:
Het vorige boek dat ik gelezen heb is Superhero, ik vond Oorlogswinter mooier, want die is wat meer voor mijn leeftijd, Superhero is wat kinderachtiger. Want daar moet een jongetje zijn moeder zoeken die in de zogenaamde Hypertijd is, daaraan zie je meteen a dat het fictie is, en ik vind persoonlijk non-fictie mooier. Het boek Superhero is soms wat moeilijk te volgen, want dan snap je niet waar ze in het verhaal zijn. En het boek is minder lang, want ik hou wel van wat langere boeken, want daar staat vaak wat meer spanning etc. in.

Eigen opdracht:
Een brief

Beste Sjaak,

Hoe gaat het? Met mij goed! Laatst had ik een boek gelezen, genaamd Oorlogswinter van Jan Terlouw. Het was een heel mooi en spannend boek. Ik denk dat jij hem ook maar moet lezen, hij zal vast wel bij jullie in de bibliotheek liggen. Het verhaal gaat zo: Michiel is een jongen van 16 á 17 jaar jong. Op een dag krijgt hij een brief van zijn buurjongen, Dirk. Zo komt Michiel in contact met een Engelse piloot genaamd Jack, hij zit in een schuilhut in het bos, en is gewond/ Michiel moet hem verzorgen, hij besluit zijn zus Erica, die verpleegster is, erbij te laten betrekken. Via oom Ben komt Jack in contact met zijn ‘moeder’. Maar dat blijkt niet zo te zijn want oom Ben is een ver….. Ach dat lees je wel als je het boek leest.

Groetjes,

Jan Willem

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"