Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 770 woorden
  • 4 april 2007
  • 254 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 254 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Oorlogswinter
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
Plaats van uitgave: Rotterdam
Jaar van uitgave: 1972
Genre: Oorlogsverhaal

Wie is / zijn de hoofdrolspelers?
Michiel van Beusekom, Dirk Knopper, Erica van Beusekom en Jack

Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in het dorp Vlank. Het ligt op de noordrand van de Veluwe, dicht bij Zwolle, en tussen Zwolle en Vlank ligt de rivier de IJssel. Daar liep een belangrijke brug voor de duisters overheen, dus werd hij gebombardeerd.

Wanneer spelen / speelden de gebeurtenissen zich af?
Het boek speelt zich af 1940 t/m 1945 niet helemaal precies maar dat wil dus zeggen dat het in de Tweede Wereldoorlog afspeelt


Wat is het belangrijkste probleem / de belangrijkste gebeurtenis in het boek?
Michiel (een jongen van 15 jaar) leeft in de 2e Wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt deze dat hij en 3 anderen het distributiekantoor gaat overvallen. Als dit mislukt moet je de brief aan Bertus geven. Het mislukt en hij brengt de brief naar Bertus maar deze bleek al opgepakt te zijn door de Duitsers. Hij besluit zelf de brief te openen en raakt hierdoor betrokken in het verzet. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die in het bos ondergedoken zit. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen en ook zijn “oom Ben”. Dan worden er 10 mannen gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos was doodgeschoten en ze wilden weten wie dit had gedaan. Bij deze 10 zat ook de vader van Michiel die samen met 4 anderen werd gedood, omdat de Duitsers er niet achterkwamen wie de moord had gepleegd. Even later komt Michiel er achter dat “oom Ben” een verrader is en samenwerkt met de Duitsers. Hij dacht altijd dat Schafter de grote verrader was maar dit bleek niet zo.

Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. De eerste 5 zinnen: Wat was het toch allemachtig donker. Voetje voor voetje, met een hand tastend voor zich uit, zocht Michiel zijn weg over het verharde fietspad, dat naast het karrenpad liep. In zijn ene hand droeg hij een katoenen tas, met twee flessen melk erin.

Hoe loopt het af?
Ik vind dat het verhaal wel een behoorlijk goed einde heeft omdat oom Ben van de aardbodem wordt weggevaagd en dat was hetzelfde wat hij bij onder andere de piloot wou doen. Het boek heeft een gesloten einde.

Waarop slaat de titel / verklaar de titel?
De titel spreekt voor zichzelf. Het verhaal speelt zich af in de laatste winter van de 2de wereldoorlog tussen de geallieerden en Duitsland.

Geef in korte samenvatting van het boek (ongeveer 15 regels):
Michiel is 15 als de laatste oorlogswinter aanbreekt. In zijn huis zitten mensen uit allerlei verre plaatsen die komen om eten te kopen voor hun uitgehongerde familie. Dirk, een goede vriend en een buur van Michiel, geeft Michiel op een dag een geheime brief. Daarna wordt Michiel zijn vader opgepakt, later krijgen ze te horen dat zijn vader is dood geschoten. Daarna worden Dirk en de gene waar Michiel de brief aan moest geven opgepakt. Michiel weet geen andere oplossing dan de brief te openen en hem te lezen en daarna te verscheuren. In de brief vraagt Dirk aan de lezer om voortaan te zorgen voor een piloot die hij tot nu toe verborgen hield in het Dagdaliger bos. Michiel doet dit dan ook, als de wond van jack niet beter wordt vraagt hij aan zijn zus, Erica om te helpen. Op de kop toe worden die noch verliefd ook. Oom Ben is vaak bij de van Beusekoms thuis al gauw vertrouwt Michiel hem en vertelt hem al zijn geheimen. Als blijkt dat Oom Ben alleen slecht in de zin heeft vraagt Michiel zich af: wie kan ik wel vertrouwen en wie niet? Hij komt hier pas achter als Oom Ben op het punt staat Jack over te leveren aan de Duitsers. Hij levert Oom Ben dan af aan Meester Postma. Als hij daar mee bezig is vliegt er een Engelse vliegtuig over hen heen. Ze kunnen zich noch net redden, maar Oom Ben ontsnapt en ontploft door een kogel van het Engelse vliegtuig. Als Michiel en Meester Postma terug komen in het dorp zijn de bevrijders er al.


Je geeft je mening over het verhaal. Gebruik minimaal drie beoordelingswoorden en leg bij elk woord uit waarom je dat woord hebt gekozen:
Ik vind het een heel mooi boek, omdat het een mooi verhaal is. Ook vind ik het een realistisch boek, want het zou zo gebeurd kunnen hebben. Het boek gaat over de wereldoorlog dus ik vind het interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

echt niet goed. bahbah

10 jaar geleden

H.

H.

mooi boek

9 jaar geleden

R.

R.

respect

8 jaar geleden

M.

M.

het is best wel goed maar kan je meer informatie sturen?

5 jaar geleden

Y.

Y.

je hebt me echt geholpen dankje

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"