Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 337 woorden
  • 1 mei 2012
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
59 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie …

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen d…

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Tuur is elf als de oorlog begint. Er is een nieuw meisje in zijn klas gekomen, Maartje. Zij is uit IJmuiden verhuisd, want daar werd het te gevaarlijk voor haar. Nu woont ze bij haar oom en tante. Tuur vind haar stiekem wel leuk. Tuurs familie en Maartje’s oom en tante moeten vaak schuilen in de schuilkelder van de familie Nijskens. Iedereen in het dorp weet dat het NSB’ers zijn, net zoals de meester van Tuur. s’ Nachts als Tuur en zijn familie in de schuilkelder zitten, horen ze een gebrom, en daarna een harde knal. Tuurs vader en zijn broer Leo gaan met een smoesje kijken wat er gebeurt is. Uit het bos halen ze stiekem een Engelse gewonde soldaat die is neergestort. Ze verstoppen hem in Leo’s kamer, en dat mag Tuur niet weten, want de kans is te groot dat hij zich verspreekt. Maar dan hoort Tuur gerommel op Leo’s kamer. Daar ziet hij de piloot. De volgende dag lopen Maartje en Tuur samen naar school, en krijgen verkering.

Maartje vertelt Tuur een heel groot geheim. Namelijk dat ze eigenlijk joods is, en niet uit IJmuiden komt, maar uit Amsterdam. Nu moet Tuur ook zijn geheim vertellen. Hij verteld dat er een Engelse soldaat in Leo’s kamer is.

Die nacht word Tuur wakker van een vrachtwagen die voor het huis van Maartje stopt. Ze nemen Maartje en haar oom en tante mee. Tuur is super boos en overstuur. Dan krijgen ze een brief, dat Leo in Duidsland moet gaan werken. Dat wil hij niet dus hij verstopt zich in de mergelgrotten. Op een gegeven moment zijn er geruchten dat Tuurs familie wordt opgepakt. Gelukkig worden ze op tijd gewaarschuwd. De hele familie van Tuur gaat naar Leo in de mergelgrotten om te verstoppen. Nadat ze een paar weken in de grotten hebben gezeten, horen ze dat ze zijn bevrijdt. Ze gaan terug naar huis en vieren feest. Maartje heeft de oorlog niet overleefd.

REACTIES

R.

R.

heel erg kort

9 jaar geleden

V.

V.

Mooi verslag!
Zie ook mijn verslag (voetbal aap)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens"