Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 715 woorden
  • 29 september 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1979
Pagina's
252
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Gegevens over het boek

Titel: Oorlog zonder vrienden
Auteur: Evert Hartman
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1979
Genre
: Oorlog, Drama, Geweld

 

Gegevens over de auteur

Evert Hartman werd geboren op 12 juli 1937 in Dedemsvaart. In 1947 is hij met zijn familie naar Kampen verhuisd. Hij is na zijn eindexamen H.B.S eerst in militaire dienst gegaan. In 1958 is hij begonnen aan zijn studie sociale geografie, dit deed hij aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Hij heeft in 1965 zijn examen gedaan, hiervoor gaf hij ook al les in Hoogeveen, hier woonde hij ook in die periode. Hij heeft tot 1992 lesgegeven in aardrijkskunde, daarna is hij alleen nog maar gaan schrijven. Op 7 april 1994 is hij overleden in zijn woonplaats Hoogeveen

 

Geschreven boeken:

1973 - Signalen in de nacht

1975 - Machinist op dood spoor

1977 - De laatste stuw

1979 - Oorlog zonder vrienden - Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980

1980 - Vechten voor overmorgen - bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1981

1982 - Het onzichtbare licht

1984 - Gegijzeld

1986 - Buitenspel

1987 - Morgen ben ik beter - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1988

1988 - Het bedreigde land - Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1989

1989 - De droom in de woestijn - Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1990

1991 - Niemand houdt mij tegen - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1992

1993 - De voorspelling - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1994

1994 - De vloek van Polyfemos De avonturen van Odysseus - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1995

Al deze boeken zijn uitgegeven door Lemniscaat

 

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, Arnold, de zoon van een belangrijk NSB-er, wordt constant gepest en getreiterd op school. Hij heeft geen vrienden, hij is verliefd op Marloes, maar zij kijkt hem niet eens aan, alleen omdat hij een NSB-er is. Er gebeurt veel in het leven van Arnold, hij is bijvoorbeeld een keer bijna vermoord door Karel Rot en Martin Jonkers, Arnolds aardsvijanden: beiden fel tegen de NSB en de Duitse overheersers. Als Arnolds vader hogere functie krijgt bij de NSB is hij bijna nooit thuis, hij heeft veel vergaderingen en is sneller geprikkeld. Hij mag ook mensen naar concentratiekampen sturen. Arnold wist niet wat dat waren totdat Marloes hem dat had uitgelegd, sinds hij het weet ziet hij zijn vader als een heel ander persoon, hij snapt ook meteen beter waarom hij steeds zoveel van huis is. Tegen het einde van het boek word ligt Arnold in het ziekenhuis omdat hij in elkaar is geslagen, zodra hij beter is helpt hij een Engelse piloot uit het ziekenhuis te ontsnappen. Als er word besloten dat hij moet verhuizen gaat hij niet mee…

Personages

Hoofdpersoon/hoofdpersonen:

 Arnold), Arnold is een Nederlandse jongen, hij is zoon van meneer Westervoort – een NSB-er -, dit zorgt ervoor dat hij veel in elkaar geslagen en gepest word op school en op straat. Hij moet het van zijn vader alles geloven wat Mussert zegt en hij moet verplicht bij de Jeugdstorm. Dit is een organisatie voor mensen die later voor de SS of de Duitsers willen vechten. Arnold wilt dit niet en daarom verzint hij steeds smoesjes om er niet heen te hoeven. Hij is erg slim en weet heel goed wat er in de wereld gebeurt, hij heeft veel medelijden met Joodse mensen en weet niet precies wat er met ze gebeurd.

 

Plaats:

Het verhaal speelt zich bij Arnold thuis af, bij meneer Westervoort op kantoor, op straat, in het bos en op school. Op al deze plekken gebeuren belangrijke hoofdpunten van dit verhaal.

 

Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

 

PROBLEEM /THEMA

Er is oorlog in Nederland en er worden veel Joodse mensen afgevoerd naar concentratiekampen. Arnold heeft hier geen zicht op totdat hij van Marloes – een meisje dat hij leuk vindt – te horen krijgt dat zijn vader dit allemaal regelt, vanuit dit punt wordt het verhaal steeds verder opgebouwd.

Het gaat met name over het leven, de gevoelens en de ontwikkeling van een kind van een NSB’er. Arnold gelooft in eerste instantie in de propaganda van de NSB en van de Duitsers. Zijn opvatting verandert.

 

Titelverklaring

Arnold wordt erg veel gepest, het is voor hem dus een “Oorlog zonder vrienden".

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"