Gegevens over het boek
Titel: Oorlog zonder vrienden
Auteur: Evert Hartman
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1979
Genre: Oorlog, Drama, Geweld
Gegevens over de auteur
Evert Hartman werd geboren op 12 juli 1937 in Dedemsvaart. In 1947 is hij met zijn familie naar Kampen verhuisd. Hij is na zijn eindexamen H.B.S eerst in militaire dienst gegaan. In 1958 is hij begonnen aan zijn studie sociale geografie, dit deed hij aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Hij heeft in 1965 zijn examen gedaan, hiervoor gaf hij ook al les in Hoogeveen, hier woonde hij ook in die periode. Hij heeft tot 1992 lesgegeven in aardrijkskunde, daarna is hij alleen nog maar gaan schrijven. Op 7 april 1994 is hij overleden in zijn woonplaats Hoogeveen
Geschreven boeken:
1973 - Signalen in de nacht
1975 - Machinist op dood spoor
1977 - De laatste stuw
1979 - Oorlog zonder vrienden - Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980
1980 - Vechten voor overmorgen - bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1981
1982 - Het onzichtbare licht
1984 - Gegijzeld
1986 - Buitenspel
1987 - Morgen ben ik beter - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1988
1988 - Het bedreigde land - Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1989
1989 - De droom in de woestijn - Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1990
1991 - Niemand houdt mij tegen - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1992
1993 - De voorspelling - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1994
1994 - De vloek van Polyfemos De avonturen van Odysseus - Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1995
Al deze boeken zijn uitgegeven door Lemniscaat
Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, Arnold, de zoon van een belangrijk NSB-er, wordt constant gepest en getreiterd op school. Hij heeft geen vrienden, hij is verliefd op Marloes, maar zij kijkt hem niet eens aan, alleen omdat hij een NSB-er is. Er gebeurt veel in het leven van Arnold, hij is bijvoorbeeld een keer bijna vermoord door Karel Rot en Martin Jonkers, Arnolds aardsvijanden: beiden fel tegen de NSB en de Duitse overheersers. Als Arnolds vader hogere functie krijgt bij de NSB is hij bijna nooit thuis, hij heeft veel vergaderingen en is sneller geprikkeld. Hij mag ook mensen naar concentratiekampen sturen. Arnold wist niet wat dat waren totdat Marloes hem dat had uitgelegd, sinds hij het weet ziet hij zijn vader als een heel ander persoon, hij snapt ook meteen beter waarom hij steeds zoveel van huis is. Tegen het einde van het boek word ligt Arnold in het ziekenhuis omdat hij in elkaar is geslagen, zodra hij beter is helpt hij een Engelse piloot uit het ziekenhuis te ontsnappen. Als er word besloten dat hij moet verhuizen gaat hij niet mee…
Personages
Hoofdpersoon/hoofdpersonen:
Arnold), Arnold is een Nederlandse jongen, hij is zoon van meneer Westervoort – een NSB-er -, dit zorgt ervoor dat hij veel in elkaar geslagen en gepest word op school en op straat. Hij moet het van zijn vader alles geloven wat Mussert zegt en hij moet verplicht bij de Jeugdstorm. Dit is een organisatie voor mensen die later voor de SS of de Duitsers willen vechten. Arnold wilt dit niet en daarom verzint hij steeds smoesjes om er niet heen te hoeven. Hij is erg slim en weet heel goed wat er in de wereld gebeurt, hij heeft veel medelijden met Joodse mensen en weet niet precies wat er met ze gebeurd.
Plaats:
Het verhaal speelt zich bij Arnold thuis af, bij meneer Westervoort op kantoor, op straat, in het bos en op school. Op al deze plekken gebeuren belangrijke hoofdpunten van dit verhaal.
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de periode van de Tweede Wereldoorlog.
PROBLEEM /THEMA
Er is oorlog in Nederland en er worden veel Joodse mensen afgevoerd naar concentratiekampen. Arnold heeft hier geen zicht op totdat hij van Marloes – een meisje dat hij leuk vindt – te horen krijgt dat zijn vader dit allemaal regelt, vanuit dit punt wordt het verhaal steeds verder opgebouwd.
Het gaat met name over het leven, de gevoelens en de ontwikkeling van een kind van een NSB’er. Arnold gelooft in eerste instantie in de propaganda van de NSB en van de Duitsers. Zijn opvatting verandert.
Titelverklaring
Arnold wordt erg veel gepest, het is voor hem dus een “Oorlog zonder vrienden".
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden