Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 285 woorden
  • 6 mei 2014
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
14 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De tweede wereldoorlog is in volle gang. Arnold Westervoort woont samen met zijn vader Koos, moeder Gea en zus Rita in Nederland. De vader van Arnold is een fanatieke NSB’er. Arnold is lid van de Jeugdstorm, de club voor NSB-jeugd. De klasgenoten van Arnold vinden hem erg fout en Arnold is het mikpunt van pesterijen. Hij wordt zelfs in elkaar geslagen. Zijn vader geeft de namen van de pestkoppen door aan de NSB. De winkel van de vader van één van de pestkoppen wordt kort en klein geslagen en er verdwijnen docenten en leerlingen. In het begin van het boek is Arnold er heilig van overtuigd dat zijn daden goed zijn, maar halverwege het verhaal gaat hij twijfelen. Hij ontdekt dat zijn moeder het niet altijd eens is met zijn vader. Dan wordt Arnold verliefd op Marloes, een klasgenoot. Hij vindt een verzetskrant die van Marloes is, maar vertelt het tegen niemand. Hij is bang dat haar anders iets overkomt. Later ontdekt hij dat Marloes heel actief is bij de ondergrondse. Ook dit vertelt hij tegen niemand. Arnold ontdekt dat twee jongens een opslag hebben met gestolen goederen. Hij chanteert de jongens. Dit gaat goed totdat hij de jongens alleen op straat tegenkomt. Ze rossen Arnold af en hij belandt in het ziekenhuis. In het ziekenhuis ontmoet hij Jeroen, een verzetsstrijder. Hij helpt Jeroen ontsnappen aan de Duitsers. Wanneer er geruchten gaan dat de geallieerden in razend tempo hun opmars naar het Noorden maken vluchten veel Duitsers en NSB’ers. Ook de familie Westervoort wil vluchten met de trein naar het Oosten. Zodra de trein op het station aankomt, bedenkt Arnold zich echter en gaat er vandoor. Hij blijft.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"