Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 641 woorden
  • 6 februari 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
41 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Schrijver:
Evert Hartman

Uitgever:

Lemniscaat Rotterdam

Jaar van uitgave:
1979

Aantal bladzijden:

252

Thema’s:

Oorlog, keuzes maken en pesten.

Perspectief:
Vanuit de hij persoon.

Plaats:

Er wordt niet precies gezegd waar het verhaal zich afspeelt maar wat ze er wel over zeggen is: het gebied heeft een:
- middelbare school
- haven
- treinstation
- vlakbij een groot bos
- rivier

Tijd:
Het verhaal speelt zich af tussen 30 april 1942 en 5 september 1944. Dit blijkt uit het noemen van de datum, maar ook uit de situatie waarin het verhaal zich afspeelt.
Opbouw: Het boek is in een chronologische volgorde geschreven. Dit komt omdat er achter elkaar door geschreven wordt en er komen haast geen flashbacks in, en als deze er waren duurde ze maar 3 of 4 zinnen.


Hoofdpersoon:
Arnold Westervoort

Bijpersonen:

- Mevrouw Westervoort (moeder)
- Meneer Westervoort (vader)
- Rita Westervoort (zus)
- Martin Jonkers (verzet)
- Karel Rot (verzet)
- Marloes ter Winkel (liefde)
- Jeroen (verzetsstrijder waarmee hij bevriend raakt)
- Piet Bergman (NSB-er)

Over Evert Hartman:
Evert Hartman is 56 jaar geworden. Hij is op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart. In 1947 ging Evert naar Kampen. Daar volgde hij het VWO. In 1956 moest hij in militaire dienst. Hij heeft het VWO afgemaakt. In 1958 begon studeerde hij sociale geografie aan de Utrechtse universiteit. Tijdens zijn studie werd Evert Hartman docent aardrijkskunde op het Menso Alting College te Hoogeveen en dat heeft hij 30 jaar volgehouden. In 1965 was hij klaar met zijn studie en wordt hij doctorandus in de sociale geografie en trouwt. Hij heeft in totaal 13 boeken geschreven. In 1973 verschijnt zijn eerst boek voor volwassenen: Signalen in de nacht. Zijn eerste jeugdboek was oorlog zonder vrienden dat in 1979 verscheen.

Bekroningen:
-1988 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Morgen ben ik beter

-1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het bedreigde land
-1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De droom in de woestijn
-1992 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Niemand houdt mij tegen
-1994 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 14 t/m 16 jaar voor De voorspelling.

Titelverklaring:
Arnold Westervoort, de hoofdpersoon van het boek, zit midden in de Tweede Wereld Oorlog, hij wordt in zijn klas veel gepest omdat zijn vader een NSB’er is, hij heeft daardoor geen vrienden en zijn klasgenoten beschouwen hem als een landverrader, ook in zijn eigen familie heeft bijna nooit iemand tijd voor hem. Met zijn vader kan hij niet goed praten omdat deze alleen maar aan zijn eigen belangen en die van de NSB denkt. Zijn moeder wil zijn vader niet in de steek laten maar steunt hem niet echt in zijn ideeën en ook met zijn zus heeft hij niet echt goede contacten. Vandaar is de titel dus heel logisch gekozen, een oorlog zonder vrienden.

Samenvatting:
Het is het jaar 1942, Arnold Westervoort zit in de 2e klas, hij wordt veel gepest omdat zijn vader lid is van de NSB. Het boek begint al meteen met dat hij in elkaar geslagen word omdat hij volgens zijn klas een verkeerde opmerking maakte. Hij had gezegd: ‘Als jullie denken dat, dat mens in Engeland nog iets voor jullie doet, zijn jullie stomme idioten.’ Later was de winkel van een van de families van de 3 jongens leeggehaald omdat Arnold het tegen zijn vader had gezegd. Daardoor kreeg hij dreigbriefjes. Als hij de volgende dag een van de pestkoppen Martin Jonkers volgt naar een oude loods ontdekt hij een bootje met allerlei gestolen goederen. Hij denkt slim door een dreigbriefje op de boot te plakken waar op stond te eisen omdat hij het anders zou vertellen Hij meldt dat bij zijn pa en samen gaan ze naar het politiebureau. Daar vertelt Arnold wat hij gezien heeft. Als de politie ook bij de plek komt brandt het bootje net af. Een van de daders, Martin Jonkers die bij hem in de klas zit, komt daarna ook niet meer op school.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"