Ooit komt er nieuw geluk door Karin Peters

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1323 woorden
  • 3 mei 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ooit komt er nieuw geluk
Shadow
Ooit komt er nieuw geluk door Karin Peters
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inleiding
Voor mijn verslag heb ik het boek: Ooit komt er nieuw geluk, gelezen. Dit boek heb ik gekozen omdat ik de kaft er mooi uit vond zien en het verhaal goed past in het thema: Ongelukkige/ onbereikbare liefde. Het verhaal van het boek sprak mij ook erg aan. Toen ik de achterkant van het boek las, was ik best benieuwd hoe het afliep tussen Rebecca en Nick.

Samenvatting:
Achter elkaar verdwijnen de vrouwen in het leven van Nick Westdijk. Zijn huwelijk met Rebecca is niet gelukkig. Maar omdat zij in veel opzichten van hem afhankelijk is, overweegt hij geen breuk. Als Rebecca zwanger wordt, denkt hij dat het geluk toch nog binnen handbereik is, maar na haar miskraam is er van zijn liefde niets meer over. Hij gaat houden van Rebecca’s zusje AnneRose.

Als van de ene dag op de andere AnneRose verdwijnt, is Nick radeloos, maar naspeuringen leveren niets op. Enkele dagen later wordt er een meisje te vondeling op zijn stoep gelegd. Rebecca wil dit meisje wel en het echtpaar adopteert het kindje, dat ze Lotte noemen. Nick vindt zijn huwelijk draaglijk worden en langzaam heelt de tijd de wond die de verdwijning van AnneRose heeft achtergelaten.


Als Lotte er jaren later achter komt dat ze is geadopteerd en haar pleegmoeder om opheldering vraagt, verdwijnt ook Rebecca spoorloos. Men heeft reden aan te nemen dat Rebecca is verdronken. Ze wordt echter niet gevonden en met veel moeite pakken Lotte en Nick hun leventje op. De onderwijzeres Selma doet erg haar best, maar Nick is niet meer in een relatie geïnteresseerd; hij durft niet meer.

Maar dan hoort hij dat Rebecca in Antwerpen is gezien. Wat is er toch gebeurt?

Zakelijke gegevens:
De auteur: Karin Peters
De titel: Ooit komt er nieuw geluk
Uitgever: Uitgeverij ‘ WestFriesland’
Druk: eerste druk ( 2001)
Omslagillustratie: Jack Staller
Omslagontwerp: Van Soelen Reclame
Aantal pagina’s: 160

Informatie over de schrijfster:
Helaas heb ik niets over Karin Peters op internet kunnen vinden, in ieder geval niet over haar persoonlijke leven.
Waarschijnlijk woont ze (of heeft gewoond) in Hoorn (West-Friesland).
Boeken die ze geschreven heeft:

•Terugkeer in weer en wind
•Ontmoeting in de mist
•Een hart zoekt een haven
•Terug naar de Zeeuwse kust
•Tijd van raadsels
•Verborgen verleden
•Voetstappen in het zand
•Verbonden voor het leven
•Als een vlinder gevangen
•Zwerftocht naar huis
•Dwaalspoor
•Gisteren is geweest
De meeste boeken die ze schrijft gaan over familierelaties en liefdes.

Karakterschets:
Nick: In het begin van het boek is hij tweeëntwintig, op die leeftijd ontmoet hij Rebecca. Hij is stabiel maar soms wat makkelijk. Hij studeerde de hogere hotelschool.

Rebecca: In het begin van het boek is zij tweeëntwintig. Binnen een jaar was ze met Nick getrouwd. Ze werkte in een tehuis voor drugsverslaafde. Ze is verlegen, houd van dramatiek en heel wispelturig:
‘ Waarom zou ze Annique vertellen dat Rebecca soms een hele dag in bed bleef en de volgende dag haast koortsachtig bezig leek te zijn? Dan kreeg ze ineens een soort schoonmaakwoede over zich en ging samen met Lucie aan het werk. Ze leek dan in alle kamers tegelijk te willen beginnen. En het ergste was dat ze er halverwege mee ophield’

Lotte: Ze is een meisje die als baby te vondeling was gelegd voor het huis van Nick en Rebecca. Ze is nieuwsgierig naar haar eigen ouders. Het is een aardig meisje met opvallend grijze ogen.

AnneRose: In het begin is ze wat vaag bezig, het lijkt alsof ze heel erg jaloers is op het huwelijk van Nick & Rebecca. Ze is wel heel erg zorgzaam voor haar zus. Ze raakt verliefd op Nick.

Selma: Zij kent Nick al vanaf de lagere school, het is een goede vriendin. Ze komt wat saai en gewoontjes over. Stiekem hoopt ze nog dat Nick voor haar zal vallen.
Citaat toen de liefde nog ‘gelukkig’ was:
‘ Toen hij Rebecca’s moeder een keer tegen haar dochter hoorde zeggen: “ Laat hem niet lopen. Je zit op rozen,” glimlachte hij toegeeflijk.

Wanneer het mis ging:
Nick en Rebecca waren heel erg snel getrouwd. In het boek lees ik niet dat ze heel erg verliefd op elkaar waren. Het ging gewoon te snel, ze kende elkaar niet goed genoeg. Eigenlijk gaat het op de bruiloft al mis, Rebecca had Nick nog niets vertelt over de bruidsjurk, wel moest Nick een wit pak aan. Toen Nick Rebecca voor het eerst zag in haar zwarte jurk, was hij erg geschrokken! Rebecca is namelijk heel wispelturig, ze houd heel erg veel van dramatiek en dat laat ze duidelijk merken. Soms doet ze ook heel kinderachtig. Het gaat heel erg fout als Rebecca na vier maanden huwelijk zwanger raakt. Ze wilde helemaal geen kinderen, daarom brengt ze haar eigen kind om. Nick is het hier natuurlijk helemaal niet mee eens! Nick kan het niet uitstaan dat ze zo raar doet.

Ik denk dat deze ongelukkige liefde zeker voorkomen had kunnen worden. Ze hadden minder snel moeten trouwen. Ze hadden elkaar eerst beter moeten leren kennen. Rebecca had wat meer inlevingsvermogen moeten hebben. Ze houd namelijk helemaal geen rekening met de gevoelens van Nick. Ze loopt heel erg over hem heen en is egoïstisch. Ik vind dat Rebecca de schuldige is van deze ‘ongelukkige liefde’.

Ik vind het best jammer dat het zo mis ging, als je leest wat Rebecca allemaal doet, dan kan je zelf helemaal gefrustreerd raken en boos op haar worden. Het verhaal had echt veel mooier kunnen lopen.

Waarover ik me verwonderd heb:
Ik was erg verrast over het feit dat AnneRose en Nick ook echt met elkaar naar bed gaan. Ik vond het wel een beetje raar, ik geef toe dat wat Rebecca doet echt stom is en dat Nick er echt heel erg van baalt. Maar ik vind het echt stom dat AnneRose en Nick zo ver met elkaar gaan. Hier komen alleen nog maar meer problemen van. Citaat:
‘Blijf bij me, zie hij haast smekend. ‘ O AnneRose, had ik jou maar eerder ontmoet.’ Ze keken elkaar aan en ze kon haar ogen niet meer afwenden, al had ze er haar leven mee kunnen redden. Het was of ze centimeter voor centimeter dichter bij elkaar kwamen. Toe hij haar in zijn armen nam gaf ze zich aan zijn liefkozingen over.’

Ander einde:
Als ik het einde anders kon maken zou ik in het midden van het verhaal eigenlijk al dingen veranderen:
Nadat ze het kindje Lotte hebben gevonden, gaat alles een stuk beter. Nu zijn Nick en Rebecca samen verantwoordelijk voor het kindje. Ze krijgen samen echt een verantwoordelijkheidsgevoel, daardoor komen ze steeds weer dichter bij elkaar te staan. Het gaat steeds beter tussen Nick en Rebecca, er zijn steeds minder ruzies en Rebecca blijkt eindelijk eens een beetje normaal te worden. Het moederschap doet haar goed. Het ouderschap bevalt ze wel en ze besluiten om samen ook nog een kindje te nemen. Zo komt alles nog helemaal goed. AnneRose komt helemaal over de gevoelens tegenover Nick heen en trouwt met Simon, een oude vriend van Rebecca.

Ik denk dat als het verhaal een gelukkig einde had het een stuk minder spannend was geweest. Het boek zou veel saaier zijn als alles altijd maar goed zou gaan. Het is juist leuk om te lezen hoe een mens ontwikkeld en fouten maakt, maar ook van zijn fouten leert. Toch denk ik dat een boek nog interessant is als het een gelukkig einde heeft, omdat de ontwikkeling naar dat goede einde ook heel leuk is om te lezen.

Eigen oordeel over het boek:
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen, het was makkelijk om te lezen. Het is helemaal geen saai boek, er gebeurt steeds weer iets heel verrassends. Vooral Rebecca zorgt voor veel afwisseling in het boek. Het leuke aan dit boek vind ik dat je helemaal niet weet hoe het afloopt. Ik dacht steeds: Komt het nog goed tussen Rebecca en Nick? Gaan Nick en AnneRose trouwen?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.