Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ontvoerd door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Ontvoerd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1268 woorden
  • 11 maart 2013
  • 187 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
187 keer beoordeeld

Boekcover Ontvoerd
Shadow

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo komt ze steeds dieper
in de problemen.
Als ze uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar
wereld stort in en ze wenst haar ouders het e…

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo kom…

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo komt ze steeds dieper
in de problemen.
Als ze uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar
wereld stort in en ze wenst haar ouders het ergste toe. Maar daar krijgt ze snel spijt van als een
onbekende het gezin binnendringt en geld eist voor een leven.

Ontvoerd door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: Ontvoerd

Schrijver: Helen Vreeswijk

Gelezen druk: Eerste druk was in 2009

Genre: Thrillers & Detective

 

Inhoud

Samenvatting;

 

Het begint allemaal met dat Anouk Tichelaar niet lekker in haar fel zit. Ze heeft een geheim; ze is lesbisch. Haar vriendinnen praten alleen maar over jongens en Anouk voelt zich daar onzeker over. Ze durft niet vertellen dat ze lesbisch is, Anouk is bang voor de reactie. De vriendinnen van Anouk vragen of Anouk een vriendje heeft. Haar antwoord hierop is ‘ja’. Anouk heeft een vriendje verzonnen, Maarten, die ze kent van de hockeyclub. Maar Maarten bestaat helemaal niet. Als de vriendinnen samen met Anouk een afspraak hebben gemaakt om kennis te maken met Maarten, wordt Anouk “ziek”. Ze wil niet naar school. Nu moet ze ook nog “haar vriendje” voorstellen aan haar vriendinnen. Tegen haar ouders heeft ze haar geheim verteld, hier kwam niet zo’n leuke reactie uit. Haar ouders vinden dat ze nog te jong is om daar over te kunnen beslissen. Anouk wordt hier nog onzekerder door.

Op de dag dat ze ziek is, wordt er aan de deur gebeld. Anouk doet de deur open en ziet een man aan de deur staan. Hij heeft een pakketje in zijn hand voor Harm Tichelaar, de vader van Anouk. Anouk wil het pakketje aanpakken als ze wordt vastgegrepen door de man. De man (Cor Hoeting) wil haar ontvoeren. Cor Hoeting woont in Spanje en zit met grote schulden. Hij wil iemand van een rijke familie ontvoeren zodat de overige familieleden een groot geld bedrag gaan betalen. Zodra de familie Tichelaar het door krijgt dat Anouk is ontvoerd bellen ze de politie. Het politieonderzoek start gelijk. Na weken zoeken, heeft de politie de dader op het spoor. Ze achtervolgen hem, zoeken uit waar hij woont, wat zijn mobiele nummers zijn, met wie hij een relatie heeft, en komen erachter dat de ontvoerder Cor Hoeting heet. Deze man heeft geen strafblad, geen misdaad eerder gepleegd. Dit was dus zijn eerste misdaad. De politie heeft samen met de familie Tichelaar afspraken gemaakt dat ze voorzichtig moeten zijn omdat ze niet weten of de man gewapend is. Na lang de man hebben omsingeld hebben ze de man gepakt, vastgebonden en verhoord. Anouk is uit de armen van deze engerik bevrijd. De familie Tichelaar heeft uiteindelijk geen geld hoeven te betalen.

 

Thema en sub thema’s;

Het hoofdonderwerp is ontvoering. Er wordt iemand ontvoerd, de familie van het slachtoffer wordt gechanteerd en bedreigd.

 

Titelverklaring;

De titel is ‘ontvoerd’. Het boek is zo genoemd omdat er een ontvoering plaatsvindt. Zelf vind ik het een goede naam voor het boek, omdat je dan gelijk de indruk krijgt van dat het spannend is. Een ontvoering is altijd spannend.

 

Belangrijkste gebeurtenis;

Anouk vertelt haar geheim aan haar ouders – Hierdoor wordt ze ziek, wil ze niet meer naar school. Als ze niet ziek was geweest, dan was ze ook niet ontvoerd.

 

De ontvoering van Anouk – Door een briefje (van de ontvoerder) op de deur kwam Willemijn Tichelaar (moeder van Anouk) erachter dat Anouk was ontvoerd. Ze raakte helemaal in paniek en belde gelijk haar man. Ze had spijt dat ze tegen haar dochter had gezegd dat ze geen lesbienne kan zijn. Op dat moment besefte ze pas hoeveel ze van haar dochter houdt. Wat gaat ze allemaal voor haar dochter doen?

 

Het politieonderzoek – Van de ontvoerder mocht de familie Tichelaar de politie er niet bij halen. Dit zou volgens de ontvoerder tot ernstige schade van Anouks’ leven kunnen zorgen. Toch heeft de familie Tichelaar de politie erbij gehaald. Dit leidde tot spanningen op in het verhaal.

 

De achtervolging van de politie op de ontvoerder – De politie heeft uitgezocht waar hij verblijft, welk internetcafé hij altijd zit om zijn mailtjes te sturen, waar hij vandaan komt. Zo kon de politie een onderzoek starten en tegelijk de ontvoerder omsingelen. Zou de ontvoerder de politie hebben gezien? Gaat hij iets met Anouk doen?

 

De bevrijding van Anouk door de politie – In het bos was de ontvoerder van plan Anouk daar te vermoorden, dan kon de familie Tichelaar haar daar ophalen en in een grafkist leggen. Toch gebeurt dat niet. De politie grijpt precies op tijd in. Ze arresteren de ontvoerder en Anouk wordt vrijgelaten. Wat gaat er nu met Anouk gebeuren? En met de ontvoerder?

 

Hoofdpersoon;

-       Anouk is een echte doorzetter. Ze heeft een lief karakter, ze helpt altijd iedereen. Dat vind ik knap omdat ze ook nog met dat geheim van haar zien.

-       Het probleem van de hoofdpersoon is dat Anouk erachter is gekomen dat ze lesbisch is. Het probleem later is dat ze wordt ontvoerd.

-       Ze verandert wel door het probleem dat ze heeft, ze wordt onzekerder. Als ze terug in huis is, is ze sterker geworden. Dit wil haar niet nog eens overkomen.

-       De hoofdpersoon past goed in het thema. Doordat Anouk onzeker is, vind ik het logisch dat de ontvoerder Anouk meeneemt. Daardoor wordt het ook spannender, hoe het met Anouk zou aflopen, hoe zij er weer uitkomt.

 

Open plekken;

 

-       Waarom de ontvoerder, Cor Hoeting, terugkomt naar Nederland?

Je krijgt hier antwoord op. Hij komt naar Nederland om een ontvoering te plegen, en met het geld wat hij verdient weer terug naar Spanje te gaan.

-       Waarom hij Duits sprak tegen Anouk?

Je krijgt hier antwoord op. Hij praat Duits tegen Anouk omdat hij denkt zo de politie op het verkeerde been te zetten.

 

Ruimte;

Het verhaal speelt eerst in het huis van de familie Tichelaar af, daar wordt de ontvoering gepleegd; Ik vind dit wel een goede ruimte omdat Anouk die dag ziek was.

Daarna speelde het zich in de auto af; Dat vind ik ook wel een goede plaats omdat Anouk door een auto wordt meegenomen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Daarna speelde het zich in de auto af; Dat vind ik ook wel een goede plaats omdat Anouk door een auto wordt meegenomen.

Het speelt zich ook af op het politiebureau; Dit moet er in ieder geval in omdat de politie eigenlijk een groot deel van het verhaal bezig is met het onderzoek op het politiebureau.

In het vakantiehuisje wordt Anouk vastgehouden, dit is de schuilplaats van de ontvoerder; Anouk wordt hier vastgebonden, maar het kon ook een ander plaats zijn.

Als laatste speelt het zich in het bos af, de ontvoerder wil hier Anouk vermoorden; De ontvoerder zou er ook een andere plaats voor kunnen gebruiken.

 

Het einde van het boek;

De schrijfster heeft hier gekozen voor een open einde. Je wilt weten hoe de vriendinnen reageren op dat Anouk lesbisch is. De schrijfster heeft hiervoor gekozen omdat je dan meer boeken wilt lezen van Helen Vreeswijk. Je kunt zelf het einde verzinnen en dat vind ik altijd wel leuk, maar soms wil ik ook wel weten hoe het afloopt.

 

Eigen mening

Mening geven;

Ik vond het een heel spannend verhaal vooral met de gebeurtenissen die erin voorkwamen. Ik vond het hele verrassende gebeurtenissen, hier zou je niet zo snel aan denken bij een ontvoering. De personen vind ik ook wel apart, want er komt iemand uit Spanje om een ontvoering in Nederland te plegen. De relevantie is, neem het voor jezelf op, laat je jezelf niet van de wijs brengen. Het boek is origineel omdat het echt realistische verhalen zijn, ze zijn waargebeurd.

Ik raad het boek aan voor mensen die van spannende boeken/gebeurtenissen houden!!

 

REACTIES

J.

J.

Super goed geschreven!! Bedankt voor dit mooie verslag :-)
xoxo

11 jaar geleden

C.

C.

Dit was een goed boekverslag heb een 7 gehaald! dankjee :) x

10 jaar geleden

A.

A.

TOPPIEEE :)) bedankt veel aan je samenvatting gehad

9 jaar geleden

A.

A.

goed verslag bedankt. je bent mn redder in nood want ik kwam er pas 2 dagen van tevoren achter dat ik mn boekverslag in moest leveren :-D

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ontvoerd door Helen Vreeswijk"