Ontvoerd door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Ontvoerd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 2210 woorden
  • 2 maart 2011
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
60 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
313
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ontvoerd
Shadow

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo komt ze steeds dieper
in de problemen.
Als ze uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar
wereld stort in en ze wenst haar ouders het e…

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo kom…

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo komt ze steeds dieper
in de problemen.
Als ze uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar
wereld stort in en ze wenst haar ouders het ergste toe. Maar daar krijgt ze snel spijt van als een
onbekende het gezin binnendringt en geld eist voor een leven.

Ontvoerd door Helen Vreeswijk
Shadow

Indeling:
1: Waarom dit boek?
2: Mijn samenvatting
3: Samenvatting van internet
4: Wat voor een boek
5: Het boek zelf
6: Helen Vreeswijk
7: bronnen
8: Het kleine werkstukje


1: Waarom dit boek?
Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik het een erg spannend boek vind, en omdat er ook heel erg veel gevoelens in voorkomen, zoals: blij, bang, boos, verdrietig en nog wel wat meer. Dit boek is goed aan te raden voor kinderen die van spannende boeken houden, het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 12 jaar. Hopelijk weet je nu een beetje meer over dit super leuke boek, en geniet je van het verslag.


2: Mijn samenvatting.
Het boek gaat over Anouk, Anouk zit op hockey, Anouk’s vriendinnen praten altijd over jongens, maar Anouk niet. Ze is er namelijk achter gekomen dat ze lesbisch is. Daarom verzint ze een vriendje die maarten heet. Als er een heel groot feest is vragen de vriendinnen van Anouk om maarten uit te nodigen. Anouk zegt dat ze het zal doen. De volgende dag zegt ze per ongeluk dat maarten wel komt, hier heeft ze heel erg spijt van, dus verzint ze een smoes, ze wordt gewoon ziek en kan dan niet naar het feest, dus dan wilde maarten ook niet komen, en op de dag van het feest doet ze haar best om ziek over te komen, als het is gelukt word Anouk opeens echt ziek. Nu voelt Anouk zich echt heel rot Dit vindt ze zelf heel erg eng. Ze durft het ook niet aan haar ouders te vertellen. Ze is bang voor hun reactie. Uiteindelijk vertelt Anouk het aan haar ouders, haar moeder wordt boos, en nu voelt Anouk zich heel erg rot. Ze is niet van plan het aan haar vriendinnen te vertellen.

In het verhaal is ook een man. Die man is in Nederland geboren, en is toen naar Spanje verhuist om een camping met duikschool te beginnen, dit gaat eerst heel goed, en dan komt er te grote concurrentie, en daarbij heeft hij ook nog heel veel schulden, dus verzint hij een plan, hij gaat naar Nederland en ontvoerd daar een hele rijke man of vrouw, hij zal de persoon die hij ontvoerd heeft alleen vrijlaten als ze hem er geld voor geven. Hij vindt op internet een lijst van rijke Nederlanders, hij kiest er willekeurig eentje uit. Degene die hij kiest is de vader van Anouk, maar ja dit weet natuurlijk niemand. Hij verstopt zich elke dag achter de struiken en hij bestudeerd de familie, hoe laat gaat iedereen weg? Waar moet hij zijn auto het beste neerzetten? Wie van de familie gaat hij ontvoeren? Waarneer hij diegene gaat ontvoeren. En nog veel meer vragen. Uiteindelijk heeft hij een super goed plan om de vader van Anouk te ontvoeren.

Het plan om de vader van Anouk te ontvoeren ging een beetje mis, hij heeft zich verslapen en als hij bij het huis aan komt is de vader van Anouk als weg. Dus belt hij aan, Anouk doet open en vraagt of ze de man kan helpen, de man heeft geluk dat hij achterin een doos met piepschuim had neer gelegd, hij zegt dat hij een pakketje heeft voor haar vader. Zodra hij het pakketje geeft pakt hij Anouk vast en gooit hij haar in de achterbak. Anouk is bewusteloos, de man heeft op de deur een briefje geplakt, hij heeft half het in het Duits geschreven, en half in het Nederlands. Er staat op dat hij vijf miljoen euro wil en dat ze anders hun dochter niet terug krijgen, ze mogen er ook geen politie bij halen.

Als de moeder van Anouk thuis komt denkt ze dat het briefje op de deur een grapje was van de buurjongens, maar als dat net zo blijkt te zijn en ze ontdekt dat Anouk is verdwenen belt ze haar man. Die komt onmiddellijk naar huis. Hij wil de politie bellen, maar de moeder van Anouk wil dat hij dat niet doet, ze is bang dat ze Anouk anders iets aandoen. Toch bellen ze de politie en rechercheur Rob van Buren komt hen helpen, ze doen alles zodat niemand ziet dat er politie is. Ze houden alles in de gaten ze luisteren de telefoongesprekken af, en ze onderzoeken alles.

Uiteindelijk word de ontvoerder opgepakt, het was Cor Hoeting. Hij heeft alles bekend, hij heeft alles eerlijk tegen de politie verteld, en Anouk is weer veilig en ongedeerd thuis, haar moeder en vader zijn heel blij dat Anouk er weer is. Het boek is heel leuk omdat de ene keer gaat het om Anouk en dan opeens is de man bezig met zijn plannetje, dat vond ik er wel het leukste aan.


3: samenvatting van internet.
De ontvoerder is geboren in Nederland, maar hij is later naar Spanje verhuisd. Hij had zijn gezin overtuigd om naar Spanje te gaan om daar een camping met duikschool te beginnen. Maar de concurrentie was te groot waardoor hij nu een grote schuld heeft. Ontvoeren leek hem wel een goed idee, het was snel en het zou veel geld opleveren.

Hij komt naar Nederland om iemand te ontvoeren, omdat het veiliger te doen is in een land waar haar niet woont en waar hij wel de taal kent.

Hij zegt tegen zijn gezin dat hij zijn moeder die oud is en een slechte gezondheid heeft gaat bezoeken, en dat hij zaken in Nederland gaat doen. Hij heeft een heel ontvoeringplan. Hij had een auto gekocht en huurde voor een aantal weken een huisje in een vakantiepark in België en hij zou net doen alsof hij met een bende was en in Duitsland woonde. Daarom sprak hij telkens half-Duits en met accent. In Duitsland telefoneert hij met de familie en zendt hij zijn mails, zodat ze niet in Nederland gaan zoeken. Hij had op internet bij rijkste mensen van Nederland gekeken en willekeurig iemand uitgekozen.

Anouk zit op hockey en heeft een vriendinnengroep die veel over jongens praten. Zij voelt zich een buitenbeentje omdat ze nog nooit echt verliefd is geweest. Daarom verzon ze een vriendje - Maarten -, maar die vriendinnen willen hem ontmoeten en daarom liegt ze steeds meer. Ook komt ze er achter dat ze lesbisch is. En thuis gaat het niet heel erg goed; haar moeder wil graag dat Anouk normaal is en goede cijfers haalt en later een normale baan krijgt. Haar vader heeft verschillende goed lopende autobedrijven en is vaak niet thuis. Ze durfde dus ook niet haar geheim te vertellen, maar als ze dat wel doet wordt haar moeder erg boos en zegt ze dat ze zich vergist daarom voelt ze zich steeds rottiger.

De ontvoerder houdt bij de voorbereiding het huis in de gaten. Hij wil de vader van Anouk ontvoeren.

Op de dag van ontvoering komt hij te laat bij het huis, want hij was in slaap gevallen. Toen moest hij zich haasten omdat hij de vader van Anouk moest onderscheppen voordat hij naar zijn werk ging. Maar hij was te laat, maar toen het lang duurde belde hij aan en omdat Anouk open deed en er verder niemand thuis was ontvoerde hij haar. Hij liet een briefje achter met daarop dat hij 5 miljoen wil en dat hij geen politie wilde.

Toen Anouk’s moeder thuis kwam vond ze het briefje, eerst dacht ze dat het een grap was. Maar toen raakte ze in paniek omdat Anouk niet thuis was. Ze belde haar man en die kwam, hij belde de politie maar dat wilde zij niet omdat ze dacht dat ze Anouk dan in gevaar zouden brengen. Toen werd rechercheur Rob van Buren ingezet en hij startte direct een groot onder zoek. Zo werd de telefoon afgeluisterd, ook werd de auto achterhaald en kwamen ze bij een man uit van wie die auto was, maar die had hem dus al verkocht aan hem. De man werd ook achtervolgd tot in België waar ze hem kwijt raken, maar zo weten ze wel dat hij daar iets heeft (zijn huisje dus). Ook had de man een doos bij het huis achtergelaten Ze gingen ook helemaal uitzoeken waar dat vandaan kwam. Uiteindelijk kwamen ze zo bij de ontvoerder terecht.

Anouk was bang, ze had een ontsnappingspoging gedaan maar de man zei dat zijn mensen haar wat aan zouden doen als ze dat nog eens deed. Als hij wegging zei hij dus gewoon dat ze in de gaten werd gehouden door wat aanhangers, terwijl die er niet waren. Hij deed net alsof hij haar beschermde tegen die mensen van hem, want die wilden haar wel vermoorden.

Op het station in Maastricht moesten Anouk’s ouders het geld achterlaten, maar Anouk’s vader wilde eerst een teken van leven. Toen moest Anouk naar haar ouders bellen van de man.

Daarna is hij op weg naar het bos om haar daar te dumpen in een kuil omdat het te gevaarlijk was om haar te laten leven. Op dat moment staan ze even stil maar op dat zelfde moment onderschept het politieteam ze en dan wordt hij opgepakt. Cor Hoeting bekent alles, omdat hij snapt dat hij niks meer kan, ook heeft hij spijt. Hij is gewoon gek geworden door de schulden en het ongelukkige leven van hem en zijn gezin. Het gezin wordt in Spanje opgepakt, maar er zijn geen aanwijzingen dat zij er iets mee te maken hadden en dat vertelde Cor ook.


4: Wat voor een boek.

De genre van het boek ontvoerd is een beetje verschillend, als je het boek leest denk je de ene keer het is liefdes verhaal, en dan denk je weer het is een probleem boek. Nu ik het boek heb gelezen weet ik dat het toch meer een probleemboek is, misschien kom t dat door het thema, het thema is ontvoerd.


5. Het boek zelf.

• De voorkant
Op de voorkant van het boek zie je in een auto spiegel een persoon zitten, deze persoon zit waarschijnlijk de ontvoering te plannen. Er staat ook een zin, die zin is: ‘Fouten kon hij zich niet permitteren’ deze zin staat hier om dat als de ontvoerder één fout maakt zit hij in de problemen.

• Titel
De titel van het boek is Ontvoerd, het boek heet waarschijnlijk zo omdat er iemand word ontvoerd. Het is dus best een toepasselijke titel.

• Waar
Het verhaal speelt zich af in Nederland, hier woont Anouk, en de moeder van de ontvoerder, in Duitsland, hier stuurt de ontvoerder mailtjes naar de ouders van Anouk en naar zijn familie, in België, hier heeft de ontvoerder een schuilplaats, op een bungalow park, hier houd hij Anouk gevangen, en zelf overnacht hij er ook. Het verhaal speelt zich dus op heel veel plaatsen af, en er zijn niet echt tijden bij vermeld.


• De hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit verhaal is Anouk, en de ontvoerder, ik vind Anouk wel sympathiek omdat ze erg aardig en ze toch wel veel lef heeft, dat vind ik erg knap van haar. Ik vind de ontvoerder een beetje sympathiek omdat hij wel aardig is maar hij zin in de problemen daarom ontvoerd hij iemand, dat kan ik ook eigenlijk wel begrijpen.


6. Helen Vreeswijk.


• Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk werkte heel lang bij de politie. Geen wonder dat haar jeugdboeken allemaal politieromans zijn. Het zijn spannende boeken waarin jongeren te maken krijgen met misdaad - als slachtoffer, maar ook soms als dader. In haar boeken waarschuwt de schrijfster voor de gevaren van bijvoorbeeld loverboys, internet of de verkrachtingsdrug GHB.

Geboren:
1 maart 1961 te Den Haag

Werk: Ze werkte bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige en bij Bureau Halt. Daarna werkte ze tot 1 januari 2010 bij de recherche in Tiel.

Thuis: Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters. Ze woont in Kerk-Avezaath, in Gelderland.

Eerste boek: Het geheim van Brute Han (2001)

Bijzonderheden: Haar inspiratie haalt ze uit haar werk bij de politie: ´Elke dag maakte ik wel iets spannends mee en dat verwerk ik in mijn verhalen.´

Ooit gezegd: "Een verhaal schrijven over een jongen die een meisje ontmoet en dat is het dan, dat is niks voor mij. Ik wil graag meer spanning en actie."

• Over het werk van Helen Vreeswijk
Als kind had Helen Vreeswijk twee toekomstdromen: bij de politie werken en schrijfster worden. "Dat laatste gaat nooit lukken, dacht ik, omdat ik dyslectisch was."

Op haar zeventiende kwam ze wel bij de politie terecht: ze ging werken bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), waar ze werd opgeleid tot vingerafdrukkendeskundige. Hier schreef ze een keer iets voor de kinderpagina van het personeelsblad en dat smaakte naar meer.

Ze besloot haar ervaringen bij de politie in verhalen te verwerken. Aanvankelijk schreef ze verhalen voor kinderen van 10/11 jaar, maar was daar niet meteen succesvol mee. Haar doorbraak kwam in 2004 met Loverboys, dat enthousiast werd ontvangen. De misdaadverhalen zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over onder meer ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys en drugs. Vreeswijk hoopt jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij.

Sinds 2010 is ze fulltime schrijfster. "Bij de politie heb je geen baan van negen tot vijf, dat werd steeds lastiger te combineren met mijn schrijverschap. Gelukkig heb ik door de jaren genoeg meegemaakt in mijn politiewerk om nog veel verhalen te kunnen schrijven."


• Boeken van Helen Vreeswijk

Dit zijn boeken van Helen Vreeswijk, één van deze boeken is verfilmd.
2004 Loverboys
2006 De stalker - verfilmd
2007 Overdosis
2007 Chatroom
2008 Eerwraak
2009 Ontvoerd
2010 Over the edge
2010 Leugens

REACTIES

S.

S.

goed verslag niet dat ik het helemaal heb gelezen..... zo boeiend is het nou ook weer nietXD
ik ga dit verslag gewoon uitprinten en inleveren.
DE mzzzl

11 jaar geleden

S.

S.

wat was je cijfer trouwens voor dit????

11 jaar geleden

S.

S.

wrm ben je anoniem???/
je hoeft je niet te schamen het is maar een boekverslag.......

11 jaar geleden

L.

L.

hey goeie verslag :( maar kmoet het per hoofstukeen samenvatting make echt kut.

11 jaar geleden

H.

H.

het is voor 14+ .. :/

11 jaar geleden

F.

F.

het licht niet aan jou, maar dit boek is saai :s

9 jaar geleden

F.

F.

hahaaaa, sorry. ik bedoelde LIGT!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ontvoerd door Helen Vreeswijk"