Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 487 woorden
  • 14 maart 2018
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
240
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover Ontsnapt aan de Taliban
Shadow
Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Titel: Ontsnapt aan de Taliban

Auteur: André Boesberg

Uitgeverij: Lannoo

Datum uitgegeven: 2007SamenvattingSohail Wahedi is een jongen die leeft in Afghanistan, in de stad Herat, waar de Taliban de baas is. Maar hij is niet alleen, want hij heeft zijn vriend, Obeid, bij zich. De Taliban zijn enorm strenge moslims; voor de kleinste dingen kun je al vermoord worden.Op een dag wordt er een inval gedaan in het huis van Sohail, zijn vader word verdacht van verzet tegen de Taliban. Maar Sohails vader is niet thuis. De Taliban dreigt de hele familie uit te moorden als hij zich niet binnen twee dagen meldt. Sohail en zijn vriend Obeid zijn nieuwsgierige jongens; ze kijken zelfs naar een publieke executie. Ze kwamen later terug om foto’s te maken van de geëxecuteerde en van het stadion waar de executie plaatsvond.Ook is er een ondergrondse organisatie, deRAWA, een groep van vrouwen die vrijheid wilden in Afghanistan. Want bij de Taliban moesten vrouwen aan strenge regels houden. Ze moesten altijd een burka dragen, vrouwen mochten niet naar school. En zo zijn er heel veel strenge regels waardoor je makkelijk vermoord kan worden.Het genreSociaal verhaal, omdat er ook heel veel met elkaar gecommuniceerd word tussen de personen en er komen ook diepgaande gesprekken.Realistisch verhaal of niet?Dit is een realistisch verhaal omdat het ook een waargebeurd verhaal is. Alles wat in het boek staat is ook mogelijk in het echt.De personagesSohail is de hoofdpersoon. Een belangrijk bijfiguur is Obeid want dat is zijn beste vriend. Allebei hebben ze een tulband omdat het moet van de Taliban. Ik vind Sohail het beste personage omdat hij de hoofdpersoon is en je word zo meegesleept in zijn verhaal en je kent hem ook het beste. Ik vind de Taliban niet leuk omdat hun iedereen doodmaken voor onzinnige redenen. Ik heb medelijden voor Sohail omdat hij moest vluchten en alles moest achterlaten.De tijdHet verhaal speelt zich af rond 2000 omdat de Taliban nog niet zo een oude groep is en er zijn al moderne vuurwapens en ze hebben al televisies etc.Spanning in verhalenIk vind het boek zeker spannend omdat je zo word meegesleept in de momenten als er iets gebeurd bijvoorbeeld als de Taliban langsloopt met geweren en als er een executie plaatsvind.Eigen meningIk vind het een super spannende boek omdat je zo word meegesleept door de manier hoe alles word geschreven bijvoorbeeld: ‘’ze horen de kalasjnikovs laden’’ en je hebt steeds meer zin om verder te lezen omdat je benieuwd bent wat er verder gaat gebeuren in het verhaal. Zo kan je ook weer zien dat niet iedereen het goed heeft in de wereld. En bijvoorbeeld als Sohail moet vluchten voel je zijn pijn wat hij moet achterlaten omdat je zo in het verhaal zit van de personages die in Herat wonen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg"