Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Ontsnapt aan de Taliban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1105 woorden
  • 1 april 2011
  • 213 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
213 keer beoordeeld

Boekcover Ontsnapt aan de Taliban
Shadow
Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens:
Titel: Ontsnapt aan de Taliban.
Auteur: André Boesberg.
Uitgever: Uitgeverij Lannoo NV.
Druk: 2e druk.
Aantal bladzijden: 207.

Het boek is niet vertaald vanuit een andere taal naar het Nederlands. Wel is het vanuit het Nederlands naar o.a. het Duits vertaald.

Op de kaft staat de titel. Daaronder staat dat het naar het waargebeurde verhaal van Sohail Waheli is. Hij is echt gevlucht voor de Taliban vanuit Afghanistan naar Nederland.


Het uittreksel:

Het begint in de zomer van 1999. Sohail woont in het stadje Herat, in Afghanistan. De Taliban is de baas in Afghanistan. Sohail gaat op een dag met zijn vriend Obeid naar het stadion waar mensen zullen worden afgeslacht. Hij vindt het vreselijk. Hoe langer hij over de Taliban en de toestand in zijn land nadenkt, hoe meer hij ernaar verlangt om te vluchten. Hij wil ook wel in zijn land blijven, maar dan moet de Taliban weggaan. Hij maakt plannen met zijn vrienden Obeid en Monier om naar Amerika te vluchten. Dan zouden ze een restaurant openen en dan zou hun leven weer mooi worden. Ondertussen gaat het leven in Herat gewoon door. Sohail gaat naar school, waar hij hoort dat zijn wiskundeleraar ‘verdwenen’ is. Zijn lievelingsvak is wiskunde. Sohail’s zusje Taya mag niet naar school en leert in het geheim Engelse woordjes. Van Obeid hoort Sohail dat Obeid’s moeder werkt voor buitenlandse media. Zij wil dat iedereen weet hoe het er in Afghanistan aan toe gaat. Daarom moet Obeid foto’s maken van mishandelingen en andere vervelende gebeurtenissen. Het is nog nacht als de buurjongen naar hun huis komt om te zeggen dat zijn moeder, dus de buurvrouw van Sohail, er slecht aan toe is. Ze ademt moeilijk. Daarom gaan Sohail’s vader met zijn vrouw en Sohail naar het ziekenhuis toe. Taya blijft alleen achter. Door de Taliban duurt de reis naar het ziekenhuis langer, maar uiteindelijk komen ze er toch. De buurvrouw wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als Sohail, zijn vader en moeder weer thuiskomen, blijkt het huis te zijn doorzocht door de Taliban. Taya is mishandeld en het hele huis is overhoop gehaald. Sohail’s vader is verdacht van het werken tegen de Taliban. Daarom zal hij opgepakt worden. Hij moet vluchten. Als de Taliban later weer het huis binnenvalt, is vader weg. Hij moet er de volgende dag zijn, anders zal iedereen opgepakt worden. Ze moeten dus vluchten zonder zijn vader. Sohail’s opa weet wel een organisatie die daarvoor kan zorgen. Hij blijft als enige in Herat achter. Sohail, Taya en moeder worden door gidsen weggeleid van Afghanistan. De vlucht is niet zonder gevaar. De papieren zijn niet 100% in orde. Daardoor is het bij elke grens de vraag of ze verder kunnen. Uiteindelijk komen ze veilig aan in Nederland. In het nawoord wordt gezegd hoe ze er in 2006 aan toe zijn. Dan gaat het met Sohail, Taya, moeder en zijn broertje die in Nederland geboren is, goed. Hij wil uiteindelijk nog wel een keer terug naar Herat. Hoe het met zijn vader en opa is weet hij niet.



Titel:
De titel is eigenlijk heel logisch. Het heet ‘Ontsnapt aan de Taliban’, en dat is ook precies wat er gebeurd. Ze vluchtten ontsnapten aan de Taliban en vluchtten naar Nederland. Eigenlijk had de titel niet duidelijker kunnen zijn.


Genre:
Het genre is een oorlogsverhaal. Dat past het beste bij dit boek, want het gaat over de oorlog in Afghanistan.


Personages:

Hoofdpersoon: Sohail. Hij is een slimme jongen, die over dingen nadenkt. Hij heeft een rustig karakter, wat weinig verandert in de loop van het verhaal. Wel vraagt hij zich een beetje af hoe het allemaal moet in de toekomst. Hij is dus een beetje onzeker. Sohail gedraagt zich netjes. Het is een normale jongen, met blond haar, waarbij over het uiterlijk weinig gezegd wordt.

Andere personen:
 Vader. Hij wordt Padar genoemd in het verhaal.
 Moeder. Zij wordt Madar genoemd in het verhaal.
 Taya. Het zusje van Sohail.
 Opa.
 Obeid. De beste vriend van Sohail.
 Monier. Ook een vriend van Sohail.
 Hafiza. Dat is een oude vriendin van Sohail, die van haar vader moet trouwen.
 Moeder van Obeid.
 Wiskundeleraar.
 Babe. De conciërge van de school in Herat.


Zaken van extra betekenis:

Plaats:

De plaats waar het verhaal zich aan het begin afspeelt is Herat, Afghanistan. Daarna vluchten ze via Turkmenistan naar Rusland, dan naar Polen, door Duitsland om vervolgens in Nederland uit te komen.


Tijd:
Het speelt zich af vanaf 1999. De tijd heeft geen invloed op het verhaal. Wel beschrijft hij soms de sneeuw op de bergtoppen van Herat. Het hele boek speelt zich af over een tijd van ongeveer zeven jaar. Van 1999 tot 2006.


Vertelwijze:

De vertelwijze is door middel van de ik-persoon. Hierdoor leef je je goed in op de persoon. Je weet precies wat hij denkt en voelt. De ik-persoon is Sohail.

Thema:
Het hoofdprobleem is dat de Taliban de leiding heeft in Herat. Daarbij komt dat de vader van Sohail problemen heeft met de Taliban. Daarom moeten ze vluchten. Ze worden onderdrukt door de Taliban. Niemand is te vertrouwen. Zelfs de neef van Monier werkt met de Taliban. Als je het thema in één woord moet zeggen, is dat verraad.

Citaten:
Ik heb de volgende drie citaten gekozen:
1: ‘We leven in een gek land; soms vraag ik me af of mensen bij hun geboorte al gestraft worden.’ (blz. 48)
Dit vind ik een citaat om over na te denken. Of God mensen al bij hun geboorte straft door ze geboren te laten worden in een gewelddadig of armoedig land.

2: ‘Jij bent de man in het huis.’ (blz. 129)
De opa van Sohail zei dat, toen zijn vader al gevlucht was. Sohail was toen nog geen twaalf. Toch was het eigenlijk zo, want hij was nu de oudste man (jongen).

3: ‘We are refugies … from Afghanistan.’ (blz. 205)

Dat zegt Taya, die een beetje Engels heeft geleerd in Afghanistan. Het lijkt me moeilijk om te zeggen, dat je vluchteling bent. Dat herinnert steeds weer aan de tijd dat het slecht was en wat je allemaal meegemaakt hebt.


Mening:

Ik vind het een heel mooi boek, niet de gebeurtenissen, maar wel hoe het is geschreven. Je leeft je volledig in in de hoofdpersoon. Je leest gedetailleerd wat hij allemaal mee maakt en hoe hij het vindt. Als je aan het lezen bent, wil je weten hoe het verder gaat. Het is een meeslepend boek. Het is erg om te lezen hoe een gezin, of eigenlijk een heel land, in onrust kan zijn door één organisatie. Het is nog erger doordat je weet dat het een waargebeurd verhaal is. Ik vond het een goed boek, een echte aanrader!

REACTIES

J.

J.

Goed gedaan, thanks man.

11 jaar geleden

P.

P.

Yohohohohohohoho, weer een 8. Ik hou van deze site.

9 jaar geleden

C.

C.

Thanks man, scholieren.com heeft me weer een week lezen bespaard ;P

9 jaar geleden

J.

J.

ik heb het boek gelezen ik heb ook een verslag gemaak en is bijna het zelfde ik heb alleen de hoofd personen gebruikt maar het boek is wel een aan raader https://www.youtube.com/watch?v=zazTP79lTfI

8 jaar geleden

H.

H.

sterk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg"