Ons derde lichaam door Edward van de Vendel

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 596 woorden
  • 12 juni 2007
  • 101 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 101 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
304
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Zoen (2007 Winnaar)

Boekcover Ons derde lichaam
Shadow
Ons derde lichaam door Edward van de Vendel
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Thema
Het boek "Ons derde lichaam" van Edward van de Vendel gaat over de 19-jarige Tycho Zeling. Hij wordt daar verliefd op Olivier, die hij ontmoet op zomerkamp in de VS. Daar denkt hij later nog vaak aan en schrijft hem veel brieven die hij nooit verstuurd. Hij gaat studeren en op kamers wonen en sluit een bijzondere vriendschap met zijn huisgenoten Moritz en Vonda. Vooral met Vonda wordt het contact zeer intens.
Vonda is een aankomend zangeres, en via haar raakt Tycho verzeild in een storm van muziek en beroemdheid. De band ‘Vonda’s voice’ doet namelijk mee aan het eurosongfestival.


Vertelwijze
Je leeft het verhaal mee met de hoofdpersoon, Tycho. Hij schrijft veel brieven en denkt over veel dingen na. Soms komen er flarden van vroeger tussendoor dat is dan ook in de verleden tij geschreven. Tussen de gedachtes, de brieven en songteksten door zitten dialogen over wat hij dan op dat moment meemaakt.
Het boek heeft een mooie omslag de ene helft van het boek is een vervaagd publiek met een microfoon. De andere kant van het boek is Tycho die balanceert op een rand.

Titel, ondertitel en motto
De titel is ‘Ons derde lichaam’ dat vormen Tycho en zijn liefde, olivier. Zij horen bij elkaar en samen vormen zij het derde lichaam. Ze vloeien in elkaar over en dat word dan het derde lichaam genoemd. Vandaar de titel ‘Ons derde lichaam’. Het boek heeft geen onder titel en ook geen motto.

Opbouw
In het boek zit geen proloog en epiloog. Het boek is verdeeld in drie delen genaamd: ‘eerste deel verslag (augustus – februari), ertussendoor: mailtjes (van nu, eind februari)’, ‘tweede deel verslag (februari – mei) ertussendoor: mailtjes (nu)’ en ‘toch weer verslag, berichten ui Riga, sms, mail en een papiertje’.

Personages
Tycho: Hoofdpersoon, hij studeert op de schrijfacademie en woont op kamers in Rotterdam. Hij is een homoseksueel en denkt heel veel na over dingen en is erg verlegen. Hij is een gesloten persoon.

Olivier: Hij is de liefde van Tycho. Hij woont in Noorwegen. Tycho heeft hem in de VS ontmoet op en kamp.
Vonda: Zij is de kamergenote van Tycho. Ze wordt de beste vriendin van Tycho. Ze zit op het conservatorium.
Moritz: Hij is de andere kamergenoot van Tycho. Ook hij is homoseksueel. Hij zit op de dansacademie. Hij heeft een vriendje Colin.
Gijs: Hij is de leraar van Tycho. Hij spoort Tycho heel erg aan tot het schrijven van verhalen.

Historische tijd
Het speelt zich af in 2003, omdat ze naar een songfestival gaan dat in 2003 wordt gehouden. Ze hebben 2003 ook willekeurig gekozen.

Plaats en ruimte
Het verhaal speelt zich eerst in Rotterdam af. Daarna gaan ze voor het songfestival naar Riga. Op het eind zijn ze weer terug in Rotterdam. Dat is volgens mij ook willekeurig gekozen.

Tijdsduur
Ik weet eigenlijk niet hoelang het duurt of het nou een jaar of twee jaar duurt. Er wordt niet over gesproken over verjaardagen of kerstmis bijvoorbeeld.

Tijdsvolgorde
Het nu wordt in chronologische volgorde verteld en de geschiedenis daar tussen door wordt ook in chronologische volgorde verteld, maar door elkaar heen. Er worden af en toe dingen herhaald, omdat hij dan telkens hetzelfde droomt. Hij droomt dan bijvoorbeeld over Olivier, waar hij zo verliefd op is.

Perspectief
Het verhaal wordt personaal verteld en daarbij kruipt de schrijver in het lichaam van Tycho. Je kunt ook alleen zijn gedachtes volgen. Hij heeft het telkens over zichzelf.

Idee
Het idee van het boek is volgens mij hoe een eerste liefde je leven kan beïnvloeden. Er wordt verteld hoe de hoofdpersoon er mee omgaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Oliver is niet goed geschreven. Het moet Oliver zijn.

13 jaar geleden

J.

J.

die zins op bouw loopt neit goed in het begin:
er wordt gezegt dat hij daar een relatie opbouw maar er staat nergers daar voor waar dat is maar dat is dus in vs

groetjes jevan

14 jaar geleden

S.

S.

je kan weten in hoelange tijd het gebeurt, omdat er maanden bij de verslagen staan.

13 jaar geleden

M.

M.

ben wel blij met dit verslag, moet morgen een boekrepetitie doen aover dit boek, maar vind het een erg saai boek. dankjewel dus :)

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Ons derde lichaam door Edward van de Vendel"