Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Onrust door Escober

Beoordeling 6.4
Foto van Cees
Boekcover Onrust
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4164 woorden
  • 1 juli 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
22 keer beoordeeld

Boekcover Onrust
Shadow
Onrust door  Escober
Shadow

Gebruikte editie voor het boekverslag
Gebruikte druk:
Verschijningsdatum eerste druk: november 2003
Aantal bladzijden: 344
Uitgegeven bij: Ambo-Anthos te Amsterdam

Beschrijving voorkant
Op de voorkant is een vervuild trappenhuis te zien. In deze nieuwe uitgave van Ambo-Anthos zijn de drie delen van de Sil Maier-trilogie qua uiterlijke vormgeving aan elkaar aangepast. Een donkergroene achtergrondkleur is op alle drie delen te zien.

Genre van het boek
Een keiharde actiethriller, maar één met literaire kenmerken.

“Onrust” is deel 1 van de Sil Maier trilogie van Escober, dat verder nog uit de delen “Onder druk” en “Ongenade” bestaat.
Het boek werd genomineerd voor de Gouden strop (2004).
Esther Verhoef in een artikel in De Volkskrant van 2 juni 2006 over de populariteit van literaire thrillers : 'Generalisatie leidt onvermijdelijk tot tunnelvisie. Er zijn thrillers die meer diepgang hebben dan menige roman. Neem die van John Fullerton, die altijd een politiek statement uitdragen. Of Pijn van Helmut Krausser, een roman, maar er had net zo goed literaire thriller' op kunnen staan, als het door een andere uitgever was uitgegeven. Veel mensen staren zich blind op het thrillerlabel, en zo'n boek wordt dan helaas op de plot beoordeeld. Met Onrust heb ik dat gemerkt: de boodschap die ik wilde uitdragen en die er voor mijn gevoel duimendik op lag, werd slechts door weinigen opgepakt. Misschien was het thema beter begrepen als het in een romanvorm was gegoten.
'In Rendez-vous wilde ik vooral het gevoel van ontheemding tonen; de veranderingen die je kunt doormaken als je bent teruggeworpen op jezelf, los van je vertrouwde sociale en culturele ijkpunten. Je moet jezelf herstructureren, erachter komen: wat is van mij, en welk gedrag is aangeleerd of geconditioneerd door mijn omgeving? Noem me naïef, maar voor mij is er echt geen verschil tussen een goed geschreven roman en een idem thriller. Het gaat om stijl, woordgebruik en thema, en die kunnen net zo goed in een roman- als in een thrillervorm worden ondergebracht


Samenvatting van de inhoud
Drie jaar eerder
In de proloog wordt een lid van een schietvereniging (het kleine mannetje Harry) door een onbekende een fraai en handzaam pistool, de De Heckerler & Koch Mark socom afhandig gemaakt. Dat gaat op een ietwat sullige manier voor de eigenaar: hij wordt bedreigd met een ijzeren pijpje ipv met een pisool. Dit pistool speelt later een belangrijke rol
in de thriller, want het wordt een belangrijke handlanger in de strijd die Sil Maier strijdt tegen het onrecht. De onbeduidende Harry komt later in de thriller ook nog een keer terug als bedrijfsleider in een filiaal van McDonald. Alleen Sil en de lezer weten dit.

Susan Staal is van beroep fotografe en bewoonster van een appartement in Den Bosch. Ze is net terug van een foto-opdracht en kijkt of er nieuws is van haar vriend Sil Maier. Maar er is geen e-mail te zien. Ze heeft Sil Maier leren kennen tijdens een vakantie/foto-opdracht in Egypte. Ze werd op een eenzaam strand lastig gevallen door een vervelende Egyptenaar en Sil was met zijn imposante figuur tussenbeide gekomen. Hij was er met zijn vrouw Alice op vakantie Vanaf dat moment hadden ze slechts e-mail contact met elkaar onderhouden, want Sil wil geen verhouding met Susan, omdat hij van zijn vrouw Alice houdt. Deze Alice is trouwens een vrouw die echt voor de buitenwereld leeft: ze wil na vijf jaar redactiewerk graag presentatrice worden van een tv-programma en is bereid daar het een en ander voor te doen. Het nieuwe programma gaat Dreams4you heten en wordt geproduceerd door Paul Düring.


In hoofdstuk 2 pleegt een (nog) naamloze personale verteller een roofoverval op een loods in Rotterdam. Hij weet dat er geld te halen is: hij doodt wat Russische beveiligers, rooft het geld en schiet een hogere baas uit het syndicaat een kogel door de knieën. Het gaat allemaal vrij hard en meedogenloos.

Susan Staal kan haar mooie foto’s gemakkelijk verkopen aan het blad waarvoor ze werkt. Ze is blij en gaat daarna langs bij haar vriend Sil Maier in Zeist. Dat was tegen de afspraak, maar ze moet hem gewoon zien. Het komt bijna tot seks, want ze zijn lichamelijk erg tot elkaar aangetrokken, maar ineens komt Sil tot bezinning en hij “bonjourt” Susan de deur uit. Sil Maier wordt daarna meteen lastig gevallen door tweeslachtige gevoelens: hij vindt Susan zeer aantrekkelijk en hij weet dat hij een kans heeft laten lopen, maar aan de andere kant wil hij trouw blijven aan zijn Alice.

De nog steeds naamloze verteller uit hoofdstuk 2 zit in een café en beoordeelt de situatie voor een seksclub in Venlo (Club 44) Hij moet zich goed informeren voordat hij tot handelen overgaat. Dat gebeurt enkele dagen later, maar het gaat allemaal anders dan hij zich heeft voorgesteld. Hij wordt opgepakt en in een kamer gestopt, maar door zijn slimheid weet hij toch te ontkomen om vervolgens toch weer enkele criminelen te doden op dezelfde meedogenloze wijze als in Rotterdam. Er is echter één crimineel die weet te ontkomen, de verteller noemt hem voorlopig maar de Nikesdrager, vanwege de Nikes die hij aanheeft.

Sil Maier gaat met Alice mee naar het feest in Naarden waar Paul Düring allerlei celebraty’s ontvangt. Sil is meegegaan ondanks het feit dat hij hier niets van moet hebben: het zijn allemaal lege hulzen die hij ontmoet. Hij wordt ook vreselijk kwaad als hij ziet dat Paul een hand op de billen van Alice legt tijdens het dansen en wanneer ze weggaan, probeert hij zijn onvrede af te reageren door een poging te doen Alice in zijn auto te verkrachten. Van deze impulsieve daad krijgt hij wel spijt, maar er is een verwijdering tussen Alice en Sil ontstaan.
Ze kennen elkaar 17 jaar, hebben geen kinderen en sinds Sil zijn softwarebedrijf heeft verkocht, is er iets met hem aan de hand. Hij wordt gekweld door een onderhuidse onrust (blz. 107) Hij voelde dat hij niet leefde toen hij een geslaagd zakenman was en heeft spanning nodig om te ervaren dat hij wel leeft. Hij was een buitenstaander in zijn eigen leven geworden (blz. 108)

De oplettende lezer zal intussen wel bemerkt hebben dat de naamloze overvaller van Rotterdam en Venlo Sil Maier is, die er een dubbel leven op nahoudt. Hij voelt na de ruzie met Alice ineens veel meer voor een herstel van de verhouding met Susan Staal. Alice komt thuis, wanneer Sil het antwoordapparaat van Susan teistert en ze denkt dat Sil een verhouding met Susan heeft. Dan rijdt ze in een opwelling naar Paul Düring en stort zich in diens armen en naar later blijkt ook in zijn bed.

Susan Staal heeft intussen een discussie met haar oppasser van haar woning. Dat is een junk (Reno) die ook in een band speelt met hardrockmuziek, maar die heeft min of meer ruzie met de artistiek leider van de band (Alex) die veel commerciëler wil. Susan wil dat Reno zijn eigen muzikale weg volgt. Ze beantwoordt de voicemalberichten van Sil niet en dan komt toevallig haar nieuwe buurman Sven kennismaken. Hij is dierenarts maar ook lid van een schietverenging en beide kwaliteiten zullen Susan later van pas komen.


Sil kan het niet langer uithouden nu hij geen contact met Susan heeft en gaar haar opzoeken. De fysieke aantrekkingskracht is voor beiden te groot en ze beleven wilde seks, wanneer Sil heeft gezegd dat hij van Alice afgaat. Hij zal dat die avond gaan vertellen. In de Bossche binnenstad gaan ze nog wat eten bij Mc Donald en daar ontmoet Sil Harry (die daar werkt) Op de terugweg maakt hij ook nog kennis met Alex en Reno, de man van de hardrockband.

Alice heeft intussen van Paul gehoord dat ze niet de rol van presentatrice krijgt: ze begrijpt dat ze erin geluisd is, maar het is nog erger dan ze had gedacht. Paul heeft ook nog video-opnamen van haar seksavontuur met hem gemaakt en hij dreigt de banden op te sturen naar
Sil, wanneer zij het nieuws aan Anna Düring opbiecht. Dat doet ze toch, maar Anna is niet onder de indruk en Alice is nu ten einde raad. Ze stapt in haar sportauto en rijdt zich te pletter. Wel een uitkomst voor Sil natuurlijk die nu niet hoeft te scheiden. Toch is hij verbijsterd en in een roes regelt hij haar crematie. Hij is ook laaiend op Paul Düring wanneer de postbode hem een videoband met de seksopnamen van Alice brengt. Paul heeft zijn woord gehouden en na de crematie zint Sil op wraak. Hij achtervolgt Paul naar zijn boot in de jachthaven van Naarden en overvalt hem. Hij is van plan hem te vermoorden en wil eerst de video-opnamen van alle slachtoffers hebben. Paul brengt hem naar zijn zaak van Programs4you en denkt daar bijdehanter te moeten zijn dan Sil. Daarom wordt hij alsnog gedood en in de brand gestoken, evenals zijn BMW om alle DNA-sporen uit te wissen.. Wanneer Sil op zijn motor wegrijdt, komt er een grote Mercedes het parkeerterrein van het kantoor van Prgrams4you oprijden.

Susan is intussen een keer met buurman Sven naar de schietvereniging gegaan en ze heeft veel talent voor schieten. Ze vindt het eigenlijk wel een leuke avond. Ze wil graag contact met Sil over de crematie hebben, maar ze heeft een opdracht in Noorwegen. Daarom hebben ze even geen contact.

Sil is na de moord op Paul het land uitgevlucht met een koffer voor geld en zij Toyota Land Cruiser. Hij denkt dat de politie hem wel spoedig op het spoor zal zijn, maar wanneer hij in Zuid-Frankrijk aankomt (omgeving St. Tropez) merkt hij dat hij achtervolgd wordt door anderen. Het zijn twee Russische beroepskillers, die bovendien een zender onder zijn auto hebben gemonteerd, waardoor ze weten waar hij zich bevindt. Wanneer hij in een kapelletje ritueel afscheid wil nemen van Alice, wordt hij gepakt. Maar hij weet natuurlijk te ontkomen en hij lokt de tweelingbroers de bergen in om ze tenslotte met zijn auto het laatste zetje in een ravijn te kunnen geven. Hij snapt wel dat de organisatie achter hem zal blijven aanzitten en hij rijdt naar Antwerpen, vanwaar hij eindelijk contact krijgt met Susan die weer terug is uit Noorwegen. Hij vraagt of ze naar Antwerpen komt en legt haar dan uit dat hij bezig is met een dubbel leven: hij krijgt de kick om misdadigers die anders buiten schot blijven om het leven te brengen en zo de randen van het gevaar op te zoeken. Wanneer Susan aangeeft dat ze daaraan niet wil meedoen, dwingt hij haar te blijven en uiteindelijk vrijen ze op gewelddadige maar hartstochtelijke wijze met elkaar. Het geeft precies aan wat Sil Maier met zijn leven wil. De grens opzoeken. Susan kan daar niet meteen aan wennen, maar wil wel bij hem blijven.

Ze gaan naar een vakantiepark in de buurt van Den Bosch, want ze vermoeden dat de organisatie ook bekend is met het adres van Susan. Wanneer Sil alles op een rijtje zet, snapt hij nu ook dat het nieuws over de dood van Paul D. niet verspreid is. Programs4you met Anna D. aan het hoofd, zal een rol spelen in het geheel. Hij gaat naar het bedrijf in Almere en legt natuurlijk eerst wat bewakers om, maar wanneer hij Anna zoekt (De zwarte Mercedes staat immers voor de deur) is die hem te slim af.. Wanneer zij op het punt staat het fatale schot op Sil te lossen, wordt ze zelf neergeschoten door Susan Staal die alle aantekeningen van Sil had bestudeerd en hem achterna gekomen is. Het avondje oefenen met Sven is goed van pas gekomen.

Sven komt trouwens zelf ook goed van pas, want Sil is ernstig gewond door een kogel in zijn schouderblad en hij verliest veel bloed. Ze vraagt Sven om Sil te opereren in zijn dierenarts praktijk. Dat gaat gebeuren en in een letterlijk en figuurlijk bloedstollende operatie weet Sven Sils leven te redden. Daarvoor moet Susan ook bijna een liter bloed afstaan (ze heeft bloedgroep O neg en die is geschikt voor elke ontvangende patiënt.) Sven krijgt het dus voor elkaar en Sil overleeft het. Susan moet wel verder leven met de gedachte dat ze nu ook iemand heeft gedood. Dit nieuws haalt de krant trouwens wel en de verdenking ligt op Paul D. die immers spoorloos verdwenen is (ja, hij was al een tijdje dood)

Sil weet dat er nog steeds één persoon is die hem kent: de Nikesdrager uit Venlo. Hij gaat naar zijn huis in Zeist en hij wil het verkopen om samen met Susan een eigen huis te kopen. Maar als hij in zijn huis aankomt, is daar Alex (de hardrockspeler die van Russische afkomst blijkt en weet dat Sil het geld van de organisatie heeft gestolen.) Hij wil nu het geld zelf hebben maar Sil weet hem om de tuin te leiden en vraagt enkele dagen tijd om het geld bij elkaar te krijgen.

Hij zegt twee dagen later dat het geld in een bagagekluis op het station in Den Bosch ligt en licht intussen de “manke man” van de organisatie in. De handlangers van de Rus zijn op het moment dat Alex de kluis leegt ter plekke en handelen het af zoals een verrader kan verwachten. Ze nemen het geld af en doden hem op het perron. Sil is er getuige van: hij is vermond en stapt in de auto bij Susan. “
Het is voorbij zegt hij tegen haar.

Titelverklaring
De titel van de thriller kan in verband worden gebracht met de thematiek van deze thriller.
Enkele keren komt de term onrust dan ook voor in de letterlijke tekst.
- blz. 107 Alleen was die rol zijn leven, waarin de onderhuidse onrust elke dag meer terrein won, als een slopende ziekte die langzaam maar zeker greep kreeg op zijn doen en laten
- blz. 128: Sil discussieert met Susan over zijn leven. Hij vindt zijn leven een uitlaatklep. “Voor wat? “
“Voor alles. Voor vastzitten in een leven dat me onrustig maakt. Een mens is niet geprogrammeerd om op zijn gat te zitten achter een computerscherm en tv te kijken….
Susan geeft op dezelfde pagina aan dat ze de onrust wil bestrijden door het bezoeken van een avond Stonehenge, de rockband van Reno. Na een avondje dansen en springen kan ze er weer tegen aan.
- blz. 239 :
Hij was de koning te rijk geweest met zijn wagenparkje. Daarna begon de onrust weer aan hem te knagen.
- blz. 255 opnieuw in discussie met Susan, wanneer hij haar kort ervoor ruw seksueel benaderd heeft Het gevoel hebben dat je leeft, met je hele wezen, is nergens zo sterk als op de grens tussen leven en dood. Dat heb je net ervaren. Je voelt de adrenaline door je lijf gieren , je bloed door je aderen stromen, je ervaart alles zoveel intenser. Dat is wat me naar die grens drijft. Ademhalen is niet genoeg. Ik wil het in elke vezel in mijn lichaam voelen.
- Tenslotte nog een citaat van de flaptekst: Generatie op generatie draaien mensen verder vast. En ze realiseren zich niet eens, dat ze elke dag opnieuw een beetje verder afsterven. Dus gaan de dagen sneller. Omdat ze niet meer intens leven. Omdat ze zichzelf zijn kwijtgeraakt.
Uit al de citaten is duidelijk welke boodschap het schrijversduo Escober aan zijn lezers wil meegeven.

Structuur en/of verhaalopbouw
Er is een soort proloog ( Titel “ Drie jaar eerder”)
Daarna wordt het verhaal van Sil Maier in 31 spannende hoofdstukken verteld. Deze hoofdstukken hebben alleen een nummer, geen titel.

Het verhaal begint in Den Bosch in oktober 2003 en eindigt enkele weken later in november ook in Den Bosch.. Het verhaal wordt vrijwel chronologisch verteld: een enkele flashback is nodig om het verleden van de protagonisten aan de lezer duidelijk te maken: de Egyptische vakantie van Susan waarop ze Sil Maier ontmoet en de voorgeschiedenis van Sil die terugdenkt aan wat er in het verleden met zijn bedrijf is gebeurd, maar dat zijn nauwelijks flashbacks te noemen. De beleving van de lezer is ongetwijfeld dat hij een geschiedenis chronologisch krijgt voorgespiegeld.

Gebruikt perspectief
Er worden diverse personale vertellers(hij/zij-vertellers) in deze thriller gebruikt. Daardoor kan de lezer het verhaal van verschillende kanten bekijken. Uiteindelijk vallen de diverse verhaallijnen natuurlijk samen.

De belangrijkste verteller is natuurlijk protagonist Sil Maier: hij neemt veel hoofdstukken voor zijn rekening. Zijn nieuwe vriendin Susan Staal is in enkele hoofdstukken de personale verteller evenals zijn vrouw Alice in het begin. Enkele korte hoofdstukken worden bekeken vanuit de criminele organisatie waartegen Sil Maier vecht. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt steeds meer verteld vanuit Sil Maier.

Tijd van het verhaal
De handeling begint in oktober 2003 (blz 194.) en eindigt in november 2003. Er zijn daarvoor diverse aanwijzingen in de tekst. Sil trekt een band met de video-opnamen van Paul D. over zijn seksavonturen met allerlei vrouwen de band van Alice uit de kast (oktober 2003)

Plaats van handeling
Er zijn diverse plaatsen van handeling:
- Den Bosch: de woonplaats van Susan, waar ook de ontknoping plaatsvindt
- Zeist: de woonplaats van Sil
- Naarden, de woonplaats van Paul
- Zuid-Frankrijk, (niet ver van St. Tropez) waar hij de twee misdadigers van de berg duwt
- Almere waar het kantoor van Programs4you is gevestigd

Motto
Het motto is afkomstig van een titelsong van de rockband Bush. The people that we love
The things we do / to the people that we love
The way we break / if there ‘s something we can’t take
Destroy the world / that we took so long to make


De boodschap van Bush geldt natuurlijk in de eerste plaats voor het personage Sil.

In de thriller wordt door de personages veel muziek gedraaid: o.a. hardrockmuziek om de onrust die van de persoon Sil Maier bezit heeft genomen te typeren.
Achter in het dankwoord geeft Escober aan dat tijdens het schrijven Esther Verhoef veelvuldig luisterde naar muziek van Nirwana, Metallica, Pap Roach, Rammstein, U2 & System of a Down. Ook de personages Reno(die in alle 3 de delen een rol speelt) en Alex zijn hardrockliefhebbers.

Thema, motieven en interpretatie
Los van allerlei motieven die in een actiethriller natuurlijk een belangrijke rol spelen, is het belangrijke motief (dus het thema van dit boek) de onrust die mensen parten speelt, wanneer ze gedwongen worden een bestaan te leven waarin anderen voor hen beslissen.
Het jongetje Sil dat zijn vader niet heeft gekend en door zijn oma is opgevoed heeft zich moeten bewijzen in de wereld, maar wanneer geld en succes hem zijn komen aanwaaien, beseft hij terdege dat dit niet het leven is. In deel 3 van de trilogie wordt aan de lezer duidelijk gemaakt dat dit ook genetisch bepaald is. Sil verkoopt zijn succesvolle softwarebedrijf Sagitarius (Boogschutter!) en gaat de misdaad bestrijden als een nieuwe variant van Robin Hood. Hij bestrijdt het kwaad dat op een normale manier door justitie ongrijpbaar is. Het geld geeft hij overigens niet aan de armen. Onder het kopje “titelverklaring”is het motief van de onrust al uitgewerkt met passages uit de tekst die ernaar verwijzen.
De onrust zal tenslotte ook zijn gaan knagen in zijn relatie met Alice, die meer en meer voor de buitenwereld leeft, terwijl Sil juist datgene wil doen wat hem zelf bezig houdt. Die verwijdering blijkt al uit de scène waarin hij Susan in Egypte leert kennen. Susan zoekt het avontuur op het verlaten strand; zijn vrouw ligt aan het zwembad. Aan Susan heeft hij een metgezel (misschien wel soulmate) gevonden. Ook zij is met een grote vrijheidsdrang behept: ze is free lance fotografe en kan per opdracht beslissen of ze die aanneemt. Ze heeft de vrijheidsdrang van haar moeder in de genen gekregen, want die vertelt haar ooit ene verhaaltje over een vogeltje dat gekooid is. Na een aantal jaren zelf in een “gouden kooi”te hebben gezeten, heeft de moeder van Susan haar man verlaten. Wanneer zij de onrust voelt, moet ze een avondje keiharde rockmuziek aanhoren. Dan komt ze weer tot rust. Ook Sil heeft vaak muziek nodig om zijn onrust de baas te worden: ook hij houdt tijdens het autorijden bijvoorbeeld van keiharde muziek van o.a. U2 , Metallica (de reis naar Zuid-Frankrijk)

In die zin passen Sil en Susan beter bij elkaar dan Sil en Alice. Maar hij is haar al die tijd trouw gebleven en alleen contact onderhouden met Susan via de mail. Toch zijn z’n hormonen sterker dan zijn trouw. Het is natuurlijk wel een uitkomst dat Alice zichzelf uit zijn leven rijdt, al heeft hij wel verdriet om haar dood. Typisch voor Sil is dan dat hij dat niet uit op de glamourcrematie, maar stil en alleen haar in een Zuid-Frans kapelletje gaat zitten herdenken, waar Alice een jaar ervoor naar toe was gegaan. Het gaat Sil om het diepste wezen van de mens en niet om het uiterlijk (zo gedraagt hij zich ook op de feestparty van Programs4you, als een oermens met instincten.) Hij kan het niet hebben dat Paul aan het achterwerk van Alice zit en straft haar bijna op testosteronachtige wijze. Ook zijn eerste reactie op het zien van de videoband met opnamen van Paul en Alice is een typische reactie van de oermens. Hij wil wraak plegen op Paul. Pas in tweede instantie ziet hij in dat hij misschien zelf ook wel enigszins schuldig is aan de dood van Alice.
Kortom, de titel van deze thriller dekt de lading volkomen. Niettemin blijft de boodschap van Escober: “Mens durf te leven!”

Nog even wat motieven (voor het leesdossier) op een rijtje:
- het verlangen naar vrijheid
- schuld
- het Robin Hood motief
- het kwaad wordt gestraft
- wraak
- liefderelatie: problemen
- seksualiteit
- muziek

Mijn mening
Als recensent had ik in mei 2008 eerst deel 3 van de cyclus over Sil Maier gelezen. Het derde deel “Ongenade” is een zeer spannende thriller. Daardoor was mijn interesse gewekt voor de andere delen. Natuurlijk was de chronologische volgorde bij het lezen beter geweest, hoewel de delen los van elkaar gelezen kunnen worden.
Ook “Onrust” is een zeer spannende thriller, die voor de lezer een echte “pageturner” is. Van een aanvankelijke whodunit wordt het een psychologische whydunit, waardoor op het etiket van het boek evenzo goed een psychologische thriller of een literaire thriller kan staan. Niettemin is het een keihard boek dat in recensies wel een testosteronthriller kan worden genoemd tegenover bijv. een oestrogeenthriller van vrouwelijke auteurs. (Saskia Noort, Simone van der Vlugt etc)

Escober schrijft als een Porsche Carrera en leest als een TGV.
Het is dan ook een spannend nummer voor de literatuurlijst en geschikt voor elk eindexamenniveau. (VMBO-HAVO-VWO) De amusementswaarde voor scholieren is hoog: 8. Op de literatuurlijst van scholieren.com voor het voortgezet onderwijs krijgt de thriller : 2 punten


Recensies
De eerste “testosteron”thriller van Esther Verhoef en haar man is op de bekende crimesites op internet goed ontvangen. Hierbij wordt verwezen naar de site van ww.crimezone.nl.
Ook op de site van Escober zelf staan verwijzingen naar recensies. (www.escober.nl)

Over de schrijvers
Escober is zoals gezegd een pseudoniem van Esther Verhoef en Berry Verhoef. Esther Verhoef (1968) werd geboren als Esther Verhallen in ’s-Hertogenbosch en groeide grotendeels in het Brabantse op. De drang om te schrijven was al vroeg aanwezig en bleef een constante factor.
Vanaf 1995 tot nu schreef zij 46 boeken over huisdieren, verzorgde hiervoor het leeuwendeel van de fotografie, en begeleidde ruim 50 manuscripten van diverse auteurs. Esthers dierenboeken zijn in ongeveer 22 landen te koop, wereldwijd zijn er ruim 4,5 miljoen verkocht.
Tevens verzorgde Esther zeven jaar lang de hoofdredactie van het populaire magazine Dier en Vriend en was zij columniste voor Margriet en Flair. Haar foto’s van dieren worden internationaal gepubliceerd en gewaardeerd. Haar thrillerdebuut Onrust (2003) werd genomineerd voor de Gouden Strop 2004 en kreeg 4 sterren in VN Thrillergids. In maart 2006 verscheen Onrust in het Duits onder de titel Rastlos bij Grafit Verlag.

De opvolger Onder Druk (2004) kwam in 2005 eveneens op de shortlist van de Gouden Strop terecht, maar won in dat jaar de Diamanten Kogel, de Belgische tegenhanger van de Gouden Strop.
In april 2006 verscheen haar derde thriller, Rendez-vous, een autobiografisch getinte psychologische thriller over een gezin dat emigreert naar Frankrijk. Van Rendez-vous zijn inmiddels meer dan 125.000 ex verkocht. Rendez-vous werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2006 en De Zilveren Vingerafdruk 2006.
Samen met haar man Berry Verhoef schreef zij onder pseudoniem Escober in 2006 Chaos, een thriller over een Britse ex-militair.
Berry Verhoef (Waalwijk, 1967) ging op 17-jarige leeftijd op kamers in ’s-Hertogenbosch om te studeren, waar hij zijn huidige echtgenote Esther leerde kennen. Vervolgens werd hij opgeroepen voor militaire dienst, opgeleid voor sergeant-instructeur bij de landmacht en zwaaide anderhalf jaar later af.
In 1996 verruilde Berry zijn maatpak voor een jeans en zijn dagelijks gladgeschoren kin voor een veertiendaagse trim.
Na eerst intensief op de achtergrond mee te hebben gewerkt aan de dierenboeken van Esther, verscheen in 1998 zijn eerste eigen werk, de Bier Encyclopedie, gevolgd door De Grote Bier Encyclopedie. Beide boeken zijn in diverse landen vertaald, waaronder in Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Hongarije en Tsjechië.

Berry en Esther hebben samen drie kinderen en wonen sinds 2004 in het zuidwesten van Frankrijk.
Bibliografie
De drie delen van de Sil Maier trilogie zijn:
Onrust (2003)
Onder druk (2006)
Ongenade (2008)
Verder schreven ze nog de actiethriller.
Chaos (2006)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onrust door Escober"

Ook geschreven door Cees