Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Onrust door Escober

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Onrust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2557 woorden
  • 4 juli 2007
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
41 keer beoordeeld

Boekcover Onrust
Shadow
Onrust door  Escober
Shadow
Verhaalanalyse

Genre

‘Onrust’ is de eerste literaire thriller die Esther Verhoef geschreven heeft.
De literaire thriller is een term die door uitgeverij Ambo|Anthos in 1996 is geintroduceerd, voor de boeken van Nicci French, die qua stijl en verhaal tussen een thriller en roman in zitten. Zij hebben het "subgenre" in NL (erg) groot gemaakt.
In 2003 volgde Saskia Noort, daarna Simone van de Vlugt en daarna Esther Verhoef.

Personages
Susan: Susan is een gescheiden, zelfstandige vrouw, die voor haar rechten op komt. Meestal reist ze de wereld rond om foto’s te maken, dat is namelijk haar werk, maar als ze daar mee klaar is gaat ze terug naar haar kleine flatje. Als ze op een van haar ‘vakanties’ een man tegen komt waar ze als een blok voor valt voelt ze zich nog eenzamer. Het stiekem e-mailen met de getrouwde man doet haar niet goed. Ze verlangd steeds meer naar hem maar weet dat ze hem niet kan krijgen. Ze besluit hem op te zoeken en merkt dat ze echt van hem houdt. Van af dat moment wordt alles anders.


Sil: Sil is een geweldadige overvaller. Keer op keer bezoekt hij een internationaal opererende criminele organisatie. Hij is een eenling, niemand kent zijn gezicht en identiteit, maar zijn werkwijze is koel, berekend en uiterst professioneel. Naast zijn ‘werk’ heeft Sil zijn vrouw Alice thuis. Ze zijn al jaren samen maar sinds hij Susan heeft ontmoet is hij niet meer zeker over zijn gevoelens. Als hij Susan nog een keer in het echt ontmoet heeft weet hij dat hij met haar doorwil. Hij doet zich voor als een sterke man die overal tegen bestemd is, maar hij heeft ook zwaktes. Alleen komen die pas naar voren als hij voor zijn leven moet vechten.

Alice: Alice is een bloedmooie vrouw die werkt bij het bedrijf Programs4you, wat later de dekmantel van een criminele organisatie blijkt te zijn. Ze is uit op een baantje als presentatrice, maar dan moet ze er wel honderd procent voor gaan. Aangezien ze niet meer zeker is of ze nog wel van Sil houd, en hij van haar, besluit ze te solliciteren. Haar baas heeft een oogje op haar maar nadat ze met elkaar het bed in zijn gedoken beslist hij dat een ander presentatrice wordt. Alice komt er op dat moment achter dat Sil verliefd is op een ander en ze voelt zich verlaten. Ze moet haar woede en onzekerheid kwijt, wat uiteindelijk haar dood wordt.

Paul: Paul is de werkgever van Alice. Hij heeft al jaren een oogje op haar en laat dat via hints weten. Alice moet niks van hem hebben totdat ze haar steun en toeverlaat bij iemand anders moet zoeken. Hierdoor krikt het zelfvertrouwen van Paul weer op en hij bedriegt zijn vrouw. Als arrogante zak dat hij is, poeiert hij daarna af, maar zijn vrouw komt erachter en stuurt hem het huis uit. Door zijn stomme fout wordt hij vermoordt.

Ruimte
De thriller speelt zich af op verschillende locaties, maar vooral in het Nederland van nu. (daarnaast ook een kleine rol in het Frankrijk en België van nu). Sil en Alice wonen in Arnhem. Sil wilde eigenlijk naar het buitenland verhuizen maar omdat Alice trots was op haar werk en wilde blijven hebben ze een kleine villa gekocht. Susan woont in een klein flatje in Utrecht. Sil rijd vaak naar verschillende plaatsen voor zijn ‘werk’. En als hij in de problemen zit rijd hij naar Frankrijk en België.

Structuur en verhaalopbouw
Het verhaal wordt verteld in 50 genummerde maar ongetitelde hoofdstukken. In die hoofdstukken word het verhaal verteld door de ogen van een van de personen: Sil, Alice, Susan of de criminele bende. Het hele verhaal wordt verteld in de chronologische volgorde. Aan het einde volgt nog een Dankbetuiging.

Thematiek
En thriller gaat natuurlijk altijd over een misdaad, maar in een literaire thriller zijn de omstandigheden waaronder en de motieven waarom een moord gepleegd wordt belangrijker dan bijvoorbeeld de vraag wie het gedaan heeft. Dat is ook het geval in deze thriller. Je zou je zelfs kunnen afvragen of de term thriller op zijn plaats is. Halverwege het boek wordt duidelijk dat Paul het slachtoffer is van de criminele organisatie. Hij wist niks van een criminele organisatie af en zijn vrouw heeft hem alleen maar gebruikt, zodat hij het bedrijf kon sturen als zij bezig was met duistere zaken.

Enkele literair-historische motieven uit de thriller:

- afnemende belangstelling voor elkaar in een huwelijk
- als gevolg hiervan overspel (Susan en Sil/ Alice en Paul)
- seksualiteit
- de rolverdeling in een huwelijk
- misdaad (de criminele organisatie)

Tijd en decor
Het verhaal speelt zich vooral af in Nederland,in de buurt van Utrecht/Almere.
De tijd is niet nader te bepalen, maar er wordt gesproken over prijzen in euro’s, dus speelt het verhaal zich in ieder geval af na 2002.

Titelverklaring
Ik denk dat de titel ‘Onrust’ is gekozen omdat het hier gaat om een zekere spanning tussen bepaalde mensen. Alice en Sil worstelen met hun huwelijk. Daarnaast zou je het stelen van geld en later het onderduiken voor de criminele organisatie onrust kunnen noemen. Sil heeft het niet meer in de hand.

Perspectief
De vertellers van de roman zijn Alice, Sil, Susan en de criminele organisatie. Zij vertellen elk vanuit hun opzicht het verhaal steeds een stukje verder, maar natuurlijk wel wat zij dan meemaken. Susan verteld hoe zij als fotografe haar beroep serieus neemt, hoe zij Sil leert kennen en met de criminele organisatie in aanraking komt. Alice verteld hoe zij worstelt met haar huwelijk en haar werk. Sil verteld hoe hij bezig is met de criminele organisatie, zijn vrouw en Susan. De criminele organisatie verteld hoe zij de misdadiger willen pakken.


Samenvatting

Susan Staal een rustig leventje als fotografe. Ze reist vaak naar het buitenland om natuurfoto’s te maken voor een blad waar ze voor werkt. Op een van haar vakanties komt ze Sil Maier tegen. De getrouwde man uit Arnhem. Hij is samen met zijn vrouw op vakantie, maar als een enge man haar lastig valt, stuurt hij hem met zijn strenge blik weg. Susan schrikt, maar als ze ziet dat zijn gezicht een vriendelijke gelaatsuitdrukking krijgt merkt ze toch dat ze hem aantrekkelijk vind. De rest van de vakantie komen ze elkaar overal tegen en op de dag voor haar vertrek schuift hij haar een papiertje met zijn e-mail adres erop toe. De tijd daarna blijven ze elkaar e-mailen, maar voor Sil is het duidelijk. Hij kan geen relatie met haar beginnen omdat hij vindt dat hij zijn vrouw niet zomaar kan verlaten
Susan begrijpt dit volkomen ook al vind ze het jammer, de e-mails worden namelijk steeds heftiger en ze verlangt steeds meer naar hem. Als ze terug is van haar reis naar Australië gaat ze naar hem toe en haar bezoek eindigt in een hevige kuspartij.
Sil Maier heeft zijn bedrijf verkocht en gaat het criminele pad op. Hij bezoekt al een tijdje een internationaal opererende criminele organisatie die in verband staat met de Russische maffia.
Als Susan hem op komt zoeken en ze uiteindelijk kussen voelt hij zich schuldig en heeft liever dat Susan gaat. Als Sil op een feest erachter komt dat Paul, de werkgever van zijn vrouw, een oogje op zijn vrouw heeft wordt hij woest, en op de terugweg verkracht hij haar bijna. Hij ziet net op tijd in waar hij mee bezig en beseft dan dat het zo niet langer doorkan.
Hij merkt dan dat hij toch meer naar Susan verlangt als naar zijn vrouw. Hij gaat naar Susan toe om te vertellen dat hij het uitmaakt met zijn vrouw en als hij terugrijdt om Alice uit te leggen wat hij voelt, krijgt zijn vrouw een dodelijk ongeluk. Hij verdenkt Paul hiervan en als hij de tape ontvangt van Alice’s avondje met Paul, wordt hij woest en vermoordt hij Paul.
Ondertussen bezoekt hij nog een keer de criminele organisatie maar ze krijgen hem te pakken en de rollen worden omgedraaid. Sil weet nog net te ontsnappen maar hij weet dat ze achter hem aanzitten en vlucht naar Frankrijk. Daar blijft hij een paar dagen, maar ze weten hem te vinden en takelen hem ernstig toe. Eerst snapt hij niet hoe ze hem gevonden hebben, maar al snel blijkt dat er een zendertje onder zijn auto zat. Hij schakelt zijn belagers uit en vlucht naar België. In Antwerpen belt hij Susan op die nog van niks weet en verteld haar naar hem toe te komen. Susan vind het raar dat ze helemaal naar Antwerpen moet, maar Sil klonk paniekerig dus ze gaat snel naar hem heen. Daar aangekomen wordt ze overspoeld met Sil’s dubbelleven en ze wil zo snel mogelijk wegkomen. Sil houdt haar tegen en zegt dat hij niet wil dat ze gaat omdat ze misschien ook gevaar loopt. Uiteindelijk blijft Susan bij hem en hij gaat erop uit om de criminele organisatie uit te schakelen. Susan is niet van plan om alleen achter te blijven en als ze op zijn notitieblokje Programs4You ziet staat begrijpt ze dat hij daar heen is.
Bij het magazijn van Programs4You sluipt Sil naar binnen en hij ziet Anna staan, de ‘vrouw’ van Paul. Hij wil iedereen uit schakelen maar Anna kan hem nog net neerschieten. Ze gaat boven hem staan en wilt hem ‘de kogel’ geven. Dan hoort hij twee schoten en hij denkt dat hij dood is. Het volgende ogenblik ziet hij Susan’s hoofd boven zich en twee seconden later wordt alles zwart. Susan sleept Sil in haar auto en brengt hem naar de dierenartspraktijk van haar buurman Sven. Hij heeft nog nooit een mens geopereerd maar hij lapt Sil weer helemaal op. Dan komt het neefje van een van de criminelen in actie en bedreigt Sil met de dood als hij niet snel al het gestolen geld aan hem geeft. Sil smeekt om 2 dagen en die krijgt hij. Hij spreekt af dat hij het geld in een kluisje legt en belt de ‘hogere criminelen’ in Rotterdam op. Hij vertelt hun dat hij weet wie al hun vrienden/collega’s heeft vermoord en verteld hun waar ze hem kunnen vinden. Hij stuurt ze op dezelfde tijd naar het kluisje toen en hij ziet hoe ze de neef vermoorden. Hij gaat terug naar Susan en weet dat vanaf nu alles voorbij is.

Belevingsverslag

In dit verslag ga ik mijn mening geven over ‘Onrust’ van Esther Verhoef. Hierin ga ik de volgende aspecten behandelen: gebeurtenissen, onderwerp en personages.


Het eerste verhaalaspect dat ik aan de orde stel is gebeurtenissen. Het verhaal gaat over een geweldadige overvaller die steeds een internationaal opererende criminele organisatie bezoekt. Ondertussen worstelt hij met zijn huwelijk omdat hij verliefd is op een andere vrouw en als zijn vrouw daar achter komt pleegt ze zelfmoord. Hij denkt dat hij alles onder controle heeft maar als de criminele organisatie hem wilt pakken moet hij onderduiken en daar trekt hij zijn geliefde in mee. Samen komen ze erachter wat de criminele organisatie inhoud en moeten ze die uitroeien om te voorkomen dat ze hem vermoorden.
Om te beginnen vond ik alles wat er zich in het verhaal afspeelde zeer ingrijpend. Sil wordt ontdekt als crimineel en ze willen hem vermoorden, Alice pleegt zelfmoord, Sil vermoordt Paul en Sil en Susan moeten onderduiken, Sil wordt neergeschoten enz. Dit alles wordt zo boeiend verteld dat het geloofwaardig blijft. Er waren zoveel schokkende gebeurtenissen dat je soms je adem in moest houden, zo spannend was het.
Daarnaast vond ik het moment waarop Sil neergeschoten wordt een zeer verrassend moment. Het hele verhaal komt hij naar voren als een gespecialiseerde overvaller die weet wat hij doet en als je dan leest dat hij bloedend op de grond ligt dood te gaan schrik je wel even. Gelukkig heeft Susan hem net op tijd kunnen redden.

Het tweede verhaalaspect wat ik wil behandelen is het onderwerp. Het boek heeft twee onderwerpen waaronder liefde en misdaad. Aan de ene kant liefde: Net zoals in andere boeken van Esther Verhoef zijn er twee personen: hier Sil en Susan die verliefd op elkaar zijn, maar eigenlijk niet met elkaar om kunnen gaan omdat Sil een vrouw heeft waar hij toch ook van houdt. Vooral in het begin van het boek voel je een soort spanning hangen tussen die twee. Aan de andere kant misdaad: een thriller gaat natuurlijk altijd over misdaad. Hier is het zo dat Sil overvallen pleegt, maar als de criminele organisatie waar hij van steelt, daarachter komt willen ze hem vermoorden en moet hij onderduiken.
Ten eerste vind ik dit een boeiende en spannende onderwerpen, omdat het zeer interessant is om te lezen hoe een professionele overvaller worstelt met zijn liefdesleven. Zo zie je zijn leven van twee kanten en dat spreekt mij zeer aan. Ik denk dat ik vanwege deze onderwerpen ook het boek ben gaan lezen. Ik heb vaak dat boeken mij totaal niet interesseren maar als het over misdaad en liefde tegelijk gaat maakt dat het alleen nog maar spannender en al mijn verwachtingen zijn dan ook uitgekomen. Zo zijn Sil en Susan eindelijk bij elkaar gekomen en heeft Sil zich uit een benarde situatie kunnen redden.
Ten tweede had ik in het begin eigenlijk het gevoel dat dit niet goed kon lopen, een affaire tussen twee mensen eindigt altijd met de ander de deur te wijzen. Het was een juist gevoel want Sils vrouw Alice beëindigt haar leven hierdoor. Toch had ik het niet anders willen zien, ook al klinkt het hard. Sil hoort gewoon bij Susan dus is het zo gelopen. Als je echt van iemand houdt dan gaat het niet anders.

Als laatste verhaalaspect wil ik de personages naar voren halen. De hoofdpersoon, Sil Maier is een professioneel persoon, soms wat gespannen, maar hij geeft de indruk dat hij alles aankan. Hij doet waar hij zin en om te voelen dat hij leeft zoek hij het uiterste in zichzelf op door overvallen te plegen bij een criminele organisatie. Alleen zijn huwelijk zit niet lekker. Hij is eigenlijk op een andere vrouw verliefd maar hij wilt niet weggaan bij zijn kwetsbare vrouw. Dan beseft hij toch dat hij een keuze moet maken.
Allereerst vind ik het vreemd dat Sil de beslissing neemt te stoppen met zijn bedrijf en het criminele pad op gaat. Als je er jaren over gedaan hebt om een bedrijf op te bouwen waar je veel mee verdient, dan sta je dat normaal gesproken niet zomaar af aan een concurrent. Toch heeft Sil hier voor gekozen en misschien dat ik hem ook wel een beetje begrijp. Hij wilde weer weten waarvoor hij leefde, het uiterste zoeken in zichzelf. En als hij dat alleen op deze manier kan doen, dan moet hij dat vooral blijven doen. Hij is een sympathieke man met een vleugje mystiek, wat hem eigenlijk best aantrekkelijk maakt.
Daarentegen vind ik Paul echt een arrogante zak. Het is verschrikkelijk dat hij Alice het bed in heeft gepraat met zijn geslijm en haar daarna ook nog eens gechanteerd heeft met een videoband van hun ‘nachtje’. Hij heeft zich ook nog eens laten gebruiken door zijn vrouw en als hij dat geweten had, dan had ik misschien nog wat begrip gehad voor hem en alle keren dat hij vreemd ging. Maar hij wist het niet en daarom vind ik het schandalig dat hij én zijn vrouw bedriegt, én iedereen chanteert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onrust door Escober"