Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onmacht door Charles den Tex

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Onmacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2408 woorden
  • 25 mei 2014
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
17 keer beoordeeld

Boekcover Onmacht
Shadow

Geschenkboekje van de maand van het spannende boek 2010. In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. Op een onverwacht moment barst de bom. Een scheiding lijkt onvermijdelijk. Maar dan neemt het geheel een gruwelijke wending. Onmacht is een zinderend verhaal over het menselijk tekort. Ieder van ons had er een ro…

Geschenkboekje van de maand van het spannende boek 2010. In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. Op een onverwacht mome…

Geschenkboekje van de maand van het spannende boek 2010. In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. Op een onverwacht moment barst de bom. Een scheiding lijkt onvermijdelijk. Maar dan neemt het geheel een gruwelijke wending. Onmacht is een zinderend verhaal over het menselijk tekort. Ieder van ons had er een rol in kunnen spelen.

Onmacht door Charles den Tex
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring

“Onmacht” zou kunnen terugslaan op de personages in het verhaal die eigenlijk door de situatie gedwongen weinig macht over hun leven hebben. Ellen legt elke dag de kleren klaar voor Victor, maar juist dat ritueel dwingt hem in een keurslijf. Hij durft weer niet te zeggen dat hij het niet leuk vindt. Daardoor ontstaat er een hapering in hun relatie en dat leidt vaak tot een buitenechtelijke relatie. (Victor en Jenny)

Hij heeft daardoor weinig aandacht voor Ellen, die een sterke moeder-zoonrelatie heeft gekregen door de dood van haar eerste man. Enkele keren verzucht ze “O Bas” De aandacht van haar voor hem heeft een oedipaal trekje. Dat komt ook in de laatste scene terug, wanneer Bas zijn moeder vraagt of een nieuwe relatie met Walter wel de moeite waard is. Er kunnen in dit kort verhaal dus steeds dingen waar de mensen geen zeggenschap over hebben.

Tijd in Geschiedenis

Er zijn geen meldingen gedaan over wanneer het verhaal zich afspeelt maar het verhaal zal zich ergens tussen 2005 en 2010 afgespeeld hebben. Dit is te zien aan de spullen die gebruikt worden. Zo heeft Bas verborgen camera’s opgehangen. Ook rijd de (stief)vader van bas op een snelweg waar het erg druk is, dit was voor deze tijd ook nog niet zo erg. Ook hebben de (stief)vader en moeder van Bas een ruzie met de mobiele telefoon. Verder staan er in de details ook nog wel eens handelingen en voorwerpen die ze voor deze tijd nog niet hadden. Het verhaal had zich net zo goed tien of vijftien jaar eerder kunnen afspelen, ver daarvoor had het niet gekund omdat het verhaal dan heel anders had moeten lopen.

Tijdsduur

 Het verhaal speelt zich af in een dag. De bom van irritaties en onmacht knapt, de relatie gaat in één dag kapot. Er is nog wel een deel wat zich later afspeelt .

Ruimte

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het huis waar Bas woont. Maar er is ook een deel dat zich afspeelt in huis waar Jessica en Rutger wonen. Een andere belangrijke plaats in het verhaal en waar weinig aandacht aan besteed wordt is de hotelkamer waar de (stief)vader en Jenny een relatie kregen.

Hoofdpersonen

Bas, Ellen en Victor zijn de hoofdpersonen in dit boek.

Bas (Round Character):

Bas is de 17-jarige zoon van Ellen. Hij heeft een erg slechte band met zijn stiefvader Victor. Verder is hij verliefd op Jessica het zusje van zijn beste vriend. Bas lijd erg onder de druk die constant aanwezig is in huis. Hij vermoed dat zijn stiefvader vreemd gaat en is daardoor erg achterdochtig.

Ellen (Round Character):

Ellen is de 35-jarige moeder van Bas. Ze is weduwe omdat de vader van Bas op jonge leeftijd overleed. Na zijn dood heeft ze Victor ontmoet in een kroeg. Ze is ondertussen alweer elf jaar getrouwd met Victor, maar deze relatie begint langzaam te scheuren omdat de rituelen en spanningen iedereen te veel worden. Later in het boek gaat Ellen met Rutger naar bed. Ellen ziet er erg aantrekkelijk uit voor haar leeftijd.

Victor (Round Character):

Victor is de man van Ellen. Hij word helemaal gek van zijn vrouw Ellen, die altijd maar denkt dat hij alles precies zo wil als zij dat altijd doet. Dit idee benauwt hem en hierdoor vind hij het moeilijk om thuis te zijn. Hij heeft niet een goede band met zijn stief zoon Bas, hij weet zich niet echt een goede houding te geven tegenover hem. Door de spanningen thuis is hij een relatie begonnen met Jenny, hij spreekt vaak af in een hotel met haar.

Rutger (Round Character):

Rutger is de beste vriend van Bas, ze vertellen elkaar alles. Rutger fantaseert vaak over seks met Ellen. Dit heeft hij ook al een aantal keren openlijk tegen Bas gezegd. Later in het boek gaat hij dan ook met Ellen naar bed. 

Jessica (Round Character):

Jessica is het zusje van Rutger, ze gaat vaak met mensen naar bed en is vaak dronken. Bas is hopeloos verlieft op Jessica, maar Jessica ziet Bas niet staan. Totdat Rutger ze samendrijft en doormiddel van chantage een avond samen laat zijn. Jessica vind Bas ineens leuk. Aan het eind hebben Bas en Jessica verkering. 

Jenny (Flat Character):

Jenny is de enige persoon in het boek waarvan je het verhaal niet door haar ogen kunt kijken. Victor heeft een relatie met Jenny en ze spreken vaak af. Bas weet van deze relatie en zegt dit na lang zwijgen tegen Victor en Ellen.

Perspectief

Er is een wisselend perspectief.

Alle personages vertellen in een hij/zij perspectief (personaal) In die korte stukjes leer je hun gedachten en gevoelens kennen. Zo zijn Ellen, Bas, Victor, Jessica en Rutger allemaal van die personale vertellers.

Citaat, bladzijde 31:

‘’Ze staat nog steeds naast de keukentafel, naast de restanten van het ontbijt. Hoort de auto wegrijden en even later komt Bas de trap weer af. Rugzak om. Jack aan. ‘Dag mam’ zegt hij, op weg naar de achterdeur, naar zijn scootertje achter het huis.

‘Bas?’

Hij stopt. ‘Ja?’

Ze kijkt naar haar zoon, doet een paar stappen naar hem toe. Ze zijn bijna evenlang. Voelt met een vinger aan zijn gezicht, zijn neus. ‘Niks gebroken?’

Hij schudt zijn hoofd. ‘Nah.’

‘Geen pijn?’

‘Mwoh’

‘Bloedt niet meer?’

‘Neu’

‘Je had wel gelijk’, zegt ze.

‘Ik? Waarmee?’

‘Dat is precies wat ik wilde weten.’ Ze lacht schuchter.

‘O, dat.’

‘Maar ja, hoe vraag je zoiets?’

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

‘Nou eh…’

‘Zo dus.’

Ze kijken elkaar aan. Het is meer dan kijken, het is een verbond, één is twee, Ellen en Bas. Hij vindt het moeilijk, zij vind het heerlijk. Allebei weten ze dat het zo is.’’

Taalgebruik

Het boek is gemakkelijk leesbaar. Er staan geen moeilijke woorden in en het taalgebruik is erg van deze tijd.

Beschrijving Personen en Ruimte

De auteur besteed weinig aandacht aan het beschrijven van details. Zo worden over de ruimte bijna geen details vertelt. De personen worden ook niet in details beschreven maar hier krijg je wel een duidelijker beeld over.

Motieven

  • Sleursituatie:

Ellen en Victor raken doordat ze elke dag precies het zelfde ritueel uitvoeren op elkaar uitgekeken en in een sleur. 

  • Overspel

Victor gaat vreemd met Jenny en Ellen uiteindelijk met Rutger.

  • Seksualiteit

Alle personen in het boek hebben seksuele relaties. Victor met Jenny,  Ellen met Rutger en Bas met Jessica.

  • Wraak

Uit wraak op Victor gaat Ellen met Rutger op bed.

  • Moord

Uiteindelijk vermoord Ellen Victor samen met Rutger.

Thema

Het onderwerp van dit boek is: Het dramatische einde van een slecht huwelijk. Het thema is sleur in relatie. De hoofdgedachte is volgens mij: Als je denkt dat je diep in de put zit, het kan altijd nog een eind dieper, maar als je je diepte punt bereikt hebt komt het altijd wel weer goed.

Volgorde gebeurtenissen

Het hele boek is chronologisch geschreven. Wel is er een deel waar de lezer kan zien hoe het later is geworden. Daar is tijdsverdichting toegepast.

Belangrijkste gebeurtenis

De bom barst tussen Ellen, Victor en Bas. Hierdoor begint de hele rel. Bas en Jessica hebben een avond met hun tweeën, terwijl Ellen met Rutger naar bed gaat. Victor komt hier achter en is woedend. Ellen en Rutger vermoorden Victor en doen net alsof hij gevallen is. Het laatste deel rond de moord was het spannends omdat daar alles samen kwam.

Het Begin

Het boek begint midden in een handeling. ‘’Ze legt zijn overhemd klaar en zijn sokken. Netjes op de rand van het bed. Waarom ze dat zo doet weet ze niet.’’

Het einde

Het boek heeft een gesloten einde. Alle problemen zijn opgelost. Victor is dood, ze komen er mee weg, Bas en Jessica hebben een relatie en Ellen kan weer een nieuwe relatie beginnen.

Mening

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn leraar mij dit aanraadde. Ik had geen idee wat ik kon verwachten maar vond het wel erg fijn dat het zo’n dun boekje was. Het boek heeft bij mij niet heel veel emoties opgeroepen. Wel heb ik het in een keer uitgelezen. De diepere gedachte vond ik moeilijk te vinden, daarom vind ik dat de auteur dit niet goed over heeft gebracht. Het thema spreekt mij niet heel erg aan, maar de gedachten achter het thema vind ik wel goed. Ik vind vele delen van het boek geloofwaardig geschreven maar andere delen zijn totale onzin. Zo zou de politie na de moord er niet achter zijn gekomen dat hij vermoord is. In het dagelijks leven zouden wel onderzoek blijven doen als nog niet alles duidelijk was. Ik vind de hoofdpersonen niet heel erg herkenbaar, dit zal wel komen doordat ik een hele andere denk en leefwereld heb. Ik vind niet dat ze allemaal hun problemen goed hebben opgelost. Ellen en Victor hadden het heel anders kunnen oplossen en hun relatie nieuw leven in kunnen blazen. Ik vind het gekozen perspectief goed bij het boek passen, maar het had ook net zo goed in een ander perspectief geschreven kunnen worden. Ik vond dat de ruimtes wel iets uitbundiger beschreven hadden kunnen worden, maar het was wel prima te volgen en je kon zelf nog iets inbeelden. Ik vond de stijl van het boek erg fijn omdat  je het boek zo makkelijk weg las. Het verhaal is zeer overzichtelijk geschreven en de indeling past goed bij het boek. De inleiding was duidelijk, alleen het slot vond ik wat ongeloofwaardig en afgerafeld. Het belangrijkste moment in het boek was het moment dat het mis ging door de spanningen in huis. Dit vond ik mooi beschreven omdat je dit gedeelte door meerdere ogen kon bekijken. Al met al vond ik dit een heel gemakkelijk leesbaar boek en vond ik het leuk om te lezen. Het sprak me aan dat alles steeds verrassende wendingen aannam.

Samenvatting

Ochtend

Net als elke andere ochtend legt Ellen (35 jaar, mooi en sinds 11 jaar getrouwd met Victor) de kleren van haar man klaar. Dat heeft ze nu eenmaal gedaan en daarna is er nooit meer iets veranderd. Haar man vindt het niet fijn, maar hij wil er niets van zeggen. Hij zit in het keurslijf van het huwelijk. Deze Victor is één jaar jonger dan Ellen.

Ellen heeft uit haar eerste huwelijk een zoon, Bas. Die is zeventien jaar. Zij vader is gestorven toen hij drie jaar was. Hij liet een vermogen na. Toen Bas zes was, ontmoette Ellen Victor. Hij mag zijn nieuwe vader niet en hij spreekt steeds over “de man.” Bas is een doorsnee-puber met zijn nukken. Hij vraagt die ochtend tijdens het ontbijt aan Victor of hij vreemd gaat. Die vraag slaat in als een bom. Victor wordt kwaad en hij geeft Bas een dreun in zijn gezicht. Dat had hij beter niet kunnen doen, want Ellen wordt nu op hem kwaad. Zowel Bas als Victor zeggen dat ze die avond niet weten of ze thuis zijn. Victor moet naar een “vergadering.”

Ellen belt hem op in de auto en zegt dat ze het nu wel gehad heeft met hem. Ze wil echtscheiding aanvragen en ze zal haar advocaat bellen.

Ellen belt hem op in de auto en zegt dat ze het nu wel gehad heeft met hem. Ze wil echtscheiding aanvragen en ze zal haar advocaat bellen.

Van Bas horen we dat hij werkelijk op de hoogte is van een verhouding die Victor onder de schuilnaam op internet Steven erop na houdt met ene Jenny, een Antilliaanse vrouw, die hem erg kan opwinden. Bas heeft namelijk overal in huis webcams geplaatst o.a. in de kamer van Victor. Zo hebben ze zijn mail kunnen checken door in te zoomen op zijn computer en zijn wachtwoord te herleiden. De spanning is die ochtend dus te snijden.

Avond

Ellen ontvangt Rutger die door Bas zou zijn gestuurd, om iets op te halen. Rutger heeft een jong en geil zusje met wie hij heeft afgesproken dat ze Bas een tijdje zal vasthouden. Ellen stuurt Rutger alvast naar boven. Hij ziet wat in haar getuige de opmerkingen die hij al eens tegen haar en Bas had gemaakt.

Jessica vraagt of Bas haar “poes” wil zien, die eerst de dubbelzinnigheid niet begrijpt. Ze drinken daarna ook teveel bacootjes en Jessica wordt dronken. Ze moet kotsen en Bas helpt haar. Daarna gaat hij stil naar huis. Hij hoort zijn moeder in de slaapkamer bezig en denkt dat Victor thuis is gekomen.

Victor is na zijn werk naar een hotel gegaan waar hij de Antilliaanse Jenny ontmoet. Die weet altijd wel een paar leuke seksspelletjes te bedenken. Hij twijfelt of hij naar huis zal gaan. Maar dan gaat hij toch.

Ellen heeft intussen Rutger zo ver dat ze flink aan het neuken zijn geslagen. Ineens ziet Rutger Victor in de kamer staan. Die wordt natuurlijk ziedend. Hij gaat Rutger slaan maar die vecht terug met een wijnfles en slaat hem op zijn kop. Vervolgens drukt Ellen een dekbed op zijn hoofd en Victor overlijdt. Ze moeten iets bedenken. Ze pakken Victor op en gooien zijn hoofd op een houten punt van het bed, waardoor dat zijn hoofdwond kan verklaren. Daarna moet Rutger uit huis. Als dat gebeurd is, kan ze de politie bellen en wordt ook Bas wakker. Tegenover de politie houdt Ellen vol dat het een val per ongeluk is geweest. Maar ze moet mee om een verklaring af te leggen.

Bas ziet later dat er iemand sigaretten heeft gerookt en dat kan niet Ellen of Victor zijn. Hij probeert via zijn webcams informatie te krijgen, maar Rutger heeft eerst een aantal ervan uitgeschakeld.

Later

We zitten enige tijd later. Bas heeft intussen vaste verkering gekregen met Jessica. De politie heeft alles onderzocht. Er zitten enkele vreemde dingen aan de zaak. Ze achterhalen de affaire met Jenny, weten dat Victor vol zat met drugs toen hij stierf. Ellen heeft Rutger niet meer gezien en de zaak wordt door de politie afgesloten.

Op de zaak is er een nieuwe man die Ellen met haar aandelen wil helpen. Deze Walter weet haar in te palmen. Bas ziet het weer met lede ogen aan. Hij wil eigenlijk liever niet dat zijn moeder weer een relatie begint. Dat zegt hij ook tegen haar.

Bronnenlijst

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onmacht door Charles den Tex"