Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onbewaakt ogenblik door J. Bernlef

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Onbewaakt ogenblik
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1021 woorden
  • 14 mei 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Onbewaakt ogenblik
Shadow

In zijn verhalenbundel Help me herinneren nam Bernlef een ironisch en memoriam op over zichzelf. 'Na het enorme succes van zijn roman over de ziekte van Alzheimer,' liet hij zijn alter ego zeggen, 'ontwikkelde hij een obsessieve fascinatie voor het fenomeen van de herinnering. Hij las ieder boek over het menselijk brein dat hij te pakken kon krijgen. In zi…

In zijn verhalenbundel Help me herinneren nam Bernlef een ironisch en memoriam op over zichzelf. 'Na het enorme succes van zijn roman over de ziekte van Alzheimer,' liet hi…

In zijn verhalenbundel Help me herinneren nam Bernlef een ironisch en memoriam op over zichzelf. 'Na het enorme succes van zijn roman over de ziekte van Alzheimer,' liet hij zijn alter ego zeggen, 'ontwikkelde hij een obsessieve fascinatie voor het fenomeen van de herinnering. Hij las ieder boek over het menselijk brein dat hij te pakken kon krijgen. In zijn laatste roman, onbewaakt ogenblik, betwijfelt de hoofdpersoon - bij hoge uitzondering in zijn werk een schrijver - het bestaan van zijn herinneringen. Waren het niet slechts taalconstructies waarin de originele herinneringen voorgoed waren zoektgeraakt?'

Onbewaakt ogenblik gaat over een op Bernlef gelijkende schrijver die zich, op verzoek van zijn uitgever, met enige tegenzin aan zijn memoires zet. Jeugdherinneringen, aantekening over een van zijn favoriete auteurs en verslagen van bijzondere ontmoetingen wisselen elkaar af in deze indrigende, melangcholische roman die zowel de neerlag is van een schrijversleven als een oude aan de liefde.

Benlef voltooide onbewaakt ogenblik kort voor zijn dood. Hij had gehoopt de publicatie er nog van mee te maken.

Onbewaakt ogenblik door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1e Leesverslag Nederlands

Onbewaakt Ogenblik van David Baldacci

Titel en Genre

- Waarom heb ik dit boek gekozen?

 Ik heb het boek Onbewaakt Ogenblik gekozen omdat het me spannend leek. Ik lees graag thrillers. Ik kende de schrijver nog niet en ik houd van moord en doodslag boeken. Dus dacht ik waarom niet? Achteraf bleek dit een erg goede beslissing te zijn.

- Tot welke genre behoort mijn boek?

Ik denk dat mijn boek tot de genre Thrillers behoort als die bestaat, ook past het boek in de genre misdaad en doodslag en misschien nog in politiek, Mochten deze Bestaan.

- Past de titel bij het boek?

Ik vind de titel van het boek Onbewaakt Ogenblik erg goed gekozen omdat het hele boek op een kleine vergissing doorgaat, als Secret Service (De Amerikaanse Geheime Dienst, die veel samen werkt met de FBI) agent Sean King de presidentskandidaat  Clyde Ritter heel even uit het oog verliest. Hij wordt vermoordt bij een verkiezing campagne  door iemand uit het publiek. Het hele boek gaat door op dat ene Onbewaakt(e) Ogenblik.

- Past de omslag illustratie bij het boek?

Ik vind dat de omslag illustratie goed bij het boek past omdat je de 2 hoofd personen ziet en een van de twee presidentskandidaten, wie dat is (John Bruno of Clyde Ritter) weet ik natuurlijk niet. Ook zie je het Witte Huis en een aantal Secret Service agenten.

- Uit wat voor een perspectief wordt het verhaal verteld?

Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetend perspectief, ‘Wat zijn die nou weer aan het doen’ dacht ze of ‘als dit maar goed gaat’ dacht hij. Ik vind dat de schrijver een goed perspectief heeft gekozen, je weet wat iedereen denkt en gaat zelf een beetje opzoek naar het antwoord op de vragen. Je gaat dus als het ware met de hoofd personen meedenken. Ik vind dat dat het boek interessanter wordt.

Personen

- Wie zijn de hoofd personen?

In mijn boek zij eigenlijk 2 hoofdpersonen: Sean King en Michelle Maxwell, ze maken allebei dezelfde dingen mee en zo komen ze bij elkaar terecht. Er is geen sprake van een relatie tussen hen er zit namelijk een tijd verschil tussen ze van 13 jaar (maar als dat er niet was geweest was het ZEKER iets geworden) Samen lossen ze de zaak op, het blijkt dat de twee verdwijningen erg veel met elkaar te maken hebben….

- Wat is het probleem?

Op 11 september 1996 wordt er een presidentskandidaat vermoordt vlak voor de ogen van Secret Service agent Sean King, het gebeurde in slechts een fractie van een seconde toen de Secret Service agent even afgeleid werd door een naakte vrouw in de lift.

Acht jaar later in 2004 wordt er in een crematorium een presidentskandidaat ontvoerd nadat hij even afscheid kwam nemen van zijn oude mentor die hem zover had gebracht, Michelle Maxwell had het bevel over de beveiliging. De media en de Secret Service stellen Michelle verantwoordelijk voor het kwijtraken van de kandidaat.

- Hoe leer je de hoofdpersonen vooral kennen?

Je leert Sean King vooral kennen omdat hij erg eigenwijs is en overal zijn neus in steekt maar hij is ook erg vastberaden, ik herken mijzelf hier wel een beetje in.

Michelle leer je vooral kennen door haar uiterst grote wil om haar doel te bereiken. Ook is ze erg goed in sport en is ze een enorme rommelkont, ook hierin herken ik mijzelf weer.

 

- Lukt het ze om hun probleem te overwinnen?

Michelle is vastberaden om haar presidentskandidaat terug te vinden, ze gaat opzoek en ze ziet opmerkelijk veel overeen komsten tussen haar zaak en die van 8 jaar geleden. Als ze in het verleden loopt te vroeten wordt dat opgemerkt door de aanslag plegers. Michelle wordt geschaduwd en in de gaten gehouden. Dan besluit ze om contact te zoeken met Sean, na wat vraag en antwoord gesprekken besluiten ze samen opzoek te gaan naar de dader dit lukt ze maar Michele wordt bijna 3 keer vermoord en Sean 1 keer ontvoert, zijn huis wordt opgeblazen en hij wordt knock-out geslagen.

Hoe zien ze eruit?

Michelle is een knappe jonge vrouw dat kun je uit maken uit ‘ze is een vrouw met grote rondingen’ en ‘de derde jongen staat op het punt om een poging te wagen op de vrouw’ van binnen is ze heel zorgzaam dat kun je zien aan ‘als er maar niks met Sean gebeurd is !’

Sean is een ook een knappe man maar wel een stuk ouder dan Michelle. Je kunt dat zien aan het citaat ‘als enige knappe vrijgezel in de buurt had hij altijd wel iets te doen as hij dat wou. Sean is soms een beetje bot maar ook erg enthousiast dat kan je zien aan ‘Michelle wil jij een beetje op hem passen Sean kan soms nog een beetje te enthousiast zijn’.

Tijd en tijds duur 

- In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in 2004 wat opmerkelijk is aangezien in het boek staat dat het in 2003 geschreven is. Het verhaal begint in een flashback in 1996 je leest dan wat er met Clyde Ritter is gebeurt. Hierna staat er 8 jaar later (1996 + 8= 2004) dus het verhaal speelt zich af in 2004.

 

- Zou het verhaal zich ook in een andere tijd af kunnen spelen?

Ja, het verhaal zou zich ook in een andere tijd af kunnen spelen maar niet voor 1996 want dan klopt het verhaal niet meer maar verder zou het verhaal zich tot op de dag vandaag afkunnen spelen. Alleen moet je dan wel de techniek een beetje aanpassen.

- Wat is de vertelde tijd in het boek?

In totaal denk ik dat er een goed jaar verteld wordt daarbij een tijdsprong van 8 jaar bij opgeteld is negen jaar.

-Waar wordt de tijd duidelijk versnelt?

Van 1996 naar 2004 is duidelijk een grootte tijdsprong je ziet er dan ook veel verwijzingen naar in het boek zoals ‘dejavu heer King 1996/09/11 (Amerikaanse datum) stond er op het briefje’

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Van 1996 naar 2004 is duidelijk een grootte tijdsprong je ziet er dan ook veel verwijzingen naar in het boek zoals ‘dejavu heer King 1996/09/11 (Amerikaanse datum) stond er op het briefje’

De tijd wordt eigenlijk nergens vertraagd dus dat kon ik niet noteren.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onbewaakt ogenblik door J. Bernlef"