Oliver Twist door Ed Franck

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 291 woorden
  • 7 februari 2007
  • 45 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 45 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Oliver Twist
Shadow
Oliver Twist door Ed Franck
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Korte inhoud
Een eenzame vrouw bevalt in het armenhuis, maar net na de geboorte overlijdt ze. De gemeente verzint een naam voor het jongetje. Hij wordt Oliver Twist genoemd. Als kind moet Oliver werkjes opknappen bij een begrafenisondernemer. Daar wordt hij even slecht behandeld als in het weeshuis (zie fragment).
Later, in Londen, komt hij terecht bij een dievenbende. Als zijn kameraden hem de kunsten van het stelen leren, wordt hij onterecht beschuldigd van diefstal. Een oude man krijgt medelijden en geeft hem onderdak, maar dat laten zijn kameraden niet zomaar gebeuren. Daarom ontvoeren ze hem.
Na een mislukte inbraak in een huis, slaagt Oliver erin om bij de bewoners ervan te blijven wonen.

Maar in het dievenhol worden snode plannen bedacht. Nancy, een bendelid, waarschuwt één van de bewoners en samen met de familie van de oude man, pakken ze de dievenbende op.

Eigen mening
Ik vind dit een goed boek omdat het spannend is en tegelijkertijd ook treurig en meeslepend.
Het mooie aan dit boek is dat Oliver Twist de moed nooit opgeeft. Ook niet wanneer ze hem pesten of gebruiken om vieze werkjes opknappen. Net doordat hij niet opgeeft, vindt hij toch een goede familie die voor hem wil zorgen. In dit boek is het ook niet altijd “de dieven zijn slecht en Oliver is goed”. Ook Oliver doet soms wel slechte dingen.
Dit boek heeft een heel onverwacht einde. Meestal overkomt de goede personages niks maar in dit geval wordt Nancy, die het plannetje van de dieven doorhad en Oliver probeerde te helpen, vermoord door Sikes, iemand uit de dievenbende.
Het minder goede is dat alles erg langdradig en precies is uitgelegd, maar natuurlijk krijg je dan wel een heel mooi beeld van wat daar allemaal gebeurde.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.