Ogen van tijgers door Tonke Dragt

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1433 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1982
Pagina's
389
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ogen van tijgers
Shadow
Ogen van tijgers door Tonke Dragt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
De auteur heet Tonke Dragt
De titel van het boek heet Ogen Van Tijgers
Eerste druk (jaartal): 1982

Voor mij is er over de schrijver niets bekend.
De titel van het boek vind ik niet het beste bij het boek passen aangezien het alleen over een schilderij gaat, terwijl het boek nog om veel meer dingen draait.

1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat mijn moeder dit boek besteld had.
En ik had dit boek nog niet gelezen.


2a. Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat.
Er staat een afbeelding van een tijger, het gezicht van een tijger. De voorkant is gemaakt met de kleuren van een tijger; oranje, geel en zwart.
2b. Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?
De illustratie op de voorkant van het boek heeft slaat op het schilderij wat Jock Martijn heeft gemaakt: zie de titelverklaring.

3.Geef een titelverklaring.
De titel gaat over een schilderij wat Jock Martijn gemaakt heeft. Dat schilderij heet Ogen van tijgers. Dit stelt een woud op Venus voor die hij mist. In dit Venuswoud zijn ogen van een tijger geschilderd.

4. Geef een korte samenvatting van het verhaal in ongeveer 150 woorden. Sla onbelangrijke details over.
Jock Martijn is ex-planeetonderzoeker op Venus, en nu een creatief-begeleider voor probleemjongeren en schilder. Een van de jongeren die hij moet begeleiden is Bart Doran, een jongen die een ongeluk heeft veroorzaakt op de zogenaamde route-Z. Jock heeft nog steeds heimwee naar Venus, dus als het ruimteschip ‘morgenster’ terugkeert van Venus heeft Jock het daar heel moeilijk mee. Er zit een planeetonderzoeker op dat schip dat vroeger samen met Jock op Venus gestationeerd was, onderzoeker elf ofwel Edu Jansen. Edu heeft groot nieuws, Venus blijkt namelijk Afroi te heten en bewoond te zijn door Afroini, maar dat word geheim gehouden. De Afroini communiceren door middel van telepathie, en er zijn maar weinig mensen die ook kunnen gedachtelezen. Jock blijkt een van die mensen te zijn, net zoals Edu, Bart en Jock’s halfzuster Anna, op wie hij verliefd is.

5. Tot welke genre behoort het boek? Bijvoorbeeld een psychologische roman, een detective, een avonturenroman, enz.
Tot toekomstroman.


6.a Wat is het onderwerp (thema) van het boek?
Het boek gaat over iemand die gedachten kan lezen, hij wordt geterroriseerd omdat hij dit kan.

6.b Welke bedoeling heeft de schrijver met het boek? Wat wil hij ons over dit onderwerp vertellen? (wat is de hoofdgedachte)
Hij wil ons amuseren. Het is niet een onderwerp waar je het hedendaags over hebt, dus het boek gaat niet over dergelijke informatie.

7. Wie zijn de hoofdpersonen van het boek? Beschrijf hun karakter en vertel kort iets over hun uiterlijk. Wat is hun relatie tot elkaar? Verandert een van de karakters in de loop van het verhaal?
Jock Martijn: Jock Martijn is een eigenwijze jongen en luistert niet naar anderen.
Als voorbeeld: Jock Martijn rijdt op route-Z terwijl hij daar 18 jaar oud voor moet zijn.
Jock is maar 16 jaar oud en mag dus niet op deze weg rijden. Jock Martijn kan ook gedachtelezen, en kan dus ook soms irritant zijn. Jock Martijn neemt de belangrijkste plaats van het boek in beslag.
Bart Doran: Hij lijkt qua karakter veel op Jock Martijn. Hij blijkt ook gedachte te kunnen lezen.
Het uiterlijk van de personen wordt niet in het boek beschreven.

8.a In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt zich af in de toekomst. De reden is omdat er robot’s in het boek voorkomen en rolstoepen enzovoort.
8.b Hoeveel tijd verstrijkt er tussen het begin en het einde van het verhaal?
Er verstrijkt ongeveer een maand in het boek.
8.c Verloopt de tijd chronologisch, of zijn er tijdsprongen, flashbacks e.d.?
In het boek komen wel degelijk flashbacks voor. En er staan ook gedachten van mensen in het boek. Deze staan schuin gedrukt. Het boek is dus een soort fantasy.
8.d Heeft het verhaal een gesloten of open einde?
Het boek heeft een gesloten einde, een vrolijk einde. Jock gaat met Anna samenwonen.
Het boek telt 475 bladzijdes.

9. Waar speelt het verhaal zich af? Is dat belangrijk voor het verhaal?
Het verhaal speelt zich af op aarde en dit is zeker belangrijk voor het verhaal. Maar er zijn wel flashbacks van Jock dat hij aan Venus terug denkt. Het verhaal speelt zich af ergens in Amerika, maar het maakt niet uit want de wereld is een grote stad geworden.

10. Geef in 150 woorden je mening over het boek. Wat vond je de sterke/zwakke kanten? Kun je er iets van leren? Met wie kon je het beste meeleven en waarom? Is er een deel dat je erg opviel?
Het eerste wat ik over het boek vind is dat het een lang boek was.
De sterke kanten vond ik dat Jock gedachten kon lezen en de schuingedrukte zinnen, dus de gedachten van mensen. De zwakke kanten in het boek vond ik dat het soms moeilijk te begrijpen was en ik zat soms in de war met de flashbacks. Het boek wordt goed in details omschreven bijv.: En wat, vroeg de dikke, donkere journalist, ‘’bedoelden ze dat dan met leugenachtig’’.

11. Opdracht 5 uit de categorie eigen mening en inhoud:
Titel 1 Gedachtelezen: Jock Martijn is een gedachtelezer. Hij kan de gedachten van andere mensen zien en veel mensen irriteren zich hier aan.
Titel 2 Route-Z: Hiermee begint het boek. Dit is de weg waar je 18 jaar voor moet zijn. Jock Martijn is nog maar 16 en wordt betrapt.
Titel 3 Morgenster: Dit is de UFO/het ruimte schip waarmee Jock Martijn van Venus naar de Aarde vloog.
Titel 4 Xan: Dit is de robot van Jock Martijn. Hij zend alle informatie die hij in gedachtes van andere mensen leest aan vrienden van hem door. Mensen willen daarom ook Jock terroriseren.
Titel 5 Toekomstmaatschappij: Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. De stad is gevuld met rolstoepen, en mensen hebben robot’s als hulpjes. Zo zou je de toekomst kunnen zien.

Opdracht 3 uit de categorie schrijven en tekenen:

Hallo Jock Martijn,

Gaat alles goed daar op Venus nu je hier van aarde weg bent?
Hoe gaat het met je kunstschilderscarrière?
Sorry dat ik zo boos werd toen ik wist dat jij ook gedachten kon lezen maar nu is dat wel weer goed.

De groeten van Bart Doran

Hallo Bart Doran,

Met mij gaat alles goed hier op Venus, ik heb het na die jaren wel weer gemist om hier niet te zijn, en hoe gaat het daar op aarde?
Het kunstschilderen gaat erg goed en heb geen therapie van Akke meer nodig, ik vond het heel irritant worden. Stomme psychologen. Ik kan zelf wel mijn eigen problemen oplossen, maar goed.
Het is al goed over die ruzie, daar ben ik al lang weer over heen.

Groeten Jock,

Weer hallo met Bart,

Hier gaat het goed op aarde, ik heb nog steeds er problemen mee dat mensen mij irritant vinden met dat gedachtelezen. Ben je nog steeds verliefd op die halfzus van je?
Hoe heet ze ook alweer? Anna toch?
Ik heb gehoord dat jullie nu gelukkig samenwonen, daar ben ik erg blij om.
Het ga je goed Jock, veel plezier nog.

De groeten van Bart Doran

Opdracht 3 uit zoeken en vergelijken:
Ik vond het een boeiend boek, ik heb het dan ook snel uitgelezen (niet omdat ik er een verslag van moest maken, het was een leuk boek) ik vind het geen realistisch boek, maar dat komt omdat het zich in een hele verre toekomst afspeelt, en ik kan me gewoon niet voorstellen hoe het dan is.
Het boek is wel vreemd opgebouwd, het is wel moeilijk lezen met al die flashbacks en gedachten van andere mensen. Het is wel een heel origineel verhaal, heel verrassend, je weet nooit wat er nu weer gaat gebeuren.
Het is wel een lang boek, met kleine letters, het boek bestaat uit 5 delen, die dan weer uit losse hoofdstukken bestaan.

Ik vond het ook een boeiend boek. Daar heeft deze recensent wel gelijk in.
Ik zelf had er soms moeite mee omdat ik zelf niet vaak lees. De flashbacks vond ik ook wat ingewikkeld.
Hij heeft er ook gelijk in dat het een lang boek met kleine letters is, Daar ergerde ik me het meeste aan toen ik aan het boek begon. Ik vond het boek ook in een rare volgorde staan en vond de gedachtes die er in stonden wel origineel en gaf een toevoeging aan het verhaal zeg maar. Je kon zien wat mensen dachten.
Ik heb dus ongeveer dezelfde mening als de recensent, afgezien ik het snel kon lezen.)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

zitten feiteijk 1 foutje in je verslag:
bij punt 7 haal je Jock Martijn en Bart Doran in de war
Verder zou je het boek ook anders kunnen uitleggen, nl. over overbevolking, over het verdwijnen van alle natuur en het verlangen hiernaar, over vrijheid...
In ogen van tijgers worden mensen voortdurend in de gaten gehouden als in een totalitair regime, een dictatuur, dus heeft een zekere politieke allegorische waarde. Mensen moeten weer leren om zelfstandig keuzes te maken. Ten slotte gaat het (mis)communicatie tussen mensen onderling en hoe ze weer moeten leren elkaar te begrijpen door simpelweg naar elkaar te luisteren. Verder puik verslag!

12 jaar geleden

Andere verslagen van "Ogen van tijgers door Tonke Dragt"