Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Offline door Caja Cazemier

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Offline
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 551 woorden
  • 8 november 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
7 keer beoordeeld

Boekcover Offline
Shadow

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie  het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezor…

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie &n…

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie  het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezorgde leven in een hel.  Tevergeefs vraagt ze de anderen ermee te stoppen. Wat moet Jiska doen? 

Offline door Caja Cazemier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Offline

Ik las het boek Offline van Caja Cazemier. Een zeer mooi boek over pesten. Ik koos dit boek omdat het onderwerp me aanspreekt. Ik ken ook kinderen die hier het slachtoffer van waren. Zo is er een meisje dat gepest wordt omdat ze kinderachtige kledij draagt. Daarnaast is het een zeer leuk en lief meisje. Ik wou het boek eens lezen, misschien kan ik me dan beter inleven in haar gevoelens.

Lyanne, het onbezorgde meisje

Ik zou het liefst Lyanne zijn. Lyanne is de oudere zus van Jiska. Ze heeft een verstandelijke handicap waardoor ze niet weet wat er met haar zus gebeurt. Ze heeft nog nooit iets gehoord van al de pesterijen, gemene sms’jes en de anti-Jiska hyve. Ze wordt omringd met mensen die haar graag zien en ze loopt altijd te lachen. In dit boek is er geen andere persoon dat zo gelukkig is als haar.

Dingen die ik me afvraag

Ik vraag me af waarom de schrijfster, Caja Cazemier, een verhaal geschreven heeft over pesten. Misschien werd één van haar kinderen gepest of wil ze duidelijk maken wat pesten precies is. Misschien wil ze de gevaren van pesten blootleggen zodat de pesters inzien dat het slachtoffer misschien niet meer naar school wil of in ergere gevallen aan zelfmoord denkt. Caja Cazemier kan het gevoel zeer goed verwoorden. Zou ze in het verleden zelf gepest zijn?

Aan Jiska, het hoofdpersonage, kan je ook vele vragen stellen. Wat heeft haar overtuigd toch geen zelfmoord te plegen? Was het Lyanne haar vertederende lach of wou ze nog wraak nemen of Sofie? Misschien probeerde ze het leven langs de positieve kant te bekijken en dacht ze dat de pesterijen snel over zouden gaan? Ik vraag me ook af hoe het is om met een gehandicapte zus te leven. Is het een groot verschil met een gewone 16-jarige zus? Erger je je daar soms aan?  En waarom heeft Jiska niet meteen raad gevraagd aan Janneke, de mentor? Het was mogelijk dat het pestgedrag van Sofie, Milou en al de anderen al gestopt was.

De gemene list

In het verhaal haalden Sofie en Milou een gemene streek uit met Siska. Ze stuurden een sms’je: “Kom snel naar het ziekenhuis. Je zusje heeft een ongeluk gehad.” Toen Jiska dit bericht zag, ging ze in paniek naar het ziekenhuis, maar daar was Lyanne niet opgenomen. Ze keek vlug nog eens naar het berichtje en zag toen pas dat het sms’je niet van haar mama was, maar van Sofie! Snel fietste Jiska naar huis en daar zat Lyanne tv te kijken. Jiska vloog Lyanne dan in de armen. Ik vond dit een heel gemene streek van Sofie, maar het was zeer ontroerend als Jiska haar zus terug zag en besefte dat ze van Lyanne hield.

Vechten

Er was een passage in het boek waar Sofie en Jiska begonnen te vechten. Sofie daagde Jiska uit en vroeg haar geld. Toen werd Jiska echt woedend en begon met Sofie te vechten.

Ik zou niet gevochten hebben. Ik denk dat ik zo snel mogelijk ging weggefietst zijn van Sofie en alle anderen. Als ze mij achterna zouden zitten zou ik ze negeren en zo snel mogelijk naar huis gaan, want daar kunnen ze me niet meer lastig vallen.

REACTIES

J.

J.

Hallo ik zou dit verslag graag verwijderen van deze site of niet meer publiek zetten. Kan iemand mij helpen?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Offline door Caja Cazemier"