Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Offline door Caja Cazemier

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Offline
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 782 woorden
  • 31 december 2013
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
79 keer beoordeeld

Boekcover Offline
Shadow

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie  het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezor…

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie &n…

Jiska is een heel gewoon meisje van 13. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de ene of andere reden heeft Sophie  het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska hyve. In korte tijd verandert haar onbezorgde leven in een hel.  Tevergeefs vraagt ze de anderen ermee te stoppen. Wat moet Jiska doen? 

Offline door Caja Cazemier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene informatie

Het boek “Offline” is in 2009 door Caja Cazemier geschreven. De titel van het boek is “offline” omdat de hoofdpersoon gepest word, grotendeels via internet. Omdat ze gepest wordt via internet gaat regelmatig “offline”.  Het boek heeft  179 bladzijde.

Samenvatting

Het verhaal begint aan het begin van het schooljaar. Jiska gaat naar de 2e klas van de MAVO/VMBO. In het  1e jaar van de MAVO/VMBO was het heel gezellig  in haar klas, er werd niemand uitgelachen of gepest.   In het 2e jaar is alles anders, in het begin heeft Jiska er zin in. Ze gaan met de klas een survivaltocht doen. Best spannend want sommige kinderen kent ze nog niet. Ze valt van een plank in een modderpoel en wordt vierkant uitgelachen. Ze denkt dat dit erbij hoort. Ze begint het echte schooljaar dan ook met volle moed. Ze merkt wel dat kinderen, vooral zij, vaak uitgelachen worden. Maar ze denkt dat dit ook gewoon bij haar nieuwe klas hoor. In haar nieuwe klas zitten een paar stoere meiden, Sophie en Milou, en zei doen al vanaf dag één gemeen tegen Jiska. Op een dag wordt ze uitgescholden met “Piska”. Langzamerhand worden plagerijen pesterijen en worden de scheldwoorden grover en de grappen gemener. Zo wordt  er beschimmeld brood in haar trommeltje gestopt en word ze gefilmd als naar de WC gaat. Ook krijgt ze vervelende mailtjes en sms’jes. Maar omdat de rest van de klas vrienden wil blijven met Sophie en Milou doen ze niks tegen de pesterijen. Jiska sluit ze zich steeds meer af en met haar vroegere vriendinnen, Lenneke en Fatna, werken ook niet bepaald mee. Ze nemen het niet voor Jiska op wat Jiska erg verdrietig maakt. Het enige wat nog leuk is is streetdance, maar als ook daar geroddelt wordt over haar stort Jiska’s wereld in.  Ondanks de  gemene mailtjes en sms’jes blijft ze wel op Hyves, MSM en blijft ze mailen.  Op een gegeven moment vind ze op MSN een meisje dat zegt ook vroeger gepest is. Langzaam bouwen de twee meisjes een vriendschapsband op en Jiska krijgt wel weer een beetje zin in het leven. Dan opeens wordt haar computer gehackt en blijkt het aardige meisje Sophie te zijn. Ze wordt zo verdrietig dat ze overweegt zelfmoord te plegen. Op nieuwjaarsdag houdt ze het niet meer en begint ze vreselijk te huilen. Haar vader en moeder vragen wat er is en ze biecht het hele verhaal op. De ouders van Jiska hadden al die tijd nog niks door en voor hen komt dit als een klap aan. Als haar vader en moeder de mailtjes en de sms’jes lezen barsten ze in huilen uit. Na een gesprek met de mentor van Jiska wordt Sophie gestraft en begint Jiska overnieuw met contacten uitnodigen op Hyves en MSN. Ze is eindelijk weer online!

Tijd

Het verhaal speelt zich af rondt 2007. Ik weet dat omdat rond die tijd Hyves en                 MSN nog populair waren.

Ruimte

De ruimtes waar het verhaal zich afspeelt is grotendeels de school van Jiska en bij Jiska thuis. De ruimtes zijn belangrijk voor het verhaal omdat zonder school Jiska niet eens gepest zou zijn en thuis denkt ze veel over de pesterijen na en gaat ze het net op.

Personages

De hoofdpersoon van het verhaal is Jiska, Jiska is heel rustig en kalm. Maar als Jiska eenmaal boos is blijft ze ook lang boos en is ze lastig te kalmeren. Ook kan ze er niet tegen als er iets lelijks over haar zusje gezegd word. Andere belangrijke personages zijn:

  • De (ex)vriendinnen van Jiska, Lenneke, Fatna en Kiki. Zij steunen Jiska niet echt in het verhaal maar op het eind toch weer wel.
  • De ouders van Jiska, zij weten het grootste deel van het verhaal niks maar op het eind steunen ze Jiska door dik en dun.
  • De buurjongen Jurre, hij is uiteindelijk de enige vriend die Jiska nog heeft.
  • Lyanne, het zusje van Jiska en verstandelijk gehandicapt.

Mijn mening

Het boek zette me aan het denken over hoe erg pesten eigenlijk is. Ik had niet gedacht dat het zo erg en heftig kon zijn. Ik vond het boek wel een beetje saai en voorspelbaar omdat er al zoveel boeken zijn die over pesten gaan en je een beetje flashbacks kreeg naar Bijv. Spijt of andere boeken van onder andere Carry Slee. Ik vindt het wel een leerzaam boek over pesten maar voor de spanning zou ik het zelf niet lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Offline door Caja Cazemier"