ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Offline

Caja Cazemier

 

 

 

Door : Fatima Wone , Alfrink College Klas a1e

Boekverslag

 

 1. De titel van het boek.

  De titel van het boek is “Offline”

   

 2. De naam van de uitgever.

  De naam van de uitgever is : “Ploegsma”

   

 3. In welk jaar is het boek geschreven ?

  Het boek is geschreven in het jaar 2009

   

 4. Geef informatie over de schrijfster. Vermeld eerst gegevens over het leven van deze persoon en geef daarna een overzicht van alle door hem/haar geschreven boeken (vijf boeken zijn genoeg)

  Caja Cazemier is geboren op 5 september in 1958 in Spijkenisse,

  ze groeide op in Groningen.

  Na de middelbare school ging Caja voor Nederlandse taal- en letterkunde studeren.

  Ze werd lerares maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

  Ze woont samen met haar man in Leeuwarden , haar 3 zoons wonen al op zichzelf.

   

Vijf Boeken van Caja Cazemier

Naam van het boek

Het jaar van de uitgave

De eerste keer

2002

Vamp

2006

Te snel

2008

Knalhard

2010

Iets van mij

2011

 

 

  1. Over welk onderwerp gaat het boek ? Wat heeft het onderwerp met de titel te maken ?

   Het onderwerp van het boek is : Pesten , de hoofdpersoon Jiska wordt gepest.

   De titel Offline heeft te maken met dat Jiska wordt gepest in het echte leven maar ook op Hyves en Msn.

   Omdat Jiska het helemaal beu is gaat ze offline.

  1. Welke hoofdpersonen kom je tegen in het verhaal ?

   Noem van elke hoofdpersoon de karaktereigenschappen.

   Kennen de hoofdpersonen elkaar ; leg de onderlinge relatie uit.

   De hoofdpersonen in dit boek zijn Jiska en Sophie.

   Jiska is een gewoon meisje van 13 jaar, ze is af en toe een beetje onzeker.

   Sophie is sinds dit jaar nieuw op de school waar Jiska op zit , ook zij is 13 jaar , ze is een zelfverzekerd, populair en opvallend meisje.

   De twee meiden zitten bij elkaar in de tweede klas van de mavo en kunnen het vanaf het begin af absoluut niet vinden met elkaar.

   Sophie pest Jiska , eerst was het niet zo erg maar op een gegeven moment gaat Sophie veel te ver.

  2. Welke personen spelen een bijrol ?

   De personen die een bijrol spelen zijn :

   Milou ; Milou zat vorig jaar bij Jiska in de klas en was een van haar vriendinnen, sinds Sophie dit jaar in hun klas zit is dit heel erg verandert

   Kiki ; Kiki zat vorig jaar ook bij Jiska in de klas en toen waren ze goede vriendinnen maar nu zit Kiki in een andere klas en heeft ze Jiska laten vallen voor haar vriendinnen uit haar nieuwe klas

   Lenneke ; Lenneke zat vorig jaar ook samen met Jiska in de klas en was ook een van haar vriendinnen. Nu Sophie bij haar in de klas zit wil ze nog steeds vriendinnen blijven maar Milou eb Sophie zeggen dat als ze nog omgaat met Jiska , zij ook gepest zal worden, daarom houdt Lenneke afstand.

   Fatna ; Fatna zit dit jaar voor het eerst bij Jiska in de klas en kon het best goed met haar vinden. Nu Sophie bij haar in klas zit weet ze niet of dat wel zo'n goed idee was. Want Sophie en Milou hadden tegen Fatna gezegd dat als ze nog om zou gaan met Jiska zij ook gepest zou worden.

    

   Lyanne ; Lyanne is het zusje van Jiska ze is 16 jaar. Ze heeft een verstandelijke beperking en is geestelijk nog heel jong.

    

   Vader en Moeder ; In het begin hebben de vader en moeder van Jiska niks in de gaten van dat zij gepest wordt , maar moeder krijgt langzaam aan wel een vermoeden dat er iets aan de hand is met Jiska.

   Recep ; Recep is een lieve Jongen en hij zit bij Jiska in de klas.

   Hij heeft helderblauwe ogen en Jiska vindt hem vanaf de eerste dag al leuk.

   Bart ; Toen Jiska en Sophie een knallend gevecht hadden bij de fietsenrekken , had Bart hen uit elkaar getrokken.

   Bart steunt Jiska als ze het even niet trekt en haalt haar later ook over om thuis te vertellen dat ze gepest wordt.

 1. Jurre ; Jurre is de buurjongen van Jiska , ze kunnen het goed met elkaar vinden.

  Rogier ; Rogier zat vorig jaar bij Jiska in de klas.

  Janneke ; Janneke is Jiska haar mentor.

  1. Wanneer speelt het verhaal zich af ? In onze tijd , vroeger of in de toekomst ?

   Het verhaal speelt zich af in onze tijd , je merkt het bijvoorbeeld aan de sites waar Jiska op surft zoals Hyves en Msn , die waren er vroeger nog niet.

  2. Waar speelt het verhaal zich af ? Stad , dorp of andere belangrijke plekken

   Het verhaal speelt zich af op meerdere plekken , maar de twee belangrijkste plekken zijn ; op school en in Jiska haar huis.

  3. Speelt het verhaal zich gedurende een korte of lange tijd af? Hoelang duurt het verhaal in het boek?

   Het verhaal speelt zich een lange tijd af en dan spreek ik over drie kwart jaar.

  4. Staan er foto's of tekeningen in het boek ? Passen ze bij het verhaal ? Wie heeft ze gemaakt ?

   Er staan geen foto's en tekeningen in het verhaal.

   Wel staat er een foto op de kaft , deze is gemaakt door ;

   Annemieke Groenhuijzen, Getty Images en Bertus Molenbuur.

  5. Welk gedeelte van het boek vind je het mooiste/belangrijkste ? Leg uit.

   Ikzelf vond het eerste hoofdstuk het belangrijkste omdat daarin meteen duidelijk werd gemaakt wie haar pesten en ook wat ze deden en zeiden.

  6. Tot welke Genre behoort het boek ? Soort boek: oorlog , historisch , liefdesverhaal, science fiction enz.

   Het genre van dit boek is : Pesten.

 1. 14. De samenvatting. Vat per hoofdstuk samen en laat tussen elk hoofdstuk een regel wit.

Jiska is een meisje van 13 en gaat naar de 2e klas. Vorig jaar was alles nog gewoon. Ze had goede vriendinnen, zoals Lenneke en Kiki. Maar nu zit de populaire Sophie bij haar in de klas en is alles anders. Jiska word gepest, Kiki en Lenneke doen er niks aan. Eerst was het alleen maar schelden en soms werd Jiska buitengesloten, maar het werd steeds erger. Haar klasgenoten noemden haar Piska en er word een anti-Jiska hyves gemaakt. Omdat Jiska er heel graag bij wil horen gaat ze naar de kapper en laat een nieuw kapsel maken , ook begint ze met roken. Sophie doet weer aardig tegen haar en ze hoort weer bij de groep, maar dat is niet voor lang . Als Jiska, Lenneke en Kiki op een dag gaan winkelen met Sophie en nog wat andere “ vriendinnen” .

Jiska moest voor het eten thuis zijn, maar het is zo gezellig dat ze de tijd vergat.

Als haar moeder Jiska opbelt waar ze blijft wil Jiska weg gaan, maar Sophie wil dat Jiska blijft. Jiska wil ook wel blijven, maar ze wil niet dat haar moeder boos op haar wordt. Toch blijft Jiska, maar als ze 's avonds in bed ligt krijgt ze een sms’je: ‘Was mammie boos? Heb je straf? Ha ha! Mama’s kindje! Denk je nou echt dat je bij ons kunt horen?’ Sinds die middag hoort Jiska er niet meer bij en krijgt ze steeds meer nare sms’jes. Ze zit elke les alleen en als ze in de pauze haar brood wil opeten, ziet ze dat haar brood is omgeruild voor beschimmeld brood. Zelfs op streetdance, waar Jiska elke week met veel plezier heen ging, doen ze rot tegen haar. Niemand danst meer met haar en als ze na de les onder de douche in de kleedkamer staat hoort ze de andere meiden over haar roddelen.

Als ze op een vrijdagmiddag haar fiets in het fietsenhok zet bij streetdance, krijgt ze een sms; ‘Kom snel naar huis. Je zusje heeft een ongeluk gehad. Ze ligt in het ziekenhuis.’ Jiska schrikt zo erg dat ze heel hard begint te fietsen . Waar kon ze het beste heen , naar het ziekenhuis of naar haar eigen huis ? Waarom zou ze eerst naar huis gaan , als haar zusje in het ziekenhuis lag, waren allebei haar ouders toch daar? Als ze bij het ziekenhuis aankomt, weet de vrouw achter de balie er niks van dat Jiska’s zusje naar het ziekenhuis is gebracht. Jiska word doorgestuurd naar de eerste hulp om na te vragen of haar zusje daar naartoe gebracht is, maar als Jiska er naartoe loopt bedenkt ze zich opeens dat haar moeder dat sms’je misschien niet eens gestuurd heeft. Waarom belde haar moeder anders niet gewoon? Opeens bedacht Jiska zich dat het haar moeder helemaal niet was die haar sms’te, het was gewoon een gemene grap van een van haar klasgenoten. Jiska loopt het ziekenhuis uit en fietst naar huis.

Als ze thuis komt zit haar zusje gewoon op de bank tv te kijken. Er was helemaal niks gebeurt.

Zo gaat de tijd langzaam voorbij. Jiska krijgt nog steeds nare sms’jes zoals: ‘Je bent de grootste nul op school. Je bent de grootste nul in Europa. Je bent de grootste nul van het heelal.’ Of: ‘Het is goed dat je apart in de klas zit, Piska! We willen niet dat je ons zicht bederft. Je verpest de sfeer.’ Het ergste was dat Jiska niet wist hoe ze dit op moest lossen, ze durfde het niet aan haar ouders te vertellen en ze wilde eigenlijk ook niet meer naar school. Ze durfde niet. De laatste paar dagen voordat de herfstvakantie begon bleef ze ziek thuis, en stiekem was ze ook wel een beetje ziek , ziek van de zenuwen. In de herfstvakantie hoorde ze niks meer van Lenneke en Kiki, maar ook niet van Jurre haar beste vriend, waarmee Jiska haar vader vaak hielp in de kas.

Zou hij haar soms ook al niet meer mogen? Jiska ging op de bank zitten en begon te huilen, ze hoorde haar ouders en haar zusje niet binnenkomen. Haar moeder ging naast haar zitten en toen heeft ze alles verteld. Haar ouders nodigde Jiska’s mentor , Janneke , uit om met haar te praten over hoe het nu verder moest. Jiska kreeg een nieuwe simkaart voor in haar mobiel. Samen met haar vader maakte Jiska een nieuw hyves account aan. Lenneke kwam langs, ze wou haar excuses aanbieden, maar Jiska wist niet of ze nog wel vriendinnen met Lenneke wou zijn.

Jiska moest er nog even over nadenken, want Lenneke had Jiska al die tijd dat ze gepest werd helemaal nooit geholpen. Toen de vakantie afgelopen was, moest Jiska weer naar school. Eigenlijk durfde ze niet zo goed. Daarom bracht moeder Jiska maar met de auto. Toen ze de auto uitstapte zag ze Lenneke en Kiki bij de ingang van de school staan. Ze boden hun excuses aan en Jiska accepteerde dat. Na een gesprek met de schooldirecteur , werd bekendgemaakt dat Sophie , die haar al die tijd had gepest , straf had gekregen. Sophie moest een boek lezen over pesten en daarna moest ze er een uitgebreid verslag over schrijven. Na een week werd alles weer normaal, Jiska had haar vriendinnen terug en gelukkig werd ze niet meer gepest.

  1. Geef je mening over het boek , wie zou je het aanbevelen ?

   Ik vond het een erg leuk boek , ik zou het aanbevelen aan mensen die zelf zijn gepest/ gepest worden .

    

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.