Boekverslag
Titel: Oeroeg
Schrijvster: Hella S. Haasse
Uitgeverij: Stichting CPNB
Genre: Roman
Samenvatting:
Het boek gaat over Oeroeg en de Ik-persoon. Het verhaal speelt zich ongeveer af in 1940/1950. Het verhaal gaat over 2 vrienden, 2 jongens. Een indische jongen en een nederlandse jongen. Het probleem is dat de Ik-persoon vlogens de vader teveel omgaat met Oeroeg en slecht nederlands spreekt. Daarom moet de ik-persoon naar school voor nederlandse les. Dat vindt de ik-persoon maar niks want die wilt liever spelen met Oeroeg. Na de lagere school gaat de Ik-persoon naar het internaat van de HBS in Batavia. Daar beginnen Oeroeg en hij uit elkaar te groeien. Dat vind de Ik-persoon helemaal niet leuk want Oeroeg is zijn enige goede vriend. de Ik-persoon moet in een huis in Soekaboemi gaan wonen daar wordt hij verzogt door een ex-verpleegster genaamd Lida. Na een jaar komt de vader terug en is getrouwd met een vrouw Eugenia. de Ik-persoon heeft een hekel aan Eugenia en ontsnapt regelmatig om naar Oeroeg te kunnen. Het Ik-figuur slaagt op zijn 17e voor zijn examen en bespreekt zijn toekomst met zijn vader, hij besluit dat hij ingenieur wilt worden en gaat dat zelfde jaar nog naar Delft om te studeren. Tijdens zijn studie denkt hij veel aan Oeroeg, Lida zijn vader en het gezin. Dus gaat hij terug naar Kebon Djati. De aankomst valt hem tegen alles is veranderd, alleen het meer was nog hetzelfde. De Ik-persoon hoorde een geluid en draaide zich om en keek recht in de ogen van Oeroeg (dacht hij) met een geweer in zijn hand. Oeroeg zegt in het Soendanees dat hij weg moet gaan. Als de Ik-persoon zich even omdraait is hij ineens weg.
Thema
Vriendschap:
De vriendschap tussen een Nederlands ik-figuur en een Indische jongen Oeroeg is waar het boek over gaat.Ondanks hun achtergrond zijn de twee jongens grote vrienden.
Cultuurverschillen:
De verschillen komen meer en meer naar voren. Dat is goed te zien in de verschillende scholen waar hun beide les krijgen.
Personages
Ik-figuur:
De ik-figuur is gedurende lange tijd bevriend met de inlandse Oeroeg. Ondanks de verschillen in afkomst, ziet de ik-figuur Oeroeg als zijn gelijke. Na de lagere school gaat de ik-figuur naar het internaat van de HBS in Batavia. In deze periode beginnen Oeroeg en hij uit elkaar te groeien. Dit betreurt hij zeer. De relatie met zijn ouders is niet bijzonder goed, Oeroeg is zijn enige vriend.
Vader:
De vader van de ik-figuur is een drukke zakenman. Hij is administrateur. Hij heeft weinig contact met zijn zoon en bemoeit zich weinig met de opvoeding. Als hij van zijn vrouw scheidt stuurt hij zijn zoon naar een pension in Soekaboemi. Later hertrouwt hij en krijgt zijn vrouw Eugenie nog twee kinderen.
Moeder:
De moeder van de ik-figuur is vaak ziek en verveelt zich op Kebon Djati. Ze gaat met meneer Bollinger naar Europa.
Oeroeg:
Oeroeg is een inlandse jongen, van dezelfde leeftijd als de ik-figuur. De vriendschap met de ik-figuur verloopt lange tijd goed. Op latere leeftijd krijgt hij grote moeite met de cultuurverschillen. Hij distantieert zich steeds meer van alles wat Europees is en sluit vriendschap met een jongen van Arabische afkomst. Oeroeg studeert voor arts en gaat bij het Rode Kruis werken.
Lida:
Lida is de pleegmoeder van Oeroeg. Ze is pensionhoudster in Soekaboemi. De ik-figuur verblijft voor een tijd in haar pension en later komt ook Oeroeg er ook logeren. Lida is ex-verpleegster uit Nederland. Ze maakt zich zorgen over Oeroeg en zorgt ervoor dat hij kan studeren. Ze interesseert hem voor de medische wereld.
Meneer Bollinger:
Meneer Bollinger is de privéleraar van de ik-figuur. Hij krijgt een verhouding met de moeder van de ik-figuur. Na enige tijd gaan ze samen naar Europa.
Gerard Stokman:
Gerard vervangt meneer Bollinger. Hij sluit al snel vriendschap met de ik-figuur en Oeroeg. Hij neemt ze vaak mee op expedities en varkensjachten.
De wijze van vertellen
Het verhaal wordt door de ik persoon verteld. Een voorbeeld is de eerste zin: "Oeroeg was mijn vriend."
Tijd
Het verhaal speelt zich af in ongeveer 30 jaar. Aan het begin is hij ongeveer 5 jaar, want iets later moet hij naar school als hij 6 is geworden. en op het laatst is hij ergens in de 20 want hij was klaar met studeren in Delft, en daar begon hij mee op zijn 17/18e. Het boek is Chronologisch geschreven omdat het van jonge leeftijd tot oude leeftijd gaat. Het hele boek is één grote flashback omdat de ik-persoon alles vertelt over zijn verleden.
Ruimte
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Nederlands-Indië, in het dorpje Kebon Djati en in Soekaboemi.
Probleem en afloop
Het belangrijkste probleem is dat Oeroeg naar een andere school moet dan de ik-persoon omdat hij een inlander is. Het verhaal heeft een open eind want het probleem is eigenlijk alleen maar erger geworden in het verhaal. Het boek heeft een slechte afloop want wanneer hij Oeroeg weer ziet heeft hij een geweer in zijn hand en dreigt hij de ik-persoon neer te schieten.
Titel
De titel is de naam van de vriend van de vriend van de ik-persoon: Oeroeg.
Algemeen
De voorkant heeft niks te maken met het verhaal, alleen de titel die op de voorkant staat heeft wat te maken met het verhaal. Mij is opgevallen aan de hoofdstukken, dat ze er niet zijn.
De Auteur
Hélène Serafia (Hella S.) Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia. Op 26 juni 1983 wordt in het Muiderslot de P.C. Hooftprijs (proza) aan Hella S. Haasse uitgereikt door minister Deetman (voormalig minister in 1983). Deze staatsprijs voor de letterkunde is een waardering voor haar gehele collectie geschreven boeken. Ze schrijft Romans waarin het taalgebruik vaak lastig is. Andere Boeken zijn: Schaduwbeeld, Het geheim van Appeltern en Heren van de thee. Ik heb geen enkel ander boek van Hella S. Haasse gelezen. Er is één boek verfilmd en dat is: Oeroeg.
Eindbeoordeling
Ik vond het boek drie keer niks want ik vond het echt doodsaai. Ik vond het een moeilijk boek want er zaten veel moeilijke woorden in zoals, ontwikkelingsstadia en mohammedist. Het boek was wel realistisch want er wordt nog steeds gediscrimineerd.
Persoonlijke beoordeling
Ik vond het onderwerp van het boek wel apart want niemand schrijft over racisme (zover ik weet). Ik vond de personen wel leuk bedacht bijvoorbeeld Oeroeg die eerst heel verlegen was en later heel stoer begon te doen enzovoorts. Ik vond de opbouw van het verhaal wel goed want ik snapte ongeveer wel waar het over, naast dat het verhaal heel verwarrend is. De taalgebruik in het boek is wel vaak lastig ik kwam best vaak woorden tegen die ik niet snapte.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Eindelijk eentje met een lekker korte samenvatting!!!!!!!!!
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
eindelijk goed punt
11 jaar geleden
Antwoorden