Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oeroeg door Hella S. Haasse

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Oeroeg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1551 woorden
  • 10 maart 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7
10 keer beoordeeld

Boekcover Oeroeg
Shadow

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijp…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie uit Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt de ik zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.

Oeroeg door Hella S. Haasse
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
KORTE INHOUD

Oeroeg en de hoofdpersoon worden in dezelfde tijd geboren, op een theeplantage in Kebon Djati. De hoofdpersoon is het zoontje van een Nederlandse administrateur, Oeroeg is het zoontje van de vader die voor de administrateur werkt. De hoofdpersoon is heel rijk en krijgt alles, maar Oeroeg is daarin tegen juist heel arm. Toch zijn de twee jongens onafscheidelijk. Als ze 6 jaar zijn gaan ze allebei naar school. De hoofdpersoon naar een Nederlandse school. Tijdens een feest besluiten de mensen om nog even te gaan zwemmen in een meer op de berg maar daar bezwijkt de boot en valt de hoofdpersoon in het water. Oeroegs vader redt hem maar komt daarbij zelf om het leven. Zijn vader gaat met verlof en gaat reizen. Oeroeg en de hoofdpersoon worden ondergebracht bij het pension van Lida. Lida, valt gelijk voor Oeroeg en wil hem helpen met school. Oeroeg en de hoofdpersoon gaan een vervolg opleiding volgen in Batavia, Lida koopt een nieuw pension daar. Het valt hem op dat Oeroeg zich erg Europees gaat gedragen, later gaat Oeroeg naar Soerajaba samen met Lida. Oeroeg krijgt daar een nieuwe vriend, Abdullah. De hoofdpersoon krijgt haast geen brieven meer, en als hij zijn vader weer een keer spreekt, zegt deze dat hij wil dat de hoofdpersoon naar Delft gaat om ingenieur te worden. De hoofdpersoon spreekt Oeroeg nog wel voor zijn vertrek, maar van de vriendschap voelt de hoofdpersoon haast niets meer. De hoofdpersoon keerde nog een keer terug naar Kebon Djati, en daar is voor de hoofdpersoon het einde van de vriendschap als een vrijheidsstrijder de hoofdpersoon de doorgang weigert, en de hoofdpersoon in hem Oeroeg herkent. Oeroeg is compleet veranderd. Hij komt er nooit achter als het hem echt was. (288)

VERDIEPING (vertelsituatie, thematiek, taal en stijl, oordeel van de kritiek)


1 a Wat is de Vertelsituatie?
In dit verhaal is sprake van de ik-vertelsituatie, het verhaal wordt weergegeven door de ogen van de hoofdpersoon

b wat zijn de effecten hiervan?
De ik-persoon is de beste vriend van Oeroeg en het verhaal gaat over de vriendschap tussen hem en Oeroeg. De ik-persoon geeft zijn eigen ervaringen wat betreft Oeroeg weer, hij kan ons dus ook het beste uitleggen hoe het kan dat Oeroeg ineens zo veranderd is.

2 a Wat is volgens jouw het thema van het boek?
Het thema van dit boek is het rangen verschil dat er vroeger bestond tussen verschillende culturen.

b Licht dit thema duidelijk toe m.b.v. twee argumenten.
Inlanders zijn minder dan westerse mensen.
Inlanders lopen in afgedankte kleren van westerse mensen.

c Voorzie ieder argument van een uitvoerig voorbeeld óf een duidelijk citaat.
Tijdens het kinderfeestje van de hoofdpersoon wordt Oeroeg gepest. Oeroeg kreeg de kleren die de hoofdpersoon al gedragen had

3 a wat zijn volgens jou de drie belangrijkste verhaalmotieven?
Volgens mij zijn de belangrijkste verhaalmotieven het verschil in belangen, het verlies van de kijk op de echte wereld en de strijd tussen de Westerse mensen en de inlanders.

b licht elk motief duidelijk toe m.b.v. twee argumenten. houd daarbij de vol van 3a aan. [N.B. Tel even na: 3 x 2 = 6!]

Het verschil van belangen:

Inlanders boeit het niet wat voor kleren ze dragen.
Inlanders kennen geen jaloezie en zijn blij met alles wat ze krijgen.
Het verlies van de kijk op de echte wereld:
Iets kan tegen vallen als je, je er wat anders van voorgesteld hebt.
De een kan iets zien als iets wat is in een fantasie wereld. De ander denkt dan dat het echt is.
De strijd tussen de Westerse mensen en de inlanders:
Westerse mensen pesten inlanders, omdat ze “minder zijn”.
Inlanders pesten elkaar, omdat er een geaccepteerd wordt of bevooroordeeld door westerse mensen.

c Voorzie ieder argument van een uitvoerig voorbeeld óf een duidelijk citaat. Houd ook hier de volgorde van 3a aan. [N.B. Tel even na: 3 x 2 = 6!]
Het verschil van belangen:
Oeroeg draagt de afgedankte kleren van de Hoofdpersoon.
Als de hoofdpersoon les krijgt kijkt Oeroeg zwijgend toe hij is niet jaloers.
Het verlies van de kijk op de echte wereld:

Als ze naar het meer op de berg gaan valt het de hoofdpersoon tegen doordat in zijn fantasiewereld het meer veel anders was.
Doordat ze in de fantasie wereld hebben bedacht, dat ze samen vliegenier gaan worden. Word de hoofdpersoon kwaad op oeroeg als hij zegt dat hij wel arts wil worden.
De strijd tussen de Westerse mensen en de inlanders:
Doordat Oeroeg zovaak bij de hoofdpersoon is wordt hij gepest door de andere inlanders.
Op het kinderfeestje van de hoofdpersoon wordt Oeroeg gepest.

4 a heeft het boek een motto?
Nee, dit boek heeft geen motto.

b Zo ja, citeer het dan.
Deze vraag is niet van toepassing.

5 Verklaar de titel. Leg hierbij het verband tussen de titel, de thematiek en het motto (als dat er is)
Het boek gaat over de relatie tussen de hoofdpersoon en Oeroeg. Zo zie je goed het verschil van belangen tussen de twee, ook wordt het heel erg duidelijk dat er een rassen indeling bestaat en de twee leven in hun eigen fantasie wereld en daardoor ontstaan ook nog wat problemen.

6 a geeft twee niet te korte karakteristieke citaten van de stijl van het boek.
Citaat 1: “Hoewel wij in de middaguren nog vaak bezig waren met onze oude spelletjes in de tuin en bij de rivier, begonnen wij geleidelijk liefhebberij te krijgen in andere dingen. Wij verzamelden postzegels, sigarenbandjes en plaatjes van auto’s en vliegtuigen. Oeroeg werd vooral geboeid door deze laatste categorie. Hij kon op uiterst realistische wijze het gierende geluid van een neerstrijkende vliegmachines nabootsen. Met de armen stijf uitgestrekt liep hij in cirkels rond, sprong, hurkte en kroop, en liet zich ten slotte onder het uitstoten van een reeks klanken, die een catastrofe moesten voorstellen, op de grond vallen.”

Citaat 2: “Wanneer Oeroeg en ik niet bij Gerard in het paviljoen waren, zaten wij aan een tafel in de achtergalerij met sommen en taalboekjes. Het gebeurde wel, Dat mijn vader bij ons bleef, onze schriften opnam en ze bekeek en naar onze vorderingen vroeg.”

b Wat valt je daarin op als je kijkt naar:
- de lengte van de zinnen;
- de woordkeus;
- de verhouding tussen dialoog en beschrijvingen;
- het gebruik van beeldspraak, stijlfiguren en symbolen;
- het gebruik van humor en ironie?
Leg je antwoord zo goed mogelijk uit met behulp van je citaten bij a.
De zinnen hebben een gemiddelde lengte er zijn weinig echt lange of korte zinnen. De woordkeus is soms wel wat apart maar dit komt denk ik, doordat het eerste exemplaar verschenen is in 1948. De verhouding tussen dialoog en beschrijving is 10-90 er staan veel meer beschrijvingen in dit boek dan dialogen. Er is weinig gebruik gemaakt van beeldspraak, stijlfiguren en symbolen. Humor is niet te vinden in dit boek maar ironie is ook zelden te bekennen in dit boek.

7 a Hoeveel recensies kun je van dit boek via literom vinden?
Ik heb 2 recensies gevonden.


b Kies er één uit een landelijk dagblad en één uit een opinietijdschrift en geef de volledige titelbeschrijving.
Ik heb alleen twee recensies uit een opinietijdschrift kunnen vinden.
Citaat uit de groene Amsterdammer:
“Als Oeroeg, de jongen intellectueel, die de zijde van zijn volk heeft gekozen in de worsteling om onafhankelijkheid, tegenover de jongen blanke intellectueel komt te staan, na jaren van scheiding, dan voelen wij de oplossing in deze vorm als een misslag.”

c Geef duidelijk aan wat iedere recent van het boek vindt.
Ze vinden het beide geen super boek, maar ook zeker geen slecht boek. Recent van K. vindt erg goed van dit boek dat er geen literaire opsmuk in staat. Recent C. J. Kelk vindt de tekeningen er typerend voor een boek dat geschreven is door een schrijver die in India geboren is en is iets negatiever over het boek.
d Geef twee citaten waaruit volgen jou het duidelijkst het oordeel van de recensent blijkt.
Citaat van van K.:
“Het is geschreven in een klare en eenvoudige taal, zonder de literaire opsmuk, die in Nederland sinds 1880 ook het proza vergiftigt.”
Citaat van C.J. Kelk:
“Overigens ontbreekt de auteur van Oeroeg dramatische aanleg zeker niet geheel en al. Deze vertoont zich echter alleen in de ontroende momenten der kindergeheugenis, b.v. daar waar hij , onder een japopunt, de hand zijner ontdekt, ineengestrengeld met die van een jong employé.”

EINDOORDEEL

Ik vond het uiteindelijk wel een leuk boek, doordat je het hele leven van de hoofdpersonen eigenlijk kon volgen. Alles word ook erg gedetailleerd besproken, daardoor kun je, je het helemaal voorstellen. De personages waren ook niet erg vreemden kinderen, maar behoorde bij de normale mensen. De stijl sprak me ook heel erg aan, want er waren geen rare dingen, waardoor je de draad van het verhaal kwijt kon raken. Of waardoor er veel onnuttige informatie te horen krijgt. Met van K kan ik het me erg goed vinden, want ik vond het ook erg duidelijke taal hoewel er af en toe wel wat vreemden worden in stonden. Waarschijnlijk waren dit oude woorden. Met C.J. Kelk kan ik het niet geheel vinden, hij zegt dat het de schrijver ontbreekt aan dramatische aanleg. Dus mijn eindoordeel over dit boek is zeker niet negatief. Ik vind het een leuk boek en kan het zeker aanraden aan klasgenoten, omdat het boek zo lekker doorleest. (160)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oeroeg door Hella S. Haasse"