Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Titel: Oeroeg.

Auteur: Hella S. Haasse.

Uitgeverij: Wolters Noordhoff.

Jaar uitgave: 2000.Samenvatting: Het boek gaat over een man die vertelt over zijn jeugd. Hij leefde in Indië, maar hij was een Nederlander want zijn ouders kwamen uit Nederland. Hij had sinds zijn geboorte één grote vriend: Oeroeg. Maar er was één probleem Oeroeg was een inlander en hijzelf was blank. Hij speelde altijd met Oeroeg, maar op latere leeftijd probeerde zijn vader ze uit elkaar te drijven. Dat lukte niet, want steeds kwamen ze weer bij elkaar. Maar op een gegeven moment groeien ze uit elkaar, omdat Oeroeg gaat beseffen dat hij anders is dan hem. Hij gaat in Nederland studeren en verliest het contact met Oeroeg. Als hij jaren later terugkeert naar Indië komt hij Oeroeg tegen in een oerwoud Oeroeg bedreigt hem met een pistool. Maar als Oeroeg weet wie hij is slaat hij op de vlucht. Dan beseft hij dat Oeroeg tot het verleden behoort en Indië ook. Hij voelt zich nu een vreemde in zijn eigen geboorteland.- Er is hier spraken van een historisch verhaal, omdat het erover ging hoe het er vroeger aan toe ging in Indië en Nederland.

- Volgens mij is de leeservaring confronterend, omdat het een realistisch boek is. Het confronteert je met hoe het werkelijk is.- Volgens mij is dit boek wel literatuur, omdat het een origineel verhaal is en er dingen gebeuren die niet voorspelbaar zijn, ook het taalgebruik is origineel. Het boek is ook uitgediept het is geen standaard verhaal, maar de gevoelens van de ik persoon komen ook naar voren, wat hij bijvoorbeeld denkt van inlanders ed.- Ik persoon

- De ik persoon is een blanke jongen met rijke Nederlandse ouders. Hij vindt dat blank en zwart gelijk zijn, hij is een aardige wat naïeve jongen. Hij is sinds zijn geboorte bevriend met Oeroeg, maar later groeien ze uit elkaar.

Oeroeg- Oeroeg is een inlander en zijn vader is in dienst bij de vader van de ik persoon. Oeroeg is een aardige en vooral slimme jongen, en hij weet wat hij wil. Als Oeroeg jong is weet hij niet beter of hij en de ik persoon zijn gelijk, maar later komt hij er achter dat ze anders zijn en houdt hij de ik persoon op afstand en zo groeien ze uit elkaar.- Ik zag ertegen op om het boek te lezen, omdat ik altijd makkelijkere boeken lees. Het begin van het boek was ook saai, maar de rest viel reuze mee. Vooral het eind dat ze tegenover elkaar staan in het oerwoud was een verrassend gedeelte. Al met al was het dus best een leuk en boeiend boek om te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.