Oeroeg door Hella S. Haasse

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Oeroeg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 449 woorden
  • 7 mei 2001
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
58 keer beoordeeld

Boekcover Oeroeg
Shadow

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijp…

Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie uit Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt de ik zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.

Oeroeg door Hella S. Haasse
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Oeroeg. Auteur: Hella S. Haasse. Uitgeverij: Wolters Noordhoff. Jaar uitgave: 2000. Samenvatting: Het boek gaat over een man die vertelt over zijn jeugd. Hij leefde in Indië, maar hij was een Nederlander want zijn ouders kwamen uit Nederland. Hij had sinds zijn geboorte één grote vriend: Oeroeg. Maar er was één probleem Oeroeg was een inlander en hijzelf was blank. Hij speelde altijd met Oeroeg, maar op latere leeftijd probeerde zijn vader ze uit elkaar te drijven. Dat lukte niet, want steeds kwamen ze weer bij elkaar. Maar op een gegeven moment groeien ze uit elkaar, omdat Oeroeg gaat beseffen dat hij anders is dan hem. Hij gaat in Nederland studeren en verliest het contact met Oeroeg. Als hij jaren later terugkeert naar Indië komt hij Oeroeg tegen in een oerwoud Oeroeg bedreigt hem met een pistool. Maar als Oeroeg weet wie hij is slaat hij op de vlucht. Dan beseft hij dat Oeroeg tot het verleden behoort en Indië ook. Hij voelt zich nu een vreemde in zijn eigen geboorteland. - Er is hier spraken van een historisch verhaal, omdat het erover ging hoe het er vroeger aan toe ging in Indië en Nederland. - Volgens mij is de leeservaring confronterend, omdat het een realistisch boek is. Het confronteert je met hoe het werkelijk is. - Volgens mij is dit boek wel literatuur, omdat het een origineel verhaal is en er dingen gebeuren die niet voorspelbaar zijn, ook het taalgebruik is origineel. Het boek is ook uitgediept het is geen standaard verhaal, maar de gevoelens van de ik persoon komen ook naar voren, wat hij bijvoorbeeld denkt van inlanders ed. - Ik persoon - De ik persoon is een blanke jongen met rijke Nederlandse ouders. Hij vindt dat blank en zwart gelijk zijn, hij is een aardige wat naïeve jongen. Hij is sinds zijn geboorte bevriend met Oeroeg, maar later groeien ze uit elkaar. Oeroeg - Oeroeg is een inlander en zijn vader is in dienst bij de vader van de ik persoon. Oeroeg is een aardige en vooral slimme jongen, en hij weet wat hij wil. Als Oeroeg jong is weet hij niet beter of hij en de ik persoon zijn gelijk, maar later komt hij er achter dat ze anders zijn en houdt hij de ik persoon op afstand en zo groeien ze uit elkaar. - Ik zag ertegen op om het boek te lezen, omdat ik altijd makkelijkere boeken lees. Het begin van het boek was ook saai, maar de rest viel reuze mee. Vooral het eind dat ze tegenover elkaar staan in het oerwoud was een verrassend gedeelte. Al met al was het dus best een leuk en boeiend boek om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oeroeg door Hella S. Haasse"