Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oefenmeisjes door Josine Marbus

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Oefenmeisjes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1174 woorden
  • 3 februari 2009
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Oefenmeisjes
Shadow
Oefenmeisjes door Josine Marbus
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Oefenmeisjes
Auteur: Josine Marbus
Uitgever: L.J. Veen
Druk: 53e druk

Titelverklaring:
Het boek bestaat uit drie delen van het leven van Yvonne, waarbij ze bij de twee van die delen ervaringen met seks heeft. Die ervaringen ziet ze als ‘oefenen’ en neemt het niet serieus, waarschijnlijk zal het daarom zo zijn genoemd. Wat ik alleen niet begrijp is waarom het dan in het meervoud staat, want het gaat toch wel over 1 meisje, misschien omdat het op verschillende leeftijden is?

Uiterlijk & karakter:
Het uiterlijk van Yvonne wordt in dit boek niet echt beschreven en het enige wat je zeker weet is dat ze een Nederlands meisje is. Yvonne is heel eigenwijs en wilt de dingen graag op haar manier hebben, ze wilt het op het eind haar ouders ook wel ‘betaald zetten’ voor het aanzetten van de achtervolging van Luc in Frankrijk wat er waarschijnlijk tot leidde dat hij zelfmoord heeft gepleegd en omdat haar ouders haar een toneelstukje willen laten opvoeren terwijl ze ziek is.

”’Waarom wil je geen les?’ vroeg haar vader een week lang elke morgen. ‘We wonen nu zo dicht bij de manege. Wanneer je jezelf goed blijft verzorgen, laarzen buiten, paarden kleren uit, onder de douche en haren wassen, dan maken wij geen bezwaar.’ Zelf rookt hij onberispelijk, moeder meestal ook, maar zij rookt wel eens naar zweet als ze gewinkeld had. ‘Ik wil niet rijden.’ ‘Waarom niet?’ ‘Omdat ik het niet kan.’” Dit laat zien hoe eigenwijs Yvonne is, ze heeft een paarden kamer met van alles erin van paarden, maar ze wilt niet leren paardrijden.
”Moordenaars zijn het. Ze lijken het zelf niet te weten, maar ik weet het en ik vergeet het niet.” Dit dacht ze in de auto tijdens het eind van de terugreis naar huis.
“Zes woorden per dag kreeg haar moeder. Ze zei: ‘Ik heb geen honger maar slaap.’ Het kon nog altijd minder. Daar zou ze binnenkort een besluit over nemen.” Dit is wat Yvonne zei en dacht toen ze uit de auto stapten voor hun huis.
Het feit dat ze het haar ouders ‘betaald wilt zetten’ blijkt uit het laatste stuk tijdens het feestje van haar ouders tijdens ging ze uit de kleren, tijdens haar toneelstukje die ze moest opvoeren.

Genre:
Dit boek is een psychologische roman, omdat het heel diep ingaat op Yvonne haar gevoelens en gedachten, er wordt lang niet zo veel in gesproken als dat er wordt verteld wat er gebeurt en wat zij denkt.
In het eerste deel is het bijvoorbeeld heel erg over dat Marloes is verdwenen en dat Yvonne en Edwin haar gaan zoeken en dat Edwin op haar wilt ‘oefenen’, zodat hij weet hoe het allemaal moet. Er komt daar wel veel gepraat in voor, maar toch lees je veel wat zij denkt en voelt. “Ze probeerde te voelen of ze verliefd was. Ze dacht het niet. Dat hij Marloes leuk vond, leuker dan zij, daarvan dacht ze dat ze dat niet prettig vond. Echt belangrijk was het niet en ze snapte het ook wel. Marloes was ouder.”
In het tweede deel van het boek is ze op vakantie in Frankrijk en krijgt ze iets met Luc, een lilliputter, veel mensen zijn het er niet mee eens, maar toch is er iets… “Met zijn vingertop masseerde hij het tegen haar huid. De aanraking was warm en zacht, maar onder haar huid werd het heet. Zijn vinger tekende een cirkel die langzaam groeide.”
Dan heb je het derde deel van het boek, waar ze thuis is en meestal ziek in bed ligt, de ziekte van pfeiffer denken ze, maar de klachten zijn te vaag om het te kunnen vaststellen. Hier wordt echt heel erg veel verteld over wat ze denkt en voelt, ook wordt er verteld over wat er in het huis gebeurd, wat haar ouders doen en met wie… “De zoete heerlijke herkenbare herhaling. De ogen die weer opengaan. Het kussen onder haar hoofd met een nat plekje waar ze met halfopen mond gelegen had. Ze opende haar ogen op zomaar een dag een stuk verder en keek naar het glas water naast haar bed, hetzelfde of een ander?”

Thema:
Het thema van dit boek is waarschijnlijk seks, omdat dat in het eerste, tweede en ook wel in het derde deel van het boek voorkomt, in het derde deel verwacht je het alleen niet… In het eerste deel zijn er nog niet echt gevoelens en doet ze alles voor het eerst. “‘Ga maar weer liggen,’ zei hij en hij tuitte zijn lippen rond een tepel. Hij ging lang door. Ze vroeg wat ze nu moest voelen, want ze voelde er niets van.” “Het ging allemaal zo vlug en ook weer niet. Zij leidde hem, maar waarnaar toe en hoever en wie er allemaal mee mocht, dat wist ze niet. Haar kleren waren uit, hij stribbelde tegen, maar ook zijn kleren gleden uit.” “Moeder gebood de muzikant te stoppen. Maar hij keek alleen nog maar naar Yvonne, die zichzelf bevredigde.”


Beschrijvende opdracht:
Yvonne - haar moeder: In het begin van het boek is Yvonne best wel boos omdat ze wordt verplicht naar het kamp te gaan en wanneer ze terug komen maakt Yvonne d’r moeder zo van slag met leugens over het kamp dat ze gaat huilen, verder was de relatie tussen Yvonne en haar moeder nog best wel goed. Nadat Luc zelfmoord had gepleegd besloot Yvonne nog maar een bepaald aantal woorden tegen haar moeder te zeggen, waardoor ze haar moeder dus als het ware ging negeren. De relatie tussen Yvonne en haar moeder is dus als het ware verslechterd en helemaal niet beter geworden, op het eind op de dag van het feest zegt Yvonne wel meer dan het bepaald aantal woorden dan dat ze met zichzelf had afgesproken.
Yvonne – haar vader: De relatie tussen Yvonne en haar vader is altijd wel goed geweest en eigenlijk veranderd er ook niet zo heel veel na wat er in Frankrijk is gebeurd. De vader van Yvonne heeft het meestal voor Yvonne opgenomen tegen haar moeder, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat de relatie tussen hun goed is gebleven.

Verdiepende opdracht:
Ik denk niet dat ik dit boek zou aanraden aan een vriend of vriendin, omdat het boek wel verwarrend wordt verteld in het begin. Het is eigenlijk wel een mooi boek, het verhaal ook wel, maar er zit niet echt een doorlopend verhaal in of zo en de manier van schrijven veranderd ook wel een beetje naarmate je het boek gaat lezen, soms is dat heel vervelend. Ik denk niet echt dat veel mensen dat leuk vinden om te lezen, ik zelf vond het ook niet echt heel erg leuk om te lezen en vooral het derde deel was best saai omdat die alleen in bed werd doorgebracht over hoe ziek ze was en zo… Het is echt van ‘ik lees dit, want dan heb ik dit boek uit’, het is niet van ‘ik lees dit, want het is echt leuk en spannend’, daarom zou ik dit boek niet aanraden aan een vriend of vriendin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oefenmeisjes door Josine Marbus"