Oefenmeisjes door Josine Marbus

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1444 woorden
  • 5 juni 2007
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 2
  • 1 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
142
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Oefenmeisjes
Shadow
Oefenmeisjes door Josine Marbus
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Oefenmeisjes
Josine Marbus

Uitgever: L.J.Veen
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1999
53e druk
Genre: Puberteit
Aantal bladzijden: 142

Inhoud
Hoofdpersonen:

Yvonne van der Plas
Ze is vreselijk eigenwijs en doet alles wat ze zelf wil. In elke periode is ze veranderd, maar die karakter eigenschappen zie je in elke periode terug. In de eerste periode is ze vooral een bang, lief meisje op zoek naar een beetje liefde en vriendschap. In de tweede periode is ze een echte puber. In de derde periode is ze vooral een zwak meisje. Haar uiterlijk wordt niet beschreven maar ik stel haar als een mooi, en waarschijnlijk ook blond meisje voor, aangezien ze met heel wat jongens het bed in duikt. Ze woont in een rijke buurt.

Waar?
Het eerste stuk van het boek speelt zich af op het schoolkamp in een bos in Nederland. Het tweede stuk speelt zich af op vakantie in Frankrijk. Op een camping dicht aan het meer, in een caravan. Het derde stuk speelt zich bij Yvonne thuis af, vooral in haar kamer.


Wanneer?
Elk stuk speelt zich alleen in de zomer af. De ene keer als ze 11 jaar is de andere keer als ze 13 of 16 is.
Dit staat in het boek.
De gebeurtenissen spelen zich in 5 jaar af.
De drie verhaallijnen slingeren erg door maar voor de rest is het in chronologische volgorde, ze heeft geen flashbacks.

Inleiding van het verhaal
Ze is op schoolkamp in het bos. Ze worden begeleid door Luc, de gids. Ze beschrijft hem als gnoom of grot-ork. Maar toch heeft Yvonne al heel snel seks met hem. Maar dat draait later niet zo goed uit. Al snel krijgt ze problemen en word later op een bankje gevonden. Ze gebruikt als excuus dat ze in slaap gevallen was maar ze geloven haar niet. Dan gaan ze weer terug naar het kamp.
Dit is zeker een inleiding want er wordt ook over Yvonne zelf verteld en je krijgt meteen door wat voor karakter ze heeft.


Het einde
Yvonne heeft haar moeder al voor een hele lange tijd genegeert. Ze doet verschrikkelijk onredelijk en puberig tegenover haar ouders. Ze hebben bijna altijd ruzie. Als er op een gegeven moment een feest voor familie en vrienden word gegeven door haar ouders neemt Yvonne wraak. Ze gaat uit haar kleren. Haar moeder wilt haar stoppen en gooit een boa op haar lijf. Als Yvonne dan met haar boa een kaars raakt staat ze in vuur en vlam.
Het is een open einde. Ze wordt gered en denk veel terug aan haar vakantieliefde. De dwerg, uit Frankrijk. Ik vind het jammer dat het een open einde was want ik had graag willen weten hoe het zou zijn 'afgelopen'. Dat heb ik eigenlijk bij alle boeken graag; een gesloten einde.

Verklaring titel van het boek
De titel heet: Oefenmeisjes. Het boek heet zo omdat Yvonne in het boek al haar ervaringen met seks als 'oefenen' ziet. Ze ziet niks serieus. Maar dat had ze beter wel kunnen doen.

Gebeurtenissen
Elke zomer beleeft ze weer iets nieuws. Als ze 11 is moet ze van haar ouders naar zomerkamp. Daar gaat ze met tegenzin heen. Maar al snel maakt ze daar vrienden. Op het zomerkamp wordt ze ontmaagd door Luc. Haar droomman, met een goede en een slechte hand. Hij heeft een blijvende indruk op Yvonne gemaakt en ze denkt ook vaak aan hem ookal ziet ze hem na die ene keer niet vaak meer. Het schoolkamp ligt aan het bos. Yvonne is veel in haar tent en in het bos. Op een avond verdwijnt Marloes, haar beste vriendin, plotseling. Ze gaat samen met Edwin naar haar op zoek. Edwin is haar beste vriend en ze heeft haar eerste seks ervaringen met hem beleefd. Hij woont ook bij haar in de straat.
Als ze 15 is gaat ze op vakantie naar Frankrijk, met haar ouders. Yvonne wil meer dan oefenen en beeld zich in verliefd te zijn op Luc. Ze brengen hun vakantie door op een camping dicht aan het meer. Ze zitten daar in een caravan. Ze komt daar elke dag in het campingwinkeltje, waar ze haar grote liefde heeft ontmoet. Een jongen met een sjaaltje...een dwerg (Luc). Haar ouders zijn het er niet mee eens. Ze zijn dan ook woedend als ze erachter komen dat Yvonne door hem ontmaagd is. Dit alles loopt uit op een drama. Op gruwelijke wijze pleegt haar vakantievriend zelfmoord na een achtervolging van woedende campinggasten.
Yvonne is er kapot van en ze vertrekken weer naar huis. Dan speelt de rest zich bij Yvonne thuis af. Ze is hier 16 jaar oud. En is voornamelijk in haar kamer. Die hangt vol met posters van paarden, aangezien ze helemaal weg van paarden is. Het speelt zich daar het meest af omdat Yvonne ziek is en veel op bed ligt om te slapen of gewoon om uit te rusten. Niemand weet precies wat haar ziekte is, waarschijnlijk de ziekte van Pfeiffer, maar de klachten zijn erg onduidelijk. Het is voornamelijk een periode van onzekerheid en eenzaamheid.
Ze blijft ruzie met haar ouders hebben. Nou, niet echt ruzie maar ze praat heel weinig met ze en ze kan gewoon niet goed met ze opschieten.
Haar ouders zijn rare mensen. Haar vader is een goochelaar, hij heeft magische handen. Haar moeder heeft, denk ik, geen werk. Dat wordt niet helemaal duidelijk in het boek. Ze kijken niet echt om naar hun dochter, Yvonne. Dat kun je goed merken in het tweede hoofdstuk, als ze op vakantie zijn in Frankrijk. Voor hun eigen pleziertjes moet Yvonne ergens anders heen. Yvonne vind haar vader het aardigst. Die kwam ook iedere keer naar haar toe, toen ze ziek was en pakte water voor haar. Toen ze in het derde hoofdstuk in brand stond was hij ook degene die haar onder de douche zette. Tegen haar moeder praat Yvonne niet veel en ze heeft haar moeder ook een hele tijd genegeert.
Aan het eind van het jaar geven haar ouders een groot feest. Een trouwfeest. Hier gaat ze uit de kleren. Om wraak te nemen op haar ouders. Maar dit liep slecht af. De boa die haar moeder om haar heen gooit raakt in brand en het boek eindigt wanneer Yvonne zwaar gewond in het ziekenhuis ligt.
Yvonne denk heel veel terug aan haar vakantieliefde Luc.

Eigen mening
Ik vond het boek allesbehalve saai. Wat ik wel minder vond was dat het eerste deel van het boek heel kinderlijk geschreven was. Misschien deed de schrijfster dat expres om te benadrukken dat Yvonne daar nog een jong meisje is, maar het lijkt net een kinderboek. Het was vooral een vreemd boek. Alle personen in het boek waren vreemd. Zoals Yvonne's ouders die aan partnerruil deden. En Yvonne deed de raarste dingen. In hoofdstuk 1 al, toen een jongen aan Yvonne vroeg of hij met haar mocht 'oefenen'. In hoofdstuk 2 wordt ze ontmaagd door een dwerg. Haar ouders waren daar tegen. Ik begrijp wel dat haar ouders bezorgd waren over Yvonne, omdat die dwerg, Luc, veel ouder als haar was. Maar ze mag toch wel zelf kiezen met wie ze wil omgaan. Erg raar vond ik dan ook het stukje dat Yvonne haar ouders er achter kwamen dat Yvonne was ontmaagd door Luc. Heel de camping stond op zijn kop en iedereen vond het een schande. Het was zelfs zo erg dat Luc zelfmoord pleegde. Dat vond ik ook raar. Die mensen die daar op vakantie zijn, zie je toch nooit meer als ze eenmaal weg zijn. Waarom pleeg je dan zelfmoord omdat hun er tegen zijn, dat hij een meisje ontmaagd heeft? Het trouwfeest van haar ouders, was helemaal een ramp. Wat ik daarvan raar vond is dat Yvonne ziek was, maar moest toch van haar ouders een soort optreden houden. Dat vind ik toch al niet goed van die ouders. Je kan van een kind, wat heel ziek is, niet verwachten dat ze een toneelstukje doet. Het allerraarste van het hele boek was toch wel dat toneelstukje van Yvonne. Ze zei vreemde dingen en trok haar kleren uit! Ik vind dat je dat niet kan maken tegenover je familie. Als je zoiets doet klopt er toch iets niet. Er waren natuurlijk ook zielige stukjes in het boek. Zoals het stukje dat Luc zelfmoord pleegt. En hoe Yvonne daar op reageert. Ze had er heel veel verdriet van, ook al kende ze Luc nog niet lang. Ook zielig was toen Yvonne ziek was. Niemand wist de reden, dat is nogal raar. Wat ik niet goed begreep was het einde. Is Yvonne nou wel of niet overleden aan de ernstige brandwonden? Dat kwam ik niet te weten, dat vond ik jammer.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oefenmeisjes door Josine Marbus"