Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 714 woorden
  • 5 juni 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
398
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Griffel (1995 Winnaar)

Boekcover Odysseus, een man van verhalen
Shadow
Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
De titel van het boek is: Odysseus: Een man van verhalen.
De auteur is Imme Dros, de uitgeverij is Querido en het jaar waarin het boek voor het eerst verscheen was 1994.
Imme Dros heeft dit verhaal gebaseerd op: Odysseia: De reizen van Odysseus. Dit is geschreven door Homerus, een Griekse dichter en zanger die rond 800 voor Christus leefde.

Samenvatting
Hieronder volgt een samenvatting van het boek
Odysseus, koning van Ithaka, vocht mee in de Trojaanse oorlog en door zijn plan hebben ze gewonnen. Hij kwam alleen niet meer thuis en iedereen dacht dat hij dood was, maar in werkelijkheid zat hij vast op een eiland in het midden van de zee omdat de Godin Calypso verliefd op hem was.

Godin Athene zegt in de Godenvergadering dat ze vindt dat Odysseus nou onderhand wel naar huis mag. Athene krijgt haar zin, tot ergernis van sommige Godinnen. Athene gaat vermomd op zoek naar Telemachos, de enige zoon van Odysseus, en vertelt hem dat hij op zoek moet gaan naar zijn vader omdat er 108 vrijers in zijn huis zijn, die allemaal de plaats van zijn vader in willen nemen en ondertussen de voorraden uitputten. Telemachos heeft zijn vader nooit gekend, hij heeft alleen maar over hem gehoord en Telemachos zelf is nog steeds geen ‘echte’ man.
Telemachos gaat op zoek naar de waarheid, of zijn vader nou dood is of niet. Via Pylos gaat hij naar Sparta, waar een oude vriend van zijn vader woont.
Ondertussen hebben verschillende Goden ruzie met elkaar over Odysseus en Telemachos. Eén van die Goden is Poseidon, de God van de zee, en hij maakt het Odysseus er niet gemakkelijker op, want Odysseus had ooit het oog van zijn zoon heeft verbrandt. Poseidon weet alleen niet dat zijn zoon bezig was de bemanning van Odysseus op te eten..
Uiteindelijk bereikt Odysseus Ithaka. Ondertussen is zijn zoon Telemachos ook bijna thuis. Ze ontmoeten elkaar ergens en ze bedenken een plan om de vrijers uit het huis te verjagen. Telemachos gaat terug naar zijn huis en Odysseus moet onopgemerkt blijven.
Penelopeia, de vrouw van Odysseus, wordt ondertussen bestookt met aanzoeken van de vrijers. Om hier vanaf te komen, bedenkt ze een wedstrijd: degene die de boog van haar man kan spannen en daarmee door 12 bijlen schiet, zal degene zijn met wie ze zal trouwen. Ze weet echter nog niet dat Odysseus zelf op Ithaka is.
Op de dag van de wedstrijd, komt Odysseus in zwervers kleren naar het paleis om mee te doen aan de wedstrijd. Tot nu toe heeft nog geen één vrijer de boog kunnen spannen. Als Odysseus aan de beurt is, spant hij zonder moeite de boog en schiet hem door de 12 bijlen. Als iedereen door krijgt dat hij Odysseus is, begint hij samen met Telemachos en nog 2 anderen die trouw zijn gebleven aan Odysseus, te vechten tegen de 108 vrijers.
Odysseus wint en alle vrijers zijn dood. Penelopeia is erg blij dat ze haar man weer t bij haar is en alles komt toch nog goed.


Thema
Ik kan niet echt een thema in dit boek vinden. Je zou het een historische roman kunnen noemen, want het is iets uit de geschiedenis, en het verhaal gaat erover dat iemand zijn geliefde wil vinden. De les van dit verhaal is dat je je goed moet gedragen en dat je vooral niet moet doen wat de Goden niet willen, want dan kan het helemaal verkeerd met je aflopen: de Goden kunnen namelijk met je doen wat ze willen..

Karakters van de hoofdpersonen
Odysseus: De zoon van Laertes. Hij stond bekend als de slimme Odysseus, de man van vele listen. Hij volgt Agamemnon naar Troje met twaaf schepen 'met vuurrode wangen'. Het boek gaat over de vermissing en de terugkomt van Odysseus. Enige genoemde uiterlijke aspecten zijn opvallend rood haar en erg sterk ook al ziet het er niet zo uit. Odysseus is moedig en trouw aan zijn vrouw.
Telemachos: De zoon van Odysseus die nogal een klein kind gevonden word maar met behulp van de goden reist hij naar Pylos en daarna naar Sparta om uit te vinden waar zijn vader is. In het begin van het verhaal is hij nog een klein kind, maar tijdens het verhaal ontwikkelt hij zich tot een echte man, een ware zoon van zijn vader.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros"