Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2438 woorden
  • 18 april 2003
  • 248 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 248 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
398
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Griffel (1995 Winnaar)

Boekcover Odysseus, een man van verhalen
Shadow
Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Odysseus een man van verhalen
Auteur: Imme Dros
Uitgever: Querido
Jaar: 1991

Waarom dit boek?

Ik heb dit boek gekozen omdat we met Grieks over de avonturen van Odysseus lezen en dat vind ik erg leuk om te lezen. Meneer Buitenhuis zei dat de Odyssee van Homerus ook heel leuk om te lezen was, maar omdat we een boekverslag moeten maken van een Nederlandse schrijver heb ik voor een versie van Imme Dros gekozen.

Mijn eerste persoonlijke reactie:

Ik vond het boek heel leuk om te lezen, maar het was soms wel lastig lezen. Dit kwam omdat er soms van verteller gewisseld wordt dan moest je wat verder lezen en dan werd het duidelijk wie er aan het woord was. Dit maakt het er wel leuker op om te lezen vind ik want dan moet je extra goed je gedachten erbij houden. Ook was het soms moeilijk omdat er hier en daar moeilijke woorden in voor komen. Ik denk wel dat ik geholpen ben door de kennis die ik al had over het verhaal. Verder wordt je ook nog geholpen door een lijst van alle namen van mensen die in het verhaal voorkomen. Zo kun je in deze lijst opzoeken wie hij of zij is. De titel vind ik ook wel goed, omdat Odysseus altijd veel verhalen te vertellen had waarvan hij het meeste wel zelf had meegemaakt. Toen ik het boek in handen had dacht ik wat een rare kaft; knalrood, zwarte donkere lijnen die 2 mensen moeten voorstellen die een beetje paarsachtig zijn ingekleurd. Na het verhaal werd duidelijk dat dit Odysseus en Penelopeia waren die elkaar na 20 jaar weer zagen. Ik denk wel dat je iets van dit verhaal kan leren.


Samenvatting:

1. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek?

In het boek worden er allemaal avonturen verteld die Odysseus meemaakt op zijn terugreis naar Ithaka. Hierbij maakt hij veel mee: Kyklopen, verliefde nimfen, schipbreuken, boze goden en nog veel meer. Het boek begint met een bladzijde over helden. Op deze bladzijde staat beschreven hoe het meestal afloopt met helden maar dat het zo niet met Odysseus afloopt.
Het echte verhaal begint ermee dat de net negentienjarige Telemachos verhaal gaat halen over zijn vader die hij nooit gezien heeft, omdat die vlak na zijn geboorte naar Troje moest om oorlog te voeren. Hij haalt verhaal bij 7 mensen: Mentor, Penelopeia, de slaaf Dolios, Laërtes, Eurykleia, Medon en de zanger Femios. Ondertussen is er op de Olympos een godenvergadering aan de gang waarin onder andere de situatie van Odysseus wordt besproken. Zijn situatie is op dat moment dat hij vast zit op het eiland Ogygia van nimf Kalypso. Kalypso wil hem niet laten gaan omdat zij verliefd op hem is. De godin Athene vindt dit onterecht en ze krijgt Zeus op haar hand. Het gevolg hiervan is dat Odysseus weg mag van het eiland. Na de vergadering zijn Hera en Afrodite jaloers, omdat Zeus zijn dochter Athene volgens hen altijd haar zin geeft. Ook wordt Hermes de boodschapper naar Kalypso gestuurd om dit nieuws te brengen en Athene gaat vermomd naar Telemachos. Hier haalt ze Telemachos over om het volk op te roepen en ze hulp te vragen om de vrijers te verslaan.

De vrijers waren honderd mannen die al jarenlang ervoor zorgden dat het paleis een chaos was. Ze aten en dronken alle voorraden op en maakten misbruik van de bediendes. Ze hadden zich op Ithaka verzameld omdat zij de plaats van Odysseus wilden innemen en met Penelopeia trouwen. Het volk stemde niet met de plannen van Telemachos in en daarom eiste Telemachos een schip en bemanning zodat hij zijn vader kon zoeken. Dit kreeg hij dan ook en hij besloot ’s nachts weg te varen richting Pylos en Sparta om daar informatie te winnen over zijn vader. Zijn moeder wist echter van dit besluit niks af. Intussen leed Odysseus schipbreuk, doordat Poseidon, de god van de zee hem dit bezorgde, dit deed hij omdat Odysseus voor zijn komst bij Kalypso zijn zoon de kykloop Polyfemos blind maakte. Geen van zijn bemanning overleefde deze schipbreuk en Odysseus spoelde in zijn eentje aan op het eiland Scheria het eiland van de Faiaken. Hier vindt Nausikaä, de dochter van de koning van Scheria, Odysseus en zij neemt hem mee naar de stad en naar het paleis van haar vader. Hier vertelt Odysseus wat hij allemaal heeft meegemaakt daar door belooft de koning dat hij voor een schip en bemanning zal zorgen die hem de volgende nacht naar Ithaka terug zouden brengen. Intussen zorgt Athene ervoor dat ook Telemachos terugkeert naar Ithaka want sinds Penelopeia heeft vernomen dat Telemachos echt de zee op is, eet ze niet meer en staat ze op het punt van instorten. Telemachos was namelijk nog steeds in Sparta. Niet omdat hij daar informatie kon vinden over zijn vader, maar omdat Hera en Afrodite ervoor hadden gezorgd dat hij verliefd werd op Helena de vrouw van Menelaos de koning van Sparta. Dit hadden ze gedaan uit wraak op Athene.Athene heeft dit opgelost door Telemachos een droom te geven over wat de vrijers voor hinderlagen op zee zouden veroorzaken als hij nu niet naar huis ging.
Als Odysseus op Ithaka aankomt gaat hij vermomd als een bedelaar naar Eumaios de varkenshoeder. Eumaios herkent hem en biedt hem een schuilplaats. Athene zorgt er op haar beurt weer voor dat ook Telemachos naar Eumaios gaat zodat vader en zoon elkaar ontmoeten kunnen. Samen smeden ze een plannetje om de vrijers te verslaan.


Het plan: Telemachos mocht tegen niemand zeggen dat Odysseus weer op Ithaka was en moest zijn moeder overhalen om een wedstrijd te beginnen. Degene die de boog van Odysseus kon spannen, wat alleen Odysseus kon, en een pijl door de ogen van twaalf bijlen achter elkaar kon schieten die trouwde Penelopeia. Intussen had Telemachos alle wapens van de vrijers uit de zaal gehaald zodat ze machteloos waren als Odysseus zich zou onthullen. Odysseus was samen met Eumaios naar de zaal gekomen om het te aanschouwen. Voor deze strijd had Penelopeia een gesprek met Odysseus gehad zonder dat ze wist dat het haar echtgenoot was. Penelopeia zelf was niet bij de strijd aanwezig. Toen iedereen van de vrijers het had geprobeerd vroeg Odysseus of hij het ook mocht proberen. Dat vonden de vrijers prima, maar hij moest eerst met een andere bedelaar Iros vechten. Iros was heel groot en sterk maar Odysseus won met gemak. Toen spande hij de boog en schoot dwars door de 12 bijlen, hij gooide zijn vermomming af en begon de vrijers te verslaan samen met Telemachos die ondertussen de wapens had gehaald. Na het gevecht ging Odysseus naar Penelopeia en vertelde haar het teken dat ze afgesproken hadden zodat ze elkaar zouden herkennen.

2. ie is de hoofdpersoon en welk probleem heeft hij?

Odysseus, zoon van Laërtes is de hoofdpersoon en hij kan lange tijd niet naar huis komen. Hij maakt veel dingen mee en dat wordt er in dit boek vertelt. Niet alles wat hij meemaakt wordt verteld maar wel veel. Zo is hij dus lange tijd van zijn familie gescheiden geweest. Dit was eigenlijk zijn straf omdat hij als sterveling de goden had uitgedaagd.

3. Wat beleeft de hoofdpersoon?

Odysseus maakt heel veel mee en een groot gedeelte daarvan staat al in de samenvatting. De meeste problemen die hij onderweg tegenkwam loste hij op met een list. Hij heeft bijna 10 jaar rondgezworven voordat hij bij Ithaka kwam.

4. Verandert de hoofdpersoon?

Odysseus verandert niet vind ik. Hij blijft listen verzinnen om dingen op te lossen en hij blijft een doorzetter en onverschrokken. Ondanks al zijn avonturen blijft hij volhouden dat hij Ithaka weer zal zien.

5. Wie zijn de belangrijkste personen en wat is hun relatie met de hoofdpersoon?

-Penelopeia: echtgenote van Odysseus.
-Telemachos: zoon van Odysseus
-Eurykleia: voedster van Odysseus herkent hem aan zijn litteken op zijn knie
-Eumaios: varkenshoeder. Verschaft Odysseus voedsel en een schuilplaats.
-Zeusà oppergod. Vader van Athene. Helpt Odysseus door zijn dochter haar zin te geven.
-Athene: dochter van Zeus. Beschermt Odysseus en helpt hem thuis te komen.
-Nausikaä: dochter van de koning van Scheria heeft Odysseus gevonden en gezorgd dat hij naar huis komt.
-Antinoös: opperhoofd van de vrijers.
-Laërtes: vader van Odysseus, zoon van Arkeisios en Euryodia.

6. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

De gebeurtenissen spelen zich af in het oude Griekenland. Maar eigenlijk op nog veel meer plekken.
Onder andere: Op zee, op Ogygia, Ithaka, Scheria, Olympos, Sparta, Pylos en nog veel meer plaatsen. De vrijers bevinden zich op Ithaka. Telemachos gaat naar Sparta en Pylos om daar informatie over zijn vader te zoeken. Ook op Scheria, Sparta, en Pylos maakt Odysseus van alles mee. Op de Olympos houden de goden en godinnen een oogje in het zeil.

7. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

Het is een mythologisch verhaal en het speelt zich af in de tijd van de Grieken. Ongeveer de twaalfde – dertiende eeuw voor Christus. In totaal heeft Odysseus tien jaar gevochten bij Troje en tien jaar heeft hij rondgezworven. Het verhaal zoals het in het boek verteld wordt gaat over de laatste twee, drie jaren voordat hij terugkomt op Ithaka, want een jaar voordat Odysseus terugkomt gaat Telemachos op zoek naar hem.

Bespreking van de volgende verhaalaspecten:

Fictie en werkelijkheid.
Het zou werkelijkheid kunnen zijn, het is een mythologisch verhaal en het is door vele beschreven. Het kan ook fictie zijn, maar ik denk wel dat er een kern van waarheid inzit. In elk boek staan dingen die in een ander boek anders worden beschreven.

Spanning:
Ik vind dat er niet zoveel spanning in zit maar dat kan ook komen omdat ik het verhaal al kende en dus al wist hoe iets af zou lopen. Er zitten hier en daar wel wat open plekken in dan krijg je bijvoorbeeld een deel informatie over iets en dan later in het boek krijg je pas waarom iets zo was. Er zitten verder vind ik wel versnellingen in.

Personages:
Odysseus is dus de hoofdpersoon en alle andere personen in het verhaal de bijpersonen, alhoewel Telemachos ook een grote rol heeft in het verhaal. Odysseus is een wijze koning, een weergaloze strateeg, een slimme man, één van duizend listen, onverschrokken en een onstuitbare held.
Telemachos is eerder een beetje een watje en durft weinig te beginnen in zijn eentje. Hij moet ook een paar keer aangespoord worden voordat hij is actie onderneemt.

Opbouw:
Het verhaal is in chronologische volgorde. In het begin wordt er wel teruggekeken naar hoe Odysseus met de zwarte schepen naar Troje vertrok en hoe hij Penelopeia heeft ontmoet.

Tijd:
Het verhaal speelt zich dus af in de tijd van de oude Grieken en in het boek wordt 2 jaar hiervan beschreven.

Thema:
Het thema van dit boek is het historische verhaal over hoe Odysseus naar huis komt.
Wat iemand er allemaal aan kan doen om thuis te komen waarvan het merendeel tevergeefs is.

Vertelsituatie:
De vertelsituatie wordt elke keer gewisseld heel vaak is het Athene die aan Zeus vertelt wat ze allemaal heeft meegemaakt met Odysseus en Telemachos, maar vaak is het ook iemand anders die iets verteld.

Grondige beschrijving van mijn leeservaring:

Wat vind ik van het onderwerpen heb ik er wat van geleerd?
Ik vind het onderwerp wel leuk. De mythologische verhalen trekken mij wel aan en ik vind het leuk om te lezen en te onthouden. Maar het leukste vind ik de listen die hij gebruikt om iets op te lossen, zelfs tegen de goden gebruikte hij listen. Ik denk ook wel dat je er iets van kunt leren en ik denk dat als je iets echt heel graag wil en je er voor de volle honderd procent achter staat dat iets je dan ook lukt. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad voor mijn Grieks want door ergens een boek over te lezen blijft het toch beter in je hoofd zitten.

Hoe ben ik na het lezen van dit boek over het onderwerp gaan denken en had ik verwacht dat het zo uitgewerkt zou worden?
Ik vind het onderwerp er na het lezen van dit boek alleen maar leuker op geworden want er stonden dingen in het boek die we bij Grieks weer niet gehad hadden en wat ik leuk vind om te weten, maar er stonden ook weer dingen niet in die we bij Grieks weer wel gehad hadden. Ik had niet verwacht dat het zo uitgewerkt zou worden. Ik had gedacht dat het niet alleen over de laatste twee jaren gingen maar hier en daar wat tussendoor over wat er nog meer gebeurd was.

Wat denk ik over de gebeurtenissen?
Sommige gebeurtenissen vind ik wel leuk en realistisch maar van andere heb ik weer zoiets van ja hoor hij overleeft dat wel. Een voorbeeld is bijvoorbeeld die schipbreuk; Geen van zijn bemanning overleeft de schipbreuk en Odysseus spoelt levend aan op een eiland. Dan denk ik toch wel even bij mezelf van tja dat overleeft niemand midden op een woeste zee.

Wat vind ik van de personages?
Ik vind de personages wel goed omschreven maar ik zou met geen van allen willen ruilen. Ten eerste omdat ik niet zo´n held ben en ten tweede waarom zou ik graag in de problemen willen komen als ik ze nu nog niet heb. Ik bewonder Penelopeia heel erg. Ze heeft er twintig jaar zo goed als alleen voorgestaan en het is haar toch maar mooi gelukt om Telemachos goed op te voeden en zich staande te houden voor de vrijers.

Informatie over de schrijfster:

Imme Dros werd op 26 september 1936 in Oudeschild op Texel geboren. Zij was de oudste uit het bakkersgezin. Als klein kind schreef ze al verhalen. Omdat ze vroeg naar bed moest begon ze uit hevige verveling verhalen te verzinnen. Toen ze vele verhalen verzonnen had schreef zij ze op. Ze ging daarom naar de ULO in Den Helder. Na het gymnasium ging ze Nederlands studeren. In 1963 trouwde ze met Harrie Geelen en in 1964 werd hun zoon Pieter geboren. In 1969 kreeg ze een baan bij een reclamebureau. Na een half jaar begon ze mee te schrijven aan de televisieserie Ti-ta-tovenaar. Haar eerste kinderboek heet Het paard Rudolf. In 1981 kreeg ze voor het eerst een gouden griffel voor het boek "De zomer van dat jaar". Het tweede en derde deel verschenen een tijdje na elkaar. In de jaren '70 schreef ze vooral over dieren en de jaren '80 vooral over pubers en hun problemen. De laatste tien jaar verwerkt ze mythologische verhalen in haar boeken. Haar man illustreert vaak haar boeken. Imme kreeg in totaal 11 keer een Zilveren Griffel, maar nog nooit de Gouden Griffel. Imme Dros woont nu in Hilversum met haar gezin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

het uitgave jaar is 1994, het is gebaseerd op een boek uit 1991

11 jaar geleden

R.

R.

telemachos is ook een van de hoofdpersonen want je kan zijn geachte zien en hij komt bijna het meest voor

11 jaar geleden

E.

E.

volgens mij is Telemachos de hoofdpersoon, en niet Odysseus.

11 jaar geleden

F.

F.

Leuk dankzij jouw uitleg wil ik dit boek doen voor de boekrepetitie. Dank uw welll

7 jaar geleden

C.

C.

Mooi gemaakt

7 jaar geleden

I.

I.

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros"