Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Odysseus, een man van verhalen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 956 woorden
  • 2 april 2003
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
73 keer beoordeeld

Boekcover Odysseus, een man van verhalen
Shadow
Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Korte Inhoud: Toen Odysseus, koning van Ithaka, tegen Troje ten strijde trok, was zijn enige zoon, Telemachos, nog een baby. De jongen groeide op met een vader die alleen uit verhalen bestond: een man van duizend listen, die de poorten van Troje voor de verzamelde Griekse vorsten wist te openen door de valstrik met het houten paard... Tien jaar heeft die oorlog geduurd, en nog eens tien jaar heeft Ithaka op de terugkeer van zijn vorst moeten wachten. Ook voor de goden is Odysseus een man van verhalen: zij vermaken zich met zijn omzwervingen na de val van Troje. Hoog op de Olympos horen zij hoe hij de Kykloop verslaat, hoe hij vastgebonden aan de scheepsmast de verlokkingen van de Sirenen weerstaat, hoe hij een aantal jaren door een verliefde Kalypso wordt vastgehouden... Bijna twintig jaar duurt het dus voor Odysseus eindelijk thuiskomt van zijn toch naar Troje en zijn daaropvolgende omzwervingen. Bijna twintig jaar duurt het ook voor Telemachos zich vermant en de kracht en de moed heeft zich te verzetten tegen de machtsbeluste vrijers van zijn moeder. En dat wordt tijd ook: zijn positie van kroonprins met een vader wiens troon nu al een half mensenleven leegstaat wordt steeds onwerkelijker. 2.a Plaats: Het verhaal speelt zich af in het oude griekenland. Belangrijke plaatsen zijn Ithaka, thuisplaats van Oddyseus, Penelopeia en Telemachos en Sparta waar Telemachos lange tijd verblijft.
b. Tijd: Het verhaal speelt zich af in het oude Griekenland en neemt minder dan een jaar in beslag, Hoelang precies is niet duidelijk. c. Opbouw: Het verhaal wordt in chronologisch volgorde verteld Alhoewel het begint met herinneringen aan Odysseus. Er worden grote gedeelten tijd overgeslagen bijvoorbeeld in reizen. Het verhaal wordt vanuit de ik-vorm. Aan flashbacks zijn er in het begin herinneringen aan Odysseus en aan het einde Oddyseus die het verhaal van zijn reis aan zijn vrouw verteld. 3. Karakterbeschrijving Hoofdpersoon: Odysseus: De zoon van Laertes (die de zoon van Arkeisios, afstammeling van Zeus is.) Hij stond bekend als de slimme Odysseus, de man van vele listen. Hij volgt Agamemnon naar Troje met twaaf schepen 'met vuurrode wangen' Het boek gaat over de vermissing en de terugkomt van Odysseus. Enige genoemde uiterlijke aspecten zijn opvallend rood haar en erg sterk ookal ziet het er niet zo uit. Ik vind Odysseus een slimme man omdat hij eerst goed nadenkt voordat hij de stad Ithake binnenvalt. Hij probeert eerst te praten en als dat niet werkt gebruikt hij geweld. En weet erg veel van vechten omdat hij erbij was tijdens de oorlog in Troje, en heeft gevochten tegen grote reuzen met één oog (Cyclopen). De stamboom van Odysseus: · Zeus
Euryodia, er komt een zoon Arkesios
o Arkesios
Euryodia, er komt een zoon Laërtes § Laërtes
Antikleia, er komt een zoon Odysseus § Odysseus
Penelopeia, er komt een zoon Telemachos
Telemachos
Odysseus is dus een afstammeling van Zeus en dat verklaart zijn grote wijsheid en zijn grote populariteit bij de goden. 4. Thema: Het thema van dit verhaal is: een zoektocht naar ware liefde. Dit is het thema, omdat alle gebeurtenissen in het verhaal ontstaan doordat hij terug wil naar zijn vrouw Penelopeia. Het blijft naar haar zoeken, omdat hij veel van zijn vrouw houdt. 5. Titel verklaring: De titel van het boek is ‘Odysseus, een man van verhalen’. Hoe kwam odysseus aan zijn naam: Eurykleia wilde een goede toekomst voor Odysseus en daarom liet ze Odysseus rijke grootvader Autolykos de naam verzinnen. Dit deed ze in de hoop dat Odysseus dan schatten van de man kreeg en een fijn leven zou hebben. Autolykos haatte de meeste mensen en de meeste mensen haatten hem. Dus hij gaf het kind de naam Odysseus, wat betekent ‘hateling’. (bladzijde 19, alinea 2 en 3) Hij wordt de man van verhalen genoemd, omdat hij op zijn zoektocht naar Ithaka veel meemaakt. Toen hij terugkwam van de oorlog in Troje moest hij een lange zwerftocht naar huis maken. Hij kwam hier Cyclopen (reuzen met 1 oog) tegen, monsters zoals charybdis en ook verliefde nimfen, zoals Calypso. Hij heeft dus heel veel meegemaakt en daarom wordt hij ‘de man van verhalen’ genoemd. En daarom is de titel zoals hij heet.
6. Eigen Mening: Ik heb dit boek gekozen omdat ik nog een extra boek van de examencommissie moest lezen anders kon ik mijn mondeling Nederlands niet doen en ik heb dit boek gekozen omdat het niet zo’n dik boek want ik houd niet van lezen en de toen ik de naam van de titel zag dacht ik ,heej dat gaat volgens mij over goden enzo. En dat vind ik best interessant ook hebben we op school in ons oude nederlands boek ook een stukje tekst gelezen het gedeelte met die cycloop. En dat vond ik ook wel leuk daarom wist ik bijna zeker dat het een redelijk leuk boek zou zijn. Want als ik per see een boek moet lezen pak ik wel een boeiend boek. Zelf vond ik het geen gemakkelijk boek, maar ook weer niet zo’n moeilijk. Er stonden hier en daar wel eens wat dingen die ik niet begreep maar die kon je achterin het boek effe de betekenis.Het is zeker wel een fantasie verhaal want een cycloop bestaat echt niet tenzij je een mens met een oog meerekend maar zo’n reus met een oog bestaan echt niet en wat ook nog echt niet kon is om met 4 man 108 mannen te vermoorden. Het was wel een beetje spannend je kon nie weten wat er ging gebeuren behalve dan da stukje met die cycloop omdat ik dat al een keer heb gelezen uit mijn leerboek van Nederlands.Ik zelf houd niet van lezen maar ik raad wel aan aan mensen die niet van lezen houden maar die toch persee een boekverslag moeten maken dit boek.

REACTIES

P.

P.

in het verslag staat cycloop maar het is een kijkloop

17 jaar geleden

H.

H.

het is geen kijkloop maar cycloop want een cycloop is een monster met 1 oog...

9 jaar geleden

F.

F.

ik ben forkknifemaster

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Odysseus, een man van verhalen door Imme Dros"