Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Obsessie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 2148 woorden
  • 12 november 2007
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Obsessie
Auteur: Joost Heyink
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Druk: Derde druk
Jaar van verschijning: 2002.

Korte inhoud
Paul is zanger bij een bandje. Met nog drie jongens, Willem, Flip en Beertje. Ze willen erg graag een cd maken en ontmoeten een producer bij hun eerste optreden. De producer ziet wel wat in de band. Tijdens dat optreden ontmoet hij Kim en wordt stapelverliefd op haar. Ze krijgen dan ook verkering, maar dan komt Paul er snel achter dat Kim hem claimt. Ze is erg veeleisend en hij moet alles doen zoals zij het wil. Hij maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze blijft hem mailtjes en brieven sturen met dreigementen enzovoort. Hij stuurt terug dat het niet werkt, maar toch wordt hij wel bang. Het verhaal wat ze hem had verteld, dat haar ex-vriend op rare wijze is overleden stelt Paul ook niet gerust. Zij laat hem weten dat het haar spijt en wil met hem praten. Hij wordt weer verliefd en als ze hem zoent snijdt ze een stuk van zijn oor eraf. Hij is erg boos en wordt helemaal gek van haar. Later ontmoet hij een meisje,Berber, de zus van Willem(de gitarist van hun bandje). Hij wordt verliefd op haar en hij vertelt haar alles over Kim. Ze kan goed luisteren en is erg lief tegen hem. Ze denkt dat het misschien wel ophoudt als hij haar negeert, maar toch houdt het niet op. Kim wil nog een keer met hem praten en als hij bij haar komt voelt hij een dreun op zijn hoofd, als hij weer bijkomt zit hij in een tuinhuisje op een stoel vastgebonden. Ze praat tegen hem dat hij niet stout moet wezen, want dat deed Felix(haar ex-vriend) ook. Paul begint misselijk te worden en is bang dat ze hem gaat vermoorden. Hij had 's avonds met Berber afgesproken en die weet dat hij naar Kim is. Als hij er een half uur later nog niet is, begint ze zich zorgen te maken en gaat dan naar Kim toe. Ondertussen heeft Kim alles aan elkaar gezet en als iets verschuift ontploft alles. Als Paul iets hoort roept hij en Berber wil de deur openmaken, maar dat kan niet, want dan ontploft alles. Ze klimt door het raam, en wil Paul losmaken. Maar dan komt Kim terug. Ze maakt Berber ook vast en gaat weer weg. Berber probeert zich los te maken, als ze iets horen klotsen. Water? Het stinkt..spiritus?! Kim wil alles in de brand steken!! Dan horen ze geknetter en er komt rook naar binnen. Berber is ondertussen losgekomen en sleurt Paul met stoel en al naar buiten. Ze hebben het overleeft. Kim wordt opgesloten en Paul is niet meer bang en Berber en Paul zijn gelukkig samen.

Biografie van de schrijver:
Joost Heyink schrijft spannende verhalen voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar.

Zijn boek obsessie gaat over de wraak van een meisje op haar ex-vriendje. Het boek is aangeraden door de Jonge Jury 2004. Loverboy & girl is aangeraden door de Jonge Jury 2006.

Geboren: 14 juni 1946 in Scheveningen
Opleiding: Studeerde psychologie aan de universiteit van Groningen en promoveerde in 1992 in de Geneeskunde.
Werk: Werkte als wetenschappelijk onderzoeker. Is sinds een aantal jaren huisman en schrijver.
Thuis: Hij woont met zijn vrouw Jolanda, hun zoon Joep (1994) en de hond Mo (een grote zwarte Franse herder, de allerliefste hond uit de geschiedenis) in Zuidwolde, een klein groen dorp aan de rand van de stad Groningen. In hun grote tuin kun je voetballen met 20 man!

Eerste boek: De kwetsplek (2000)
Bijzonderheden: Sliep in het revolutiejaar 1968 onder de bruggen van Parijs. ‘We hielden ons in leven met geld verzamelen op terrassen met onze fantastische Amerikaanse gitarist. Stokbrood, goedkope wijn en tanden poetsen in een kroeg. Sindsdien is Parijs mijn moederstad.’
Ooit gezegd/citaat: ´Niets van wat ik schrijf baseer ik op eigen ervaringen, ik bedenk alles. Maar zeker kun je zoiets natuurlijk niet zeggen.´

Hij zat op school in Apeldoorn, Zeist, Den-Haag, Antwerpen,
en Leewarden. Op school is hij twee keer blijven zitten
en twee keer is hij van school gestuurd. Thuis was hij
ook lastig, hij liep een keer van huis toen hij zestien jaar
was. In de trein van Parijs werd hij door de politie opgepakt
omdat hij geen kaartje had, hij deed net of hij sliep maar

dat hielp niet.

Over het werk van Joost Heyink:
Joost Heyink had heel veel baantjes (barkeeper, broodbakker, kamerjongen in een hotel, tuinman, hulpkok, hulpverlener aan drugsverslaafden, administrateur, stem/inspreker bij documentaires en voorlichtingsfilms, portier van disco’s, garderobemedewerker...), reisde de wereld over in zijn oude Eend (zo wordt een beroemde uitvoering van een Citroën genoemd) en woonde in Parijs, Antwerpen en nu op het platteland van Groningen. Hij studeerde van alles in Groningen, op het laatst psychologie. ‘Ik kon daarna direct aan de slag. Als barkeeper, want psychologen hadden ze toen niet nodig.’ Jaren later kreeg hij toch een baan aan de universiteit, waar hij onderzoek deed naar de psychosociale effecten van de nieuwe medische technologie. Na de geboorte in 1994 van zijn zoon Joep schrijven. Eerst over zijn zoon en zijn eigen eerste stappen als vader, later ook korte verhalen (hij won zelfs de Vara- kerstverhalenwedstrijd). Hij stuurde een aantal verhalen op naar Van Holkema & Warendorf, die hem vroegen een boek te schrijven. Zo ontstond zijn eerste boek, De kwetsplek, dat in 2000 werd uitgegeven. Daarna ging het snel en volgden een aantal thrillers voor 12+. Volgens hem moet in een verhaal spanning zitten, maar ook wat erotiek en humor. ‘Boeken zonder humor vind ik niet om door te komen. Mocht ik ooit iets als een autobiografie schrijven, dan zal ik het zo aandikken dat het niet alleen voor mijn nageslacht, maar voor iedereen leuk is.’

Bibliografie:
2003 Het web (Van Holkma & Warendorf)
2004 Loverboy & girl (Van Holkema & Warendorf)
2004 Zwarte engel (Van Holkema & Warendorf)
2005 De indringer (Van Holkema & Warendorf)
2006 Tweestrijd (Van Holkema & Warendorf)
2007 Morgen sla ik terug (Van Holkema & Warendorf)

Onderwerp:
Ik vind het onderwerp wel interessant, want ik vind romans en thrillers heel leuk en dit is twee in één. Ik wist niet precies wat ik van te voren van het boek moest verwachten. Maar mijn buurmeisje vertelde erover,die had het boek ook gelezen, en ik wou hem graag lezen. Ik wist wel wat ‘obsessie’ was maar niet op een zodanige manier hoe het in het boek verteld werd. Ik zou het niet kunnen bedenken dat Kim zo ver zou kunnen gaan om Paul terug te krijgen, ze heeft hem bijna vermoord.

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien.

Ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis is dat Paul het uitmaakt met Kim, want daarna word kim helemaal gek.
Het boek is eigenlijk een mengelmoes van gevoelens van de personen en de gebeurtenissen, daardoor kom je veel te weten over de personages.

Personages:
Je komt in het boek genoeg te weten over de personages om ze voldoende te kunnen begrijpen. Ik kan Paul en Berber volledig begrijpen, maar bij Kim twijfel ik. Ze doet wat mij betreft te overdreven. Maar later blijkt ook dat ze psychisch gestoord is. Ik kan me goed verplaatsten in de problemen en de gedachtewereld van de verhaalpersonen. Als ik Paul was geweest had ik precies hetzelfde gedaan.
Paul reageert wisselend op de problemen die zich in het verhaal afspelen. De ene keer is het voorspelbaar, de andere keer weer verrassend. Maar ik denk dat ik dezelfde keuzes zou hebben gemaakt. Van de bijpersonen kom je niet veel te weten, dat hoeft ook niet, want je hebt genoeg aan de informatie over de hoofdpersonen. Een personage veranderd in dit boek dat is Kim. Ze veranderd niet echt, maar het lijkt erop dat ze veranderd is, maar in werkelijkheid word haar ware aard pas getoond op het eind van het verhaal. Ze wordt eerst beschreven als een lief meisje maar later blijkt ze een echt gestoord mens te zijn

Opbouw:
Ik vind dat de gebeurtenissen elkaar logisch opvolgen. Ze volgen elkaar gewoon goed op, zodat je het hele verhaal makkelijk kunt begrijpen. Er zijn meerdere verhaallijnen, die elkaar goed aflossen. De verhaallijnen zijn ook goed verbonden. Dat is wel fijn. Het boek heeft een goed slot dat past bij de gebeurtenissen. Alles loopt gelukkig goed af, Kim wordt opgesloten, en zal worden veroordeeld. Berber en Paul zijn nog steeds gelukkig met elkaar en de band krijgt te horen dat ze een cd gaan opnemen.

Taalgebruik:
Ik vind dat het verhaal redelijk makkelijk te lezen is. Het taalgebruik is niet zo lastig. De zinnen zijn ook redelijk makkelijk te lezen, en het verhaal bevat weinig moeilijke woorden. Ik denk dat ik in dit boek maar 2 of 3 keer een zin moest overlezen omdat ik hem niet begreep. Het verhaal bevat een paar beschrijvingen waardoor het boek makkelijker te lezen is, je begrijpt beter hoe de personages in elkaar steken. Het is ook wel goed dat ze in het boek voorkomen anders zou er niet veel aan zijn geweest.

De hoofdpersonages van dit boek zijn:
De hoofdpersonen uit het boek “Obsessie” zijn Paul en Kim. Ik vind hun de hoofdpersonen omdat het verhaal om hun draait. Want als er iets gebeurt zijn zij of één van de twee er bij betrokken.


Paul: Paul is een hele serieuze jongen die veel met zijn gedachte bezig is. Hij houd ook wel van lachen. Ook is hij in het midden van het boek erg ongelukkig. Ook is hij op zich wel een eerlijke jongen want hij vertelt aan Berber, een meisje wat later in het boek voorkomt, alles over wat er met Kim gebeurde en wat hem de hele tijd al dwars zat.

Kim: Kim is een meisje die iemand kan verleiden en dan heel lief tegen die persoon gaan doen maar eigenlijk is ze hartstikke gek in der hoofd. Hierdoor heeft ze geen controle over haar zelf. Ook is Kim een heel erg zelfverzekerd persoon omdat ze heel erg goed weet wat ze wil. Ook is het een gemeen meisje. Dat komt omdat als iemand niet doet wat ze wil of wat niet in haar plan ligt dan pakt ze die terug op een geheel verkeerde manier.

Andere personen:
- Flip: Flip is een jongen die rare pilletjes slikt (wat later drugs blijkt te zijn) waardoor hij soms helemaal door het lint gaat. Ook is hij heel erg eigenwijs, omdat hij nooit naar zijn vrienden wil luisteren als het gaat om te stoppen met die pilletjes te slikken. Flip kent Paul van de band. Paul heeft namelijk een band met 3 jongens. Flip is er één van, Flip is de drummer.
- Beertje: Beertje is een jongen waarvan ik het karakter niet zo goed kan omschrijven. Hij is een rustige, ontspannen jongen. In het boek laten ze niet echt zijn karakter zien. Beertje zit ook bij Paul in de band. Beertje speelt de Bas.
- Willem: Willem is een jongen waarvan het karakter ook niet echt duidelijk is. Willem is een zorgzame en ook een zachtaardige jongen. Hij laat het allemaal een beetje langs zich heen gaan. Behalve dan dat Flip die pilletjes slikt, daar is hij niet zo blij mee. Ook Willem zit in de band van Paul. Hij speelt gitaar, waarvan de snaren altijd stuk gaan.
- Berber: Berber is een heel zachtaardig meisje en kan erg goed luisteren. Dit meisje de zus van Willem. Zij komt een keer naar de repetitie van de band. Daardoor kent Paul haar en krijgen ze een relatie.
- Paul zijn Moeder: Paul zijn moeder is een zorgzame vrouw die altijd bezorgt is om Paul. Omdat ze bang is dat hem ooit wat zal overkomen omdat het haar zoon is.

- Paul zijn Vader : Het karakter van de vader van Paul weet ik niet ,omdat hij niet erg vaak in het boek voorkwam. Wat ik wel weet is dat hij een hele drukke baan heeft en nog al snel ruzie heeft met zijn ouders.
- John van Hulst: John van Hulst is de producer van Jupiter productions. Deze man is zo’n beetje de baas over de Jupiter productions en hij wil niet graag de band die één van zijn medewerkers ontdekt heeft aannemen, maar geeft ze toch een kans. Hij is heel erg zorgzaam voor zijn auto. Hij kan er dan ook absoluut niet tegen als iemand net iets te lang naar zijn auto kijkt of wijst.
- Kees van Oven: Kees van Oven is een van de medewerkers van Jupiter productions. Deze man heeft de band ontdekt en wil hun graag een contract aanbieden. Hij is een zeer makkelijke man die zich niet te veel van iets aantrekt.

Bronnen:
http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?submenu=set_set&id=794
http://assets.thiememeulenhoff.nl/assets/allesovertaal/onn/docent/lessen/Heyink,%20Obsessie%20les.doc
http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4479866/
http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D15247

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"